Τι θα βγάλουν τα τρία «Α»;

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Θεωρητικώς, απομένουν παρά μία τεσσαράκοντα ημέρες έως τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Δεδομένου όμως ότι έως και την ερχόμενη εβδομάδα το κλίμα θα είναι χαλαρό και εορταστικό (;), στην πραγματικότητα βρισκόμαστε προ της τελικής ευθείας. Μόλις τελειώσουν οι αργίες (κανονικές και μεταφερόμενες), θα απομένει λιγότερο από ένας μήνας έως τις κάλπες…

Ιστορικά έχει διαπιστωθεί πως, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχουν αμφίρροπο χαρακτήρα, δεν προκύπτουν και εκπλήξεις στη διάρκεια αυτού του τελευταίου μήνα. Οι τάσεις έχουν δρομολογηθεί και δεν αλλάζουν. Ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις τα «λάθη» μπορεί να παίξουν τον ρόλο τους, γι’ αυτό οι πρωταγωνιστές έχουν ακόμη μεγαλύτερο άγχος να τα αποφύγουν…

Τούτες οι εκλογές, έστω κι έτσι, δεν παύουν να έχουν τη δική τους ιδιομορφία. Δεν παύουν να χαρακτηρίζονται από τη δική τους «βουβαμάρα», η οποία επηρεάζεται από στοιχεία που ούτε οι δημοσκόποι μπορούν να «μετρήσουν» πλήρως.

Ακόμη κι αν έχει προεξοφληθεί απ’ όλους, για παράδειγμα, η πρωτιά της Ν.Δ.,  ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τα τρία «Α» των εκλογών: Την αποχή, την αδιευκρίνιστη ψήφο και τους αναποφάσιστους…

Και καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, είναι η πρώτη φορά που αυτά τα τρία «Α» αναμένεται να είναι τόσο καθοριστικά για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος και για τα πολιτικά μηνύματα που θα βγουν τη βραδιά των εκλογών.

Είναι η πρώτη φορά που η κατάκτηση της… πρώτης θέσης μπορεί να μη  σημάνει, αυτόματα, νίκη, εκτός από εκλογική, και πολιτική. Η ειρωνεία για τον Κ. Μητσοτάκη μάλιστα είναι ότι αυτό έχει αποτελέσει δικό του «κατόρθωμα»…

Ενώ η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση μέχρι τώρα να φέρει ή να απειλήσει με ανατροπές, για την κυβέρνηση οι επιδόσεις θα κριθούν με βάση άλλη κλίμακα. Oχι απλώς με τις όποιες μετακινήσεις ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς άλλα κόμματα, αλλά και με την ευρύτερη συμπεριφορά της «γαλάζιας» βάσης έναντι της ηγεσίας και των επιλογών της. Η έκφραση της δυσφορίας και η  αποστολή «μηνυμάτων» μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως με το  μέγεθος της συμμετοχής ή την αξιολόγηση και τη σταυροδοσία των προσώπων…

Εν ολίγοις, είναι η πρώτη φορά που τα ποσοστά από μόνα τους δεν θα «αρκούν» για τυχόν εκλογικά πανηγύρια σε μερικές εβδομάδες. Αντιθέτως, περίπου έναν χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές, η «επαναβεβαίωση» της λαϊκής ετυμηγορίας για τη Ν.Δ. είναι συνάρτηση άλλων παραγόντων – και όχι εάν θα είναι δεύτερος ο Κασσελάκης ή ο Ανδρουλάκης.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι, όπως ελέχθη και στις πρόσφατες συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με «γαλάζιους» βουλευτές, σε ορισμένες κρίσιμες περιοχές ακόμη και ο χαμηλωμένος πήχης του 33% αποδεικνύεται πια αρκετά ψηλός!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τι ωφελεί τo εθνικό συμφέρον;

Η συντριπτική πλειονότης των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά και όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης της Δύσεως ανέδειξε με αναλύσεις «καρμπόν»...

Συριζαϊκού μύλου συνέχεια…

«Επανήλθε η ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ!» αναφέρει η ειδησεογραφία από την Κουμουνδούρου, δίνοντας και τον ανάλογο πανηγυρικό τόνο μετά το...

Κασσελάκης: Το πιο σύντομο ανέκδοτο

Ασφαλώς και χρειαζόμαστε τη σάτιρα στην πολιτική μας. Δεν είναι ασύνηθες κυβέρνηση και αντιπολίτευση να χλευάζονται, όταν ξεφεύγουν. Αλλά...

«Σωστή πλευρά της Ιστορίας»: Αντιμέτωπος με το φαινόμενο της στυμμένης λεμονόκουπας...

Στην αρχική φάση του Ουκρανικού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποτίμησε το επερχόμενο διεθνές πρόβλημα. Αγνόησε υπεροπτικά τον (τότε απερχόμενο)...