Αξιωματούχος Πενταγώνου: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16

Με το που ανακοινώθηκε η υπογραφή του κοινού μνημονίου από Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία το οποίο αίρει το βέτο της Άγκυρας για την ένταξη των δύο χωρών της Βόρειας Ευρώπης, άρχισαν τα ερωτηματικά ως προς τα ανταλλάγματα που ίσως έλαβε η Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τηλεφώνημά του παρενεβλήθη προ της τετραμερούς συνάντησης και κανόνισε διμερή με τον Τούρκο πρόεδρο.

Άμα τη ανακοινώσει της υπογραφής του μνημονίου ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ “δεν προσέφεραν τίποτα” στην Άγκυρα προκειμένου εκείνη να αλλάξει στάση. Διαφαίνεται λοιπόν ότι η όποια παραχώρηση γίνει προς την Τουρκία θα έρθει ως επιβράβευση των ενεργειών της και όχι ως κάτι που απαίτησε και πήρε ο Τούρκος πρόεδρος. Άσχετα αν αυτός θα τοπ παρουσιάσει έτσι στο εσωτερικό για να καρπωθεί κι άλλους προεκλογικούς πόντους.

Η Σελέστ Γουόλαντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε να δηλώνει δημοσίως (on the record) πως “οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας”. “Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ”, συνέχισε η Γουόλαντερ.

Η συνάντηση των δύο προέδρων θα γίνει στις 18:45 σήμερα και όπως γίνεται αντιληπτό το θέμα των F-16 πιθανότατα θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης.

Κατόπιν τούτου, το θέμα της Τουρκίας μεταφέρεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς μετά από αυτή τη δήλωση και εάν και εφόσον προχωρήσει το ζήτημα των F-16 μένει να περάσει και από την επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, στην οποία προΐσταται ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος ανθίσταται στην οποιαδήποτε εξοπλιστική βοήθεια προς την Τουρκία. Ίσως η στρατηγική Μπάιντεν να είναι και αυτή. Να μην φανεί αυτός ο κακός της υπόθεσης και ταυτόχρονα να μην αλλάξει η υπάρχουσα στρατηγική. Μένει να φανεί.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...

«Γεωπολιτική σκακιέρα υπό εξέλιξη» στη Μέση Ανατολή

Και τώρα αναμένεται να υπάρξει πλήρη ρήξη στο καθεστώς ασφαλείας εντός του 2024. Τα γεγονότα αυτό μαρτυρούν. Γιατί απλά...

Ο άνθρωπος πίσω από το (επίφοβο) εμβόλιο

Τον Σεπτέμβριο του 2020 διέρρευσε στα ΜΜΕ ότι μια κλινική δοκιμή εμβολίου για τον Covid είχε διακοπεί ξαφνικά, λόγω...

Πολιτική δύσπνοια

Ο κόσμος βουλιάζει μέσα στην αδιαφορία του ή, καλύτερα, μέσα στον μεταμοντέρνο κυνισμό του. Βλέπει τα μικρά παιδιά της...