«Γεωπολιτική σκακιέρα υπό εξέλιξη» στη Μέση Ανατολή

Τα συμφέροντα αλλάζουν. Δημιουργείται ένα νέο πολυπολικό πλαίσιο. Θα είναι έναυσμα για έναν νέο υβριδικό χάρτη, με νέες συμμαχίες και νέες συνέργειες και πιθανά «παράδοξες» συμφωνίες

Του δρος Μάριου Παναγιώτη Ευθυμιόπουλου*

Και τώρα αναμένεται να υπάρξει πλήρη ρήξη στο καθεστώς ασφαλείας εντός του 2024. Τα γεγονότα αυτό μαρτυρούν. Γιατί απλά τα πράγματα δεν προχωρούν.

Υπάρχουν πολλά δεδομένα τα οποία μας πληροφορούν για μια επερχόμενη αλλαγή τακτικής φύσεως στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε, μελετάμε, εξετάζουμε και λαμβάνουμε αποφάσεις σε θέματα ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Αναμένεται το έτος 2025 ακόμα από τα μέσα του 2024, όπως διαφαίνεται να είναι ένα έτος με κυρίως χαρακτηριστικό μαζικές και έντονες διαπραγματεύσεις σε όλα τα θέματα ασφαλείας που υπάρχουν.

Θα υπάρξουν πολλές νέες ανακατατάξεις. Νέες συμμαχίες, αλλά και περισσότερες προκλήσεις και προεκτάσεις ασφάλειας περιφερειακής και παγκόσμιας σταθερότητας, εμπορίου, αλλά και τερματισμού πολέμων.

Τα συμφέροντα αλλάζουν. Δημιουργείται ένα νέο πολυπολικό πλαίσιο. Θα είναι έναυσμα για έναν νέο υβριδικό χάρτη, με νέες συμμαχίες και νέες συνέργειες, αλλά και ίσως «παράδοξες» συμφωνίες.

Γνωρίζουν οι «μνηστήρες» ότι όποιος ελέγξει τη Μέση Ανατολή αναβαθμίζεται διεθνώς! Είναι τα ιστορικά και τα εξελισσόμενα δεδομένα επί του εδάφους και επί της στρατηγικής πολιτικής που προκαλούν αναταραχές, αλλά και την πολιτική πειθώ για πιο ουσιαστική εμπλοκή.

Απαιτείται να υπάρξει προετοιμασία από τη μεριά της Ελλάδας και συμμετοχή στα νέα δεδομένα. Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι ιστορικών αλλαγών, που θα σημάνει και τη στρατηγική πλεύση αλλαγής για τη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ θα κάνει πλήρη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. Δεν θα σταματήσει. Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές. Οι ενδιάμεσες διαπραγματεύσεις είναι φαινομενικές. Γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Ισραήλ.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται περί τα τέλη Μαΐου 2024 για χερσαία και εναέρια επιχείρηση ίσως και θαλάσσια εναντίον της Χεζμπολάχ εντός Λιβάνου. Αν πάλι το Ιράν το τραβήξει ξανά, θα χτυπήσουν Συρία, Ιράκ και Ιράν. Καθώς η Χεζμπολάχ δεν έχει σταματήσει να επιτίθεται.

Το Ισραήλ στο μεταξύ επιθυμεί την επιστροφή των 108 ομήρων στο σύνολο. Όχι 40, όχι 30, όχι 20. Όλους. Και το τέλος-παράδοση της Χαμάς. Και αυτό δεν γίνεται κατανοητό. Ενώ διαπραγματεύονται ακόμα και μέσω Αιγύπτου και Ιορδανίας και λιγότερο πλέον με το Κατάρ, το οποίο αποσύρεται σταδιακά και δίνει θέση στην Τουρκία, που πλέον φιλοξενεί ηγέτη τρομοκρατικής δύναμης.

Μια Τουρκία που θα ενσωματώσει στο μέλλον ο Ερντογάν στους πολλαπλασιαστές εναντίον και της Ελλάδας. Και στην επερχόμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία χρειάζεται προσοχή το τι θα πει ο Ερντογάν, καθώς θα ανακοινώσει ότι αυτός μπορεί να ελέγχει πράγματα και γεγονότα.

Παράλληλα, το Ισραήλ θα αναδείξει τα νέα δεδομένα και μαζί με αυτό ευκαιρίες και πιθανότητες νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας και νέων συμμαχιών, καθώς ολοκληρώνεται εντός του 2024 η νέα ταυτότητα περιφερειακής ασφάλειας κρατών, με τέμνοντα συμφέροντα.

Καθώς θα εξελίσσονται τα γεγονότα στη Ράφα, στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, στον Νότιο Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ και το Ιράν, το Ισραήλ θα αναζητά νέους συμμάχους. Και θα ξεκαθαρίζει το τοπίο εντός του 2024: Με ποιους επιθυμεί και ποιοι είναι έτοιμοι να συνδράμουν σε όλα τα επίπεδα. Σε πλαίσιο ουσιαστικής εργασίας και με στόχους ειρήνευσης και λύσης των γεγονότων της περιοχής.

Και πιθανώς να είναι οι Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιορδανία (υπό όρους), ΗΠΑ, Αγγλία (υπό όρους), Γαλλία και έπεται και συνέχεια από χωρών της Ε.Ε., πλην, ωστόσο, της Ισπανίας.

*Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας, πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, πρόεδρος του Strategy International (SI) Ltd

  1. Το ισραηλ (που χανει συνεχως συμμαχους) θα επιβαλει στο αμερικανικο κονγκρεσο (το οποιο εδω και 10ετιες ειναι 100% ελεγχομενο απο το ισραηλινο λομπι) να κανει την ελλαδα χρησιμο ηλιθιο του ισραηλ και των ΗΠΑ στην περιοχη. Αυτο ηδη συμβαινει, αλλα θα ζητηθει να γινει πολλαπλα εντονοτερο το επομενο διαστημα.

    Ουσιαστικα δηλαδη ζητουν απο την Ελλαδα να θυσιαστει τα επομενα χρονια για χαρη των ΗΠΑ και του Ισραηλ. Να βουλιαξει μαζι τους. Διοτι ειναι προφανες οτι θα βουλιαξουν τα επομενα χρονια τοσο οι ΗΠΑ οσο και το Ισραηλ. Αυτοι οι δυο ψαχνουν χρησιμους ηλιθιους που θα τους επιτρεψουν να διατηρησουν τον Τιτανικο τους για λιγο ακομα στην επιφανεια.
    Με Μητσοτακη στην εξουσια ειναι δεδομενο οτι θα τους δωσει Γη και Υδωρ. Αυτο ομως θα φερει την ηδη διαλυμενη οικονομικα και κοινωνικα Ελλαδα, σε κατασταση χαους. Η διεθνης τρομοκρατια (που ειναι εναντια σε ΗΠΑ και Ισραηλ) πλεον στοχοποιει την Ελλαδα ως “στενο συμμαχο” των ΗΠΑ/Ισραηλ. Αυτο θα φερει και τα πρωτα χτυπηματα σε τουριστικους προορισμους των Κυκλαδων, σε ferry boats ή αρχαιολογικους χωρους.
    Αυτο θα γονατισει περαιτερω την ηδη διαλυμενη Ελληνικη οικονομια.

    Παραλληλα η εμπλοκη του στρατου μας στο σχημα ΗΠΑ/Ισραηλ θα απαιτηθει απο αυτους να ειναι πολυ μεγαλυτερο. Αν σημερα δηλαδη στελνουμε την φρεγατα ΥΔΡΑ και ηγουμαστε στις ΑΣΠΙΔΕΣ λογω του Δενδια, αυριο θα ζητηθει να στειλουμε κανονικο στρατο (Ελληνες νεους φανταρους) στην κρεατομηχανη του Ζελενσκι. Μια κρεατομηχανη που πολεμαει για να μην χασουν τα αμερικανο-γερμανικα funds το 80% των Ουκρανικων εκτασεων που πλεον τους ανηκουν. Γι αυτο γινεται ο πολεμος για οποιον δεν το εχει καταλαβει. Τα αμερικανογερμανικα funds εχουν αγορασει την Ουκρανια. Το ιδιο θελουν να κανουν και στην Ρωσια αυριο. Να την διαλυσουν σιγα σιγα και σταθερα. Τα resources τους ενδιαφερουν.

    Η Ελλαδα με κυβερνησεις ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ ειναι τελειωμενη. Τελειωμενη 100%. Το ιδιο ισχυει και για την ευρωπη με ηγετες του στυλ Μακρον, Σολτς, Φον Ντερ Λαιν, Σχοινας, κτλ. Πρεπει να πεσουν με παταγο (και συντομα μαλιστα!!) ολες οι αμερικανο-καθοδηγουμενες κυβερνησεις (δουριοι ιπποι των ΗΠΑ) στην ευρωπη, για να μπορεσει η Ευρωπη με νεα πολιτικη ηγεσια να ξαναχτισει τις σχεσεις της με τον υπολοιπο πλανητη και φυσικα με τη Ρωσια.

    Υπαρχουν δυο τροποι να προχωρησουμε προς την πολυπολικότητα. The easy way and the hard way. Ο easy way περιλαμβανει τη λογικη. Να κατσουν σε ενα τραπεζι τα επομενα χρονια και να δουν πως ο πλανητης θα περασει σε μια νεα εποχη. Την εποχη που ολες οι μεγαλες δυναμεις θα εχουν λογο υπαρξης και οι ΗΠΑ δεν θα λειτουργουν πια ως bully που με το ετσι θελω κανει πολεμο οπου γουσταρει και κλεβει τα resources. Εξωτερικη πολιτικη που θυμιζει οργανωμενο εγκλημα και μαφια σικελιας.

    Ο hard way είναι οι ΗΠΑ να μην αποδεχθουν οτι πτωχευσαν και απετυχαν παταγωδως, και να συνεχισει ο ανεπισημος Γ’ ΠΠ που οι ιδιοι αρχισαν. Αυτο θα ηταν καταστροφη για την Ανθρωποτητα. Καταστροφη. Ομως δεν περιμενω απο ενα μαφιοζο να αλλαξει νοοτροπια. Μαφιοζος ειναι μαφιοζικα λειτουργει.

    Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι θα συνχισει το the hard way για μια ακομη 5ετια. Με οτι σημαινει αυτο για την ανθρωποτητα, την οικονομια, κτλ κτλ.

    Μονο ο Θεος μπορει να μας φυλαξει απο αυτα που ερχονται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...