Η φθηνότερη ενέργεια, τ’ ώτο κιού και η γυρισμένη πλάτη στους συνέδρους, έκλεψαν τις εντυπώσεις

Όταν θεωρείς ότι το «δυνατό χαρτί» σου είναι η επικοινωνία τη στιγμή που, ως προς την ουσία, κρίνεσαι αρνητικά από ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και με παιδαριώδη λάθη τα οποία άμεσα μετατρέπονται σε παρεΐστικο χαβαλέ, παίρνεις και σε αυτόν τον τομέα «κάτω από τη βάση», τότε πώς μπορείς να περιμένεις ότι «θα αλλάξει το κλίμα» στο άμεσο μέλλον; Μετά από την ανακοίνωση της νέας δέσμης μέτρων από τον πρωθυπουργό και την ομιλία του, την πρώτη ημέρα του 14ου συνεδρίου της ΝΔ, αυτό που έμεινε ήταν η περιβόητη πλέον ατάκα για τη… «φθηνότερη ενέργεια», η αδυναμία να παρακολουθήσει το «ώτο κιού» («auto cue») χάνοντας μια φράση και το γεγονός ότι, όπως είχε διαμορφωθεί ο χώρος, οι μισοί από τους συνέδρους έβλεπαν την πλάτη του

Του Mr. Dont_Look_Up

Το επικοινωνιακό όφελος για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, βάσει του «βαρόμετρου» των social media και των σχετικών hashtags, φαίνεται να είναι από ελάχιστο έως και μηδαμινό, πέραν του στενού ακροατηρίου του. Παρά τη μεγάλη προβολή των νέων μέτρων από τα τηλεοπτικά, ψηφιακά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, από το περιεχόμενο της ουσίας τους δεν έμειναν πολλά, δεδομένου ότι, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή τους, λίγα έμοιαζαν να είναι τα οφέλη για το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τις πρωτοφανείς οφειλές που έχει κληθεί να καλύπτει από τα μέσα του 2021 και μετά.

Δεν «καις» δεν πληρώνεις…

Αντί των μέτρων που εξήγγειλε, αντί να σχολιάζει ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης τα όποια και για όποιους οφέλη, τα σχόλια αφορούσαν ως επί το πλείστον στην ατάκα του πρωθυπουργού για τη «φτηνή ενέργεια». «Η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακολούθησαν χιλιάδες αναρτήσεις με σχόλια όχι ιδιαίτερα κολακευτικά.

Σχεδόν τίποτα δεν έμεινε και από την ομιλία του, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου της ΝΔ. Αρκούσε, μάλιστα, μόνο ένα μικρό λάθος στη ροή του «ώτο – κιού» για να επισκιαστεί πλήρως η προσπάθεια του πρωθυπουργού να στηρίξει τη «γραμμή» της κυβέρνησής του, βάσει της οποίας όλα έχουν γίνει «άριστα» μέχρι σήμερα και για τα όποια προβλήματα άλλοι φταίνε. Η στιγμή που ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη δημόσια Παιδεία, «έφαγε μια αράδα» από το κείμενο αναπαράχθηκε όχι και λίγες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ποικίλα σχόλια.

Η άτυχη στιγμή

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «για πρώτη φορά θεσπίστηκε και στη χώρα μας η αξιολόγηση μονάδων και ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση», αλλά κάπου εκεί, ενδεχομένως κάτι έγινε με το «ώτο – κιού» το οποίο ήταν εμφανές ότι παρακολουθούσε (άλλοτε κοιτώντας σε ένα συγκεκριμένο σημείο δεξιά και άλλοτε αριστερά), κι «έχασε» μια φράση. Ο πρωθυπουργός φαίνεται για ελάχιστα δευτερόλεπτα ότι προσπαθεί να δει τι λέει το κείμενο της ομιλίας του, αντιλαμβάνεται ότι «κάτι χάθηκε στον δρόμο» και συνέχισε με την επόμενη αράδα, λέγοντας ότι «έγινε πράξη η δέσμευσή μας για αξιολόγηση».

Πρόεδρε να σε βλέπουμε…

Το τελευταίο σημείο που απέμεινε στις εντυπώσεις από την ομιλία του, ήταν το γεγονός ότι οι μισοί σύνεδροι έβλεπαν την πλάτη του, όπως είχε στηθεί η πλατφόρμα και το βήμα. Είναι εμφανές ότι οι επικοινωνιολόγοι του επιχείρησαν να παρουσιάσουν τον πρωθυπουργό στο «κέντρο του κύκλου». Σημειολογικά ήθελαν να προβάλλουν το αρχηγικό στοιχείο, βάζοντας τη θέση που θα έκανε την ομιλία του στο κέντρο του χώρου στον οποίο θα παρευρίσκονταν οι σύνεδροι. Όμως, έτσι, το μόνο που κατάφεραν ήταν να κάνουν τον κ. Μητσοτάκη να «γυρίσει την πλάτη» στους μισούς! Και το γεγονός αυτό, προκάλεσε με τη σειρά του ποικίλα σχόλια.

Ήταν, όμως, άνευ περιεχομένου οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα και το σύνολο της ομιλίας; Όχι, σε κάθε περίπτωση υπήρξαν αναφορές ουσίας που θα μπορούσαν, υπό άλλες συνθήκες, να έχουν, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, «ισορροπήσει» θετικές και αρνητικές εντυπώσεις. Ή, ακόμη και στη χειρότερη, να είχε δημιουργηθεί ένα ισχυρό επικοινωνιακό «αντίβαρό» για την κυβέρνηση.

Αν αρχίσει η «πολιτική τσουλήθρα», σταματημός δεν υπάρχει

Όμως, τα όποια οφέλη από τη νέα δέσμη μέτρων μοιάζουν ελάχιστα σε σχέση με τα δεινά που υφίσταται πολύ καιρό τώρα, πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι, ακόμη και επικοινωνιακά ατοπήματα ήταν ικανά να «εξαφανίσουν» σχεδόν άμεσα από τη συλλογική συνείδηση οτιδήποτε θετικό, με την κυβέρνηση να δείχνει ότι διανύει την «πολιτική τσουλήθρα» που κατέβηκαν όλες οι κυβερνήσεις κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, πριν εξέλθουν της εξουσίας, όση στήριξη κι αν είχαν από τα μεγάλα ΜΜΕ.

  1. Δεν φταίει αυτός, οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν το άδικο, υπερεκτίμησαν τις ικανότητες του, ως μη έπρεπε. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον και αντίθετο στη λογική των πιθανοτήτων, όλα με όσα έχει ασχοληθεί να του βγαίνουν όλα λάθος. Αν δεν πλήρωναν ακριβά τα λάθη του οι Έλληνες και η χώρα, θα γελούσαμε σκεπτόμενοι τα αστεία που θα έλεγε ο Χαρυ Κλυν, αν ζούσε την εποχή Μητσοτάκη.

  2. Οι άθλιοι των Αθηνών βάζουν τις πληρωμένες tv να ουρλιάζουν για εισαγόμενη αύξηση τιμών και ευρωπαϊκές εντολές, άλλη είναι η αλήθεια. Τα πάντα κατασκευάστηκαν τοπικά, από τους «άριστους» για το ολιγοπώλιο των 4 εταιρειών. Στην Ελλάδα το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται ή εισάγεται διατίθεται στην αγορά μέσα από το Χρηματιστήριο της Ενέργειας (spot αγορά). Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
    Η αμέσως επόμενη είναι η Ελβετία με 38%. Γαλλία και Γερμανία με 29%. Αγγλία με 13%. Ιταλία με 11%. Πολωνία με 1%. Το απλό ερώτημα, γιατί ? και το ακόμη απλούστερο, αν υπήρχε κεντρική οδηγία γιατί εδώ υπάρχει διαφοροποίηση?
    Το κόλπο της οριακής τιμής συστήματος (ΟΤΣ) μεγιστοποιεί την κλοπή, εκεί μέσω της ακριβής «τελευταίας μεγαβατώρας ισορροπίας του συστήματος» της προηγούμενης ημέρας, περνά το χαράτσι από τη χονδρική αγορά στους λογαριασμούς των πολιτών. Όχι βέβαια οποιαδήποτε μεγαβατώρα, μόνο αυτή που παράγεται από το φυσικό αέριο των ολιγαρχών, το καύσιμο δηλαδή με το υψηλό αποτύπωμα ρύπων (1/3 του λιγνίτη). Μη μου πείτε πως αυτό είναι εντολή των Βρυξελλών, όπως και να το κάνουμε όλα τα ψέματα έχουν και ένα όριο.
    Λέει η κυβέρνηση «Κρατική Επιδότηση», αλλά τα χρήματα προέρχονται από χρήματα που οι ίδιοι οι καταναλωτές έχουν ήδη πληρώσει στους λογαριασμούς ρεύματος με το τέλος αερίων ρύπων. Άρα, επιδοτεί ο Κυριάκος με λεφτά που ήδη πληρώσαμε.
    Κάνει περίπλοκη τη διαδικασία, φέρνει σε απόγνωση τον κόσμο και τελικά ελάχιστες θα είναι οι εκταμιεύσεις. Ενώ μπορούσε απλά αυτό να γίνει αυτόματα, μέσω των παροχών.
    Το κυριότερο, δεν θίγει ούτε τη ολιγοπωλιακή διαδικασία του χρηματιστηρίου των 4 ολιγαρχών, ούτε το τέλος αναπροσαρμογής.
    Απορώ, δεν γνωρίζει πως οι ίδιοι οι λογαριασμοί ρεύματος θα τον διαψεύσουν και μάλιστα πριν τις εκλογές. ΥΓ. Πόσες βίλες με τεράστιες πισίνες χτίστηκαν από αυτή την τεράστια απάτη ?

  3. Αυτος ο ανθρωπος, αν δεν λεγοταν Μητσοτακης, θα εκλεγοταν Πρωθυπουργος; Ηρεμα ρωταω…

  4. Δεν έχει καμία σημασία σε πόσους συνέδρους “γύρισε την πλάτη” ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και σε όλους να την γυρίσει, κανένα πρόβλημα 🙂

  5. Εκτός από τα τρία πτυχία έχει ωραία πλάτη και πολύ καλούς επικοινωνιολόγους, γιατί δεν του είπαν να κρεμαστεί από την οροφή ανάποδα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Περιμένοντας την Ανάσταση

«Στη φτωχή μας χώρα, ανάμεσα στους άβουλους, αδύναμους κι αμόρφωτους ανθρώπους, για να μπορέσεις να ζήσεις όπως δικαιούσαι χωρίς...

Η γεωδιαιτητική νεοελληνική πολιτική

Στην ευθεία της πολιτικής ζωής ποτέ δεν εμφανίζονται τα προβλήματα, στους κατήφορους και στις στροφές, δηλαδή εκεί που τα...

Αυτός θα γίνει ηγέτης!

Συνέβησαν και τα δύο την ίδια μέρα. Ένας πεντάχρονος μαθητής εγκαταλείφθηκε κλειδωμένος μέσα στο σχολικό λεωφορείο από τους συνοδούς...

Ρευστόφυλα και ρευστοδιανοητικά

Λοιπόν, μετά τόσο εκτεταμένη κάλυψη του γεγονότος, θα πρέπει να έχει ήδη σε όλους εντυπωθεί ότι ο νικητής της...