Η κλιματική αλλαγή μάς απειλεί

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου*

Η φετινή άνοιξη άρχισε στην Ελλάδα με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή. Στις 6 Απριλίου, σχεδόν έναν μήνα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, καταγράφηκαν περισσότερες από 70 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε μόλις 12 ώρες, ενώ στις επόμενες τρεις μέρες είχαμε άλλες 186 ενάρξεις πυρκαγιών. Τα φαινόμενα αυτά προμηνύουν από τώρα ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Οι ανησυχίες αυτές δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Σε πρόσφατη έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποιεί για τους κινδύνους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με ακραίους καύσωνες και δασικές πυρκαγιές, αλλά και πλημμύρες και διάβρωση ακτών να απειλούν ιδιαίτερα τη νότια Ευρώπη. Επισημαίνει πως η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με τις επιπτώσεις να απειλούν υποδομές αλλά και την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για το κλίμα έως το 2050, φαίνεται να υστερεί ως προς την αντιμετώπιση των άμεσων απειλών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. διαθέτει περιορισμένο προϋπολογισμό σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες, ενώ οι διαδικασίες χορήγησης βοήθειας είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.

Για να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο που μας επηρεάζει όλους, απαιτούνται ουσιαστικές πολιτικές, που θέτουν σε προτεραιότητα τόσο την πρόληψη όσο και την άμεση αντίδραση σε φυσικές καταστροφές. Χρειάζονται μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την προστασία και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και διάθεση πόρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών, προκειμένου να προστατευτεί η ασφάλεια των πολιτών, των καλλιεργειών και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ειδικά για την Ελλάδα, χρειάζεται ένα νέο μοντέλο δασοπυρόσβεσης με επαρκή στελέχωση και κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό, με ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών εργαλείων -συμπεριλαμβανομένων των πτητικών και άλλων μέσων καταστολής- και κατάρτιση αποτελεσματικών σχεδίων αντιμετώπισης πυρκαγιών, μέσω συνεχούς εκπαίδευσης και τακτικών ασκήσεων ετοιμότητας. Αυτά που επίσης απαιτούνται είναι η ουσιαστική κινητοποίηση και η ευαισθητοποίηση κάθε φορέα και πολίτη ξεχωριστά για τον έγκαιρο καθαρισμό οικοπέδων ή ιδιωτικών χώρων προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Όσο η κλιματική απειλή εντείνεται, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική ασπίδα προστασίας ενάντια στους κινδύνους. Είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε κράτους ξεχωριστά να δημιουργήσουν έγκαιρα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, αλλά και πολιτικές διαχείρισης των περιβαλλοντικών και οικονομικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Όταν κάθε χρόνο βιώνουμε τα ίδια φαινόμενα σε μεγαλύτερη ένταση, κανείς δεν μπορεί να επικαλείται τον αιφνιδιασμό. Δεν μπορούμε πια να λέμε πως δεν γνωρίζαμε ή δεν περιμέναμε. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα, τώρα.

*Πρόεδρος ΕΕΑ και επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

  1. Παραμύθια της Χαλιμας .
    Το κλίμα της γης ποτέ δεν ήταν σταθερό. Η “κλιματική αλλαγή” αποτελεί psy-op της ελιτ κομμένη-ραμμένη για ταπρόβατα προς σφαγή .

  2. Η βιβλιογραφία έχει τις καμπύλες θερμοκρασίας του πλανήτη, δεν κομίζω γλαύκας.
    Εκεί υπάρχουν πολλές περίοδοι ξηρασίας, όπου χάθηκαν και αρχαίοι πολιτισμοί.
    Τι να κάνουμε, η τροχιά της Γης στην κίνηση της γύρω από τον Ήλιο μεταβάλλεται και μαζί και η θερμοκρασία μας.
    Οι μεταβολές του κλίματος μεγάλες, οι εποχές ξηρασίας μεταβάλλονται σε ψυχρές ή μέσος και συνεχίζουν έτσι αέναα.
    Υπάρχουν μελέτες στο τμήμα παλαιοντολογίας του ΕΚΠΑ, δικαιολογούν γιατί έχει αλλάξει όψη το Αιγαίο και όλη η χώρα.
    Το σημερινό αφήγημα, δεν γίνεται από αφελείς. Αφορά προπαγάνδα για να δώσουν τους οικονομικούς πόρους στους ολιγάρχες ενέργειας και να ξανά πληρώσει ο λαός την ενεργειακή του επάρκεια.
    Χρειάζεται το αφήγημα για να φοβηθεί ο πολίτης, επειδή ο φοβισμένος είναι και υπάκουος. Έτσι θα αποδεχθεί να χάσει τα επίπεδα ευημερίας και ελευθερίας που απολάμβανε και να ακολουθήσει το όραμα του ηγεμόνα, ως δικό του.
    Όμως πληρώσαμε για την υφιστάμενη ενεργειακή μας επάρκεια, αυτή που αχρηστεύσαμε για να πάρει η εκποιημένη πλέον ΔΕΗ Χαμηλότοκα δάνεια με ρήτρα (μη χρησιμοποίησης) λιγνίτη. Έτσι μπόρεσε και εξαγόρασε επιχειρήσεις του ομίλου της στη Ρουμανία, ενώ μπήκε και στο λιανεμπόριο λευκών συσκευών.
    Μάλλον ως αγορά ζημιών, για φορολογική χρήση μπορεί να ιδωθούνε τέτοιες επενδύσεις.
    Γέμισε η χώρα βραχύβιες ανεμογεννήτριες, πλην του βουνού στην Ήπειρο που αγόρασε οικόπεδα ο πρωθυπουργός. Όσο για την ενεργειακή επάρκεια, αυτή συμπληρώνεται με εισαγωγές, μπορούμε ακόμη και δανειζόμαστε.
    Οι υπόλοιπες ενεργειακές πηγές παραμένουν σε ύπνωση με πολιτική απόφαση.
    Έτσι, ούτε κουβέντα να ακούσουν για εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου. Βέβαια οι εφοπλιστές έχτισαν πλοία για μεταφορά LNG από την Αμερική και από όλον τον κόσμο. Πρέπει οι άνθρωποι να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους.
    Εμείς, παρακολουθούμε αμήχανα και άβουλα τα κυβερνητικά καμώματα και αποδεχόμαστε την απώλεια του επιπέδου διαβίωσης μας και πιστεύουμε πως ο ηγέτης μας είναι εναντικατάστατος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι Γερμανοί… ξανάρχονται με προπαγάνδα στα ελληνικά σχολεία

Δύο μόλις εβδομάδες από την επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα και την προκλητική άρνησή του να δεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση για...

Δύο βιβλία και λίγη ζήλια για την Τουρκία

Κατά τη γνώμη μας, οι Τούρκοι είναι αρκετά πονηροί ή αρκετά έξυπνοι (μπορεί όμως να είναι και τα δύο...

Οι μύθοι του Αισώπου στο σήμερα

Είναι προχωρημένη νύχτα. Ένα κοπάδι των αγριόχοιρων αφήνει την ασφάλεια του δάσους και κατεβαίνει πεινασμένο στον κάμπο. Επιτίθεται στα...

Στον Μαραθώνιο αξία έχει η συμμετοχή

Δεν υπάρχει συγκλονιστικότερο και ευγενέστερο άθλημα στον κλασικό αθλητισμό από τον Μαραθώνιο. Κι αυτό γιατί η αξία του δεν...