Μελόνι, μύθοι και δράκοι

Του Πολύκαρπου Αδαμίδη

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, επιβεβαίωσε αυτό που οι τάσεις και οι πολιτικές αναλύσεις, εδώ και μήνες προέβλεπαν. Τον θρίαμβο δηλαδή του κόμματος της Τζώρτζια Μελόνι και την καθαρή επικράτηση του συνασπισμού της Ιταλικής Δεξιάς. Κατ´ οικονομία δε και για να υπάρχει και συμβατική γεωγραφική πολιτική ορθότητα και της Κεντροδεξιάς.

Η νέα πρωταγωνίστρια ωστόσο της Ιταλικής πολιτικής σκηνής, δεν είναι ξένη με την κυβερνησιμότητα. Ούτε και φαίνεται ότι έχει πρόβλημα να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του ρόλου που διεκδικεί ή αυτού που θα κληθεί να επιτελέσει.

Έτσι και ενώ ως πολιτική νεοσσός στην άγουρή της νιότη, σε ηλικία μόλις 14 ετών, είχε ενταχθεί στη νεολαία του νεοφασιστικού ουσιαστικά κινήματος-εν μέρει και ως αντίδραση στον κομμουνιστή πατέρα που είχε εγκαταλείψει την ίδια και την οικογένειά του- δεν είχε πρόβλημα να γίνει μετά από δεκαετίες Υπουργός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Φόρτσα Ιτάλια. Η ιδιότυπη αυτή σχέση με την πατριαρχική μορφή-οικογενειακή και πολιτική- είναι ίσως και ο παράγοντας που κάνει τον Καβαλιέρε να δηλώνει ευθαρσώς, ότι τον φοβίζει η ηγέτιδα του Συνασπισμού, στον οποίο ανήκει.

Η προσαρμοστικότητα της Ιταλίδας πολιτικού είναι αυτή που δεν πρέπει να ξενίζει για την ευθεία της δέσμευση να συνταχθεί με τις συμμαχικές δεσμεύσεις και τους βορειοατλαντικούς δεσμούς και να καθησυχάσει, το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλέγμα, ως προς τις προθέσεις της και την ομαλή μετάβαση στη μετά Ντράγκι εποχή. Η εξασφάλιση ρευστότητας από τα Κοινοτικά Ταμεία, είναι το απαραίτητο προηγούμενο για να ´κάνει ´ πολιτική. Και να εστιάσει σε όσα έχει αναδείξει ως προσωπικό πολιτικό της στίγμα. Ότι είναι δηλαδή Ιταλίδα, μητέρα και Χριστιανή. Μακριά από νεφελώδεις δικαιωματισμούς, που λειτουργούν σαν τη σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Όπως και κάθε τι που παραπέμπει στις μεταναστευτικές ροές, που κλυδώνισαν και το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας και έστειλαν ακόμα και νέους πολιτικούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Χρησιμοποιεί τη θηλυκότητά της, φωτογραφιζόμενη και με τα δυο πεπόνια και τον συνειρμό με το όνομά της και θυμίζει τι αποτελεί την κανονικότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία της χώρας της. 

Γνωρίζει ότι η μεγαλύτερη ώθηση στην εκλογική της επίδοση, προήλθε από τη μη συμμετοχή της, ως κόμμα, στην κυβέρνηση. Ο ίδιος κατά βάση λόγος που διευκόλυνε και την εκλογική επιτυχία του Τζίμι Άκεσον στη Σουηδία. Αναντίρρητα το ζήτημα της εγκληματικότητας και του αποτελεσματικού κράτους έχουν παίξει τον ρόλο τους. Χωρίς να είναι οι καταλυτικοί παράγοντες. Ουσιώδεις σε κάθε περίπτωση επιταχυντές της κοινωνικής δυσθυμίας. Αν ίσχυε το αντίθετο ο Αθνάρ και το λαϊκό κόμμα θα έπρεπε να είχαν θριαμβεύσει στις εκλογές της Ισπανίας το 2004, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Έχασαν. Η διαρκής επιβεβαίωση ότι η εξουσία, ανεξάρτητα από ατζέντα, φθείρει. Εκλογικά και προσωπικά. Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν για τη μεγάλη νικήτρια των Ιταλικών εκλογών.

  1. Επίσης την ξέπλυνε ο Ντράγκι με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε για το πρόσωπο της σε Βερολίνο και Παρίσι, την στήριξε και ο ιταλικός ΣΕΒ κάτι που φάνηκε στις αγορές την επόμενη των εκλογών.

    Είπαμε, η ακροδεξιά είναι η “αντισυστημική” εφεδρεία του καπιταλισμού όταν αυτός αποτυγχάνει. Για λίγο μέχρι να ξεθυμανει η οργή του εκλογικού σώματος και μετά έχει ο Θεός.

  2. Η Πατριωτική Δεξιά -η “ακροδεξιά” που λένε και οι λακέδες και τα τσιράκια της Νέας Τάξης- αναγεννάται σε όλη την Ευρώπη, γιατί οι λαοί της κουράστηκαν να χάνουν!

    Κουράστηκαν να χάνουν την οικονομική τους δυνατότητα και να ζούνε φτωχότερα απ’ ότι ζούσαν, κι αυτοί και τα παιδιά τους.

    Κουράστηκαν να χάνουν την ιδιοκτησία των πατρογονικών εδαφών τους από την λαθρομετανάστευση των Εθνοπροδοτών διεθνιστών και δουλεμπόρων του Μεσαίωνα του 21ου αι..

    Κουράστηκαν να βλέπουν την μείωση της Εθνικής Επικράτειας τους υπό τις επιταγές των παραπάνω Εθνοπροδοτών και του Διευθυντηρίου τους.

    Κουράστηκαν να ζούνε την έξαρση της εισαγόμενης και εγχώριας εγκληματικότητας, που έχει φτάσει στην πόρτα του σπιτιού τους και στα παιδιά τους, από το μάζεμα και την εσκεμμένως ανέλεγκτη ασυδοσία από κάθε λογής κατακάθι, με τα οποία κατακάθια προσπαθεί να μπολιάσει τα Ευρωπαϊκά Έθνη η Νέα Τάξη της Οικονομικής Δικτατορίας.

    Κουράστηκαν να τους κάνουν πλύση εγκεφάλου μέχρι του σημείου λοβοτομής, τα πετσωμένα Μέσα Μαζικού Εξανδραποδισμού και τα πουλημένα “δημοκρατικά” κόμματα που στηρίζουν λυσσαλέα αυτήν την στυγνή Δικτατορία κυβερνήσεων του 22%.

    Κι επειδή κουράστηκαν οι Ευρωπαϊκοί Λαοί όλα τα παραπάνω, θα δίνουν την απάντηση που αξίζει σε κάθε Ευρωπαϊκό Κράτος που θα γίνονται “εκλογές” στο εξής, σ’ αυτούς που τους αξίζει:
    Μία μαύρη ψήφο για κάθε προδότη τους Έθνους τους!

  3. @ Θεόδωρε Hellados

    Ακόμη κι αν συμφωνεί κάποιος πως αυτά τα ζητήματα είναι υπαρκτά με αυτή την οπτική, η λιγότερη δημοκρατία δεν μπορεί να είναι λύση.

    Είναι σαν να έναν άνθρωπο που βλέπει θολά. Η λύση δεν μπορεί να είναι να βγάλει τα μάτια του. Η λύση είναι να κινητοποιηθεί, να βρει θεραπεία και να την εφαρμόσει γιατί η όραση όπως και η δημοκρατία είναι πολύτιμη.

    Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται και η χρησιμότητα της ακροδεξιάς για το κεφάλαιο. Αν μετά την κοινωνική κατάρρευση που έφερε ο καπιταλισμός, την κατάπτωση σε ήθη και θεσμούς, ακολουθήσει περισσότερη δημοκρατία τότε θα δυσκολέψει πολύ η επάνοδος του.

    Αντίθετα αν επιλεγεί η λιγότερη δημοκρατία και τα τερατώδη που μας διδάσκει η ιστορία πως μπορεί να φέρει η λιγότερη δημοκρατία, τότε θα μπορέσει ο κάθε Μητσοτάκης να επανεμφανιστεί ως τιμητής της θεσμικοτητας.

  4. Βλεπω πως οι Ελληνες χαιρονται για την Μελονι. Ερχεται και 28 οκτωβρη και οι εθνικοφρωνες θα βαλουν τα ρουχα του τσολια και θα πιασουν πρωτη θεση στην παρελαση. Τον Μουσολινι ασπαζεται η Μελονι και ξερετε τι μας εκανε ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ.

  5. @ Τσε
    Και τί έπαθε ο Μουσολίνι θυμόμαστε και ποιος ήταν τότε Κυβερνήτης της Ελλάδας επίσης.

  6. @Λυμπέρης
    Μην αναστατώνεσαι, σύντροφε. Καμιά “λιγότερη δημοκρατία” -σε σχέση με την Δικτατορία που ζούμε σήμερα και που στηρίζουν όλα τα υπόδουλα στο κεφάλαιο “δημοκρατικά κόμματα”- δεν πρόκειται να υπάρξει.
    Οι Ευρωπαϊκοί Λαοί και γενικά όλοι οι Άνθρωποι θέλουν να ζουν Ελεύθερα!
    Καμιά “ακροδεξιά” με τη μορφή του ναζισμού και του φασισμού -που πιπιλίζουν συνέχεια οι τάχα “δημοκράτες”- δεν πρόκειται να υπάρξει. Ο απλός κόσμος δεν τρώει πια το κουτόχορτο που τον ταϊζατε τόσα χρόνια. Ο κόσμος δεν θέλει πια να ζει σε Δικτατορίες είτε πολιτικές -ναζισμός, φασισμός, κομμουνισμός- είτε οικονομικές, όπως αυτή που ζούμε τώρα.

    Ο απλός κόσμος θέλει να ζει όσο το δυνατό άνετα -ανάλογα με τα προσόντα και τις επιτυχίες της ζωής του- και με ασφάλεια, στα ποτισμένα με αίμα χώματα των προγόνων του.
    Δεν μπορείτε πια να του φορτώσετε άλλους ταλαίπωρους που δημιουργήσατε σε άλλα -πρώην αποικιακά- κράτη, ούτε και να του στερείτε τις βασικές ελευθερίες του, προσωπικές και οικονομικές, με κάθε είδους πρόσχημα και δικαιολογία.

    Η Πατριωτική Δεξιά θα φέρει περισσότερη πραγματική Δημοκρατία, οικονομική ανεξαρτησία με ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής και πραγματική Ελευθερία στους ανθρώπους, όπου ο καθένας θα είναι κύριος του εαυτού του και όχι μαριονέτα στα χέρια των δεσμοφυλάκων της Νέας Τάξης.

  7. @ Λυμπέρης

    Ποια “λιγότερη” (sic) δημοκρατία; Οι Βρυξέλλες με το ανεξέλεγκτο ιερατείο, που παρεμβαίνει απροκάλυπτα στα εσωτερικά των κρατών, συνιστά “δημοκρατία” για σάς; Και πώς ξέρετε ότι η Μελόνι θα … “περιορίσει” την δημοκρατία;

    “Σάββας Πεταλάς: Ποιους φοβίζει η Μελόνι;”

    https://www.anixneuseis.gr/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%86%ce%bf%ce%b2%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%cf%8c%ce%bd%ce%b9/

  8. Ο Μουσολίνι ήταν αριστερός, υπεύθυνος για την Αvanti το όργανο το ΚΚ της Ιταλίας πριν διαφωνήσει για τη συμμετοχή της Ιταλίας στον Α ΠΠ και φτιάξει το φασιστικό κόμμα με κεντρική θέση στο οικονομικό τα συνδικάτα.
    Τι σχέση έχει ο Μουσολίνι που ο Λένιν έβριζε το ΚΚ Ιταλίας που τον άφησε να τους φύγει με τη Μελόνι?

  9. @airman. Ασε ρε φιλε το παραμυθι τι επαθε ο Μουσολινι. Ηταν στρατος κατοχης στην Ελλαδα; Ξερεις ποσα χωρια καψαν στηνΕλλαδα; ΖΗΤΩ Η ΜΕΛΟΝΙ.

  10. @ Θεόδωρε Hellados

    Μου λες να μην αναστατώνομαι αλλά εσύ μπερδεύεσαι από την σύγχυση και μιλάς σε δεύτερο πρόσωπο.
    Εγώ, για καλή μας τύχη, δεν ασκώ διοίκηση και δεν εφαρμόζω πολιτικές. Τα λούζομαι όπως οι περισσότεροι εδώ μέσα φαντάζομαι.

    Όμως από την σύγχυση σου έφερες σαν παράδειγμα την Χρυσή Αυγή σε προηγούμενο μήνυμα σου. Και τώρα λες πως δεν είναι ούτε φασίστες ούτε ναζιστές , είναι πατριωτική δεξιά.

    Ποιοι? Η σπορά των ηττημένων του ΒΠΠ κατά δική τους δήλωση.

    Μάλιστα.

    Και πάμε στην Μελονι.

    Η κυρία πήρε συστατική επιστολή από τον Ντράγκι για να προσκομίσει στο Βερολίνο.

    Και δήλωσε πως η Ιταλία θα μείνει πιστή στο ΝΑΤΟ.

    Ένα κράμα Τσολάκογλου και Κανελοπούλου δηλαδή σε ιταλική βερσιόν. Και αυτή θα εκπληρώσει τα όνειρα του ιταλικού λαού?

    Πως? Με την στήριξη του ιταλικού ΣΕΒ σε συγκυβέρνηση με τον Μπερλουσκόνι?

    Εγώ αντιλαμβάνομαι πως οι περισσότεροι άνθρωποι που βλέπουν τις προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή να διαψεύδονται είναι ευάλωτοι στην χειραγώγηση και το ψέμα. Όμως η ακροδεξιά δεν είναι λύση.

    Και σίγουρα η σημερινή μορφή δεν είναι ο ναζισμός ή ο φασισμός του 1940, όμως οι καιροί είναι δύσκολοι, η ιστορική μνήμη έχει ξεθωριάσει μετά από 80 χρόνια ειρήνης στην Ευρώπη και τα εγκλήματα του παρελθόντος έχουν παραχαραχτει.

    Όμως τίποτα από αυτά δεν σημαίνει πως πρέπει οι λαοί να βάλουν τα χέρια τους και να βγάλουν τα μάτια τους.

  11. @Κωνσταντίνε

    Η Μελονι, όπως απάντησα ήδη και στον Θεόδωρο δεν είναι αντισυστημική. Παρέα με τον ιταλικό ΣΕΒ και τον Μπερλουσκόνι με το ιταλικό χρηματιστήριο να υποδέχεται την εκλογή της με άνοδο δεν την φοβάται κανένα σύστημα.

    Ο λαός της Ιταλίας θα έπρεπε να την φοβάται.

  12. @ George N

    Τι έγινε?

    Μας βγήκε… Θεοδωρικακος ο Ντούτσε?

    Πρώην κνιτης?

    Και οι μελανοχίτωνες το ΠΑΜΕ της εποχής?

    Άσε να μαντέψω.

    Και η πορεία προς την Ρώμη κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία.

  13. @ Λυμπέρη

    Δεν την ψήφισαν ούτε για να φύγει από το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ ούτε για να φέρει το σοσιαλισμό
    Στη Δυτική Συμμαχία, σε μια ΕΕ των εθνων και όχι της ομοσπονδίας, μια αντιμεταναστευτική & αντι-ισλαμική Ιταλία με ελεύθερη οικονομία ψήφισαν. Αυτό και πήραν.
    Καθαρά δεξιά ατζέντα και το μόνο που δεν συνάδει με αυτήν είναι η ροπή της προς δανεισμό. Αλλά Ιταλία είναι αυτή. Δεν γίνονται θαύματα.

  14. @George N

    Εγώ νόμιζα πως ο δανεισμός είναι η βάση της ελεύθερης οικονομίας.
    Όμως πέρα από τα προφανή, αν κάποιος θέλει όντως να μάθει πως έφτασε εδώ η Ιταλία ας ψάξει για τον ρόλο που έπαιξαν από κοινού το Βατικανό και η μαφία στην μάχη ενάντια στον μεταπολεμικό “σοσιαλιστικό κίνδυνο” που αντιμετώπισε η χώρα.

    Όπως έγραφε και η περίφημη αφίσα το 1946: «Πίσω από το παραβάν ο Στάλιν δεν μπορεί να σε δει, ο Θεός όμως μπορεί».

  15. @ Λυμπέρης
    Νόμιζα θα καταλάβεις ότι το παιχνίδι σας είναι πια χαμένο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται επιμένεις με διάφορες παράλογες σοφιστείες και επίτηδες μπερδεμένο λόγο να εξαπατήσεις ξανά αυτούς που το συνάφι σου ονομάζει “χαζοπόπολο”. Επειδή όμως εγώ δεν είμαι αργόσχολος συνταξιούχος κνίτης να περνάω όλη τη μέρα μου μπροστά στον Η/Υ σχολιάζοντας σε πολιτικά site -νομίζοντας ότι κάτι κάνω και κάποιους πείθω με τις θλιβερές συκοφαντίες μου- διάβασε τα παρακάτω και κατάλαβε το μια και καλή:

    Οι περισσότεροι “λούζονται” τις δικές σας αποτυχημένες πολιτικές. Εσείς οι τάχα “δημοκράτες” και συνδικαλιστές είσαστε και είσασταν πάντα το μακρύ χέρι του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Εσείς με τη προβιά του “αγωνιστή” περνούσατε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και το εξαργυρώνατε, απ’ το “Πολυτεχνείο” μέχρι και σήμερα.

    Ποτέ δεν είπα ότι οι ΧΑτες ήταν η Πατριωτική Δεξιά!
    Κάθε άλλο..
    Η ΧΑ είχε πολλούς οπαδούς του ολοκληρωτισμού μέσα της, όπως και το ΚΚΕ και ο Σύριζα.
    Αλλά υπήρχαν και αγνοί Πατριώτες στην ΧΑ που τους καπέλωναν όμως οι οπαδοί του ναζισμού. Αυτοί -απαλλαγμένοι από αυτά τα βάρη των ναζιστών- θα (πρέπει να) συγκροτήσουν μαζί με άλλους το νέο ενιαίο πατριωτικό μέτωπο.

    Αλλά πως γίνεται η ΧΑ να μπαινοβγαίνει στην φυλακή τόσα χρόνια και να ΄ναι παράλληλα “η εφεδρεία του κεφαλαίου”; Τόσο καλά φέρεται στους συνεργάτες του το επάρατο “κεφάλαιο”;
    Αυτά είναι αστεία πράματα ακόμα και να τα ψυθιρίζει κάποιος.. Μην επιμένεις, σε έχουν ήδη πάρει στο ψιλό και γελάνε μ’ αυτά που λες!
    :-)) 🙂 :-)) 🙂 :-)) 🙂

    Αλλά μάλλον θα μπερδεύεσαι με άλλον ρόλο, αυτόν των πουλημένων “αγωνιστών” στο κεφάλαιο και θεωρείς ότι όλοι έτσι μπορούν να πουληθούν.
    Όχι εμείς όμως, συντροφάκο..
    Δεν είμαστε σα και σας..

    Όσο για τη Μελόνι, θα δούμε τι θα κάνει.
    Και όσο για τις συμφωνίες που τάχα έκανε η Georgia με Ντράγκι, Βρυξέλλες, Ιταλικό ΣΕΒ και Μπερλουσκόνι, όλα είναι απλές συκοφαντίες που βγάζετε απ’ το κεφάλι σας για να μην αφήσετε το Πατριωτικό Κίνημα να γιγαντωθεί και ξεκινήσει.

    Αλλά και σ’ αυτό θ’ αποτύχετε!

    Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!..

    Υ.Γ.
    Αν δεν έχεις σκάσει εντωμεταξύ απ’ το ξεμπρόστιασμα που σου έκανα μπροστά σε όλους, θα τα ξαναπούμε.
    Φιλάκια!
    🙂

  16. @ Λυμπέρης OCT 04, 2022 AT 7:24PM

    Άσχετη απάντηση. Δεν έγραψα εγώ “αντισυστημική”. Δεν απάντησες στο σαφές ερώτημα που έθεσα και μάλλον προσπαθείς να εκφύγεις. Αν δεν θέλεις/μπορείς να απαντήσεις, δεν σε υποχρεώνει κανείς. Αλλά μην γράφεις άσχετα.
    Ευχαριστώ.

  17. @ Λυμπέρης

    Δανεισμός που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας εννοώ.
    Μια και η δεξιά βάζει στη καρδιά της πολιτικής το έθνοκράτος, ότι το απειλεί είναι εξ ορισμού εχθρός της.
    Υπό αυτή την έννοια ο άκρατος δανεισμός θεωρείται αντίθετος στη πολιτική της.
    Βλέπε και “υπεύθυνους” Γερμανούς/Ολλανδούς/Αυστριακούς δεξιούς.
    Αλλά δες και την αναστατωση που προκάλεσε η Truss μέσα στους Tories με τον συμπληρωματικό προυπολογισμό της. Πως τολμάει και πάει σε έλλειμμα για να αυξήσει τη κατανάλωση ήταν το πρόβλημά τους.
    Αντίθετα η κριτική από αριστερά δεν ήταν για το έλλειμμα αλλά για το ότι μειώθηκαν οι φόροι.
    Αν δηλαδή αντί για μείωση φόρων πήγαινε το έλλειμμα για αυξημένες δαπάνες σε επιδόματα θα συμφωνούσαν.

    Σε εμάς μη το ψάχνεις. Ολοι είμαστε υπερ των ελλειμμάτων και των δαπανών του κράτους, δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, αναρχικοί….

  18. @ Θεόδωρε Hellados

    Συνεχίζεις τις προσωπικές επιθέσεις γεγονός που από μόνο του οδηγεί στο συμπέρασμα πως όταν λες πως “πάω να σκάσω” είναι απλώς προβολή.

    Όμως, αν οι “αγνοί πατριώτες ” παρασύρθηκαν ήδη μια φορά από τους ναζιστές τότε ας έχουν στο μυαλό τους την σοφή ρήση σχετικά με το δις εξαμαρτείν.

    Από εκεί και πέρα όσοι διαβάζουν μπορούν να κρίνουν, μην βιάζεσαι να προκαταβάλεις την κρίση τους, είναι , για το πω ευγενικά, όχι και τόσο δημοκρατικό.

    Όσον αφορά τους Έλληνες πατριώτες, οι οποίοι υπάρχουν σε κάθε πολιτικό χώρο, είναι αυτοί που θα ήθελα να διαβάσουν αυτά που γράφω, να τα σκεφτούν και σε τελική ανάλυση ας τα απορρίψουν.

    Μου αρκεί να τα ακούσουν και να τα επεξεργαστούν.

  19. @ Κωνσταντίνε

    Η απάντηση πως η Μελονι δεν είναι αντισυστημική αναφέρεται στην παράθεση που έκανες η οποία, όπως την διάβασα, μου έδωσε αυτή την εντύπωση.

    Από εκεί και πέρα στο ερώτημα σου για τον περιορισμό της δημοκρατίας από την Μελονι νομίζω πως απάντησα: μια συστημική νεοφασιστρια θα πρέπει να την φοβάται ο ιταλικός λαός.
    Αυτό μας διδάσκει η ιστορία.

    Το παράδειγμα της δική μας κυβέρνησης όπου η ακροδεξιά είναι μια συνιστώσα και όχι επικεφαλής, η οποία έχει καταπατήσει σχεδόν κάθε δημοκρατικό θεσμό, θα έπρεπε να σου δίνει την βάση να κάνεις τον συνειρμό.

    Ελπίζω τώρα να είναι πιο ξεκάθαρη η απάντηση μου.

  20. @ George N

    Ο δανεισμός είναι δανεισμός, είτε μιλάμε για ιδιώτες είτε μιλάμε για κράτη, είναι η βάση του καπιταλισμού.

    Ελπίζω να μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό.

    Όμως, το γεγονός πως θυμήθηκε η δεξιά πως δεν πρέπει να έχει έλλειμμα καταδεικνύει το αδιέξοδο του καπιταλισμού.
    Οπότε, στα δικά μου μάτια, παίζουμε το παιχνίδι καλός καπιταλιστής κακός καπιταλιστής άλλη μια φορά.

    Και αν η Τρας η οποία πήγε να το παίξει μικρή Θάτσερ και ως προϊόν των περιστρεφόμενων θυρών ήρθε να μειώσει τους φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο ( γεγονός που εξηγεί πως μετά τις τόσες γκάφες ως ΥΠΕΞ κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός) βρήκε αντίσταση, αυτό οφείλεται στο damage control και στο αίσθημα αυτοσυντήρησης.

    Όχι σε πολιτική προτεραιότητα.

    Βλέποντας λοιπόν την σπορά του Μπανον να δίνει καρπούς στην Ευρώπη και τον Τραμπ να επιβιώνει ο Μπάιντεν άρχισε να χαρίζει φοιτητικά δάνεια.

    Άρα μάλλον είναι λίγο πιο σύνθετα τα πράγματα, δεν νομίζεις?

    Όσο για εμάς, από την στιγμή που καταφέραμε να κάνουμε πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη πιθανότατα δεν υπάρχει ελπίδα.

    Γερουν γερά και βαστά Σόιμπλε κι όμως έγιναν κυβέρνηση ξανά με επικεφαλής έναν δεδομένο.

  21. @ Λυμπέρης

    Τα supply-side ή ακόμη και στη πιο extreme εκδοχή τους τα trickle-down economics ήταν πάντα η δεξιά πρόταση. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί αλλά δεν μπορεί να κατηγορεί δεξιούς γιατί είναι δεξιοί.
    Αλλο δηλαδη να λες ότι η κρατικοποιήση των μέσων παραγωγής είναι ολέθρια και άλλο να κατηγορείς ένα κομμουνιστή για το ότι την πρεσβεύει. Τι θα έλεγε ο άνθρωπος?
    Η κριτική πρέπει να γίνεται -και αυτη συνήθως κάνω- για το αν η πρόταση συμβαδίζει με τις αρχές του πολιτικού χώρου.
    Από εκεί και πέρα είναι καλό να υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις και κάθε φορά ο λαός επιλέγει κάποια και κρίνοντας από τα αποτελέσματα η πρόταση συνεχίζεται ή απορρίπτεται.

    Υπό αυτή την εννοια -της συμβατότητας – έλλειμμα για κατανάλωση είναι no no για ένα δεξιό κόμμα.
    Και η Μελόνι και η Τρας κάνουν fail με αυτό το κριτήριο ως προς το αν η πρότασή τους στα δημοσιονομικά είναι δεξιά.
    Συνολικά βέβαια και οι δύο πολιτικές προτάσεις είναι δεξιές.
    Η άνοιξη της Αριστεράς στην Ευρώπη σε αντίθεση με τη Λατινική Αμερική ήταν βραχύβια.
    Και έχει πολιτικό ενδιαφέρον να δούμε τους λόγους. Αλλά και την απάντηση του Labour Party που θα έχει σύντομα την ευκαιρία να ανατρέψει την τάση.

  22. @ Λυμπέρης OCT 05, 2022 AT 9:20PM

    Όχι, καθόλου δεν απάντησες, εξακολουθώντας να μην “καταλαβαίνεις” τι ακριβώς ρωτώ. Διάβασε το σχόλιό μου OCT 04, 2022 AT 1:09PM και απάντησε σοβαρά, εκτός κι αν θέλεις επεξηγήσεις. Το άρθρο που παρέθεσα είναι κι αυτό στο ίδιο μήκος κύματος.

  23. @ Κωνσταντίνε

    Μια χαρά απάντησα αλλά από ότι φαίνεται δεν σου άρεσε η απάντηση μου.

    Σε κάθε περίπτωση μπορείς να γράψεις αυτό που θες.

    Εκτός κι αν σοβαρά πρέπει να σου εξηγήσω γιατί ο νεοφασισμος θα είναι λιγότερη δημοκρατία ακομα και από την στρεβλή εκδοχή της που έφεραν τα 30 χρόνια του άκρατου καπιταλισμού μετά το “τέλος της ιστορίας”.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω πει ήδη αλλά δεν σου άρεσε η απάντηση, όπως όταν βλέπεις θολά δεν βγάζεις τα μάτια σου αλλά θεραπεύεις την όραση σου έτσι και όταν η δημοκρατία νοσεί δεν την σκοτώνεις με τον φασισμό αλλά ενισχύεις τους θεσμούς και την προστατεύεις.

  24. @ George N

    Κάπου τα μπέρδεψες τα πράγματα.
    Το αντίστοιχο δεν είναι “Αλλο δηλαδη να λες ότι η κρατικοποιήση των μέσων παραγωγής είναι ολέθρια και άλλο να κατηγορείς ένα κομμουνιστή για το ότι την πρεσβεύει” αλλά να λέει ο κομμουνιστής όχι μόνο πως πρέπει να πάμε σε ιδιωτικοποίηση αλλά και να μοιράζει τις κρατικές εταιρείες μεταξυ των κολλητών του.(το αντίστοιχο της πρότασης Τρας)

    Νομίζω όμως ότι στην πραγματικότητα συμφωνούμε ως προς το τι συμβαίνει αλλά διαφωνούμε προς τις αιτίες.

    Για εμένα αυτές οι πολιτικές ανακολουθίες από τις δεξιές κυβερνήσεις ( έχεις αποκαλέσει τον Μητσοτάκη σοσιαλιστή αν θυμάμαι καλά) δεν είναι τίποτα άλλο από τα αδιέξοδα του καπιταλισμού.

    The game is over που θα έλεγε και ο Γιούνκερ σε μεγάλο επίπεδο.

    Πήραμε μια γεύση το 2008 και τώρα έρχεται το κυρίως τσουνάμι να απογυμνώσει τα παραμύθια περί αοράτων χεριών και των υπολοίπων νεοφιλελεύθερων δοξασιών.

    Όσο οι κοινωνίες είχαν την δύναμη να αντέξουν τις παρασιτικές ελίτ το πάρτι φούντωνε, τώρα που έφτασε η ώρα του λογαριασμού και οι κοινωνίες καταρρέουν άρχισαν οι “σοσιαλιστικές” πολιτικές από τους δεξιούς.

    Φυσικά όχι με κάποιο μακρόπνοο σχέδιο αλλά σε λογικές διαχείρισης της κρίσης.

    Οπότε δεν κάνουν fail ούτε η Μελονι, ούτε η Τρας ούτε ο Μητσοτάκης. Υπάλληλοι είναι του κεφαλαίου και προσπαθούν με κρατικό χρήμα, ή καλύτερα με κοινωνικό χρήμα από το υστέρημα της κοινωνίας, να ενισχύσουν τα αφεντικά τους.

    Μόνο που σε δύσκολους καιρούς πρέπει να το κάνουν λίγο πιο φανερά και λίγο πιο άκομψα.

  25. @ Λυμπέρης

    Μικρή διόρθωση:

    Ποτέ δεν τον είπα σοσιαλιστή!
    Σοσιαλδημοκρατικές πρακτικές υιοθέτησε ο Κυριάκος αυτά τα χρόνια έλεγα.
    Αντικυκλική πολιτική λόγω συγκυρίας την αποκαλεί ο Σρεκας σήμερα
    “Τρίτος δρόμος” κατά την έκφραση του Μακρόν είναι πάντως ιδεολογικά ο Κυριάκος. Ιδιο μήκος κύματος με τον Ματτεο Ρέντσι και το progressivism του. Οτι πιο πρόσφατο έχει δώσει δηλάδή ο χώρος του Ευρωπαικού Κέντρου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Περιμένοντας την Ανάσταση

«Στη φτωχή μας χώρα, ανάμεσα στους άβουλους, αδύναμους κι αμόρφωτους ανθρώπους, για να μπορέσεις να ζήσεις όπως δικαιούσαι χωρίς...

Η γεωδιαιτητική νεοελληνική πολιτική

Στην ευθεία της πολιτικής ζωής ποτέ δεν εμφανίζονται τα προβλήματα, στους κατήφορους και στις στροφές, δηλαδή εκεί που τα...

Αυτός θα γίνει ηγέτης!

Συνέβησαν και τα δύο την ίδια μέρα. Ένας πεντάχρονος μαθητής εγκαταλείφθηκε κλειδωμένος μέσα στο σχολικό λεωφορείο από τους συνοδούς...

Ρευστόφυλα και ρευστοδιανοητικά

Λοιπόν, μετά τόσο εκτεταμένη κάλυψη του γεγονότος, θα πρέπει να έχει ήδη σε όλους εντυπωθεί ότι ο νικητής της...