Και γονεύς βουλευτού να είσαι δεν έχεις τύχη σε αυτό το ΕΣΥ

Η οργή ξεχειλίζει. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι μπαίνοντας σε ένα νοσοκομείο μπορεί ένας ασθενής να καταλήξει, είναι κάτι που ούτως ή άλλως μπορεί να συμβεί. Το ζήτημα είναι ότι στην σημερινή Ελλάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να εξασφαλίσει στους ασθενείς του το αυτονόητο δικαίωμα να πεθάνουν με αξιοπρέπεια. Αυτή η τραγική αλήθεια αναδεικνύεται από την υπόθεση του Δημήτρη Καλλιάνου, πατέρα του βουλευτού Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος υπέκυψε χθες το πρωί μετά από μια περιπετειώδη νοσηλεία στο «Αττικόν» νοσοκομείο. Ο κ. Γιάννη Καλλιάνος ούτε την βουλευτική του ιδιότητα επικαλέσθηκε, ούτε τις επιρροές που αυτονοήτως έχει στην Κυβέρνηση προσπάθησε να ασκήσει προκειμένου ο ηλικιωμένος και άρρωστος πατέρας του να τύχει διαφορετικής μεταχειρίσεως. Καλύτερης εκείνης του μέσου πολίτου. Θέλησε να έχει την περίθαλψη της οποίας δικαιούται να τύχει κάθε Έλλην και για την οποία έχουμε ακούσει κατά καιρούς μεγαλοστομίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Και πράγματι κάθε φορά που τις ακούμε διερωτώμεθα «μήπως ζούμε σε άλλη χώρα». Διότι πράγματι αυτό που εστέρησε το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τον εκλιπόντα Δ. Καλλιάνο ήταν το δικαίωμα να πεθάνει με αξιοπρέπεια και εστέρησε από τα παιδιά και τους οικείους του την ηθική ικανοποίηση ότι έκαναν ό,τι μπόρεσαν για να απαλύνουν τις τελευταίες στιγμές του άρρωστου πατέρα τους. Ότι του παρέσχον όλα όσα η σύγχρονη επιστήμη μπορεί να δώσει σε έναν ασθενή. Είναι ένα βάρος το οποίο μπορούν να συναισθανθούν μόνον όσοι ευρέθησαν σε παρόμοια θέση.

Αλλά το χειρότερο είναι η ψυχρή «ξύλινη» γλώσσα των ανακοινώσεων του Νοσοκομείου, που δείχνει παντελή έλλειψη ενσυναισθήσεως και την οποία δεν μπορεί να αλλάξει η διενέργεια μιας εκ των υστέρων «Ένορκης Διοικητικής Εξετάσεως».

Ο Δ. Καλλιάνος μεταφέρθηκε από την Βούλα στο Αττικό Νοσοκομείο. Ευλόγως λόγω της φύσεως της ασθενείας του. Και μετά μιάν εγχείρηση ακρωτηριασμού και πέντε ημέρες νοσηλείας εξεδόθη ένα δελτίο τύπου σκοπός του οποίου ήταν να δικαιολογήσει γιατί ο ασθενής δεν εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Περιγράφεται λοιπόν στο κείμενο αυτό ολόκληρος ο ιατρικός φάκελλος του Δ. Καλλιάνου. Ποιο ιατρικό απόρρητο και ποιον σεβασμό προς το πρόσωπό του ετήρησε η διοίκησις αυτού του νοσοκομείου; Και χωρίς να επαναλάβουμε τα ευαίσθητα αυτά προσωπικά στοιχεία, παραθέτουμε τις δύο τελευταίες παραγράφους του δελτίου τύπου διότι θεωρούμε ότι αποτελούν μνημείο αναλγησίας. Από το ύφος και την φρασεολογία του καταλαβαίνει κανείς για ποιους λόγους οι οικείοι του εκλιπόντος (αλλά και όλοι οι Έλληνες) δικαιούνται να είναι εξοργισμένοι. Αναφέρει λοιπόν επί λέξει:

«Διευκρινίζεται ότι η εισαγωγή ασθενών σε κάθε ΜΕΘ της χώρας γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια και αφού καταγραφούν σε κεντρικά ελεγχόμενη πλατφόρμα του ΕΚΑΒ, κριτήρια τα οποία ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι τις 23/4 δεν πληρούσε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του ΕΚΑΒ, κανένας μη διασωληνωμένος παθολογικός ασθενής δεν συμπεριλήφθηκε στην πλατφόρμα τον τελευταίο μήνα.

»Κατανοούμε τη συναισθηματική φόρτιση συμπαραστεκόμαστε στον ανθρώπινο πόνο της οικογένειας και καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη αυτού του βαρύτατου και σύνθετου περιστατικού».

Αφού λοιπόν η διοίκησις του νοσοκομείου μας ενημερώνει για τις αυστηρές προϋποθέσεις και τα κριτήρια εισαγωγής στις ΜΕΘ και τονίζει ότι ο «συγκεκριμένος ασθενής» δεν τα πληρούσε, επανέρχεται να διατάξει την περίφημη ΕΔΕ για διερεύνηση των συνθηκών νοσηλείας. Αναφέρει το νέο κείμενο του νοσοκομείου:

«Σε συνέχεια του χθεσινού δελτίου τύπου του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» ανακοινώνουμε σήμερα 25/4/2024 το θάνατο του Δημητρίου Καλλιάνου και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Για τη διερεύνηση όλων των συνθηκών νοσηλείας του περιστατικού από την ημέρα της εισαγωγής του έως σήμερα, η Διοίκηση του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης».

Εάν όπως αναφέρεται στο πρώτο κείμενο ετηρήθησαν τα κριτήρια τα οποία δεν πληρούσε «ο συγκεκριμένος ασθενής» προ τι η ΕΔΕ; Η αντίφασις αυτή αναδεικνύει υπόνοιες ενοχής.

Διότι ο εκλιπών δεν ήταν σε «εξαιρετική» κατάσταση όπως διατείνονταν οι άνθρωποι του νοσοκομείου κατά την αναφορά του συντετριμμένου βουλευτού Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε σε ανάρτησή του: «Έχουν στερέψει τα δάκρυα μου να τους παρακαλώ κάθε φορά ότι δεν είναι καλά ο πατέρας μου και ότι θα πρέπει να τον βάλουν σε μια ΜΑΦ τουλάχιστον ή σε μια εντατική χωρίς να τον διασωληνώσουν. Ακόμη και με τη μάσκα είχε 60 κορεσμό, και πήγαινε από πάνω ο αδερφός μου και του ‘βάζε ταινίες, και έλεγε παιδιά θέλει ΜΕΘ θέλει ή ΜΑΘ δεν θα ζήσει ο άνθρωπος, και του λέγανε ‘’όχι κύριε Καλλιάνε είναι εξαιρετικά ο κύριος, μην ανησυχείτε καθόλου’’».

Δημοσιεύεται στην «Εστία»

  1. Οι Έλληνες συμπαρίστανται στη θλίψη του βουλευτή, όμως δεν μπορούν να συμμεριστούν την θέση του υπουργού υγείας. Αισθανθήκαμε αποτροπιασμό όταν ο Άδωνις μίλησε για εξομοίωση όλων των Ελλήνων για λήψη υπηρεσιών υγείας στο ανθρωπίνως κατωτέρο επίπεδο.
    Έκανα επέμβαση στην καρδιά για τοποθέτηση «στεντ», τρομοκρατήθηκα όταν άκουσα τον επεμβατικό γιατρό να ζητάει συγκεκριμένα «στέντ» και να παίρνει την απάντηση πως δεν υπάρχει στο απόθεμα.
    Γιατί κ. υπουργέ δεν υπάρχει ομαλός εφοδιασμός με τα απαραίτητα ; Μήπως έπρεπε να πάω στο ιδιωτικό σύστημα υγείας; Όμως και να ήθελα δεν έχω την οικονομική επιφάνεια να το κάνω.
    Πρέπει να σας διώξουμε, διαφορετικά θα μας στείλετε στον Παράδεισο.
    Αλήθεια κ. Υπουργέ, τάξατε ακύρωση των προστίμων μη εμβολιασμού, μετά όμως το πήρατε πίσω, μας κοροϊδέψετε δηλαδή.
    Αλήθεια, πήραν τελική έγκριση κυκλοφορίας τα εμβόλια που μας υποχρεώσατε να κάνουμε, ή μήπως δεν προχώρησε η διαδικασία λόγω προβλημάτων;

  2. Πρώτα και πάνω από όλα έχει καταρρεύσει ο ίδιος ο ανθρώπινος παράγοντας που επέλεξε στην ζωή του να ασχοληθεί με το επάγγελμα της ιατρικής.
    Ωράρια μέχρι εξαντλήσεως, κυνήγι με το χρήμα, στέρηση ελεύθερου χρόνου, ρίχνει το επίπεδο προσφοράς και ποιότητας στο κυρίως έργο.
    Όποιος έχει περάσει και από Ιδιωτικά σύστημα Υγείας έχει πολύ καλή προσωπική εμπειρία για το που βρισκόμαστε σήμερα ως χώρα. Για το τεράστιο κόστος νοσηλείας για μόλις 24 ώρες όχι και αυτές πλήρης.
    Θλίψη- Ντροπή – Αίσχος όλο αυτό που βιώνουμε επειδή μια μικρή κατηγορία ανθρώπων πίστεψαν και πιστεύουν πως με το χρήμα έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα.
    Ο λαός πέρα από το μεγάλο κόστος που έχει προκαλέσει με τις επιλογές του στην ζωή του, αφού έχει πάθει πιθανόν έστω και με αργά βήματα διαβάζει πολύ καλά το μάθημά του.
    Δυστυχώς την νίκη την επικροτούν άπαντες με ζητωκραυγές και πολλά θα……………… , αλλά για την αποτυχία απαιτείται θάρρος-τόλμη-γενναιότητα περισσότερο ειλικρίνεια με τους εαυτούς μας ώστε να παραδεχθούμε σε θέα κοινού ότι πράγματι αποτύχαμε στις προβλέψεις μας η άλλως κάναμε λάθη και μας έφεραν σε αυτή την εικόνα που βιώνουμε σήμερα ως χώρα- ως λαός.
    Δεν συμβαίνει πρώτη, φορά, επανάληψη είναι όλο αυτό, γιατί τα λόγια τα μεγάλα χωρίς ουσία-χωρίς προσφορά – πραγματικό έργο, αυτό φέρουν πάντοτε το αποτέλεσμα και ασφαλώς ξανά από την αρχή προς ανοδική πορεία.
    Δεν επιτρέπουν τα συστήματα να ωριμάσει η λογική και η κρίση του απλού-του αφελή πολίτη, το έχουν καταφέρει αυτό με απόλυτη επιτυχία να οδηγούν τους λαούς στην κατηφορική – μεθοδική κατρακύλα μέχρι τελικής πτώσεως.
    Η ανθρωπότητα άγνωστο εάν κτυπήσει όλο αυτό το σαθρό σύστημα ώστε η ζωή να πάρει διαφορετική ήπια μορφή με χαλαρότητα- με ειρήνη με αποδοτικότητα.
    Για την χώρα μας δυστυχώς το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα παύσης.

  3. Οι Έλληνες συμπαρίστανται στη θλίψη του βουλευτή γιατί έχασε τον πατέρα του και είμαι σίγουρος ότι τον συλλυπούνται βαθιά για αυτό το γεγονός. Ωστόσο, οι Έλληνες κ. Καλλιάνο θυμούνται ότι επί covid (βουλευτής όντας της ΝΔ η οποία κυβερνούσε) είχατε πει για τους ασθενείς που πέθαιναν εκτός ΜΕΘ ότι αν ήταν εκτός ΜΕΘ έτσι θα έπρεπε. Τώρα γιατί φωνάζετε; Η κυβέρνησή σας “τελείωσε” το ΕΣΥ, που θα μπορούσε επί covid να αρπάξει την ευκαιρία και να το βελτιώσει. Πήραν λοιπόν τα “φράγκα” από χορηγίες, δωρεές κλπ. και έστησαν κάτι πρόχειρα καταλύματα στο προαύλιο της Σωτηρίας και μετά τα μάζεψαν. 50 δις € μοιράστηκαν επί covid και πολλά από αυτά με απευθείας αναθέσεις.
    Κύριε Καλλιάνο πρέπει να αναρωτηθείτε. Δεν περίσσεψε τίποτα για το ΕΣΥ;
    Η απάντηση είναι ΟΧΙ!
    Και ευθύνεστε και εσείς για αυτό!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια εδώ

Ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. δεν θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι...

Το παράδοξο σίριαλ ΣΥΡΙΖΑ

Όσα γίνονται στο κόμμα του ταβλαδόρικου αριστερισμού έχουν τόσο ενδιαφέρον όσο οι εξελίξεις σ’ έναν κάδο πλυντηρίου, ο οποίος...

Περί συμβιβασμού ο λόγος

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα εννοιολογικά. Με βάση το λεξικό Τριανταφυλλίδη συμβιβασμός είναι: 1. Εξομάλυνση ή άρση των...

Γελοίες δικαιολογίες για το μέγα ατόπημα

Από την ένοχη σιωπή, στην πρωτοφανή γελοιότητα. Τελικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει πως δεν είναι μόνο ένα...