Ενεργειακή ασφυξία για Ελλάδα; – Κλείνει η Ουκρανία το αέριο για Βαλκάνια – Έχει η κυβέρνηση εναλλακτικό σχέδιο;

Με πρόσχημα θέματα ασφαλείας, επειδή οι Ρώσοι (εδώ και μήνες!) έχουν καταλάβει σταθμό διοχέτευσης αερίου στην Ανατολική Ουκρανία, το Κίεβο μόλις τώρα το «θυμήθηκε» και έτσι αποφάσισε να κλείσει το δίκτυο αγωγών που περνάει από τη χώρα και διοχετεύει ρωσικό αέριο στα Βαλκάνια

Με ενεργειακή ασφυξία κινδυνεύει η Ελλάδα, εξαιτίας της απόφασης του Κιέβου να κλείσει την «κάνουλα» του ρωσικού φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια. Έχει, άραγε, επεξεργαστεί η κυβέρνηση κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ή παρακολουθεί ως παρατηρητής τις εξελίξεις;

Εκτιμάται ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «πίεση» προς την ΕΕ, η οποία δε δέχεται να σταματήσει να προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις και σχετικά με την πρόταση κυρώσεων για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

Έτσι, ως όλα δείχνουν, το Κίεβο αποφάσισε να στείλει «μήνυμα» ότι η ίδια η Ουκρανία, ως χώρα διέλευσης αγωγών, μπορεί να σταματήσει τη διοχέτευση ρωσικού αερίου προς την ΕΕ.

Άραγε, η απόφαση του Κιέβου, κατ’ αρχήν για μερικό κλείσιμο του δικτύου φυσικού αερίου, αποτελεί το πρώτο βήμα για το γενικότερο κλείσιμο της διοχέτευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ; Κοντός ψαλμός αλληλούϊα!

Εκ του πονηρού

Το θέμα ανέδειξε προχθές το Antinews, παραπέμποντας σε δημοσιεύματα του ουκρανικού και του ρωσικού Τύπου. Ως αναμενόμενο, βέβαια, εξαιτίας της ουκρανικής απόφασης, κάνουν «πάρτι» οι κάθε λογής διεθνείς ενεργειακοί κύκλοι που κερδοσκοπούν. Και βέβαια όσοι θέλουν να «σπρώξουν» αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG) στην ευρωπαϊκή αγορά.

Εκβιασμός Κιέβου; – Κλείνουν τη ροή φυσικού αερίου προς Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία

Να σημειωθεί ότι η ουκρανική εταιρεία – διαχείρισης του δικτύου αγωγών που διέρχονται από το έδαφος της χώρας προς την ΕΕ ανακοίνωσε ότι σταματάει να διοχετεύει αέριο μέσω αγωγών, επειδή οι Ρώσοι κατέλαβαν τον σταθμό στην περιοχή Σοχράνοφκα, στην Ανατολική Ουκρανία.

Βέβαια, η περιοχή είχε καταληφθεί με την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά τώρα οι Ουκρανοί το… «θυμήθηκαν»! Όλα δείχνουν ότι οι Ουκρανοί το «θυμήθηκαν» τώρα, επειδή στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρότατες κόντρες για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Στον τομέα της ενέργειας – πετρέλαιο. Παράλληλα, ως γνωστόν, το Κίεβο επανειλημμένως έχει ζητήσει με μεγάλη επιμονή από την ΕΕ να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Κάτι, όμως, που το σύνολο των Ευρωπαίων δεν το δέχεται.

ΕΕ: Δεν τίθεται άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού, λόγω των μειωμένων παραδόσεων ρωσικού αερίου από την Ουκρανία

Από τον σταθμό της Σοχράνοφκα και τους εν συνεχεία αγωγούς μεταφέρεται το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που διακινείται μέσω Ουκρανίας προς την ΕΕ. Στην προκειμένη οι αγωγοί αυτοί μεταφέρουν αέριο προς τα Βαλκάνια (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία).

Τώρα, λοιπόν, το Κίεβο, μετά το κλείσιμο αυτής της διόδου, «προτείνει» να διοχετευθούν οι ποσότητες που θα κοπούν από τον «διάδρομο» της Σοχράνοφκα, μέσω ενός άλλου δικτύου αγωγών στην περιοχή του σταθμού, Σούτζα. Από τη Σούτζα διοχετεύεται στην ΕΕ το 70% του ρωσικού αερίου που διακινείται μέσω των ουκρανικών εδαφών.

Λουκέτο;

Το «επιχείρημα» του Κιέβου είναι ότι ο σταθμός της Σούτζα είναι ακόμα υπό ουκρανικό έλεγχο, ενώ ο σταθμός της Σοχράνοφκα είναι στα χέρια των Ρώσων και, ως εκ τούτου, το Κίεβο δε μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στη λειτουργία του συστήματος.

Από τη μεριά του, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου, Gazprom, απαντάει ότι τεχνικά είναι αδύνατον να εφαρμοστεί η ουκρανική «πρόταση» για διοχέτευση των ποσοτήτων μέσω της Σούτζα. Ως γνωστόν, εξάλλου, οι χωρητικότητες των αγωγών είναι συγκεκριμένες και είναι άγνωστο κατά πόσον το δίκτυο στη Σούτζα «αντέχει» επιπλέον ποσότητες.

Εύλογα, όμως, προκύπτει το εξής σοβαρότατο ερώτημα. Εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν και τον σταθμό στη Σούτζα, τότε το Κίεβο θα προφασιστεί και πάλι «λόγους ασφαλείας» και θα σταματήσει συνολικά τη διοχέτευση αερίου προς την ΕΕ;

Να σημειωθεί πως, παρά τον πόλεμο και τη διεθνή πολιτική, στρατιωτική και οικονομική αναταραχή, η Ρωσία δεν έχει σταματήσει την τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο. Τουναντίον έχει αυξήσει τις διοχετευόμενες ποσότητες. Ούτε και η Ουκρανία, μέχρι τώρα, είχε εγείρει κάποιες ενστάσεις. Οι μπίζνες, μπίζνες, άλλωστε!

Είναι οξύμωρο, μάλιστα, αλλά ούτε η Ρωσία έχει κηρύξει επίσημα πόλεμο -διά νότας- στην Ουκρανία, ούτε και η Ουκρανία έχει απαντήσει με κήρυξη του πολέμου -με διάβημα- κατά της Ρωσίας. Κάτι που, εάν γινόταν, θα «δικαιολογούσε» την παύση της μεταφοράς ενεργειακών πόρων προς την ΕΕ.

Άραγε, η τελευταία απόφαση του Κιέβου ελήφθη από το ίδιο ή υπαγορεύθηκε από άλλα, ξένα κέντρα, προκειμένου να πιεστούν οι χώρες – μέλη της ΕΕ να υϊοθετήσουν σκληρότερα μέτρα κατά της Ρωσίας; Όπως και να’ χει, οι αποφάσεις του Κιέβου μόνο «αθώες» δε δείχνουν. Πόσο μάλλον, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα συνολικά στην ΕΕ και ειδικότερα στη χώρα μας.

Βέβαια, η Ελλάδα δεν παίρνει ρωσικό αέριο μόνο μέσω των ουκρανικών «διαδρομών», αλλά και από τις ρωσικές ποσότητες που διοχετεύονται στην Τουρκία. Μένει να φανεί σε τι ενέργειες είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα.

Έλληνες εφοπλιστές

Ερώτημα, επίσης, είναι γιατί το Κίεβο αποφάσισε να κλείσει τους αγωγούς που διοχετεύουν φυσικό αέριο προς τα Βαλκάνια, και μάλιστα σε χώρες που κρατούν φιλική σχέση με την Ουκρανία.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι την ίδια στιγμή που μαίνονται ομηρικές μάχες εντός της ΕΕ για νέο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, συνεχίζεται απρόσκοπτα η μεταφορά ρωσικών ενεργειακών πόρων με τάνκερ.

Και, βέβαια, ένα σημαντικό μερίδιο, αν όχι το μερίδιο του λέοντος, έχουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες. Εκτιμάται ότι το μερίδιο των ελληνικών δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν πετρέλαιο από ρωσικά λιμάνια αυξήθηκε, από 37% που ήταν πριν το ξέσπασμα του πολέμου, σε 55% μετά τη ρωσική εισβολή (24 Φεβρουαρίου 2022).

Σε αυτό το σκηνικό, ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκφραση δυσαρέσκειας του Κιέβου προς την Αθήνα. Κι αυτό, παρά τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία και να προγραμματίζει να στείλει και νέες παρτίδες (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού).

Το Κίεβο διαμαρτύρεται διότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα μπλοκάρουν εντός της ΕΕ τη λήψη μέτρων κατά της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου με τάνκερ. Ως γνωστόν, η ΕΕ έχει αποφασίσει να απαγορεύσει σε πλοία με ρωσική σημαία ή που ήταν ρωσικής ιδιοκτησίας για να πιάνουν σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Τώρα, η πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση σε ευρωπαϊκά τάνκερ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις χώρες μέλη της ΕΕ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Σε αυτό το σκηνικό, ενδεικτικό είναι το σχόλιο της Ουκρανής βουλευτίνας, Λέσια Βασιλένκο, η οποία γράφει σε ανάρτησή της στο Twitter: «Ενώ η ελληνική κοινότητα υποφέρει στη Μαριούπολη από τις ρωσικές βόμβες, η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει business με τη Ρωσία. Η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται για την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου, αποδυναμώνοντας σαφώς το 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ. Αλήθεια, Ελλάδα;».

Πάντως, τον δρόμο για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος έδειξε ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom.

Ντράγκι: Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ανοίξει ήδη λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprom

  1. Το εναλλακτικό σχέδιο του γαλάζιου τσίρκο μεντράνο (υπάρχει και το ροζ) είναι το ενεργειακό λοκντάουν δηλ. ρεύμα με το δελτίο. Μια σοβαρή κυβέρνηση θα έβγαζε την χώρα από την παλαβομάρα της συμφωνίας του παρισιού για το κλίμα και θα εκμεταλλευόταν τον άφθονο και φθηνό λιγνίτη χωρίς να πληρώνουμε πρόστιμα. Και φυσικά θα ξανάκανε την ΔΕΗ 100% κρατική.

  2. Να υποθέσω ότι το σχέδιο τής κυβερνήσεως είναι όπως το (πολύ) παλιό σχέδιο σταυρός που ζήτησε ένας προπονητής μπάσκετ να παίξει σε συγκεκριμένη επίθεση η ομάδα του. Και όταν τού είπαν, κόουτς τι είναι αυτό το σχέδιο σταυρός, λέει τού πλέι μέικερ του: θα κατεβάσεις εσύ την μπάλα και όταν σουτάρεις θα κάνουμε το σταυρό μας να μπει!!!

  3. Τι σχέδιο δηλαδή?
    Να τρέχει γύρω γύρω από τη γεννητρια ο Κυριάκος για να παράξει ρεύμα?
    Υγροποιημένο, λιγνίτης όσος μπορεί να βγει, πετρελαιο αντί για αέριο αν χρειαστεί.
    Μπορεί να κάνει κάτι άλλο?

    Για άλλη μια φορά υπερεκτιμούμε τις απίστευτα περιορισμένες δυνατότητες φανταζόμενοι λύσεις που δεν υπάρχουν.
    Οπως πριν λίγο καιρό που πιστεύαμε ότι η αύξηση στο ρεύμα οφείλεται στα υπερκέρδη! και επομένως αρκεί να τα μοιράσουμε, πιο παλιά ότι θα ξεχρεώσουμε από το κατοχικό δάνειο ή τις πολεμικές αποζημιώσεις (σοβαρά πριν λίγα μόλις χρόνια υπήρχε κόσμος που τα πίστευε αυτά) ενώ οι ακόμη πιο εύπιστοι από την Τράπεζα Ανατολής.
    Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι στοιχειωδώς σοβαροί πολιτικοί όπως πχ ο Σαμαράς δεν κάθονται να εξηγήσουν ότι δεν ισχύουν οι παλαβομάρες του Σώρρα, του Αλέξη και του Βαρουφάκη αλλά υποκρίνονται ότι έχουν κάποια βάση και το προσπαθούν!
    Με αυτό το τρόπο όμως τρελαίνεται συνολικά η κοινωνία διαλογιζόμενη για κάτι που δεν υπάρχει πριν την προσγειώσει ανώμαλα κάθε φορά η ζωή.
    Μας κοιτάνε και οι ξένοι να μαλώνουμε μεταξύ μας για το αν χωράνε 5 ή 10 Άγγελοι σε μία τρίχα και τρομάζουν με το που έμπλεξαν!

  4. Υπάρχει σχέδιο από τον τιμονιέρη μας, θα αγοράσουμε το αμερικανικό LNG με το τετραπλάσιο κόστος.

  5. Μία απάντηση σε ανωτέρω σχόλιο. Το αντιμνημόνιο πρώτος το λάνσαρε ο σαμαράς με τα περίφημα ζάππεια 1, ζάππεια 2. Και ο κυριάκος δεν διαχώρισε τότε την θέση του. Για τις πολεμικές επανορθώσεις ο πρώην ΠτΔ προκόπης παυλόπουλος σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του έχει πει ότι είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Όπως και το κατοχικό δάνειο, ασχέτως αν οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις δεν το διεκδίκησαν. Πριν πάρουμε το αμερικανικο υγροποιημένο αέριο, ας ενδιαφερθούμε να εκμεταλλευθούμε πρώτα το δικό μας που υπάρχει νοτίως της κρήτης σε τεράστιες ποσότητες. Ο διακεκριμένος καθηγητής φωσκολος έχει αναφερθεί εκτενώς σε αυτό. Φαντασιοπληξία δεν είναι οι υπαρκτές λύσεις, αλλά οτι θα βρεθούν στην ελλάδα πατριώτες και ικανοί πολιτικοί να τις εφαρμόσουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το βρήκαμε! Για τα λάθη των θεσμών φταίει ο «μηδενιστικός λαϊκισμός»

Μέχρι πρότινος ήταν πολύ της μόδας να χρησιμοποιούν τα κόμματα τη λέξη «λαϊκισμός» όταν δεν μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις...

Ποιος είναι ο «ψεκασμένος» τώρα κύριε Μητσοτάκη;

Στις 22 Απριλίου 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Alpha και στον Αντώνη...

«Τη χώρα την κατέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ!»

Κομπολογάκι, σεμνότυφος, έξι στις επτά κουβέντες γύρω από τις γυναίκες είναι άκομψα σεξιστικές ενώ έξι μέρες την εβδομάδα θα...

Ή πατριώτης ή ραγιάς

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης. Η ώρα που θα φανεί αν υπάρχουν ελπίδες για να σωθεί η χώρα. Η...