Η ημέρα των φυλακισμένων Παλαιστίνιων

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Η 17η Απριλίου κάθε χρόνου στα χώματα της Παλαιστίνης αφιερώνεται στους αγωνιστές που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, η κατοχική δύναμη έχει συλλάβει από το 1967 πάνω από 1.000.000 Παλαιστινίους και, πολλούς από αυτούς, όπως υποστηρίζει, τους έχει μεταφέρει βίαια σε φυλακές έξω από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Γιούσεφ Ντόρκχομ παρατηρεί: «Οι Παλαιστίνιοι που προστατεύουν την οικογένειά τους, τα σπίτια και τη χώρα τους, κρατούνται και υπόκεινται στους νόμους του ισραηλινού απαρτχάιντ και στις αποικιακές πολιτικές που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής υποστηρίζουν και προστατεύουν τους παράνομους Ισραηλινούς εποίκους να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου κατά του γηγενούς παλαιστινιακού λαού και των περιουσιών του στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και δεν λογοδοτούν πουθενά, ούτε καν συλλαμβάνονται».

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, υπάρχουν 9.400 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, από τους οποίους οι 200 είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, 71 γυναίκες και πάνω από 3.661 τελούν υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης, το οποίο επιτρέπει να βρίσκονται πίσω απ’ τα σίδερα, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη, ενώ κάθε «αποδεικτικό στοιχείο» εναντίον τους αποκρύπτεται από τη νομική τους υπεράσπιση. Η διοικητική κράτηση είναι ένα από τα βασικά εργαλεία μέσω των οποίων το Ισραήλ έχει επιβάλει στο σύστημα του απαρτχάιντ εναντίων των Παλαιστινίων από το 1948.

Πάνω από 200 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που συνελήφθησαν πριν από την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης το 1993 εξακολουθούν να κρατούνται.

Από τις 7 Οκτωβρίου οι ισραηλινές κατοχικές Αρχές έχουν συλλάβει 7.895 Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων 258 γυναικών και 500 παιδιών και 64 δημοσιογράφων. Έχουν εκδοθεί περισσότερες από 4.430 διαταγές διοικητικής κράτησης. Οι ισραηλινές εκστρατείες κράτησης συνοδεύονται από πολλά εγκλήματα και παραβιάσεις, όπως βάναυσους ξυλοδαρμούς, βανδαλισμούς και καταστροφές σπιτιών κρατουμένων, κατάσχεση αυτοκινήτων, χρυσού και χρημάτων, επιπλέον της καταστροφής υποδομών ειδικά στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Τουλκαρέμ και της Τζενίν. Ο αριθμός των κρατουμένων δεν περιλαμβάνει τους Παλαιστινίους που κρατούνται στη Γάζα.

Οι συνθήκες στις ισραηλινές φυλακές για τους Παλαιστινίους είναι σκληρές. Δεν δικαιούνται οικογενειακές επισκέψεις, ενώ τον πρώτο λόγο, σύμφωνα με καταγγελίες στον ΟΗΕ, έχουν ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια και «ιατρική αμέλεια», με τους άρρωστους κρατούμενους ακόμα και καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, οι οποίοι αδυνατούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...