Η κυβέρνηση θα πιεστεί ακόμα περισσότερο να αυξήσει και αυτή την οπλική συνεισφορά της στην Ουκρανία, καθώς Κίεβο και Δύση επιχειρούν να οργανώσουν αντεπίθεση για το ήδη σημαντικό χαμένο έδαφος από τη Ρωσία
Της Κύρας Αδάμ
Στην προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρωθυπουργός ορθώς ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει στην Ουκρανία ούτε ρωσικούς πυραύλους S-300 ούτε αμερικανικούς πυραύλους Patriot, διότι τίποτα δεν περισσεύει στην αντιαεροπορική άμυνα της χώρας. Δι’ αυτού του τρόπου αποκάλυψε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (περισσότερο η λιγότερο πρόθυμες), πιέζονται από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον να στείλουν όσα περισσότερα οπλικά συστήματα μπορούν για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Η πρωθυπουργική συνέντευξη δεν έκανε καμιά αναφορά και γι’ αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών αεροσκαφών MIRAGE -το άλλοτε καμάρι της Π.Α.- στην Ουκρανία. Ουδείς επιβεβαιώνει ή διαψεύδει το ενδεχόμενο αυτό για την ώρα. Το σίγουρο όμως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πιεστεί ακόμα περισσότερο να αυξήσει και αυτή την οπλική συνεισφορά της στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες, καθώς Κίεβο και Δύση επιχειρούν να οργανώσουν αντεπίθεση για το ήδη σημαντικό χαμένο έδαφος προς όφελος της Ρωσίας.
Ουδείς από την κυβέρνηση έχει μπει στον κόπο να ενημερώσει τους Έλληνες φορολογουμένους πώς έτσι ξαφνικά οι ελληνικές στρατιωτικές αποθήκες μπορούν να ξεφορτώνονται τόσο εύκολα παλαιό οπλισμό, αν αυτός είναι παντελώς άχρηστος (;) για τις ελληνικές ΕΔ, και αν ναι, γιατί κρατάγαμε τόσο άχρηστο υλικό. Επιπροσθέτως ουδείς από την κυβέρνηση φαίνεται να είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να παρουσιάσει ποια είναι τα οφέλη (σε χρήμα και είδος) από το συνεχές «ξεφόρτωμα» ελληνικού υλικού, καθώς η αντικατάσταση του παλαιού υλικού με καινούργιο αυτή τη στιγμή μένει στις υποσχέσεις.
Το ανησυχητικό είναι ότι η Ουάσινγκτον δεν δείχνει διάθεση για την ώρα να δώσει το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στο Κίεβο, το οποίο εκλιπαρεί για την απόκτησή του προκειμένου να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές μεγάλων ουκρανικών πόλεων. Επομένως είναι άγνωστο για την ώρα αν η Ουάσινγκτον «θα απαιτήσει» από άλλους φίλους και συμμάχους να καλύψουν αυτό το κενό.
Το Κίεβο επιπλέον εκλιπαρεί να παραλάβει τεράστιους αριθμούς παντός τύπου οβίδων πυροβολικού. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Ρεζνίκοβ πριν από λίγους μήνες, ο ουκρανικός στρατός χρειαζόταν κατ’ ελάχιστον 356.400 οβίδες κάθε μήνα. Όμως, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η μηνιαία παραγωγή οβίδων από τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 37.000 κομμάτια και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 100.000 μηνιαίως στο τέλος του 2025. Επομένως οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να καλύπτουν το 10% περίπου των αναγκών της Ουκρανίας σε οβίδες.
Αντιστοίχως, κατασκευάστρια νορβηγική εταιρία πυρομαχικών εκτίμησε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν θα είναι σε θέση να καλύψει πέραν του 5-10% των ουκρανικών απαιτήσεων σε παντός τύπου οβίδες για το άμεσο μέλλον. Γίνεται αντιληπτό ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να συνεισφέρουν εκ νέου στην Ουκρανία, αν η Δύση έχει αποφασίσει την εξακολούθηση του πολέμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να ανανεώσουν τη συνολική βοήθεια προς την Ουκρανία, συνολικού ύψους 61 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 23,17 δισ. δολάρια σε άμεση στρατιωτική βοήθεια. Το Κογκρέσο εξαναγκάστηκε δηλαδή να εγκρίνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία -που έχει παγώσει για τουλάχιστον 6 μήνες-, διότι διαφορετικά ουδείς θα μπορούσε να δικαιολογήσει την τεράστια συνολική βοήθεια προς το Ισραήλ, την οποία ενέκρινε πολύ εύκολα… Σε πρώτη φάση οι ΗΠΑ αναμένεται να παραδώσουν στην Ουκρανία σύγχρονα θωρακισμένα οχήματα αλλά και πυραύλους ATACMS.
Παρά ταύτα, «στο δυτικό στρατόπεδο» σχεδόν στην πλειονότητά τους οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναγνωρίζουν ότι έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την Ουκρανία, με τις ουκρανικές δυνάμεις να είναι σχεδόν αποδεκατισμένες και η έλλειψη πολεμοφοδίων όλων των ειδών να είναι εμφανής, ενώ παρουσιάζονται όλο και πιο δύσκολα προβλήματα στη στρατολόγηση νέων Ουκρανών. Στην περίπτωση μάλιστα που το αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα δεν ευνοήσει τον κ. Μπάιντεν υπέρ του κ. Τραμπ, Ευρωπαίοι και Ουκρανοί δύσκολα θα μπορέσουν να μετατρέψουν σε νικηφόρα την ουκρανική αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις.
Δώσαμε τα κλειδιά της χώρας στον κ. Μητσοτάκης, εκείνος όμως αντί να φυλάει τις αποθήκες με την περιουσία του έθνους, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για τον κανιβαλισμό των απαραίτητων οπλικών συστημάτων για την άμυνα της χώρας.
Οι γείτονες γκριζάρισαν και τις Κυκλάδες, όμως ο πρωθυπουργός αδυνατίζει εσκεμμένα την ικανότητα άμυνας της χώρας.
Δεν έχουμε χρεία εξωτερικών εχθρών, οι καστρόπορτες από μέσα ανοίγουν στον εισβολέα.