Ο Πούτιν ανακοινώνει αύριο την προσάρτηση Ντονμπάς, Χερσώνας, Ζαπορίζια

Η τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών (Ντονμπάς, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσία θα πραγματοποιηθεί στο Κρεμλίνο την Παρασκευή, με την παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Η τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την προσάρτηση των νέων εδαφών στη Ρωσία θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Κρεμλίνο, στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου, στις 15:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλλάδας). Κατά την εκδήλωση θα υπάρξει εκτενής ομιλία του Προέδρου Πούτιν”, δήλωσε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν “εικονικά” δημοψηφίσματα σε Ντονπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), Χερσώνα και Ζαπορίζια από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, με τη Ρωσία να υπσοτηρίζει ότι οι κάτοικοι ψήφισαν σχεδόν απόλυτα υπέρ της προσάρτησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κατοχικών δυνάμεων, τα ποσοστά υπέρ της προσάρτησης στα “δημοψηφίσματα” διαμορφώθηκαν σε 93,11% στη Ζαπορίζια, 87,05% στη Χερσώνα, 99,23% στο Ντονέτσκ και 98,42% στο Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο Meduza, ο νόμος “Σχετικά με τη διαδικασία ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία”, προβλέπει τα εξής βήματα: Πρώτον, η Ρωσία πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Χερσώνας και της Ζαπορίζια (κάτι που η Μόσχα είχε κάνει για τις “Λαϊκές Δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λογκάνσκ). Στη συνέχεια, ο Πούτιν θα υπογράψει διεθνείς συνθήκες με τις κατεχόμενες περιοχές, οι οποίες πρέπει να εξεταστούν από το ρωσικό Συνταγματικό Δικαστήριο και να εγκριθούν από το κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, τέλος, η απόφαση για την προσάρτηση πρέπει να οριστικοποιηθεί από τον Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, ενισχύοντας την πίεση στο Κίεβο και τους συμμάχους του, ο Πούτιν απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει “όλα τα μέσα που διαθέτουμε” για να υπερασπιστεί τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να προστατεύσει τα εδάφη που θα προσαρτήσει η Ρωσία.

Στη Μόσχα μετέβησαν για την οριστικοποίηση της προσάρτησης οι αυτονομιστές ηγέτες των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

Οι ηγέτες των τεσσάρων αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, βρίσκονται σήμερα στη Μόσχα για να οριστικοποιήσουν την προσάρτηση αυτών των εδαφών από τη Ρωσία μετά τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν εκεί και χαρακτηρίστηκαν “απάτη” από το Κίεβο και τους Δυτικούς.

Οι αξιωματούχοι, που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα στις περιοχές του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως και στην Ζαπορίζια και την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, έφτασαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ αεροπορικώς στη Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Είμαι στη Μόσχα”, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διορισθείς από τη Ρωσία επικεφαλής της περιοχής του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία Λέονιντ Πασέτσνικ.

Αυτούς αναμένεται να τους υποδεχθεί προσεχώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την επικύρωση της προσάρτησης από την Ρωσία. Χθες οι τέσσερις αυτοί αυτονομιστές αξιωματούχοι είχαν ήδη απευθύνει στον Πούτιν “επίσημα” αιτήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

“Βεβαίως και προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο. Δεν μπορώ να πω πού, τι είδους, πότε. Δεν έχω αυτήν την πληροφορία”, δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος της ρωσικής κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ.

Η διαδικασία προσάρτησης αυτών των τεσσάρων περιοχών, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων στην Ουκρανία, επιταχύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, με τη διοργάνωση βιαστικών δημοψηφισμάτων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν “απάτη” από το Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του.

Έπειτα από δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας, χερσονήσου στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, το 2014, ο Πούτιν είχε εκφωνήσει ομιλία για να ζητήσει από τους Ρώσους κοινοβουλευτικούς να επικυρώσουν την υπαγωγή του εδάφους αυτού στη Ρωσία.

Καταδικάζει η Δύση

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν απορρίψει τις προσαρτήσεις, υποσχόμενοι να συνεχίσουν τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο, το οποίο ανέφερε ότι θα συνεχίσει την αντεπίθεσή του με στόχο την ανακατάληψη των κατεχόμενων εδαφών. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατατρόπωσαν τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανακαταλαμβάνοντας μέσα σε λίγες εβδομάδες περιοχές τι ςοποίες είχε καταλάβει η Μόσχα. Σε απάντηση, ο Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη “μερική επιστράτευση” 300.000 ατόμων.

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων, Λονδίνο και Οτάβα δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων ενώ και ο  ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας, Όλφας Σολτς, τόνισε επίσης ότι “δεν θα αποδεχθούμε τα αποτελέσματα αυτών των δημοψηφισμάτων, που αποτελούν απάτη, και η υποστήριξή μας στην Ουκρανία θα συνεχιστεί αμείωτη”.

Η ΕΕ καταγγέλλει τη διεξαγωγή παράνομων “δημοψηφισμάτων” και την παραποιημένη έκβασή τους τόνισε με ανάρτησή του στο Twitter χθες και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνοντας ότι “πρόκειται για άλλη μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εν μέσω συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. “Επαινούμε το θάρρος των Ουκρανών, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιτίθενται και να αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή” καταλήγει ο κ. Μπορέλ.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε από τη μεριά της την Τετάρτη ότι τα “σκηνοθετημένα από τους Ρώσους δημοψηφίσματα” σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές για την προσάρτησή τους στη Ρωσία είναι “άκυρα και ανούσια” και πως το Κίεβο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ουκρανικών εδαφών που κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Παράλληλα, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι τα ρωσικά δημοψηφίσματα που αποσκοπούν στην προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας αποτελούν μια “απάτη” και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον “δεν θα αναγνωρίσει ποτέ ουκρανικό έδαφος ως οτιδήποτε άλλο εκτός από μέρος της Ουκρανίας”. Σε δήλωσή του, ο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσινγκτον “θα συνεργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να επιβάλει πρόσθετο γρήγορο και σοβαρό οικονομικό κόστος στη Ρωσία”.

Στο μέτωπο, οι ουκρανικές δυνάμεις πλησιάζουν τώρα τη στρατηγική πόλη Lyman στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, μία από τις τέσσερις περιοχές που προσαρτώνται. Οι μάχες μαίνονται σε όλες τις περιοχές που κατέχει η Ρωσία. Ένας κατοχικός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν τα τμήματα της περιοχής του Χάρκοβο που εξακολουθεί να ελέγχει η Μόσχα, φοβούμενοι ότι η κατοχή δεν θα διαρκέσει.

Η επιθστράτευση του Πούτιν, η οποία σε αντίθεση με τις επίσημες υποσχέσεις δεν αφορά εν τέλει μόνο άνδρες με στρατιωτική εμπειρία, έφερε ξαφνικά την πραγματικότητα του πολέμου στα ρωσικά σπίτια, προκαλώντας διαδηλώσεις και ωθώντας εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το ποσοστό αποδοχής του Πούτιν μειώθηκε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, στο 77% από 83% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ανεξάρτητου Levada Center. Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη λίγες ημέρες αφότου ο Πούτιν διέταξε τη μερική επιστράτευση, διαπίστωσε επίσης ότι το 21% δεν εγκρίνει τις ενέργειες του προέδρου. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Εκείνη την περίοδο , ο Πούτιν δήλωσε ότι ο στόχος του δεν ήταν να καταλάβει ουκρανικά εδάφη, ενώ τον Μάρτιο, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία δεν θα προβεί σε επιστράτευση.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...

«Γεωπολιτική σκακιέρα υπό εξέλιξη» στη Μέση Ανατολή

Και τώρα αναμένεται να υπάρξει πλήρη ρήξη στο καθεστώς ασφαλείας εντός του 2024. Τα γεγονότα αυτό μαρτυρούν. Γιατί απλά...

Ο άνθρωπος πίσω από το (επίφοβο) εμβόλιο

Τον Σεπτέμβριο του 2020 διέρρευσε στα ΜΜΕ ότι μια κλινική δοκιμή εμβολίου για τον Covid είχε διακοπεί ξαφνικά, λόγω...

Πολιτική δύσπνοια

Ο κόσμος βουλιάζει μέσα στην αδιαφορία του ή, καλύτερα, μέσα στον μεταμοντέρνο κυνισμό του. Βλέπει τα μικρά παιδιά της...