Η Τουρκία επιτήδειος «ενδιάμεσος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

Προ ημερών πέρασε παντελώς απαρατήρητο (γιατί άραγε;) από τα ελληνικά -στην απόλυτη πλειοψηφία τους, φιλοκυβερνητικά- ΜΜΕ μια άκρως ενδιαφέρουσα είδηση. Εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, ρήξης Δύσης-Ρωσίας, και διεθνούς αναταραχής, ΗΠΑ και Ρωσία, με ενδιάμεσο τον Ταγίπ Ερντογάν, αντάλλαξαν δύο κρατούμενους. Έναν Ρώσο που ήταν φυλακισμένος στις ΗΠΑ και έναν Αμερικανό φυλακισμένο στη Ρωσία

Επιτήδειος «ενδιάμεσος» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αναδεικνύεται η Τουρκία. Αν και οι περισσότεροι τη χαρακτηρίζουν ως «επιτήδειο ουδέτερο», κάτι τέτοιο έχει αλλάξει άρδην. Έχει αναδειχθεί σε επιτήδειο διαμεσολαβητή ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Δεν είναι μόνο ότι η Τουρκία κατάφερε να αποσπάσει σημαντικούς διπλωματικούς πόντους, παίρνοντας στην έδρα της τις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, οι οποίες, πάντως, προς το παρόν έχουν παγώσει. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ως όλα δείχνουν, λειτουργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, υλοποιώντας «ρουσφέτια» που του ζητούν η μια ή η άλλη αντίπαλες πλευρές.

Μπορεί, λοιπόν, να μην έχει δεχτεί ακόμα η Ουάσιγκτον να την επισκεφθεί επίσημα ο Τούρκος πρόεδρος, και αντίθετα να έχει οριστεί το ραντεβού Μπάιντεν – Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, στο μέσον του Μαΐου, ωστόσο, εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, η Δύση και η Ρωσία, σπεύδουν στην Άγκυρα για να ζητήσουν… χάρες.

Στις 16 Μαΐου ο Κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ – Το τετ α τετ με Μπάιντεν και η ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών

Ρέουν τα… ανταλλάγματα

Κάτι που, όπως είναι αναμενόμενο, η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο, ζητώντας ανταλλάγματα. Και από τους μεν και από τους δε. Ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, άφησε ορθάνοιχτο το «παράθυρο ευκαιρίας», λέγοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει εδώ και τώρα να πουλήσουν στην Τουρκία τους εξοπλισμούς που θέλει.

«Οι πωλήσεις μας στρατιωτικού υλικού στο εξωτερικό παρεμποδίζονται από περιττή γραφειοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας μεταξύ άλλων για πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και στην Ινδία. «Πελάτες» και οι δύο χώρες της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας. 

Άραγε, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί απλά «περιττή γραφειοκρατία» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και ειδικά το Κογκρέσο αρνούνταν να προμηθεύσουν την Τουρκία με μαχητικά αεροσκάφη, F-35 ή με εκσυγχρονισμένα, F-16; Από πότε άλλαξε η αμερικανική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας και δεν έγινε αντιληπτό; Δεν μπήκε, άραγε, «πάγος» στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, επειδή προμηθεύτηκε τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, S-400; Άλλαξε κάτι στην αμερικανική πολιτική και δεν το μάθαμε;

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι εσχάτως Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η γείτων (προς το παρόν) δεν θα παραλάβει τη δεύτερη παρτίδα των S-400. 

Από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, λοιπόν, κάθε άλλο μπορεί να αποκλειστεί η αμερικανική πρακτική του… business as usual. Να δώσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα αεροσκάφη, F-35, τα οποία θα χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του, και από την άλλη να προωθηθεί σταδιακά η πώληση των εκσυγχρονισμένων, F-16, που ζητάει η Τουρκία.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα F-35 εξακολουθούν να παρουσιάζουν σοβαρότατα τεχνολογικά προβλήματα. Επίσης, πρόκειται για ένα όπλο (μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μάχης, στην πραγματικότητα) που θα βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο των ΗΠΑ. Επιπλέον, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, στους προγραμματισμούς των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, ήδη από το 2017 σχεδιαζόταν η προώθηση του F-35 αν είναι δυνατόν σε όλες τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται για (ακριβοπληρωμένο) «δωράκι» προς την Ελλάδα.

Ρουσφέτια

Στις 27 Απριλίου 2022, πάντως, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πραγματοποιήθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανταλλαγή φυλακισμένων. Στην πραγματικότητα, «ομήρων». Αυτό έγινε γνωστό λίγο μετά, όταν επικοινώνησαν τηλεφωνικά οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη διευκόλυνση (!) της ανταλλαγής του πιλότου, Κονσταντίν Γιαροσένκο, με τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Τρέβορ Ριντ. Απαντώντας, ο Τ.Ερντογάν ανέφερε ότι η τουρκική διαμεσολάβηση είναι ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Άγκυρα στην ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία.

Το αίτημα της ανταλλαγής του Γιαροσένκο με τον Ριντ, ελήφθη από τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον και εγκρίθηκε (!) από τον πρόεδρο, Ερντογάν, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, Star. Κατόπιν, η τουρκική μυστική Υπηρεσία, ΜΙΤ, άρχισε τις σχετικές προετοιμασίες. Η ανταλλαγή ήταν αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά χωρίς την τουρκική βοήθεια δεν θα μπορούσε να είχε καταλήξει θετικά, σημειώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Το 2011, ο Γιαροσένκο καταδικάστηκε στις ΗΠΑ σε 20 χρόνια με την κατηγορία της λαθρεμπορίας ναρκωτικών. Στις ΗΠΑ είχε εκδοθεί από τη Λιβερία. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά την ενοχή του και χαρακτήρισε την υπόθεση κατασκευασμένη.

Ο Αμερικανός φοιτητής, Τρέβορ Ριντ, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης στη Ρωσία, επειδή διαπληκτίστηκε με κάποιες Ρωσίδες και στη συνέχεια επιτέθηκε σε αστυνομικούς.

Επιτήδειος «ενδιάμεσος»

Βέβαια, ακόμα και ο πλέον καλόπιστος πολίτης δεν μπορεί να πιστέψει ότι, εν μέσω πολέμου και παγκόσμιας αναταραχής, οι μεγάλες δυνάμεις ενδιαφέρονταν πως θα λύσουν ένα πρόβλημα που χρονίζει επί σειρά ετών για έναν… Ρώσο «έμπορο ναρκωτικών» και έναν… Αμερικάνο «καυγατζή». Είναι προφανές ότι, πίσω από όλα αυτά, παίζονταν άλλα πολύ μεγαλύτερα παιχνίδια και, ως εκ τούτου, το να υποτιμάται τόσο πολύ η νοημοσύνη των απλών πολιτών ξεπερνάει τα όρια του απλοϊκού.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, ειδικά για την Ελλάδα είναι ότι ο ενδιάμεσος σε αυτή την «ανταλλαγή» ήταν ο Ερντογάν. Για όσους, λοιπόν, τον θεωρούν «απομονωμένο», καλό είναι να αλλάξουν εγκαίρως… μυαλά.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Β.Πούτιν, ο Τ.Ερντογάν ανακίνησε με ιδιαίτερη έμφαση το «ανθρωπιστικό» ζήτημα στην Ουκρανία. Ως γνωστόν, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στη Μαριούπολη, όπου θέλει να είναι η Τουρκία που θα εμφανιστεί ως ο παράγων και διαμεσολαβητής Δύσης – Ρωσίας για μια ενδεχόμενη άρση των περικυκλωμένων ουκρανικών στρατευμάτων στο εργοστάσιο της πόλης, «Αζοφστάλ».

Εάν, μάλιστα, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά, βρίσκονται παγιδευμένοι εκεί και Δυτικοί στρατιωτικοί «σύμβουλοι», τότε ενδεχόμενη επιτυχία του θα σημάνει νέους… διπλωματικούς πόντους, και βέβαια νέες τουρκικές απαιτήσεις για ακόμα μεγαλύτερα ανταλλάγματα.

Όλα αυτά συμβαίνουν με επίκεντρο τη Μαριούπολη και τη γύρω περιοχή, όπου η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που διαθέτει τη μεγαλύτερη μειονότητα – Ομογένεια. Κι όμως, η Αθήνα βρίσκεται εκτός «παιχνιδιού» και η Ομογένεια είναι εγκαταλειμμένη στη μοίρα της, υπό ανηλεείς βομβαρδισμούς.

Εκ του ασφαλούς

Ως εκ του ρόλου που διεκδικεί σαν «επιτήδειος μεσάζοντας», δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, η Τουρκία επιτέθηκε στους Κούρδους στη Συρία και στο Ιράκ, και προέβη σε ένα πρωτοφανώς προκλητικό μπαράζ παραβιάσεων – υπερπτήσεων στο Αιγαίο.

Βροχή τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο: Κατόπιν εορτής συναγερμός στην Ελλάδα – Τουρκικό «μπλόκο» σε Ίμια, Ρόδο, Κω

Προφανώς, η ανοχή -αν όχι η σκανδαλώδης εύνοια- που της δείχνουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία την κάνει να θεωρεί ότι «παίζει» εκ του ασφαλούς. Πόσο μάλλον, όταν την ίδια στιγμή εμφανίζεται ο Άντονι Μπλίνκεν να την αβαντάρει, λέγοντας: «Για μένα, οι πωλήσεις στρατιωτικού υλικού μας στο εξωτερικό παρεμποδίζονται από περιττή γραφειοκρατία. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη γραφειοκρατία για να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας όπως η Τουρκία και η Ινδία, για παράδειγμα; Και βέβαια, εάν δεν το κάνουμε εμείς (σ.σ. εάν δεν δώσουν οι ΗΠΑ τα οπλικά συστήματα), ξέρουμε ποιος πιθανόν θα το κάνει στη θέση μας», υπογράμμισε, υπονοώντας τη Ρωσία.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ άφησε αιχμές για τα θεσμικά όργανα της αμερικανικής Δημοκρατίας (Κογκρέσο, κ.ο.κ.) που μπλοκάρουν τις πωλήσεις F-35 και τώρα F-16 στην Τουρκία. Ως γνωστόν, πρόσφατα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εισηγήθηκε την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκλήθηκε από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, να μιλήσει στο Κογκρέσο (στις 17 Μαΐου).

Σκιαμαχίες της τουρκικής πρεσβείας

Μέσα σε αυτό το σκηνικό της μυστικής διπλωματίας και των απίστευτων παρασκηνιακών μαγειρεμάτων, με ενδιάμεσο την Τουρκία, είναι τουλάχιστον παραπλανητικό να διαρρηγνύει -δήθεν- τα ιμάτιά της η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υϊοθετεί τις ελληνικές θέσεις και δεν εκφράζει την πολιτική της Ουάσιγκτον. Ενδεχομένως, βέβαια, κάτι παραπάνω να ξέρουν οι Τούρκοι για την πολιτική της Ουάσιγκτον σε σχέση με την Άγκυρα, που ο Τ.Πάιατ αποφεύγει να μας πει.

Ο απερχόμενος πρέσβης, ως γνωστόν, αναμένεται θα χρησθεί υφυπουργός Εξωτερικών σε θέματα ενέργειας. Κάτι που, πρακτικά, σημαίνει ότι από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, από την Ανατολική Μεσόγειο, έως την Κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη, άπαντες θα τον βρίσκουν μπροστά τους τα επόμενα χρόνια. Πόσο μάλλον τώρα με το Ουκρανικό και την «απεμπλοκή» από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εξάλλου, ο διπλωμάτης μονίμως για τα ενεργειακά παιχνίδια ενδιαφερόταν τόσο όσο ήταν πρέσβης στην Ελλάδα, όσο και πριν όταν ήταν πρέσβης στο Κίεβο (απ’ όπου, στην πραγματικότητα, ποτέ δεν έφυγε).

Εξανέστη, δήθεν, λοιπόν, η τουρκική πρεσβεία με τις δηλώσεις Πάιατ και σε μια -ασυνήθιστη για τις πρακτικές της- ανάρτησή της στο twitter έγραψε: «Ένα από τα πιο ατυχή αμαρτήματα της διπλωματίας είναι το να “γίνεσαι γηγενής”. Και αυτό συμβαίνει, όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και υιοθετείς εκείνες των οικοδεσποτών σου (σ.σ. της Ελλάδας)».

Προηγουμένως, ο Τ.Πάιατ, στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του σε ελληνικά ΜΜΕ -που στην απόλυτη πλειοψηφία τους, χρόνια τώρα, τον είχαν στα πούπουλα- αναφερόμενος στις σοβαρές τουρκικές προκλήσεις το 2020, είπε: «Ακούσατε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών επί Τραμπ), ότι θεωρούσαμε πως επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και ενεργοποιηθήκαμε έντονα για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου. Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ βελτιωμένες, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη».

Τζέφρι Πάιατ: Πώς αποφύγαμε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο το καλοκαίρι του 2020

Μεγάλη κοροϊδία, όμορφη κατάσταση! Και στο βάθος καζάν – καζάν… συνεκμετάλλευση!

  1. Επαγγελματιες και ερασιτεχνες
    Την ωρα που καποιοι στην γειτονια μας συναντωνται με τον Γκουτερες του ΟΗΕ, παιζουν τον ρολο του διαπραγματευτη και μιλανε με Πουτιν και Ζελενσκυ, εχουν ανοιχτους διαυλους με Μπαιντεν και Ευρωπαικη Ενωση για το ιδιο θεμα, τροφοδοτουν με Drones κατασκευης τους την Ουκρανια, περνουν κινητηρες για τεθωρακισμενα και Drones απο Γερμανια και Νοτια Κορεα, κρατουν επικοινωνια με Κινα, αναπτυσσουν και αναβαθμιζουν σχεσεις με Σαουδικη Αραβια, Αιγυπτο και Ισραηλ και συμμαχιες με Ιραν
    παρεμβαινουν στρατιωτικα σε ανεξαρτητο κρατος, Συρια
    και ιμπεριαλιστικα στη Λιβυη

    Ο δικος μας πρωθυπουργος κος Μητσοτακης και η κυβερνηση του

    Υπουργοι του περασαν…Ημερες χαλαρωσης λογω Πασχα…Απο την υπερπροσπαθεια που κατεβαλλαν ολο το προηγουμενο διαστημα να στηνουν αυτοματα τυπου Γκοργκοτζολα Μπουτς …Που στο τελος δεν δουλευουν κιολας…

    Η σωστη πλευρα…
    …Ο Φλομπερ στην ταξιδιωτικη του περιγραφη απο την περιηγηση του στην τοτε Ελλαδα, φιλοξενηθηκε στο σπιτι καποιου και αναρωτιοταν με χιουμορ
    Απο ποια μερια ο ιδιοκτητης παιρνει την γυνακα του την νυχτα, απο μπρος η´ απο πισω…

    Και αφου εδωσε – εδεσε, την μιση Ελλαδα στο μεγαλο μας συμμαχο Αμερικη
    Καταδεχτηκε να τον καλεσει για συναντηση ο Μπαιντεν…..

    Με
    Την κορυφωση της διπλωματικης μας παρουσιας στον κοσμο σημερα
    Την συνανταση με τον Καρολο της Αγγλιας στην Σκωτια για να παρει…Ιδεες αξιοποιησης του κτηματος στο Τατοι……………………………………………………………..

    Θλιψη

  2. Δεν υπάρχει χώρος για ουδέτερους, επιτήδειους ή μη. Το Ισραήλ το κατάλαβε, θα το καταλάβει και η Τουρκία. Ετσι κι αλλιώς στοιχημάτισε σε κουτσό άλογο. Είχε μείνει ένα επεισόδιο πίσω ο σουλτάνος.Αν ήθελε να είναι ενδιάμεσα θα έπρεπε να είχε μάθει Κινέζικα, όχι Ρώσικα!
    Aς ακούσουν τι είπε η Liz Truss στο Mansion House για το παγκόσμιο ΝΑΤΟ μια και στο Foreign Office διαμορφώνεται η αγγλοσαξωνική πολιτική που τελικά γίνεται η δυτική πολιτική.
    Οι προειδοποίησεις στη Κίνα δεν έγιναν τυχαία από εκεί.
    Εκεί είχε γίνει και η προειδοποίηση του Lioyd George στη Γερμανία το 1911 που δυστυχώς δεν λήφθηκε υπόψη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Iδανικοί αυτόχειρες

Ο τρόπος που κινούνται τα κόμματα ενάμιση μήνα πριν από τις ευρωεκλογές αλλά και γενικότερα όλο το πολιτικό σύστημα...

Έρχονται «γεννητούρια» νέου κομματικού τοπίου;

Καθώς μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο ωφέλιμος χρόνος που απομένει πια μέχρι τις ευρωεκλογές είναι σχεδόν ένας μήνας. Κι...

Ο Σαμαράς τώρα θυμήθηκε τα Ελληνοτουρκικά

Αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιφυλάξει ρόλο... σχολιαστή για την πολιτική ζωή της χώρας και τα τεκταινόμενα εντός της...

Διάτρητες οι εκλογές και η επιστολική ψήφος!

Είναι η ίδια η κυβέρνηση που γεννά την καχυποψία των πολιτών για τις κινήσεις της. Η διαφθορά αποτελεί τη...