Ουκρανία: Τώρα προπαγανδιστικός πόλεμος επί… εγκαταλελειμμένων πτωμάτων

Στο πλαίσιο του επικοινωνιακού – ψυχολογικού πολέμου, και προκειμένου να δείξουν ότι καταγάγουν νίκες, η ρωσική και η ουκρανική πλευρές διαγκωνίζονται ποιος θα ρίξει στην «κρεατομηχανή» του διαδικτύου τα περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες με εικόνες σκοτωμένων στρατιωτικών που δεν έχουν περισυλλεγεί από τα πεδία των μαχών

Προπαγανδιστικός πόλεμος επί πτωμάτων. Σε νέα φάση περνάει ο επικοινωνιακός – ψυχολογικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Με στόχο να φανεί ότι η μια ή η άλλη πλευρά καταγάγει νίκες, προβάλλονται στο διαδίκτυο ολοένα περισσότερα βίντεο που δείχνουν πτώματα στρατιωτών, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στα πεδία των μαχών και δεν έχουν περισυλλεγεί. Η αποθέωση της πολεμοκαπηλίας! 

Έως τώρα οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί Μόσχας, Κιέβου και Δύσης επικέντρωναν στους θανάτους αμάχων, στους εγκλωβισμούς τους στις πόλεις όπου μαίνονταν μάχες και στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμών τους. Η ρωσική πλευρά, ακόμα και σήμερα, διατείνεται ότι αυτή είναι που ενδιαφέρεται πραγματικά για τους αμάχους, ενώ αντίθετα το Κίεβο τους χρησιμοποιεί ως «ανθρώπινη ασπίδα». Το Κίεβο από τη μεριά του υποστηρίζει το αντίθετο και κατηγορεί τη Ρωσία για… γενοκτονία αμάχων.

Μέχρι σήμερα, Μόσχα και Κίεβο, στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι καταγάγουν νίκες στα πεδία των μαχών και ότι είναι ζήτημα χρόνου να νικήσει ο ένας ή ο άλλος, βομβάρδιζαν το διαδίκτυο με φωτογραφίες και βίντεο από κατεστραμμένο στρατιωτικό υλικό και σκοτωμένους στρατιωτικούς.

Επίσης, και οι δύο πλευρές προέβαιναν, και συνεχίζουν να το κάνουν, σε δημόσιες παρουσιάσεις αιχμαλώτων, ακόμα και σε βασανισμούς και κακοποιήσεις τους. Μάλιστα, βίντεο που τραβήχτηκε από Ουκρανούς έδειχνε να πυροβολούνται στα πόδια Ρώσοι αιχμάλωτοι. 

Κακοποιήσεις και προσβολές Ουκρανών στρατιωτικών διοχέτευαν στο διαδίκτυο αρχικά και οι Ρώσοι. Ωστόσο, στη συνέχεια άλλαξαν τακτική και παρουσίαζαν πόσο… καλά συμπεριφέρονταν στους αιχμαλώτους. Ταυτόχρονα κατήγγειλαν τους Ουκρανούς για κακομεταχείριση των Ρώσων αιχμαλώτων κατά παράβαση των διεθνών Συνθηκών. Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν τις δημόσιες «ανακρίσεις» των αιχμαλώτων αξιωματικών, προκειμένου να «πείσουν» τους Ουκρανούς ότι είναι μάταιη η αντίστασή τους.

Όλα αυτά δεν αποτελούν παρά την «Αλφαβήτα» της προπαγάνδας που διδάσκεται από τα εγχειρίδια στα στρατιωτικά και πολιτικά σεμινάρια για τον ψυχολογικό πόλεμο. Τώρα, όμως, η ματωμένη προπαγανδιστική κρεατομηχανή πέρασε σε νέα φάση.

Πρόκειται για τη συστηματική επίδειξη φρικιαστικών σκηνών με νεκρούς διασκορπισμένους σε χωράφια της ουκρανικής στέπας, διαμελισμένους στρατιώτες μέσα σε χαρακώματα, που παραπέμπουν σε κινηματογραφικά σκηνικά του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και πτώματα να φορτώνονται σε φορτηγά, είτε για να ταφούν σε μαζικούς τάφους, είτε για να τοποθετηθούν σε ψυγεία βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να συντηρηθούν και στη συνέχεια να «ανταλλαγούν».

Αυτές τις μακάβριες εικόνες συνοδεύουν σχόλια, σύμφωνα με τα οποία η μια ή η άλλη εμπόλεμες πλευρές αδιαφορούν για τους νεκρούς τους και τους έχουν εγκαταλείψει να σαπίζουν. Έτσι, η Μόσχα δείχνει εικόνες με Ρώσους στρατιώτες της να μαζεύουν τους νεκρούς Ουκρανούς από τα πεδία των μαχών και να τους μεταφέρουν σε ψυγεία. Το ρωσικό επικοινωνιακό γαϊτανάκι, όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσε να ακολουθήσει το Κίεβο, δημοσιοποιώντας αντίστοιχες εικόνες με Ρώσους νεκρούς σε βαγόνια – ψυγεία τρένων.

Είναι προφανές ότι, κατ’ αυτό τον τρόπο, και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να πείσουν αφενός για τον «ανθρωπισμό» τους, και αφετέρου ότι η νίκη είναι δική τους και όχι του αντιπάλου. Βέβαια, η πραγματικότητα είναι δραματική και για τις δύο πλευρές. 

Οι Ουκρανοί φαίνεται πως έχουν χάσει σημαντικές δυνάμεις και έχουν πολλούς νεκρούς και αιχμαλώτους. Το ίδιο, βέβαια, υποστηρίζει η ουκρανική πλευρά και για τους Ρώσους, η οποία προσπαθεί να καλλιεργήσει την εντύπωση, προφανώς και για εσωτερική κατανάλωση, ότι οι Ρώσοι έχουν συντριβεί.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Μόσχα επισήμως ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των Ρώσων νεκρών είναι περί τους 2500-3.000. Κάτι που κάθε άλλο παρά πείθει σημαντική μερίδα της ρωσικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα τους συγγενείς των στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία, οι οποίοι διαμαρτύρονται εντονότατα για την προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της ρωσικής ηγεσίας των πραγματικών απωλειών. Κατά εκτιμήσεις, οι περισσότεροι από τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες είναι από την επαρχία και από φτωχές περιοχές. Κάτι που δείχνει ότι, εξαιτίας της φτώχειας, πολλοί νέοι κατατάσσονται στον Στρατό. 

Βέβαια, σε συνθήκες απόλυτης φίμωσης των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ και των πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων εντός της Ρωσίας όπως και στην Ουκρανία, αυτές οι αντιδράσεις ελάχιστα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Έτσι, παρατηρείται το εξής συγκλονιστικό και θλιβερό ταυτόχρονα: Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί πολίτες, προκειμένου να πληροφορηθούν για τους οικείους τους, είτε είναι στρατιωτικοί που «αγνοούνται», είτε κάτοικοι περιοχών που διεξάγονται μάχες, απευθύνονται οι μεν Ρώσοι στις ουκρανικές αρχές, οι δε Ουκρανοί τηλεφωνούν στις ρωσικές αρχές. Στα ρωσικά, άλλωστε, μιλούν και οι δύο λαοί και μέχρι πρόσφατα ήταν στην ίδια χώρα (ΕΣΣΔ). Εξάλλου, τεράστιος είναι ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν συγγενείς στη Ρωσία.

Μέσα σε αυτόν τον προπαγανδιστικό ορυμαγδό που στόχο έχει να δολοφονήσει την αλήθεια για τον πόλεμο, στο μεταξύ ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο τα νεκροταφεία με τους φρεσκοσκαμμένους τάφους, όπως και τάφοι μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Είναι δραματικό, αλλά δυστυχώς αυτό συμβαίνει στις πολλές εμφύλιες συγκρούσεις στις περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ, με τη διάλυσή της, από το 1990 και μετά. Οι άνθρωποι θάβουν συχνά τους νεκρούς τους μέσα σε κήπους, ακόμα και σε πάρκα και δρόμους, επειδή δεν μπορούν να τους μεταφέρουν στα νεκροταφεία, εξαιτίας των εχθροπραξιών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η φοιτητική εξέγερση αλλάζει τα πλάνα των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ

Από τα Ivy League μέχρι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, οι διοικήσεις επαναξιολογούν τα σχέδια για τις εαρινές τελετές αποφοίτησης,...

Η Τουρκία «χτίζει» σκληρή εθνική συνείδηση στα σχολεία

Ευτυχώς που η Τουρκία δεν κρύβει την εθνική της στρατηγική και μας δίνεται η δυνατότητα να την αντιληφθούμε, όσοι...

Το «όχι» Ερντογάν στον Μπάιντεν

Στη μακρόχρονη πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ουδέποτε υπήρξε προηγούμενο γεγονός ματαίωσης ή αναβολής επίσκεψης Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον. Η...

Η ματαίωση ενός ταξιδιού

Προβληματίζονται οι Τουρκολάγνοι αναλυτές, για τα αίτια της ματαίωσης του ταξιδίου του Τούρκου Προέδρου Ταγήπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Άλλοι...