Ο άνθρωπος πίσω από το (επίφοβο) εμβόλιο

Η AstraZeneca το απέσυρε, παραδεχόμενη τις σοβαρές παρενέργειες, όμως ο Γάλλος CEO της τσέπωσε συνολικά 35 εκατ. λίρες μπόνους

Του Βασίλη Γαλούπη

Τον Σεπτέμβριο του 2020 διέρρευσε στα ΜΜΕ ότι μια κλινική δοκιμή εμβολίου για τον Covid είχε διακοπεί ξαφνικά, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του σκευάσματος. Ήταν η εποχή που οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν εξαπολύσει σπριντ για να παρουσιάσουν το χρυσοφόρο προϊόν, που θα τους εξασφάλιζε αμύθητες συμφωνίες με τα κράτη.

Ήταν ακριβώς εκείνες τις ημέρες που ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca αποκάλυπτε, σε κλειστό κύκλο, ότι ένα άτομο παρουσίασε σοβαρά νευρολογικά προβλήματα αφότου του χορηγήθηκε το εμβόλιο.

Εκείνη η παραδοχή του Πασκάλ Σοριό δεν έγινε δημόσια, αλλά σε μια privé συνάντηση που διοργάνωσε η επενδυτική τράπεζα JP Morgan. Ακόμα κι έτσι, ο CEO της εταιρίας απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Λίγα 24ωρα αργότερα και η ανταγωνίστριά της, η Pfizer, θα ζητούσε λίγο χρόνο παραπάνω για κλινικές δοκιμές. Ο αγώνας δρόμου για τις μπίζνες «εξαφάνισε» όλες τις μακροχρόνιες διαδικασίες που ακολουθούνται για την ασφαλή κυκλοφορία ενός φαρμακευτικού σκευάσματος. Κάποιοι πολίτες το πλήρωσαν ακόμα και με τη ζωή τους.

Χθες η AstraZeneca ανακοίνωσε, ταπεινωτικά, την απόσυρση του εμβολίου Vaxzevria κατά του Covid-19. Μερικές εβδομάδες πριν η εταιρία είχε παραδεχθεί, σε δικαστικά έγγραφα, ότι το σκεύασμα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει θρομβώσεις. Η επίσημη και μη πειστική δικαιολογία της φαρμακοβιομηχανίας είναι ότι το εμβόλιο αποσύρεται για… εμπορικούς λόγους.

Αν κάτι αποδεικνύεται, είναι ότι στη διάρκεια της πανδημίας η παραπληροφόρηση οργανώθηκε όπως στους πολέμους. Φαρμακοβιομηχανίες και κράτη στέρησαν από τους λαούς τα αντικειμενικά επιστημονικά δεδομένα ασφαλείας, απαξιώνοντας με μένος τις εύλογες ανησυχίες. Αυτό που απέμεινε σίγουρα είναι τα δισεκατομμύρια κερδών. Πολλοί μπορεί να βοηθήθηκαν από το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά κάποιοι άλλοι πέθαναν ή ζουν με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω των παρενεργειών. Όμως ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής έλαβε πριν από δύο μήνες ένα προκλητικό πακέτο αποδοχών 18 εκατ. λιρών για την εκτόξευση κερδών το 2023. Ίδιο ποσό είχε πάρει και το 2022. Ο Σοριό σήμερα είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων οφείλεται στην εκτίναξη λόγω του εμβολίου.

Η AstraZeneca βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με εκατοντάδες αγωγές όσων υπέστησαν θρομβώσεις λόγω του σκευάσματός της. Σε άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, βρίσκεται στο στόχαστρο η Pfizer. Όμως τα κράτη φρόντισαν να θωρακίσουν τις φαρμακοβιομηχανίες εγκαίρως. Από το φθινόπωρο του 2020 συμφωνήθηκε οι αποζημιώσεις για τις παρενέργειες να μη βαρύνουν τις εταιρίες, αλλά τα δημόσια ταμεία των χωρών. Τελικά οι πολίτες είναι αυτοί που θα πληρώσουν και τις τυχόν ζημιές στην υγεία τους από τα εμβόλια. Ήταν τα θύματα μιας συνειδητής (αντι)επιστημονικής επιλογής: Να πεταχτούν στη μηχανή του κιμά σε παγκόσμια κλίμακα. Οι κλινικές δοκιμές ήταν στριμωγμένες σε μερικούς μήνες και ήλεγχαν αποκλειστικά την αποτελεσματικότητα στον συγκεκριμένο ιό. Όχι τη γενική ασφάλεια του σκευάσματος.

Τον Μάρτιο του 2021 ο Γάλλος CEO της AstraZeneca ισχυριζόταν πως «το εμβόλιο είναι ασφαλές και η εταιρία συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές Αρχές», δηλώνοντας με θράσος: «Είμαι παίκτης, δεν είμαι παρατηρητής, ούτε επικριτής του καναπέ». Η Ελλάδα ακολούθησε το κύμα και δεν διατύπωσε επιφυλάξεις. Η κυβέρνηση πίεζε τους πολίτες να κάνουν πάση θυσία το «ασφαλές» εμβόλιο της AstraΖeneca, αν και ήδη από τον Μάρτιο του 2021 ο Καναδάς είχε αναφέρει τουλάχιστον πέντε κρούσματα θρόμβωσης και δύο θανάτους από τις παρενέργειες, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια κι άλλες χώρες.

Τον ίδιο μήνα, 11 χώρες σταμάτησαν τη χορήγηση αυτού του εμβολίου, όμως όχι και η Ελλάδα, που έλαβε κάποιες αποφάσεις με μεγάλη καθυστέρηση. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ένα από τα «επίλεκτα» μέλη της κυβερνητικής Επιτροπής Ειδικών, δήλωνε τον Απρίλιο του 2021: «Ήδη 22 εκατ. κάτοικοι του Ην. Βασιλείου έχουν κάνει εμβόλιο AstraZeneca. Για να καταλάβουμε για τι επιτυχία μιλάμε, στη χώρα πλέον καταγράφηκε αριθμός διαγνώσεων που στην Ελλάδα θα αντιστοιχούσε σε μόνο 300 διαγνώσεις και περίπου τρεις θανάτους ανά ημέρα. Είναι ακόμα μία απόδειξη ότι κάθε εμβολιασμός με τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα στη φαρέτρα μας αποτρέπει χιλιάδες κρούσματα και θανάτους».

Χθες ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ παραδέχθηκε πως «η παρενέργεια των θρομβώσεων είχε σχολιαστεί εκτεταμένα την εποχή των εμβολιασμών από όλους τους επιστήμονες και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», μια πληροφορία που, όμως, τότε δεν είχε φτάσει – όπως θα έπρεπε – στα αυτιά των πολιτών. Ο Μαγιορκίνης πρόσθεσε πως «το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν χιλιάδες φορές υψηλότερο από τον εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο», δήλωση που δύσκολα θα έκανε κοιτάζοντας κατάματα τους ασθενείς από τις παρενέργειες. Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, ήταν εξαρχής όλα τα μέλη της χειραγωγούμενης από το Μαξίμου επιτροπής, με την κυβέρνηση να… ανταποδίδει για τις υπηρεσίες τους, θεσπίζοντας το «ακαταδίωκτο».

Η πανδημία έφυγε, οι κυβερνήσεις εκπλήρωσαν κατά γράμμα τις προσωπικές συμφωνίες της Φον ντερ Λάιεν, τα κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες αυξήθηκαν και οι διευθύνοντες σύμβουλοί πλούτισαν παραπάνω. Όσοι φορολογούμενοι χτυπήθηκαν από θρομβώσεις, με παρενέργειες που αποκρύφτηκαν όταν έκαναν τα εμβόλια, προσφεύγουν πλέον στη Δικαιοσύνη για να επιδικαστούν αποζημιώσεις είτε στους ίδιους είτε στις οικογένειές τους. Αυτές τις αποζημιώσεις, όμως, θα πληρώσουν οι άλλοι φορολογούμενοι, όχι οι φαρμακοβιομηχανίες και όσοι προπαγάνδιζαν εμβόλια σκοτώστρες, όπως της AstraZeneca.

  1. Το ότι η επίμαχη ακίδα των mrna εμβολίων δημιούργησε προβλήματα είναι ηλίου φαεινοτερον.
    Αυτό που αντεληφθησαν οι περισσότεροι ειναι ότι επεδρασε στις προδιαθεσεις του κάθε οργανισμού. Δηλαδή αν κάποιος είχε προδιάθεση για καρδιά η για καρκίνο ή για νεφροπαθεια η για αυτοανοσο, αυτό μπορεί να εκδηλώνονταν η πολύ αργότερα η καθόλου. Το εμβολιο πιθανόν ξύπνησε αυτή τη προδιάθεση του οργανισμού και η κάθε ασθενεια εκδηλώθηκε συντομότερα….
    Αυτή τη διαπίστωση έκανε πολύς κόσμος γι αυτό και συζητιέται τωρα που άρχισαν οι παρενέργειες….

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι G7 και το ψυχομαχητό του κόσμου

Όλα δείχνουν ότι η έπαρση και η ολιγοφρένεια των δυτικών ηγετών πάει για απόσυρση. Φάνηκε και από τη Σύνοδο...

Γιατί γίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η υπόθεση «πόλεμος στην Ουκρανία» ασφαλώς δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ο «σπόρος» έπεσε στο Βουκουρέστι το 2008,...

Τα διδάγματα των ευρωεκλογών

Το κύμα της αγανάκτησης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σάρωσε την Κυριακή απ' άκρη σ' άκρη την πλειονότητα των χωρών...

Ηττήθηκε η ατζέντα της Ευρώπης

Ηττήθηκε η ατζέντα της Ευρώπης. Δηλαδή ηττήθηκε  η πολεμική οικονομία, η ακρίβεια (το κόστος ζωής), η τρομοκρατία της γουόκ...