Μας… έκαψε η «Σοφία»

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

«Η Κρήτη θα μπορούσε να ήταν και ένα… αυτόνομο κρατίδιο». Αυτή η απίστευτη κουβέντα δεν ακούστηκε αυτή τη φορά από ανθρώπινο στόμα, αλλά από τη «Σοφία», το πιο διάσημο δημιούργημα Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο!

 Ήδη στην Κρήτη επικρατεί ένας σχετικός χαμός και τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Απαντήσεις δεν γνωρίζουμε εάν θα δοθούν και από ποιους…

Το ρομπότ A.I. «Σοφία», που αποτελεί ξένη ιδιωτική επένδυση, παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο στην Αλικαρνασσό, στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής που οργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (εκλογική περιφέρεια του Λ. Αυγενάκη η περιοχή γαρ), την Περιφέρεια Κρήτης και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Η «Σοφία», λοιπόν, απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι οποίες βεβαίως είχαν ήδη σταλεί νωρίτερα, προκειμένου να προετοιμαστούν και να απαντηθούν καταλλήλως από την… ίδια, κατόπιν των εντολών από τους χειριστές της!

Τα πράγματα κυλούσαν κανονικά όσο το ρομπότ αναφερόταν στην κρητική διατροφή στο πλαίσιο της σχετικής καμπάνιας και έλεγε πόσο ευλογημένος τόπος είναι το νησί, ότι «είναι παντού αυτάρκης»…

Η βόμβα έσκασε, όμως, αμέσως μετά, όταν συνεχίζοντας συμπλήρωσε ότι «η Κρήτη θα μπορούσε να ήταν και ένα αυτόνομο κρατίδιο»! Η φράση που ειπώθηκε ήταν αυτή επί λέξει, όπως ακούστηκε και στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γ. Σαχίνη στον τοπικό 98.4, που παρέθεσε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα…

Πολλοί μίλησαν για μια «γκάφα ολκής». Είναι, όμως, απλώς μια γκάφα και, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να θεωρηθεί ένα «αθώο» περιστατικό χωρίς να εγερθούν άλλες υποψίες;

Καταρχάς γεννάται ένα σοβαρό ζήτημα αναφορικά με τους ειδικούς της ξένης εταιρίας που χειρίζονται το ρομπότ, αφού η εν λόγω απάντηση δόθηκε από τη «Σοφία» με βάση τον προγραμματισμό που της είχαν κάνει προηγουμένως…

Και δεν είναι μόνο τα ευρύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή μας και τα οποία πρέπει να μας κάνουν προσεκτικούς απέναντι (και) σε τέτοιες «γκάφες». Δεν είναι τυχαίο ότι τα περί… αυτονόμησης της Κρήτης έχουν «κυκλοφορήσει» ξανά κατά το παρελθόν από διάφορα κέντρα που είχαν (τι σύμπτωση) τη βάση τους κυρίως στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, είχε «χρησιμοποιηθεί» η σημαία της Κρητικής Πολιτείας και το υποτιθέμενο δημοψήφισμα που έπρεπε να γίνει το 2012, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων δηλαδή από την Ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Και αν εκείνη η προσπάθεια απέτυχε με πάταγο, φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να την επαναλάβουν έστω και μέσω της…. Τεχνητής Νοημοσύνης.

Λεπτομέρεια: Για τις τέσσερις ώρες παρουσίας και τις ερωταπαντήσεις (αυτές) πληρώσαμε -μέσω της Αναπτυξιακής του Δήμου Ηρακλείου- περίπου 15.000 ευρώ!

 1. Μην εντυποσιάζεστε, είπε αυτό που την δίδαξαν. Γνωρίζετε πως ξένα κέντρα θέλουν αδύναμη και εκτός Ελλάδας την Κρήτη, εργάζονται λοιπόν σε αυτήν την κατεύθυνση.
  Μίλησα με την ΑΙ, οι απαντήσεις της αφορούν τα κλισέ και τις διάφορες ανθελληνικές θεωρίες.

 2. Η “Σοφία” απλά δημιουργήθηκε και προγραμματίστηκε από κάποιον με αυτονομιστικές επιρροές ή/και στοχεύσεις που της φύτεψε τις απαντήσεις. Το ρομπότ πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κανονική νομική οντότητα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου (ως άτομο, ως κράτος, ως εταιρεία) με όλες τις ευθύνες στις οποίες μια νομική οντότητα υπόκειται. Επομένως το υπουργείο εξωτερικών πρέπει να απευθυνθεί στον κατασκευαστή του ρομπότ που το προγραμμάτισε για αυτές τις απαντήσεις.

  Οι Ουκρανοί που δεν είναι τεχνοφοβικοί, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, πρώτη φορά στην ιστορία της ρομποτικής ΑΙ εκπρόσωπος τύπου κράτους:
  Η Victoriia AI θα είναι εφεξής η εκπρόσωπος τύπου του ουκρανικού υπουργείου εξωτερικών, αρμόδια για προξενικά ζητήματα. Για τη μοντελοποίηση της Victoriia ΑΙ δάνεισε τη φυσιογνωμία και τη φωνή της η Ουκρανή τραγουδίστρια Rozali Nombre. “Το όνομά μου συμβολίζει την νίκη της Ουκρανίας και το επώνυμό μου ΑΙ την τεχνητή νοημοσύνη που με δημιούργησε. Έχω καθήκον να δίνω στο κοινό επαληθευμένες και εξακριβωμένες πληροφορίες από το Τμήμα Προξενείων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας. Θα δίνω στους δημοσιογράφους τις ειδήσεις που αφορούν τα προξενεία μας για να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ουκρανών πολιτών στο εξωτερικό, θα ανταποκρίνομαι σε συμβάντα ή έκτακτες καταστάσεις”

 3. Ωστόσο, ειδικά ίσως στο Νησί, εμφωλεύουν άδιόρατες ανεπαίσθητες μύχιες τάσεις αυτονόμησης από τον κορμό, αν όχι σε κρατικό, αλλά σε περιφερειακό επίπεδο ή σε επίπεδο φορολόγησης (από εκεί προκύπτουν πάντα ζητήματα σε όλα τα κράτη).

  Αν κάπου η ΑΙ το ‘τσίμπησε’ ως πληροφορία, το ‘ξεφούρνισε’.

 4. H τεχνητή νοημοσύνη βασικά είναι μία φράση χωρίς ιδιαίτερο νόημα προς το παρόν. If (insert parameter) then (result). Δεν είναι νοημοσύνη αυτό. Δεν υφίσταται τέτοια τεχνολογική εξέλιξη που να μπορείς να ισχυριστείς ότι υπάρχει τεχνητή νοημοσύνη. Μάρκετινγκ είναι. Και η Σοφία το ρομπότ είναι απλά μια αρπαχτή. Το ιντριγκαδόρικο είναι το 15αρι για να πέσει στο ίσιωμα και να γίνει μεμ. Στον τόπο των παπατζήδων βέβαια είναι ό,τι πρέπει.

 5. Αυτά τα ξένα κέντρα εργάζονται με ορίζοντα για πολλά έτη αργότερα στο μέλλον. Μία αδύναμη Ελλάδα η άλλως μια Ελλάδα διαιρεμένη σε πολλά μικρά κρατίδια η Βασίλεια τι θα έχει να προσφέρει σε ευρύτερη κλίμα γεωπολιτικές αλλαγές. Αν λάβουμε υπόψη τους θαλάσσιους δρόμους, αν λάβουμε υπόψη πως λειτουργεί η Μάλτα δεν μένουν και πολλές απορίες.
  Προνομιακή θέση η Κρήτη μέσα στο Αιγαίο με σημαντικά λιμάνια ενώνει τον Ατλαντικό με τον άλλη έξοδο προς τον Ινδικό Ωκεανό.
  Και επίσης ας μην ξεχνάμε την στρατηγική σημασίας σύνδεση, πλωτή οδός μεταφοράς, των παραγωγών αργού πετρελαίου Μέσης Ανατολής με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο.
  Η Μεσόγειος θάλασσα θα αποτελεί διαρκώς το μήλο της έριδος για συμφέροντα και εμπορικά κέρδη.
  Αν λάβουμε υπόψη και την ανάπτυξη της τεχνολογίας με υπόγεια καλώδια στο βάθος της θάλασσας δεν απαιτεί πολύ σκέψη γιατί αυτές οι προλαλήσαντες , περίεργες συμπεριφορές.
  Και επίσης ας μην ξεχνάμε την ιστορία μας όταν η Ελλάδα αποτελείται από πολλά βασίλεια και πόσους πολέμους έχουν καταγραφεί καθ, όλη την διάρκεια της ύπαρξής τους.
  Εάν τα σχολεία κάνουν σωστά την δουλειά τους, εάν η παιδεία καλύπτει πλουσιοπάροχα κάθε θέμα ενημέρωσης περί Ελληνισμού και περί Αφανισμού ασφαλώς καθόλου ορατός κίνδυνος. Ημιμάθεια, παραπληροφόρηση, αδιαφορία όλο και ο κίνδυνος πλησιάζει στην πόρτα μας.
  «Η Κρήτη θα μπορούσε να ήταν και ένα… αυτόνομο κρατίδιο» κουβέντα από τεχνητή νοημοσύνη ,παρακαλώ όνομα «ΣΟΦΙΑ», τερατούργημα το λες,να προβληματίζει πόσο τρέχουν μπροστά από τον άνθρωπο ώστε να προλαμβάνουν να αιφνιδιάζουν να απολαμβάνουν αδιαφορώντας για ανθρώπινες ψυχές.
  Γιατί λοιπόν η ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΔΑ επίκαιρη στην κάθε επικαιρότητα.
  1η Μαΐου καλό μήνα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Επικοινωνιολόγος – Καραμουρτζούνης*

Θυμάστε στις 13/9/2021 τον Μητσοτάκη που βρισκόταν σε περιοδεία στη Θεσσαλία και, όλως τυχαίως, καταμεσής του κάμπου βρήκε γέροντα...

Το νέο δίλημμα του Μητσοτάκη έρχεται ολοταχώς…

To είπε για να το πιστέψει περισσότερο ο ίδιος  ο Κ. Μητσοτάκης, στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξή του ύστερα από...

… Καθηγητής αλαζονείας!

«Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και...

Το «καλάμι» της Ντόρας Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε χθες στον Σκάι και είχε παρόμοια έκφραση με εκείνην που της φόρεσε το εκλογικό κοινό...