Κρεμλίνο: Η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε “σίγουρα” απειλή για τη Ρωσία – Η Gazprom ανακοίνωσε διακοπή εξαγωγών μέσω Πολωνίας και του αγωγού Yamal-Europe

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε “σίγουρα” απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, “σίγουρα”, σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η Gazprom ανακοίνωσε διακοπή εξαγωγών μέσω του αγωγού Yamal-Europe

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης “χωρίς καθυστέρηση” στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα “πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας”.

“Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση”, κατέληξε.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση σήμερα της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά “ριζική αλλαγή” στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

“Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης”, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

“Επίσης συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας. Και –την αμυντική αλληλεπίδραση”, προσθέτει ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

Gazprom: Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, με την τροφοδοσία να πλήττεται για δεύτερη συναπτή μέρα από την σύγκρουση στην Ουκρανία.
Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ήτοι μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.
Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στον ιστότοπό της 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα έναντι 73 χθες.
Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη γι’αυτό. Η Ουκρανία δηλώνει εδώ και δύο ημέρες ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις παραδόσεις μέσω των εγκαταστάσεων της Σοχρανίβκα, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, λόγω της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων, και ζήτησε από την Gazprom να αυξήσει τον όγκο του φυσικού αερίου που διοχετεύεται σε άλλο σταθμό της, αυτόν στην Σούτζα.
Η Μόσχα από την άλλη πλευρά δηλώνει ότι η διαμετακόμιση μπορεί να γίνει μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα, καθώς μια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα είναι αδύνατη.
Χθες, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε μείωση 25% του όγκου του φυσικού αερίου που διοχετεύτηκε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Μέχρι στιγμής, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα διατηρούν τις ροές φυσικού αερίου παρά τις μάχες, με τη Ρωσία να επιμένει κυρίως στο γεγονός ότι είναι, παρά τις κυρώσεις και την σύγκρουση, αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος.
Η ΕΕ προσπαθεί από την πλευρά της να προετοιμαστεί για μια διακοπή των προμηθειών της από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για την πληρωμή των παραδόσεων σε ρούβλια –μια αλλαγή στη σύμβαση που η ΕΕ δηλώνει ότι δεν είναι αποδεκτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...