Τουρκική προεδρία: Υπογράφεται αύριο η συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας για τα σιτηρά

Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία θα υπογράψουν αύριο τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα πολιορκημένα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο γ.γ. του ΟΗΕ που είχε ανακοινώσει ότι θα ταξιδεύσει την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, θα παραστεί στην εκδήλωση για την υπογραφής της συμφωνίας μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ.

Νωρίτερα σήμερα άλλωστε, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας είχε αναφέρει ότι οι εξαγωγές μπορεί να ξαναρχίσουν από τρία λιμάνια, αυτά της Οδησσού, του Πιβντένι και του Τσορνομόρσκ.

“Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε” τις παραδόσεις και από άλλα λιμάνια, είπε στους δημοσιογράφους ο Ουκρανός βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, την ασφάλεια των νηοπομπών θα αναλάβει μια ομάδα επιτήρησης του ΟΗΕ που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Τα ρωσικά πλοία δεν θα έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στα ουκρανικά χωρικά ύδατα. “Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, ακόμη και αν υπογράψουν συμφωνία με τον ΟΗΕ”, πρόσθεσε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο βασικοί προμηθευτές σιταριού παγκοσμίως, αλλά η ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στη γειτονική της χώρα της οδήγησε σε διακοπή των εξαγωγών του Κιέβου, αφήνοντας δεκάδες πλοία εγκλωβισμένα και περίπου 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μπλοκαρισμένους στο λιμάνι της Οδησσού.

Η κρίση έχει εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων στα ύψη και εντείνει τους φόβους για διεθνή επισιτιστική κρίση.

ΗΠΑ: Καθιστούμε υπεύθυνη τη Ρωσία για την εφαρμογή της

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠα, από την πλευρά του, καλωσόρισε την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο σημείωσε ότι καθιστά υπεύθυνη τη Ρωσία για την εφαρμογή των όσων προβλέπονται σε αυτήν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ned Price, έκανε το σχετικό σχόλιο κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

Κίεβο: “Ενδέχεται να υπογραφεί ένα έγγραφο για τις εξαγωγές σιτηρών”

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι αύριο θα διεξαχθεί στην Τουρκία άλλος ένας γύρος συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

“Συνοπτικά, ενδέχεται να υπογραφεί ένα έγγραφο που θα δεσμεύει τις πλευρές (να διασφαλίζουν) την ασφαλή λειτουργία των διαδρόμων εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα” ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Όλεγκ Νικολένκο, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Νικολένκο πρόσθεσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες αυτές θα στηρίξει μόνο εκείνες τις αποφάσεις που εγγυώνται την ασφάλεια των νότιων περιοχών της Ουκρανίας, τις “ισχυρές θέσεις” των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και τις ασφαλείς εξαγωγές των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...