Ποιος είναι ο «ψεκασμένος» τώρα κύριε Μητσοτάκη;

Του Βασίλη Γαλούπη

Στις 22 Απριλίου 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ. Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον πρωθυπουργό σχετικά με τον φόβο παρενεργειών από τα εμβόλια και ειδικά από το AstraZeneca.

Από την επίσημη απομαγνητοφώνηση που υπάρχει στο σάιτ του πρωθυπουργού διαβάζουμε: «Πράγματι, οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία δημιουργεί κάποια ερωτηματικά και πολλές φορές οι Αρχές αδειοδότησης θέλουν να είναι υπερβολικά σίγουρες. Εμείς από την πρώτη στιγμή δεν σταματήσαμε, θέλω να θυμίσω, τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Μιλήσαμε με τους ειδικούς μας. Κρίναμε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές. Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από οποιοδήποτε εμβόλιο είναι απειροελάχιστη, είναι πολύ πιο πιθανό να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο από το να πάθεις κάτι από το εμβόλιο. Αυτό είναι πια αποδεδειγμένο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παριστάνοντας ότι ξέρει, διαβεβαίωνε με αποφασιστικότητα: «Το εμβόλιο της AstraZeneca κρίναμε ότι είναι απολύτως ασφαλές». Στο ίδιο διάστημα το ελληνικό κοινό δεχόταν μια πρωτοφανή επίθεση πειθούς από γιατρούς και ειδικούς που προέβαλλαν το ίδιο αφήγημα. Από τη Μίνα Γκάγκα μέχρι την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ασφαλώς την αρμόδια κυβερνητική Επιτροπή Ειδικών. Μια μέρα πριν από τον πρωθυπουργό, στις 21 Απριλίου 2021, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, που σήμερα έχει αναβαθμιστεί σε υφυπουργό Υγείας, δήλωνε με σιγουριά: «Τα εμβόλια με AstraZeneca είναι ασφαλή και οι κίνδυνοι εξαιρετικά χαμηλοί. Με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας 440.000 πολίτες».

Τρία χρόνια μετά η AstraZeneca παραδέχεται πρώτη φορά ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως θρομβώσεις στο αίμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Οι τότε διαβεβαιώσεις πολιτικών και ειδικών περί ασφάλειας μοιάζουν με «ψεκασμένα» fake news. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί με ομαδική αγωγή στη Βρετανία, με την κατηγορία ότι το εμβόλιό της προκάλεσε θάνατο και μη αναστρέψιμη βλάβη σε δεκάδες περιπτώσεις. Άλλωστε, από τον Μάρτιο του 2021, λίγο μετά την έναρξη της κυκλοφορίας του εμβολίου, οι επιστήμονες εντόπισαν πρώτη φορά μια σχέση μεταξύ του Astra και σοβαρότατων περιστατικών ανοσοθρομβοπενίας και θρόμβωσης. Τότε, όμως, προείχε η εμβολιαστική εκστρατεία με κάθε κόστος.

Mήνυση

Η πρώτη μήνυση κατατέθηκε πέρυσι από τον Τζέιμι Σκοτ, έναν νέο και υγιή 47χρονο, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος έμεινε με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ύστερα από θρόμβο αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλο, αφότου έλαβε το συγκεκριμένο εμβόλιο, τον Απρίλιο του 2021. Δεν μπορεί πια να εργαστεί ή να έχει φυσιολογική ζωή. Ο φαρμακευτικός γίγαντας δίνει λυσσαλέα νομική μάχη για να γλιτώσει τις κατηγορίες, αλλά σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο η AstraZeneca αποδέχεται τώρα ότι το εμβόλιό της για τον Covid «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS», δηλαδή θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας. Έως σήμερα η εταιρία δεν παραδεχόταν ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία σοβαρής ασθένειας και θανάτων.

Το ίδιο ισχύει και για τα Covishield και Vaxzevria, τα άλλα ονόματα με τα οποία το εμβόλιο της AstraZeneca πωλήθηκε παγκοσμίως. Οι θρόμβοι που προκαλεί συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμούς, ενώ, όταν εμφανίζονται στον εγκέφαλο, συνήθως οδηγούν στον θάνατο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του MHRA, του βρετανικού Ρυθμιστικού Οργανισμού Φαρμάκων, ένας στους πέντε ανθρώπους που εμφάνισαν την πάθηση πέθανε. Συνήθως η συγκεκριμένη παρενέργεια της θρόμβωσης εμφανίζεται λίγες μόλις μέρες μετά τον εμβολιασμό. Σε πολλές περιπτώσεις το άτυχο θύμα εμφάνιζε τον θρόμβο ή και την εγκεφαλική αιμορραγία προτού καν προλάβει να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ο Τζέιμι Σκοτ, για παράδειγμα, δέκα ημέρες μετά την πρώτη του δόση με AstraZeneca εμφάνισε έντονο πονοκέφαλο, εμετούς και δεν μπορούσε να μιλήσει. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με θρόμβο στον εγκέφαλο και εγκεφαλική αιμορραγία. Για μήνες βρισκόταν σε κόμμα, επέζησε από θαύμα, αλλά δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος.

Δεκάδες αγωγές στη Βρετανία από θύματα και συγγενείς νεκρών

Συνολικά έχουν κατατεθεί 51 αγωγές για το συγκεκριμένο εμβόλιο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας από θύματα και συγγενείς νεκρών, που ζητούν αποζημίωση 100.000.000 λίρες. Οι μηνύσεις αναμένεται να αυξηθούν.

Μετά τη νομική παραδοχή της, η φαρμακευτική εταιρία έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία «εκφράζει συλλυπητήρια» στους συγγενείς των νεκρών, αλλά επιμένει ότι «η ασφάλεια των ασθενών είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας» και το «εμβόλιο AstraZeneca – Oxford έχει ένα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας».

Για επωδό χρησιμοποιεί τη μαγική φράση που επί πανδημίας επαναλάμβαναν οι Αρχές σε όλες τις χώρες για να παραγκωνίσουν κάθε επιστημονική ένσταση: «Οι ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο δηλώνουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων μιας σπάνιας πιθανής παρενέργειας».

Αναστολή

Όταν άρχισαν να εντοπίζονται περιστατικά θανατηφόρων θρόμβων, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου. Έπειτα το χαρακτήρισαν πάλι ασφαλές για χρήση, έχοντας πάρει την ηθικά αμφιλεγόμενη απόφαση ότι προτιμότερο είναι να πεθάνουν μερικοί, παρά να καθυστερήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Λίγο αργότερα το εμβόλιο απαγορεύτηκε για ανθρώπους κάτω των 60 ετών και έπειτα αποσύρθηκε πλήρως.

Όσο όμως στην Ευρώπη πλήθαιναν οι θρομβώσεις, ειδικά σε νέους ανθρώπους, μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υπουργοί και τηλε-γιατροί απέκλειαν κάθε κίνδυνο ως ανυπόστατο και τόνιζαν μονότονα ότι το όφελος του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ήταν μεγαλύτερο από τον κίνδυνο για νόσηση. Μόνο τον Ιούνιο 2021 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα αποφάσισε, κατόπιν εορτής και εκατοντάδων χιλιάδων εμβολιασμών, να επιτρέπει το AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 ετών.

Ακόμα και τότε, όμως, δεν ειπώθηκε η αλήθεια για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δικαιολόγησε την απόφαση τότε με το σκεπτικό ότι «πλέον τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είναι καλύτερη και το ιικό φορτίο πιο χαμηλό».

  1. Εμείς εδώ στην Ελλάδα θα κινηθούμε εναντίον των υπευθύνων, η θα το αποδεχτούμε κι αυτό σαν σύγχρονοι ραγιάδες;

  2. Είπε ψεκασμένους τους γονείς των Ελλήνων, τους επέβαλε και πρόστιμα. Όμως τώρα μετά από τόσα χρόνια, δεν μας είπαν εάν ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης εκείνων των σκευασμάτων ;
    Οι ίδιες οι εταιρείες παρασκευής τους μίλησαν για κάποιο, έστω μικρό, ποσοστό σοβαρών παρενεργειών, ενώ τότε μιλούσαν για ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα.
    Δεν ήταν αποτελεσματικά, το καθημερινό δελτίο του ΕΟΔΥ το φανέρωνε (ρίξτε μια μάτια στο τελευταίο ημερήσιο δελτίο, κοιτάξτε το ποσοστό εμβολιασμένων σε ΜΕΘ -10/7/2022-), τώρα οι ίδιες οι εταιρίες μας λένε πως δεν ήταν και ασφαλή.
    Ο κ. Μητσοτάκης, δεν λέει τίποτα, αντίθετα αρνείται να καταργήσει αναδρομικά τα πρόστιμα μη εμβολιασμού, παρόλο που ο υπουργός υγείας το είχε εξαγγείλει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Απίστευτα πράγματα, χωρίς έλεγχο και χωρίς αντίδραση»

Δύο εβδομάδες πέρασαν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και όλα μοιάζουν να παραμένουν ίδια κι όμοια, σαν...

Χθεσινά συγχωρεμένα, σημερινά ασυγχώρητα

Η πολιτική είναι ένα περίεργο σπορ. Υπάρχουν μεγάλα λάθη που διαπράττεις στους καιρούς της ισχύος σου και οι πολίτες...

Γιατί το «πρόβλημα VMRO» δεν λύνεται στις 11 Ιουλίου

Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, είναι σύνηθες έπειτα από μια βαριά ήττα -σαν των ευρωεκλογών- να ανεβάζουν τους τόνους στα θέματα...

Σκάνδαλο! Το μεγάλο ξέπλυμα της Τουρκίας

Θολωμένη από τα ήρεμα νερά του Αιγαίου και τυφλωμένη από το δόγμα του κατευνασμού, η ελληνική διπλωματία φαίνεται πως...