Σύνοδος Κορυφής: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας για το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικών πετρελαίου, όπως έδειξαν στις δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, επισημαίνοντας σημαντικές αποστάσεις που δεν έχουν γεφυρωθεί ακόμα.

Βάσει δημοσιεύματος του Reuters, το προσχέδιο συμφωνίας της Συνόδου προς ώρας περιλαμβάνει συμφωνία επί της αρχής για την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά αφήνει τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για αργότερα καθώς οι ηγέτες δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες.

“Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο αυτό”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας όμως ότι “είμαι βέβαιη ότι θα υπάρξει μια πιθανότητα στη συνέχεια”.

Για ακόμα μία φορά η Ουγγαρία υιοθέτηση σκληρή στάση, με τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Όρμπαν να δηλώνει μεν ότι η πρόταση της Κομισιόν που εξαιρεί τις εισαγωγές αργού μέσω αγωγών από τις κυρώσεις είναι μια καλή λύση, αλλά ότι δεν υπάρχει ακόμη συμβιβασμός στο θέμα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ουγγαρία χρειάζεται επίσης εγγυήσεις ότι θα μπορούσε να αγοράσει πετρέλαιο δια θαλάσσης, στην περίπτωση που διακοπούν οι ρωσικές αποστολές μέσω του αγωγού Druzhba.

“Αυτό συνιστά πρόβλημα για εμάς και τον λόγο για τον οποίο πρέπει να αγωνιστούμε σήμερα, είναι πως αν συμβεί κάτι με το ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται με αγωγό… εάν δεν έρχεται πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα για αγορές δια θαλάσσης”, είπε ο Β. Όρμπαν. “Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε”.

Νωρίτερα σήμερα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ είχε υποστηρίξει ενόψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

“Νομίζω ότι θα περάσει με ορισμένες αποκλίσεις”, είπε ο κ. Πέτκοφ σχετικά με το σχέδιο επιβολής εμπάργκο.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι “συνολικά θα πρέπει να περάσει, βάσει ορισμένων επιμέρους χαρακτηριστικών και κριτηρίων που μπορεί να έχει για κράτη – μέλη”.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία του Κίριλ Πέτκοφ, εκτιμώντας ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ πιθανότατα δεν θα καταλήξουν σε πλήρη συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

“Δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα”, είπε η Κάλας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε να πάρει θέσει, δηλώνοντας προσερχόμενος στη Σύνοδο ότι αναμένει μεν η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία αλλά χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

“Από όσα ακούω μοιάζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση. Και αργά ή γρήγορα θα υπάρξει”, είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Σολτς.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο επισήμανε ότι “δεν είναι εύκολες αποφάσεις”, προσθέτοντας πως “δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εντός των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων, θα ληφθούν αποφάσεις”.

Αντίθετα, πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσερχόμενος δήλωσε ότι “οδεύουμε προς συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων”.

Σε αυτό το κλίμα, με δεδομένο ότι η λήψη απόφασης απαιτεί ομοφωνία από τους ηγέτες της ΕΕ, οι επιφυλάξεις που έχουν εκδηλωθεί μέχρι τώρα δείχνουν ότι είναι δύσκολο η τρέχουσα Σύνοδο να καταλήξει στην υιοθέτηση μέτρων.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου που έχει στην κατοχή του το Reuters, αναφέρεται ότι “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς τα πετρελαϊκά προϊόντα που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη-μέλη, με προσωρινή εξαίρεση του αργού που παραδίδεται από αγωγούς”.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι προμήθειες ρωσικού αργού που φτάνουν μέσω αγωγών σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία, αναμένεται να περιληφθούν στις κυρώσεις σε μεταγενέστερη φάση.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η φοιτητική εξέγερση αλλάζει τα πλάνα των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ

Από τα Ivy League μέχρι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, οι διοικήσεις επαναξιολογούν τα σχέδια για τις εαρινές τελετές αποφοίτησης,...

Η Τουρκία «χτίζει» σκληρή εθνική συνείδηση στα σχολεία

Ευτυχώς που η Τουρκία δεν κρύβει την εθνική της στρατηγική και μας δίνεται η δυνατότητα να την αντιληφθούμε, όσοι...

Το «όχι» Ερντογάν στον Μπάιντεν

Στη μακρόχρονη πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ουδέποτε υπήρξε προηγούμενο γεγονός ματαίωσης ή αναβολής επίσκεψης Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον. Η...

Η ματαίωση ενός ταξιδιού

Προβληματίζονται οι Τουρκολάγνοι αναλυτές, για τα αίτια της ματαίωσης του ταξιδίου του Τούρκου Προέδρου Ταγήπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Άλλοι...