Γιατί Αριστερά και Κεντροαριστερά χάνουν

Του Πάνου Σώκου

Τριάντα τέσσερις μέρες απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές και τα δεδομένα μέχρι τούτη τη στιγμή είναι τα εξής:

-Η Ν.Δ., έναν χρόνο μετά το 41% στις εθνικές εκλογές, δεν απειλείται από τα άλλα κόμματα. Αντίθετα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διατηρεί μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα. Ωστόσο, απέχει πολύ από το 41%, ενώ ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να πέσει και κάτω από το 30%. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας τη φθορά που έχει η κυβέρνησή του, έθεσε ως όριο επιτυχίας το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών του 2019 και όχι το 41%, το οποίο όμως δεν θα είναι επιτυχία κι αυτό γιατί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει στη αναμέτρηση χαρακτήρα εθνικών εκλογών εφ’ όλης της ύλης, λέγοντας ότι διακυβεύονται η σταθερότητα της χώρας και η ασφαλής προοπτική της. Επομένως, από τη στιγμή που ο ίδιος δίνει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών, δεν μπορεί να συγκρίνει το ποσοστό που θα πάρει το κόμμα του με εκείνο των ευρωεκλογών του 2019!

-Ο ΣΥΡΙΖΑ, με νέο αρχηγό και μετά την περιπέτεια της διάσπασης, μπαίνει στη μάχη του τελευταίου μήνα πριν από τις ευρωεκλογές κρατώντας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τη δεύτερη θέση. Ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει σαφή στρατηγική. Από τη μία λέει ότι στόχος είναι η δεύτερη θέση, μετά θέτει ως ελάχιστο όριο επιτυχίας για το κόμμα του το 17% των περσινών εκλογών, στη συνέχεια λέει ότι, ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δεν θα είναι αποτυχία γιατί ο ίδιος θα κριθεί στις εθνικές εκλογές, ενώ τελευταία υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει και την ανατροπή και να κερδίσει την πρώτη θέση! Αντιφατικά, όλα αυτά, όμως είναι γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ του Στ. Κασσελάκη, παρότι έχει χαμηλή συσπείρωση, προσεγγίζει το 17% με τάσεις ανόδου, καθώς προσελκύει νέους και «απολιτίκ» ψηφοφόρους που δεν είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.

-Το κόμμα και ο αρχηγός που παίζουν τα ρέστα τους στις ευρωεκλογές είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι δημοσκοπήσεις ξαναδείχνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, αν και στη Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξούν ότι είναι ακόμα εφικτή η δεύτερη θέση. Ωστόσο, εάν μείνει στο 12% των εθνικών εκλογών, τότε ο κ. Ανδρουλάκης θα αμφισβητηθεί και ίσως τεθεί θέμα ηγεσίας. Το ίδιο θα συμβεί ακόμα κι αν ξεπεράσει το 13% και βρεθεί πάλι στην τρίτη θέση. Σε αυτήν την περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία, και μάλιστα με συνεχή άνοδο. Όμως, χωρίς ευκρινή προοπτική να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες βουλευτικές κάλπες, το μέλλον του ίδιου στην ηγεσία θα είναι και πάλι αμφίβολο.

-Η Ελληνική Λύση πρωτίστως και η ΝΙΚΗ δευτερευόντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παρουσιάζουν σημαντική δυναμική, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να καταγράφει ακόμα και διψήφια ποσοστά και πανελλαδικά να διεκδικεί την τέταρτη θέση από το ΚΚΕ, ενώ η ΝΙΚΗ φαίνεται ότι εξασφαλίζει με άνεση την εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας είναι προς τα δεξιά της και όχι προς τα αριστερά της.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι συσχετισμοί δυνάμεων παραμένουν δυσμενείς κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή για την Κεντροαριστερά και την Αριστερά, που ακόμα και τώρα το άθροισμα των ποσοστών τους δεν είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό της Ν.Δ. παρά τη φθορά της. Επίσης, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολώνει το πολιτικό κλίμα τόσο τα δύο αυτά κόμματα θα βρίσκονται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, καθώς η πόλωση ευνοεί μόνο τη Ν.Δ. Κι αυτό γιατί οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από γενικούς αφορισμούς και από την καταγγελία των λαθεμένων και καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης, αυτά τα ζουν καθημερινά στο πετσί τους, αλλά θέλουν αξιόπιστες πολιτικές προτάσεις για την επόμενη μέρα, που μέχρι τώρα δεν τις βλέπουν. Επομένως τα δύο πρώην κυβερνητικά κόμματα όσο ανταγωνίζονται για να μοιραστούν τα περιορισμένα ποσοστά που τους αναλογούν στην παρούσα συγκυρία, χωρίς να προβάλλουν αξιόπιστες εναλλακτικές, τόσο θα χάνουν έδαφος προς όφελος της Ν.Δ. αλλά και της Δεξιάς γενικότερα, οι δυνάμεις της οποίας αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη ούτως ή άλλως.

 1. Η κατάκτηση των ψηφοφόρων από την αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος απαιτεί έναν συνδυασμό κατανόησης των ανησυχιών τους, αποτελεσματικής επικοινωνίας του μηνύματός σας και παρουσίασης πολιτικών που αντανακλούν τις αξίες τους. Ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι εξής:

  Αντιμετωπίστε την Οικονομική Ανισότητα: Οι ψηφοφόροι με κλίση προς τα αριστερά συχνά δίνουν προτεραιότητα σε θέματα που σχετίζονται με την οικονομική ανισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προτείνετε πολιτικές όπως προοδευτική φορολογία, αύξηση του ελάχιστου μισθού, προσιτή υγειονομική περίθαλψη και προσιτή στέγαση για να αντιμετωπίσετε αυτές τις ανησυχίες.

  Δώστε Προτεραιότητα στην Κλιματική Αλλαγή και την Προστασία του Περιβάλλοντος: Τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι σημαντικά για πολλούς ψηφοφόρους με κλίση προς τα αριστερά. Υποστηρίξτε σθεναρές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, τις πρωτοβουλίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις προσπάθειες διατήρησης και τα σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης.

  Υποστηρίξτε Πρωτοβουλίες για την Κοινωνική Δικαιοσύνη: Υποστηρίξτε τις κοινότητες που υποτιμούνται και υποστηρίξτε πολιτικές που προάγουν την ισότητα και την αποδοχή. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη των δικαιωμάτων της LGBTQ+, των μεταρρυθμίσεων για την ρατσική δικαιοσύνη, των μέτρων για την ισότητα των φύλων και των μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής πολιτικής.

  Επενδύστε στην Εκπαίδευση και την Υγεία: Οι ψηφοφόροι με κλίση προς τα αριστερά συχνά εκτιμούν την προσιτή και ποιοτική εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Προτείνετε πολιτικές για την προσιτή εκπαίδευση, τη βελτίωση των δημοσίων σχολείων και τη διασφάλιση κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης για όλους.

  Υποστηρίξτε τα Δικαιώματα και την Προστασία των Εργαζομένων: Ενισχύστε τις εργατικές οργανώσεις, υποστηρίξτε τους δίκαιους μισθούς, υποστηρίξτε το δικαίωμα των εργαζομένων στην οργάνωση και εφαρμόστε πολιτικές για την προστασία των εργαζομένων από την εκμετάλλευση και τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

  Καταπολέμηση της Διαφθοράς και της Επιρροής των Επιχειρήσεων: Αντιμετωπίστε τις ανησυχίες σχετικά με την εταιρική απληστία και την πολιτική διαφθορά, υποστηρίζοντας τη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης των πολιτικών εκστρατειών, τη ρύθμιση των λόμπι και τα μέτρα διαφάνειας για τον περιορισμό της επιρροής του χρήματος στην πολιτική.

  Συνδεθείτε με Οργανώσεις Βάσης: Συνδεθείτε με οργανώσεις βάσης και κοινοτικούς ακτιβιστές που εργάζονται για θέματα σημαντικά για τους ψηφοφόρους με κλίση προς τα αριστερά. Επιδείξτε γνήσια υποστήριξη για τις αιτίες τους και ενσωματώστε τις απόψεις τους στις προτάσεις σας για πολιτικές.

  Αποτελεσματική Επικοινωνία και Μηνυματοδότηση: Διατυπώστε μηνύματα που ανταποκρίνονται στις αξίες των αριστερών, όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη. Χρησιμοποιήστε σαφή και εμπορική γλώσσα για να μεταδώσετε τη δέσμευσή σας στην αντιμετώπιση των ανησυχιών τους και τη βελτίωση των ζωών τους.

  Κατασκευάστε Συνασπισμούς: Δημιουργήστε συμμαχίες με άλλα προοδευτικά κόμματα ή ομάδες που μοιράζονται παρόμοιες αξίες και στόχους. Συνεργαστείτε σε κοινές πρωτοβουλίες και επιδείξτε μια ενωμένη μέτωπο στην υποστήριξη προοδευτικών πολιτικών.

  Οδηγήστε με το Παράδειγμα: Δείξτε μέσα από τις πράξεις και τις αποφάσεις σας ότι είστε αφοσιωμένοι στις προοδευτικές αξίες και αρχές. Να είστε διαφανείς, υπεύθυνοι και ανταποκριτικοί στις ανάγκες των ψηφοφόρων με κλίση προς τα αριστερά.

 2. Άχρηστη και βαλτή η αντιπολίτευση, η Astra Zeneka αποσύρει το εμβόλιο για τον Covid ως επικίνδυνο. Επιπλέον κανένα από τα υπόλοιπα δεν έλαβε την οριστική άδεια κυκλοφορίας.
  Ο κ. Μητσοτάκης δεν καταργεί τα πρόστιμα υποχρεωτικού εμβολιασμού, η δε αντιπολίτευση δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν μιλά.
  Γιατί λοιπόν να τους ψηφίσει κάποιος, όταν σε τόσο εξόφθαλμο θέμα αρνούνται να πάρουν θέση και λειτουργούν ως συνεργάτες του Ηγεμόνα.
  Άχρηστη, επιβλαβής και εμπλεκόμενη η κεντροαριστερά, μόνο νέοι πολιτικοί σχηματισμού μπορούν ίσως να αναστήσουν το διαβρωμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

 3. Το άρθρο σας βασίζεται σε πολιτικά κριτήρια, ενώ η παρούσα κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά ποινικά ζητήματα. Λίγο σαν κολυμβήθρα του σιλωάμ εμφανίζεται η τοποθέτησή σας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πάμε για συνεργασία στο Αιγαίο;

Το πρακτορείο «Ανατολή», το επίσημο όργανο κρατικής προπαγάνδας της Τουρκίας, τις 17/6/2024 δημοσίευσε συνέντευξη του Μαρίνου Γιαννόπουλου, που είναι...

Οι ιδέες έχουν δύναμη

Τo βράδυ των εκλογών της 9ης Ιουνίου οι άμεσοι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου ετοίμασαν μία δήλωση που...

Το τέλος του μητσοτακικού εθνομηδενισμού σηματοδοτεί η πατριωτική συμμαχία Σαμαρά-Καραμανλή

Στα χέρια των πατριωτικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Προφανώς τα ιστορικά χαμηλά για...

«Απίστευτα πράγματα, χωρίς έλεγχο και χωρίς αντίδραση»

Δύο εβδομάδες πέρασαν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και όλα μοιάζουν να παραμένουν ίδια κι όμοια, σαν...