Πολάκης εναντίον Ξανθού για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Tου Οδυσσέα Αρβανίτη 

Σκληρή κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο Παύλος Πολάκης σημαδεύοντας τον αρμόδιο τομεάρχη, Ανδρέα Ξανθό. 

Ο κ. Πολάκης παρενέβη στη θεματική συζήτηση στο πλαίσιο του Συνεδρίου για την πανδημία στην οποία ομιλητής ήταν ο αρμόδιος τομεάρχης, Ανδρέας Ξανθός. Αν και απέφυγε να τον κατονομάσει ήταν εμφανές ότι απευθυνόταν στον κ. Ξανθό.  Ο κ. Πολάκης είπε καθαρά ότι «έπρεπε να έχουμε πιο σκληρή αντιπολίτευση» και γενικότερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έπρεπε να έχει άλλη στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας». 

Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε πως «η αντιπολίτευση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία δεν ήταν στην ένταση που έπρεπε». Υποστήριξε πως «ο Νοέμβριος του 2020 ήταν κομβικό σημείο για τη χάραξη άλλης πολιτικής, αφού τότε άρχισαν να εκτινάσσονται τα κρούσματα». Συνέχισε λέγοντας ότι  «ήταν βαρύ λάθος η στρατηγική του εμβολιασμού ως μοναδικό όπλο (στην οποία συντάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ) και ότι έπρεπε να δοθεί έμφαση στον προληπτικό έλεγχο και στη μείωση του κόστους των τεστ». Πρόσθεσε: «πού είναι το τείχος ανοσίας που θα δημιουργείτο, όταν έχουμε 750.000 κρούσματα στις ηλικίες 0 έως 17 χρόνων, όπως είχε πει και ο ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε ότι ο ίδιος «κατηγορήθηκε κι από συντρόφους του ως αντιεμβολιαστής (αφήνοντας ξανά αιχμή προς τον κ. Ξανθό).  Ανέφερε ότι έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη φαρμακευτική αντιμετώπιση και σχολίασε ότι «αν δεν είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα αντιικά κι αντικλωνικά φάρμακα θα μας είχαν κρεμάσει στην πλατεία Συντάγματος».

Γενικεύοντας ανέφερε ότι « η παραγόμενη επιστημονική γνώση πρέπει να είναι ιδιοκτησία της ανθρωπότητας», ενώ ζήτησε «τη συγκρότηση εθνικής φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να αντιπαρατεθεί στο παγκόσμιο καρτέλ και εγχώριο καρτέλ, αλλά και να σπάσει ο φαύλος κύκλος των υπερτιμολογήσεων με τη σιωπηρή συμφωνία του κράτους που ξεκίνησε από την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη».  

Προηγουμένως ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι εκ του αποτελέσματος η διαχείριση κρίνεται απολύτως αποτυχημένη και πρόσθεσε ότι οι δείκτες αποτυχίας δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ακολούθως σημείωσε: «Η διάγνωση έχει γίνει, ο λόγος που απέτυχε η κυβέρνηση και επέτρεψε να δημιουργηθεί μία τραγωδία είναι ότι η κατευθυντήρια αντίληψη ήταν νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και επιχειρηματικά συμφέροντα. Νεοφιλελευθερισμός και συμφέροντα ήταν το τοξικό μείγμα». 

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η κυβέρνηση απέτυχε γιατί είναι μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και στη μείωση των ανισοτήτων. Η διαφορά μας δεν είναι ποσοτική η διαφορά είναι ποιοτική και στρατηγικού χαρακτήρα». 

Τα κρίσιμα διδάγματα είπε, είναι τρία: πρώτο αναδείχθηκε η αξία των δημόσιων συστημάτων υγείας που σε όλο τον κόσμο σήκωσαν όλο το βάρος της διαχείρισης. Το αναγνώρισαν ακόμη και οι νεοφιλελεύθεροι ότι η αγορά δεν λειτούργησε, άρα θέλουμε πολιτικές ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος και όχι ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση.

Δεύτερο  ότι αναδείχθηκε η αξία της δημόσιας υγείας όχι μόνο ως δομές, αλλά ως πρόληψη και προστασία της υγείας του πληθυσμού που σχετίζεται με τις κοινωνικές συνθήκες που ευνοούν τη νοσηρότητα. 

Τρίτον ότι οι παγκόσμιες κρίσεις απαιτούν υπερεθνικού τύπου παρεμβάσεις και πολιτικές για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ακόμα και το «ποντίκι» μπορεί να βρυχάται προς την Αθήνα

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόεδρος του VMRO, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων. Το μότο του...

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Όταν ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών (για να μην ξεχνιόμαστε)

Είτε είχε γνώση ο Κ. Μητσοτάκης μέσω του Γ. Γεραπετρίτη για τη «νομική επεξεργασία» των κειμένων της Συμφωνίας των...

Μειοδοσία και υποτέλεια… διά της διαφωνίας

Όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας τις τελευταίες ημέρες είναι αναμφισβήτητα οδυνηρά για την πατρίδα μας. Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία, αλλά...