Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ:  Kαμία αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις 

Του Οδυσσέα Αρβανίτη 

Οι υψηλοί συμβολισμοί της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ενθουσίασαν την ελληνική αποστολή, ωστόσο το ερώτημα τι αποκομίζει η χώρα μας παραμένει ανοικτό. 

Η μόνη είδηση που προέκυψε είναι από την αναγγελία του πρωθυπουργού ότι «η χώρα μας δρομολογεί την αγορά ενός σμήνους F-35 μέχρι το τέλος της δεκαετίας» που δημιουργεί ανησυχία για το ότι ενδέχεται να μπει σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία που είναι αμφίβολο αν αντέχει η οικονομία. 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε εκτεταμένα στην διαχρονικά υψηλού επιπέδου σχέση Ελλάδας – Αμερικής και για την προοπτική της περαιτέρω αναβάθμισής της, ενώ αναγνώρισε και τη στάση της χώρας μας στην ουκρανική κρίση, ωστόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν έκανε καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά και στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. 

Η πολυπόθητη αναφορά που θα μπορούσε να προβληθεί ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας  ή ότι αποδοκιμάζουν την τουρκική προκλητικότητα, δεν υπήρξε. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, απλώς απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο κρίσιμο ζήτημα των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ. 

Η είδηση που έβγαλε μέχρι στιγμής η επίσκεψη είναι από ελληνικής πλευράς, ότι όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η χώρα μας δρομολογεί μέχρι το 2030 την αγορά ενός σμήνους μαχητικών F-35». 

Στην προσφώνησή του κατά τη δεξίωση που παρέθεσε ο Λευκός Οίκος για τον εορτασμό των 201 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση τόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκαν εκτεταμένα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέδεσε το ουκρανικό εμμέσως με τα ελληνοτουρκικά, ως θέμα παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας και αναθεώρησης του χάρτη της Ευρώπης, ενώ επανέλαβε το αυτονόητο ότι «η χώρα μας δε θα ανεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Ο πρόεδρος Μπάιντεν πάλι απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε έστω και ερμηνευτικά να εκληφθεί ως μήνυμα στην Τουρκία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, ζητώντας από τον πρόεδρο Μπάιντεν να ασκήσει την επιρροή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων  και προσθέτοντας ότι δε μπορεί να υπάρξουν δύο κράτη στην Κύπρο. 

Στο συμβολικό πεδίο τα  πράγματα πήγαν καλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ολοκληρωθούν σήμερα με την ομιλία του στα δύο αντιπροσωπευτικά σώματα των ΗΠΑ. Η σημειολογία της επίσκεψης θρέφει και τον ενθουσιασμό της ελληνικής αποστολής, που σημειώνει ότι παρόμοια υποδοχή δεν είχε στο παρελθόν Έλληνας πρωθυπουργός. Το ερώτημα, ωστόσο είναι αν πέραν του συμβολικού κερδίζει κάτι η χώρα μας με δεδομένο ότι έχει ψηφιστεί και η Αμυντική Συμφωνία που ικανοποιεί τα αιτήματα της αμερικανικής πλευράς. Κυρίως εάν τα ελληνοτουρκικά και η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, ετέθησαν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική αποστολή στον φάκελο που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο των ΗΠΑ υπάρχουν οι παραβιάσεις της Άγκυρας. Παραμένει το ερώτημα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον πρόεδρο Μπάιντεν το ζήτημα της αναβάθμισης και πώλησης F-16 στην Τουρκία. 

Αν και είχε διαρρεύσει, εντούτοις η αναγγελία του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα θα δρομολογήσει την αγορά F-35 σε ορίζοντα δεκαετίας προκάλεσε αίσθηση, όπως και η αναφορά ότι θα υπάρξει συνεργασία της Lockheed Martin με την ΕΑΒ  για την κατασκευή ανταλλακτικών των F-35. Τα στρατιωτικά ζητήματα θα συζητηθούν και στις συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η ελληνική πλευρά σημείωνε ότι η Τουρκία δε μπορεί να προμηθευτεί F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400. Ανησυχητικό είναι το ενδεχόμενο που διαφαίνεται, η χώρα να μπει σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία την οποία είναι αμφίβολο αν αντέχει η καταπονημένη οικονομία της. 

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η «ιστορική», όπως προβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο που θα αποφασίσει και για το αίτημα Μπάιντεν για αναβάθμιση και νέα αγορά F-16 από την Τουρκία. Θεωρητικά το πεδίο προσφέρεται για μία πιο αναλυτική παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στα ελληνοτουρκικά και τη διαρκή απειλή από την Τουρκία. Το αν θα την αξιοποιήσει και σε ποιους τόνους ο πρωθυπουργός μένει να φανεί. 

  1. Δυστυχώς, φέρεται σαν Υπάλληλος των αμερικανών, το τραγικότερο είναι πως αυτό το κατάφερε με την ψήφο των Ελλήνων.

  2. Είπε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: «H Ελλάδα ήταν ένα πείραμα, γιατί ήταν μια δημοκρατία που δεν είχε να κάνει με τις σημερινές δημοκρατίες γιατί οι σκλάβοι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις αποφάσεις»! Εκτός της γνωστής του αλαζονείας, εδώ εμφανίζεται ως αμαθείς, παρόλο που σπούδασε κοινωνιολογία. Ας διαβάσει λοιπόν λίγο Όμηρο ο (πρωθυπουργός) των Ελλήνων, να κατανοήσει τη θέση του Εύμαιου, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση στον οίκο του Οδυσσέα, ενώ ο Λαέρτης τρώει και μένει μαζί με τους δούλους του. Η αρχαία Ελλάδα δεν ήταν ρωμαϊκή γαλέρα, ούτε χώρος που πλούτιζαν κράτη, βασιλείς και ολιγάρχες από το εμπόριο των δούλων. Αλήθεια κ. Μητσοτάκη στον υπόλοιπο κόσμο τι γινόταν τότε; Η δημοκρατικοί άνθρωποι της Ευρώπης και της Αμερικής μέχρι ποτέ έκαναν δουλεμπόριο; ή μήπως ποτέ δεν σταμάτησαν ; Αλήθεια στη χώρα που κυβερνάτε, δεν γίνεται σήμερα δουλεμπόριο; Αν δεν γίνεται, γιατί οι Πακιστανοί και οι Μπαγκλαντέζοι πληρώνουν δέκα χιλ δολάρια για να έλθουν στην Ελλάδα; Θυμηθείτε, πότε , οι ελεύθεροι άνθρωποι της Δύσης έδωσαν δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες; ΥΓ. Όσο για τον αμερικανό συνομιλητή του, ας πάει στον αμερικανικό Νότο, για να βιώσει από πρόσφατα ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες που μεταφέρονται από γενεά σε γενεά,, τι σήμαινε δουλεία στη χώρα που διαφημίζεται ως κατεξοχήν χώρα της ελευθερίας.

  3. Ντροπή, σύγκρινε το Μεσολόγγι και την επανάσταση του 1821, με την Μαριούπολη και τους ναζιστές του τάγματος Αζόφ.

    ………..«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία, θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα……………

  4. Ο τύπος απλά ψάχνει να τον στηρίξουν για να πάρει μεγάλο πόστο στις Βρυξέλλες στην ΕΕ η στον ΟΗΕ . Για προσωπική του δουλειά πήγε . Ούτε που τον ενδιαφέρει εάν θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ όποτε κ εάν αυτές γίνουν . Ψάχνει για μεγάλο πόστο σε διεθνή οργανισμό . Τα υπόλοιπα είναι κοκορικο.

  5. Ο αρθρογράφος θα πρεπε να περιμένει και την ομιλία του ΠΘ στο κονγκρεσσο πριν πετάξει τις κορώνες του. Αλλά φευ..Οι εμμονές δε κρυβονται

  6. Επειδή δεν είπε τίποτε εμφανίζονται τόσο ευτυχείς οι Τούρκοι; Τι να πούμε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ευρωεκλογές: Μόνοι χαμένοι οι Ευρωπαίοι κι εμείς μαζί τους

Ελάχιστος χρόνος απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι Έλληνες ψηφοφόροι αλλά και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι της Ευρώπης...

Όλα πάνε πρίμα για τον Κυριάκο… το λέει και ο ΣΚΑΪ!

Δυο τρεις εβδομάδες πριν από τις «κρίσιμες» ευρωεκλογές, και όλα για τον Κυριάκο του 41% πηγαίνουν πρίμα. Κι αυτό...

Ιδού το κράτος – συμμορία!

Στο προηγούμενο άρθρο μας, με τίτλο «Να προσέξει ο κ. Μητσοτάκης», που δημοσιεύτηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψή...

Αχίλλειος πτέρνα και για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κι ενώ τη σκυτάλη από την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα που μίλησε για «Μακεδονία» πήρε χθες ο μέλλων πρωθυπουργός των Σκοπίων...