Οι ΗΠΑ υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία: “Εξυπηρετεί τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ”

Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή προς το Κογκρέσο, το οποίο δεν υποστήριξε ρητά τη συμφωνία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η Τουρκία υπέβαλε τον Οκτώβριο αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 που κατασκευάζει η Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη. Η Ουάσινγκτον απέφυγε μέχρι στιγμής να εκφράσει οποιαδήποτε γνώμη για την πώληση, σημειώνοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.

Η πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία έγινε αμφιλεγόμενη στη χώρα μετά την απόκτηση από την Άγκυρα ρωσικής κατασκευής αμυντικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ, καθώς και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία δημοσίευσε πρώτο το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από την αξιωματούχο της υπηρεσίας Ναζ Ντουράκογλου. Η Ντουράκογλου, γεννημένη στις ΗΠΑ από Τούρκους γονείς, αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας και τους αμυντικούς δεσμούς της με την Ουκρανία ως “σημαντικό αποτρεπτικό μέσο για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή”.

Ενώ η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, τονίζει ότι οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αποτελούν “ένα σημαντικό τίμημα που έχει πληρωθεί”.

“Η διοίκηση πιστεύει ότι υπάρχουν, ωστόσο, επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα για την ενότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία”, αναφέρεται στην επιστολή.

“Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει ενημέρωση στο Κογκρέσο, εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει”, σημειώνεται στην επιστολή.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και έχει φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη. Η Άγκυρα έχει εκφράσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, αλλά έχει επίσης αντιταχθεί στις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ενώ έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στον κλάδο της ενέργειας, της άμυνας και του εμπορίου και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες, η Τουρκία έχει πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι απάντηση σε μια επιστολή της 4ης Φεβρουαρίου με επικεφαλής τον Δημοκρατικό βουλευτή Frank Pallone και περισσότερους από 50 βουλευτές και από τα δύο κόμματα που προέτρεπαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει την αγορά της Άγκυρας, επικαλούμενοι, όπως ανέφεραν, την έλλειψη δέσμευσης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και τις “τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας μετά την αγορά των ρωσικών S-400.

Η Άγκυρα είχε προηγουμένως παραγγείλει περισσότερα από 100 αμερικανικά αεροσκάφη F-35, αλλά η Ουάσινγκτον αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμα εξαιτία της αγοράς των ρωσικών S-400. Η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή άδικη και είχε απαιτήσει την επιστροφή των 1,4 δισ. δολαρίων που είχε καταβάλει. Σημειώνεται ότι η Lockheed Martin κατασκευάζει τα F-35 και τα F-16.

Σε τηλεφώνημα που πραγματοποίησε στις 10 Μαρτίου, ο Ερντογάν δήλωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι έχει έρθει η ώρα να αρθούν όλες οι “άδικες” κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και ότι η Τουρκία αναμένει το αίτημά της για την αγορά των F-16 να ικανοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: capital.gr

Τελευταία άρθρα

Η φοιτητική εξέγερση αλλάζει τα πλάνα των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ

Από τα Ivy League μέχρι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, οι διοικήσεις επαναξιολογούν τα σχέδια για τις εαρινές τελετές αποφοίτησης,...

Η Τουρκία «χτίζει» σκληρή εθνική συνείδηση στα σχολεία

Ευτυχώς που η Τουρκία δεν κρύβει την εθνική της στρατηγική και μας δίνεται η δυνατότητα να την αντιληφθούμε, όσοι...

Το «όχι» Ερντογάν στον Μπάιντεν

Στη μακρόχρονη πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ουδέποτε υπήρξε προηγούμενο γεγονός ματαίωσης ή αναβολής επίσκεψης Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον. Η...

Η ματαίωση ενός ταξιδιού

Προβληματίζονται οι Τουρκολάγνοι αναλυτές, για τα αίτια της ματαίωσης του ταξιδίου του Τούρκου Προέδρου Ταγήπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Άλλοι...