Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να πείσουν το Πεκίνο να μην βοηθήσει τη Μόσχα να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις

Η ΕΕ προσπαθεί σήμερα να πείσει την Κίνα να αρνηθεί να βοηθήσει τη Μόσχα να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις, στη διάρκεια μιας εικονικής συνόδου κορυφής κατά την οποία το Πεκίνο επιδιώκει να ανανεώσει την οικονομική σχέση του με την Ευρώπη όπου μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας εξ ονόματος των κρατών μελών, συνομίλησαν σήμερα το πρωί (ώρα Βρυξελλών) για τουλάχιστον δύο ώρες με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Συνομιλία των δύο ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ήταν προγραμματισμένη για τις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας).

«Σχετικά με την Ουκρανία, ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε πως η Κίνα αντιτίθεται τόσο στους θερμούς όσο και στους ψυχρούς πολέμους, στις διαιρέσεις μεταξύ συνασπισμών, και αρνείται να πάρει το μέρος κάποιου», έγραψε στο Twitter ο Ουάνγκ Λουτόνγκ, αρμόδιος για την Ευρώπη στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι κινέζοι και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στον κόσμο» και «να διεξαγάγουν ένα διάλογο για την ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Ουάνγκ.

Για την ΕΕ, η σύνοδος κορυφής έχει κύριο στόχο να παρακινήσει την Κίνα να μην υποστηρίξει υπερβολικά δραστήρια τη Ρωσία.

«Συγκεκριμένα, έχει ουσιώδη σημασία να ξέρουμε αν η Κίνα χρησιμοποιεί την επιρροή της για να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός, για να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ή «αν βοηθάει τη Μόσχα να παρακάμψει» τις κυρώσεις, αυξάνοντας τις αγορές υδρογονανθράκων ή με μια χρηματοοικονομική βοήθεια, εξηγούσε χθες, Πέμπτη, ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία άρθρα

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...