Η ημέρα των φυλακισμένων Παλαιστίνιων

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Η 17η Απριλίου κάθε χρόνου στα χώματα της Παλαιστίνης αφιερώνεται στους αγωνιστές που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, η κατοχική δύναμη έχει συλλάβει από το 1967 πάνω από 1.000.000 Παλαιστινίους και, πολλούς από αυτούς, όπως υποστηρίζει, τους έχει μεταφέρει βίαια σε φυλακές έξω από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Γιούσεφ Ντόρκχομ παρατηρεί: «Οι Παλαιστίνιοι που προστατεύουν την οικογένειά τους, τα σπίτια και τη χώρα τους, κρατούνται και υπόκεινται στους νόμους του ισραηλινού απαρτχάιντ και στις αποικιακές πολιτικές που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής υποστηρίζουν και προστατεύουν τους παράνομους Ισραηλινούς εποίκους να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου κατά του γηγενούς παλαιστινιακού λαού και των περιουσιών του στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και δεν λογοδοτούν πουθενά, ούτε καν συλλαμβάνονται».

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, υπάρχουν 9.400 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, από τους οποίους οι 200 είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, 71 γυναίκες και πάνω από 3.661 τελούν υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης, το οποίο επιτρέπει να βρίσκονται πίσω απ’ τα σίδερα, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη, ενώ κάθε «αποδεικτικό στοιχείο» εναντίον τους αποκρύπτεται από τη νομική τους υπεράσπιση. Η διοικητική κράτηση είναι ένα από τα βασικά εργαλεία μέσω των οποίων το Ισραήλ έχει επιβάλει στο σύστημα του απαρτχάιντ εναντίων των Παλαιστινίων από το 1948.

Πάνω από 200 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που συνελήφθησαν πριν από την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης το 1993 εξακολουθούν να κρατούνται.

Από τις 7 Οκτωβρίου οι ισραηλινές κατοχικές Αρχές έχουν συλλάβει 7.895 Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων 258 γυναικών και 500 παιδιών και 64 δημοσιογράφων. Έχουν εκδοθεί περισσότερες από 4.430 διαταγές διοικητικής κράτησης. Οι ισραηλινές εκστρατείες κράτησης συνοδεύονται από πολλά εγκλήματα και παραβιάσεις, όπως βάναυσους ξυλοδαρμούς, βανδαλισμούς και καταστροφές σπιτιών κρατουμένων, κατάσχεση αυτοκινήτων, χρυσού και χρημάτων, επιπλέον της καταστροφής υποδομών ειδικά στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Τουλκαρέμ και της Τζενίν. Ο αριθμός των κρατουμένων δεν περιλαμβάνει τους Παλαιστινίους που κρατούνται στη Γάζα.

Οι συνθήκες στις ισραηλινές φυλακές για τους Παλαιστινίους είναι σκληρές. Δεν δικαιούνται οικογενειακές επισκέψεις, ενώ τον πρώτο λόγο, σύμφωνα με καταγγελίες στον ΟΗΕ, έχουν ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια και «ιατρική αμέλεια», με τους άρρωστους κρατούμενους ακόμα και καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, οι οποίοι αδυνατούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αδυσώπητος «πόλεμος» στο ΤikTok!

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη δημοφιλή εφαρμογή TikTok, εκτός εάν η μητρική...

Η σιωπή «δικαιώνει» τους γενοκτόνους

Στις 24 Απριλίου 1915, και ενώ είχε αρχίσει ένα χρόνο πριν η Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου...

Και Reagan και Trump

Σε πρόσφατη πολιτική εκδήλωση με συντηρητικό ακροατήριο στον Καναδά, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, αναφερόμενος στην επίδραση...

Η κάθοδος των Αρμενίων στον Άδη

Στις 24 Απριλίου του 1915, μια μέρα σαν τη χθεσινή, άρχισε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Με μια συντονισμένη επιχείρηση,...