Σαμαράς κατά «ραγιάδων» των Αθηνών

Τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός κατά των «επαγγελματιών κατευναστών» χθες βράδυ στο «Σπίτι της Κύπρου» σε εκδήλωση για το βιβλίο του Γιάννου Χαραλαμπίδη «ΕΟΚΑ Β’ – Παρακράτος και Χούντα» – «Γιατί η Κυβέρνησις δεν αφιέρωσε την εφετινή χρονιά στην προβολή της εθνικής τραγωδίας;» – Βολές και κατά Ντόρας: «Δεν εκφράζει τον ελληνισμό το ψήφισμα για το Κόσσοβο»

Οξεία επίθεση κατά των «επαγγελματιών κατευναστών» όπως τους εχαρακτήρισε, εξαπέλυσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επέκρινε την Κυβέρνηση διότι δεν ανέδειξε την εφετεινή επέτειο της συμπληρώσεως 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την επακόλουθη τραγωδία. Ο κ. Σαμαράς ετόνισε ότι η τουρκική επιθετικότης είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν επιλύονται ούτε το Κυπριακό ούτε τα ελληνο-τουρκικά και εχαρακτήρισε «ανήκουστα» τα όσα συνέβησαν αναφορικώς προς την πρόταση εισδοχής του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στις επισημάνσεις αυτές προέβη ο κ. Σαμαράς, μιλώντας κατά την παρουσίαση στην Αθήνα του τρίτομου έργου του Γιάννου Χαραλαμπίδη «Εμφύλιος Πόλεμος: ΕΟΚΑ Β΄, Παρακράτος και Χούντα» που έγινε στο «Σπίτι της Κύπρου».

Για «ραγιάδες» μίλησε ο κ. Σαμαράς υπενθυμίζοντας τον Ίωνα Δραγούμη και συνδέοντας τα λεχθέντα από αυτόν με την κατάσταση στην Κύπρο: «Εδώ συνάδει αυτό που είχε αναφέρει ο ΄Ιων Δραγούμης για τη Μακεδονία μας. “Εάν σώσουμε”, είπε, “την Μακεδονία μας σώζουμε την Ελλάδα”. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο μας. Είχε πει και κάτι ακόμη ο μεγάλος αυτός Έλληνας πατριώτης: “Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του. Ο ραγιάς είναι μισός άνθρωπος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα”.

Και τα λέω αυτά δημόσια, όπως πάντα, διότι παρατηρώ περίεργα πράγματα εσχάτως, για να το πω κομψά»…

Και συνέχισε αναφερόμενος στην πολιτική του κατευνασμού που υιοθετούν κάποιοι στην Αθήνα:

«Υπάρχουν στην Αθήνα επαγγελματίες κατευναστές που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού. Κι ότι επομένως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο. Εγώ επαναλαμβάνω μια αλήθεια και μια αυτονόητα στρατηγική εθνική θέση:

Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό έχουν τον ίδιο λόγο που δεν επιλύονται: Λόγω της τουρκικής επιθετικής κι επεκτατικής πολιτικής, που αξιώνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου.

Θέλω να είμαι σαφής: Καμιά λύση στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς, πρώτα, τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου!

Κι ας μην ξεχνάει κανείς: η μισή σχεδόν Κύπρος είναι σήμερα υπό κατοχή, μετά από τουρκική εισβολή! Η Λευκωσία είναι η τελευταία πρωτεύουσα πόλη στην Δύση χωρισμένη στα δύο! Κι αυτό είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας».

Τονίζοντας ότι εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια κατοχής της βορείου Κύπρου αναρωτήθηκε γιατί η Κυβέρνησις δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την διεθνή ανάδειξη της τουρκικής βαρβαρότητος:

«Κλείνουν φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. 50 χρόνια κατοχής σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 50 χρόνια μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδία χωρίς τέλος.

Και διερωτώμαι: γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, ως οφείλει, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της τραυματικής αυτής επετείου; Ολόκληρη η φετινή χρονιά των 50 ετών από την τουρκική εισβολή θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην προβολή της Κυπριακής τραγωδίας.

Εννοώ στην διεθνοποίησή της.

Σε λιγότερο από τρεις μήνες είναι η μαύρη επέτειος. Τότε που το “δεν ξεχνώ” έγινε σύνθημα καρδιάς και συνείδησης για τον κάθε Έλληνα. Το λέω ξεκάθαρα: δεν ξεχνιέται το “Δεν ξεχνώ’’!».

Επέκρινε τέλος την εισήγηση της κ. Μπακογιάννη για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης τονίζοντας: «Τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσσοβο δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμο! Και θα ήταν πιο σημαντικό να ασχοληθούμε με τα 50 χρόνια αντί να εμπλέκουμε τον Ελληνισμό σε μονοπάτια επικίνδυνα, όπως με το ψήφισμα για το Κόσσοβο».

Δημοσιεύεται στην «Εστία»

  1. Κοσοβο και Σαμαρας τζιζ…αυτος υπεγραψε την διαλυση της Γιουγκοσλαβιας!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Γιατί το «πρόβλημα VMRO» δεν λύνεται στις 11 Ιουλίου

Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, είναι σύνηθες έπειτα από μια βαριά ήττα -σαν των ευρωεκλογών- να ανεβάζουν τους τόνους στα θέματα...

Σκάνδαλο! Το μεγάλο ξέπλυμα της Τουρκίας

Θολωμένη από τα ήρεμα νερά του Αιγαίου και τυφλωμένη από το δόγμα του κατευνασμού, η ελληνική διπλωματία φαίνεται πως...

Εκτός δημόσιου ελλείμματος οι δαπάνες για την Υγεία

Μίλησα πριν από έναν μήνα με μπαρουτοκαπνισμένο διοικητή δημόσιου νοσοκομείου, ο οποίος έλαβε μέρος στις περίφημες εξετάσεις του ΑΣΕΠ...

Σχολή Πρωθυπουργών…!!!

Θέλουμε πραγματικά να στρώσει δημοσιονομικά η χώρα; Μας ενδιαφέρει όντως να μην αισθανόμαστε μονίμως καθυποταγμένοι ως «άξιοι» φορείς της...