Κατέρρευσε το «οικονομικό θαύμα Μητσοτάκη»

Οι «F.T.» ξεμπροστιάζουν το αφήγημα περί βελτίωσης της οικονομίας, ενώ εφαρμόζεται η μνημονιακή «ρήτρα βουλγαροποίησης» των Ελλήνων

Του Βασίλη Γαλούπη

Για ολόκληρες γενιές Ελλήνων που θα πάνε χαμένες και για την επίσημη κατάντια της Ελλάδας ως της φτωχότερης χώρας της Ε.Ε. γράφουν οι «Financial Times», σε ένα άρθρο που περιγράφει με στοιχεία την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και, ταυτόχρονα, καταρρίπτει το αφήγημα δήθεν επιτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκης.

Όποια άνοδος των δεικτών είναι αναπόφευκτη για κάθε χώρα που έχει χρεοκοπήσει και η οικονομία της έχει πιάσει πάτο. Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα 19% μικρότερη απ’ ό,τι το 2007, ενώ η οικονομία της Ε.Ε. στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%. Δηλαδή, η οικονομική «ανάπτυξη» της Ελλάδας είναι 36% πίσω από τον μέσο όρο όλων των άλλων. Οι «F.T.» καταγράφουν αυτό που βιώνει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης και γκρεμίζουν τα περί success story της κυβέρνησης. Μια χώρα με φτωχή κοινωνία, με τους χειρότερους μισθούς σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο και με ευκαιρίες μόνο για ξένους αετονύχηδες επενδυτές. Σύντομα θα γίνουμε κι επίσημα φτωχότεροι από τη Βουλγαρία.

Αν και η Ελλάδα βγήκε -θεωρητικά- από τα Μνημόνια το 2018, η εικόνα κατάρρευσης συνεχίζεται στην πραγματική οικονομία. Από το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζει κατά γράμμα τη «ρήτρα βουλγαροποίησης» που είχε υπογραφεί με το δεύτερο Μνημόνιο, τον Φεβρουάριο 2012, επί Λουκά Παπαδήμου. Στο δεύτερο Μνημόνιο υπήρχε ειδική πρόβλεψη, στη σελίδα 713 του νόμου 4046/2012, για την «κατεδάφιση» των μισθών στα επίπεδα των πιο αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, όπως ήταν τότε κι άλλες μνημονιακές χώρες (π.χ. Πορτογαλία), αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (νοτιανατολική Ευρώπη, με χώρες όπως η Βουλγαρία).

Στη μνημονιακή διάταξη για τη μείωση μισθών αναφερόταν ρητώς: «Τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη)». «Αυτό θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών και θα του επιτρέψει να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία, δηλαδή τη διασφάλιση ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους».

«Προσαρμογή του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Για να βοηθήσουμε στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και να ενθαρρύνουμε την απασχόληση, θα ευθυγραμμίσουμε το φορολογικό βάρος στην εργασία στην Ελλάδα με αυτό των συγκρίσιμων ευρωπαϊκών χωρών (…). Οι εισφορές θα μειωθούν μόνο όταν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να καλυφθούν οι μειώσεις στα έσοδα». Ο Αλέξης Μητρόπουλος, νομικός – εργατολόγος, πανεπιστημιακός και πρώην βουλευτής, έχει αναφέρει τόσο σε κείμενά του όσο και σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ότι η «ρήτρα Βουλγαρίας» των Μνημονίων είναι που φτωχοποίησε τους μισθωτούς τού ιδιωτικού τομέα!

Σε υλοποίηση εκείνης της συγκεκριμένης δευτερομνημονιακής διάταξης, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός τού ιδιωτικού τομέα σε 586,8 ευρώ για τους εργατοϋπαλλήλους άνω των 25 ετών και σε 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Με την ίδια διάταξη καταργήθηκαν όλα τα επιδόματα και οι προσαυξήσεις. Σήμερα, η πλαστή εικόνα του «οικονομικού θαύματος Μητσοτάκη» αποδομείται βήμα προς βήμα από μια εκ των εφημερίδων με την ισχυρότερη επιρροή στον κόσμο, ειδικά σε θέματα οικονομίας, τους «Financial Times». Το «δόγμα φτωχοποίησης και βουλγαροποίησης» εφαρμόζεται κατά γράμμα από την ελληνική κυβέρνηση.

Για να βγει η χώρα από την «τρύπα» θα χρειαστεί μία ολόκληρη γενιά!

Τα σημαντικότερα σημεία του χθεσινού δημοσιεύματος των «Financial Times» για την Ελλάδα: «Είναι καιρός να δούμε την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία σε ένα ιστορικό πλαίσιο: Η χώρα έχει πράγματι μεταξύ των καλύτερων πρόσφατων επιδόσεων στην ευρωζώνη, αλλά έχει ταυτόχρονα γίνει και η φτωχότερη!» «Ωστόσο η πρόσφατη ανάκαμψη της Ελλάδας έχει ανεβάσει ελάχιστα το ελληνικό βιοτικό επίπεδο στη χώρα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. τα τελευταία δύο χρόνια. Όχι αρκετά για να απομακρύνει τους Έλληνες από την τελευταία θέση ως οι φτωχότεροι κάτοικοι στην ευρωζώνη».

«Αυτή είναι μια καινούργια κατάσταση για την Ελλάδα, που μέχρι το 2009 είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να ανεβαίνει πάνω από των Ελλήνων, αφήνοντας την Ελλάδα να είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία και η φτωχότερη χώρα στην ευρωζώνη (σ.σ.: η Βουλγαρία δεν είναι ακόμη στην ζώνη του ευρώ)».

«Με το χάσμα με τη Βουλγαρία να μειώνεται έντονα κι απότομα, δεν είναι παράλογο να αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.». «Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 30%. Το 2016 οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 24% από το 2007, οι κρατικές δαπάνες μειωμένες κατά 20% και οι επενδύσεις μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 65%».

«Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη απ’ ό,τι το 2007, παρά την ισχυρή ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία, ενώ η οικονομία της Ε.Ε. στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%. Το οικονομικό χτύπημα είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή, συγκρίσιμο μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930». «Οι πραγματικοί μισθοί είναι μειωμένοι κατά 30% από τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα, αφήνοντας τη χώρα με έναν από τους χαμηλότερους μέσους μισθούς στις αναπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως». «Συνολικά, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα πρέπει να “τιμηθεί”, αλλά πρέπει να τη δούμε στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που άφησε τη χώρα μέσα σε μια τρύπα. Για να βγει μπορεί μάλλον να χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά».

  1. Νομίζω είναι και σχεδιασμός της Ε.Ε. (των Η.Π. δηλαδή και των λοιπών εταίρων) η φτωχοποίηση του τόπου με τα συνεπακόλουθα οφέλη για τους “επενδυτές” και τις “αγορές”.

  2. Παράδεισο μας τάζουν, καθημερινά όμως μας σπρώχνουν βαθύτερα στο ζόφο. Οι υπερήφανοι Έλληνες, φυγουράρουν ως οι πτωχότεροι της Ευρώπης, πλην Βουλγαρίας. Ο ζόφος στην Ελλάδα έχει οματεπώνυμο για τους Έλληνες, λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης.

  3. freehugz 26/04/2024 – 16:17 At 16:17

    Θεωρώ κλασικό σφάλμα ημών, των Ελλήνων, να ρίχνουμε τα λάθη μας πάντα στους άλλους. Τα ίδια κάναμε και με την χρεοκοπία. Όταν δεν παράγουμε τίποτε, αλλά καταναλώνουμε τα πάντα (εισαγόμενα, φυσικά), τι περιμένεις; Δίνουμε κι ένα κάρο λεφτά στην Ουκρανία, για να προωθηθούν οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες τού Μητσοτάκη. Ε, μετ’ ου πολύ μάς ξαναβλέπω στα μνημόνια.

  4. Κωνσταντίνε
    Είναι σημαδεμένη η τράπουλα, δεν μπορούμε να παράξουμε τίποτα απολύτως.
    Όπου είχαμε συγκριτικό πλεονέκτημα μας το εξαφάνισαν, ενώ μας εξέθεσαν ως έρμαια στον αθέμιτο ανταγωνισμό.
    Μέσω της ενέργειας και του εμπάργκο στη Ρωσία έχουμε αύξηση κόστους παραγωγής και μείωση της ανταγωνιστικότητας, κάτι που μερικώς οφείλεται στο άθλιο διοικητικό πλαίσιο.
    Οι πόροι της οικονομίας και ο τραπεζικός δανεισμός κατευθύνονται στους ολιγάρχες ενέργειας, μαζί με τα εισοδήματα των καταναλωτών που αναγκαστικά πληρώνουν πανάκριβη την ενέργεια.
    Ο αγροτικός τομέας πέθανε με κυβερνητική παρέμβαση, διπλασιάστηκε το κόστος ενέργειας, εφοδίων και απαγορεύτηκε η αγορά της Ρωσίας.
    Από την άλλη κατακλυζόμαστε από προϊόντα χωρίς κοινοτικές προδιαγραφές (φυτοφάρμακα) που κυκλοφορούν χωρίς έλεγχο.
    Άσε που οι Τούρκοι επιδοτούνται για το κόστος των μεταφορών τους, για όλη την Ευρώπη.
    Ο τουρισμός αλλάζει χέρια, δεν έχει ντόπιες εισροές και έχει πολύ μικρή περίοδο.
    Ο δευτερογενής τομέας έγινε όνειρο θερινής νυχτός, με μικρή εξαίρεση κάποιες θαυμάσιες καινοτομικές μονάδες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
    Όμως, δεν παράγουμε ούτε τα αναγκαία σώβρακα και κάλτσες.
    Ξεπουλήσαμε τον μεταλλευτικό πλούτο και δεν τολμάμε να εξορύξουμε υδρογονάνθρακες. Αυτά είναι τα καλά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το χειρότερο όμως κομμάτι ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
    Τελικά, κατάντησαν την Ελλάδα ώστε να μην αποτελεί τόπο που κάποιος μπορεί να παράγει και να δημιουργήσει πλούτο, ανάπτυξη και ευημερία.
    Μετά την περίοδο της αποεπένδυσης έρχεται δυστυχώς η πείνα, δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα, ήδη ο κ. Μητσοτάκης αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 60 δις, ως μη όφειλε.
    Το μόνο λάθος που έκαναν οι Έλληνες είναι πως ψήφισαν τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  5. Τον περασμένο (Ιούνιος 2023) όχι ο καθένας με την στάση του.
    Τα ΜΜΕ ολόκληρο το 24 λιβάνιζαν με ήχο και εικόνα την ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, το πόσο απαραίτητη -αποτελεσματική για το καλό της χώρας, και ποτέ σε κυβέρνηση συνεργασίας η άλλως παζαρέματα.
    Το 41% ουδείς ασχολήθηκε πόσο ακέραιο παραμένει ως αποτέλεσμα.
    Ο λαός παγιδευμένος σε απειλές, σε προβλήματα επιβίωσης, επέλεξε την αποχή ως την καλύτερη δυνατή λύση.
    Διατηρούμαι αμφιβολίες πως κάπως έτσι έχει η εικόνα και τον Ιούνιο 2024.
    Με άλλα λόγια το βαρέλι έχασε το πάτο, ας τα γευτεί μέχρι τελικής-ολιστικής πτώσεως η κυβέρνηση και όσοι την επέλεξαν εις βάρος μιας ολόκληρης χώρας..
    Ασφαλώς εκτός υπολογισμού και ο πόλεμος Παλαιστίνη-Ισραήλ.
    Μα μήπως και έχουμε ορίζοντα τι μας περιμένει την επομένη?
    Έχουμε όμως ορίζοντα ότι μια νέα τάξη πραγμάτων έχει όνομα, έχει πρόγραμμα που το έχει επιβάλλει κάποιες δεκαετίες πριν, έχει συνεκτικότητα και δυστυχώς για την Δυτική Ευρώπη και ασφαλώς την χώρα μας παραμένει πολύ μακριά έως εχθρική. (BRICS και Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης  SCO)
    Έχουμε ορίζοντα ότι οι σύμμαχοί μας δεν έχουν την άλλοτε ισχυρή τους παρουσία και επιβολή.
    Έχουμε ορίζοντα ότι το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει την υπεροχή ώστε να επιβάλλεται από θέση ισχυρού.
    Έχουμε ορίζοντα ότι ο ΟΗΕ δεν έχει την απόλυτη σύμπνοια – ομοφωνία στα προβλήματα που προκύπτουν.
    Δεν χρειάζεται δα και πολύ σκέψη πως θα εξελιχθούν τα πολιτικά δρώμενα στο αύριο.
    Η διαφορά παραμένει στο ότι άλλο να εξαναγκάζεσαι να ακολουθείς και να συμμορφώνεσαι και άλλο να έχεις διορατικότητα να συμβαδίζεις πλάι-πλάι να κερδίζεις χρόνο.
    Ο λαός περιμένει την επόμενη ηγετική μορφή ή άλλως πολιτική σύμπραξη ώστε να ακολουθήσει δυναμικά.
    Ο πολιτικός ορίζοντας παραμένει στη λάθος πλευρά της ιστορίας για τον Δυτικό κόσμο.
    Θέμα χρόνου που όπως όλα οδηγούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές οι διαδικασίες λαμβάνουν αγώνα δρόμου πως θα προλάβουν τι.
    Υ.Γ. Εφημερίδων με την ισχυρότερη επιρροή στον κόσμο, ειδικά σε θέματα οικονομίας, τους «Financial Times» ας κρατήσουμε χαμηλούς τόνους παρακαλώ ως προς την ισχυρότερη ………………….
    Υ.Γ. 2) Για να βγει μπορεί μάλλον να χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά, η πραγματικότητα πονάει, αλλά τουλάχιστον δυο έως τρεις γενιές. Μη λαμβάνοντας σοβαρά την υπογεννητικότητα που αφήνει έντονα τα σημάδια της εδώ και 50 χρόνια.
    Πιθανόν μέσα από τις στάχτες μας μάλλον θυμηθούμε να προ κόψουμε για το καλό όλων μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Ο λαός ας πεινάσει

Είναι εξόχως ενδιαφέρουσα η συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες για το εύρος των παροχών που θα ανακοινώσει ο...

Σε αναμονή για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ΜμΕ

Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα περιμένει με αγωνία την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της σε λίγες...

Ράπισμα της Eurostat στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη!

Ακόμα μία αρνητική πρωτιά καταγράφει η χώρα μας και μάλιστα με στοιχεία της ίδιας της Κομισιόν, τα οποία δεν...

Σκάει η φούσκα της… στιβαρής οικονομίας!

Έτοιμη να σκάσει είναι η φούσκα του success story της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σκοπεύει να κάνει...