Αυτοπαγίδευση στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Πώς είναι δυνατόν να υπογράφεται Διακήρυξη Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ δύο χωρών, όταν η μία χώρα έχει ενεργό casus belli εις βάρος της άλλης και όταν κατέχει το 37% της Κύπρου και απειλεί να καταλάβει και το υπόλοιπο;

Του Σάββα Καλεντερίδη

Σε όλη τη διάρκεια του 2023 η ελληνική κοινή γνώμη δέχτηκε έναν ιδιότυπο ψυχολογικό πόλεμο από ακαδημαϊκούς και αρθρογράφους, οι οποίοι προσπάθησαν να ασκήσουν τρομοκρατία στους Έλληνες για να δεχτούν έναν συμβιβασμό με την Τουρκία. Το επιχείρημά τους ήταν το εξής: «Κάθε χρόνο που περνάει θα γίνεται ισχυρότερη και μας συμφέρει τώρα να τα βρούμε με την Τουρκία».

Μετά ακολούθησε η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στην κυρία Κοσιώνη, όπου ο πρωθυπουργός εγκαινίασε μια νέα μέθοδο διαπραγμάτευσης, με βάση την οποία «προαναγγέλλουμε υποχωρήσεις πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες». Νέα σχολή. Είπε ο κ. πρωθυπουργός: «Είναι προς όφελος της Ελλάδας να λύσει τα θέματα με την Τουρκία. Πρέπει να πω πως οποιαδήποτε συμφωνία τέτοιου τύπου φέρνει ενδεχομένως υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση».

Τελικά η διαδικασία αυτή διαμόρφωσης και προετοιμασίας της ελληνικής κοινής γνώμης κατέληξε στη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Αθήνα τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Στη διακήρυξη, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους».

Όταν υπογράφηκε η διακήρυξη, θέσαμε το εξής απλό ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να υπογράφεται Διακήρυξη Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ δύο χωρών, όταν η μία χώρα έχει ενεργό casus belli εις βάρος της άλλης και όταν κατέχει το 37% της Κύπρου και απειλεί να καταλάβει και το υπόλοιπο; Επίσης, αυτό που έλειπε ήταν ένα πλαίσιο που θα καθόριζε τι είδους δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της διακήρυξης…

Δεν πέρασαν μερικές εβδομάδες και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς το προσωπικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το ναυτικό μας υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα”, κυματίζει τη σημαία μας από τον Ατλαντικό μέχρι και τον Ινδικό Ωκεανό… Τώρα που ξεκινάμε τον δεύτερο αιώνα της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον δρόμο που ξεκινήσαμε με το όραμα του “αιώνα της Τουρκίας”, πιστεύω πως θα εκπληρώσετε με επιτυχία όλα σας τα καθήκοντα, πως θα εργαστείτε σκληρά για να οδηγήσετε στο μέλλον την ισχυρή και μεγάλη Τουρκία».

Ακολούθησαν κι άλλες αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» από διάφορους πολιτικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, για να φτάσουμε στο σημείο να διαβάζουμε ότι το τουρκικό υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε στο νέο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης το «Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας» μαζί με τους αντίστοιχους χάρτες. Δηλαδή, εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες θα «γαλουχούνται» με το προαναφερθέν δόγμα και ο σχετικός χάρτης θα εντυπώνεται μέσα τους, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι αποτελούν πατρίδα των Τούρκων η θαλάσσια περιοχή με τα ελληνικά νησιά που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν. Η Ελλάδα δεν αντέδρασε, με βάση όσα έχει δημοσιεύσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην επίσημη σελίδα του.

Εκτός της «Γαλάζιας Πατρίδας», έχουμε καταγράψει και τις εξής προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας:

– Η εμμονή στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

– Η αντίδραση στα θαλάσσια πάρκα που εξήγγειλε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας σε 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο.

– Η πρόσφατη αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, στη 15η Σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης, στην «άδικη απομόνωση της ΤΔΒΚ και στη δεινή κατάσταση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

– Η τοποθέτηση στο δημιούργημα του βαθέος τουρκικού κράτους Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) μιας μη μουσουλμάνας, που αυτοπροσδιορίζεται ως «εθνικά Μακεδόνισσα», με στόχο τη δημιουργία εθνικής «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

– Η δέσμευση περιοχών στην καρδιά του Αιγαίου για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές που αποτελούν δικαιοδοσία της Ελλάδας.

– Η διεξαγωγή των ασκήσεων «Θαλασσόλυκος 2024» και «Έφεσος 2024», οι οποίες αποτελούν εφαρμογή σχεδίων που αφορούν κατάληψη βασικής ελληνικής νήσου.

– Η μετατροπή της Μονής της Χώρας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.

Για να προβαίνουν σε όλα τα παραπάνω οι Τούρκοι και για να μην αντιδρά η Ελλάδα επισήμως σημαίνει ότι με τις δηλώσεις τους, τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειές τους δεν υπονομεύουν ούτε απαξιώνουν «το γράμμα και το πνεύμα της διακήρυξης». Ύστερα από όλα αυτά είναι λογικό να αναρωτιέται ο μέσος Έλληνας πολίτης: Ο κ. Μητσοτάκης, μεταβαίνοντας τη Δευτέρα στην Άγκυρα, θα περάσει πάνω από την τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα» και θα διασχίσει με το αεροπλάνο του την «Ουράνια Πατρίδα» των Τούρκων, που κόβει το Αιγαίο στη μέση;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι Πρέσπες ως Ίμια και το μοντέλο του Τιρόλο

Ο πρωθυπουργός γύρισε ικανοποιημένος από την περιοδεία του στη Μακεδονία και τη Θράκη. Θεωρεί ότι ανέκτησε μέρος της πολιτικής...

Αχ, αυτός ο μέσος Έλληνας πολίτης, θέλει πολύ Μητσοτάκη ακόμη για...

Δύο απόπειρες ανωτάτων κυβερνητικών αξιωματούχων έλαβαν χώρα σε μεσοδιάστημα λιγότερο των επτά ημερών. Το πιο ύποπτο; Σε δύο νευραλγικές...

Αν μαυριστεί στις 9 Ιουνίου…

Σκιάζεται από το ενδεχόμενο μαύρισμα της 9ης Ιουνίου ο Μητσοτάκης και μηχανεύεται ραδιουργίες προς ανάκτηση της λαβωμένης κυριαρχίας του....

Τι μαγειρεύει ο κ. Γεραπετρίτης;

Στις αρχές Απριλίου τρεις υπουργοί, οι κ. Σκυλακάκης, Γεραπετρίτης και Αυγενάκης, εξήγγειλαν τη χωροθέτηση δύο «εκτεταμένων» θαλάσσιων πάρκων, το...