Περίεργη απάθεια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Καραϊβάζ

Πριν από λίγες ημέρες, στις 9 Απριλίου του 2022, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την άγρια, άνανδρη και με «οσμή μαφιόζικου παρακράτους» δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έμεινε απαθής επί της ουσίας απέναντι σε ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα που έχουν πραγματοποιηθεί όχι μόνο σε βάρος δημοσιογράφων αλλά και ευρύτερα, δημιουργώντας εύλογα πολλά ερωτήματα για αυτή την, τουλάχιστον, περίεργη στάση της.

Αν και η υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ εξακολουθεί -και θα συνεχίσει- να απασχολεί τόσο την ΕΣΗΕΑ η οποία εξέδωσε ανακοίνωση (βλ. «ΕΣΗΕΑ: Έναν χρόνο μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ επικρατεί ‘’σιωπή’’ από την κυβέρνηση») με σοβαρές αιχμές σε βάρος της κυβέρνησης, όσο και τις διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις, το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έδειξαν ότι έχουν στις προτεραιότητές τους τη διαλεύκανση του εγκλήματος αυτού. Χρειάστηκε να γίνει συγκεκριμένο ερώτημα για την υπόθεση από συντάκτη της εφημερίδας Documento προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να ξεστομίσει έστω και κάποιες τυπικές και «κλισαρισμένες» ατάκες ο κ. Γιάννης Οικονόμου για τη συγκεκριμένη υπόθεση!

Αν και επισημάνθηκε στον κ. Οικονόμου ότι τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και έξι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», καταγγέλλουν παντελή έλλειψη πληροφόρησης από την πλευρά της κυβέρνησης ακόμη και σε σχέση με το κατά πόσο συνεχίζονται (!) οι έρευνες των αρχών για τη δολοφονία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει: «Βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης. Όλοι θέλουμε, το ταχύτερο δυνατόν, να διερευνηθεί η υπόθεση, να βρεθούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Όπως ξέρετε, αυτές οι υποθέσεις έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι διωκτικές Αρχές είναι αυτές που αποφασίζουν, ανάλογα με την πορεία των ερευνών, ποια στοιχεία είναι αυτά που πρέπει να δημοσιοποιούνται και ποιες πληροφορίες πρέπει να δίνονται. Αυτό ισχύει σε όλες τις δολοφονίες και σε όλα τα ποινικά ζητήματα που συμβαίνουν, όχι μόνο στη συγκεκριμένη. Η ελπίδα όλων μας -και αυτή είναι προφανώς και η πρόθεση της ελληνικής Πολιτείας, συνολικά- είναι, όσο το δυνατόν ταχύτερα, να βρεθούν οι ένοχοι και να καταδικαστούν».

Η «ψυχρή» έως και απαθής στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη (τη στιγμή που όλοι θα περίμεναν, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ, να υπήρχαν εξελίξεις και φυσικά, συμβολικά έστω ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί να προέβαιναν σε δυναμικές τοποθετήσεις, υποδηλώνοντας ξεκάθαρα ότι στόχος τους είναι η διαλεύκανση της υπόθεσης) γιγάντωσαν ερωτήματα και φήμες που παραμένουν μετέωρες. Από πέρυσι, ξένα μέσα Ενημέρωσης, όπως η deutsche welle, έθεταν ερωτήματα για τον λόγο για τον οποίο ο Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε, θέτοντας ερωτήματα για τον ρόλο ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα. Το ίδιο μέσο σημείωνε ότι ο δημοσιογράφος είχε ασχοληθεί πολύ με αθέμιτες μηχανορραφίες διεφθαρμένων αξιωματούχων και μεταξύ άλλων, είχε κάνει αποκαλύψεις για εκβιασμούς και για παροχή προστασίας από αστυνομικούς.

Αιχμές προς πάσα κατεύθυνση είχε αφήσει και η γαλλική εφημερίδα «Liberation». Σε δημοσίευμα της (με τίτλο: «Στην Ελλάδα, δολοφονία δημοσιογράφου παίρνει πολιτική στροφή») ανέφερε ότι τα πιο πρόσφατα ρεπορτάζ του Γ. Καραϊβάζ εισχωρούσαν στενά στη λειτουργία του ελληνικού Κράτους.

Ανάλογες αναφορές και αιχμές υπήρξαν σε σειρά δημοσιευμάτων κυρίως των ξένων έντυπων και ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης. Όμως, έναν χρόνο μετά, αντί για αποκαλύψεις ή έστω για μια παροχή πληροφόρησης που να επιβεβαιώνει ότι οι έρευνες συνεχίζονται και οδηγούν σε κάποιο σημείο, οι αρμόδιοι, πολιτικοί και μη, σιώπησαν.

Η αλήθεια θα φανεί όταν «πέσει» η κυβέρνηση, κάποιοι υποστηρίζουν…

Κύκλοι κομμάτων της Αντιπολίτευσης υποστηρίζουν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει στις προτεραιότητές της τη διαλεύκανση της δολοφονίας Καραϊβαζ. Αναφέρουν ότι, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν λάβει πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν σε βάθος οι έρευνες και για αυτόν τον λόγο, συνεχίζουν, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κυβερνητικά στελέχη, έναν χρόνο μετά το στυγερό έγκλημα έκαναν σαν να μην γνωρίζουν, σαν να μην είδαν, σαν να μην ξέρουν…

«Σε κάθε περίπτωση», όμως, οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι όταν αλλάξει η κυβέρνηση, τότε και μόνο θα κινηθούν ουσιαστικές διαδικασίες για να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του δημοσιογράφου και αφήνουν να αιωρούνται υποψίες που μπορεί να «αγγίζουν» από χαμηλά μέχρι και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Έχουν βάση αυτές οι προσεγγίσεις; Ο χρόνος θα δείξει. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όσο ο χρόνος της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία «μετρά αντίστροφα», τόσο έρχεται και πιο κοντά η αλήθεια για τη δολοφονία Καραϊβάζ.

  1. Δεν είναι απάθεια, είναι εγκληματική συνέργεια.
    Το ίδιο και οι παρακολουθήσεις που καταγγέλθηκαν πρόσφατα.
    Το ίδιο και οι διώξεις Βαξεβάνη με στόχο το περεταίρω κουκούλωμα του σκανδάλου Νοβαρτις.
    Το ίδιο και η πληρωμή μήντια μέσω της λίστας Πέτσα.
    Το ίδιο και η συστράτευση με μεγιστάνες των μήντια στο αντισύριζα μέτωπο της ΠασοκοΝΔ.

    Και στη χούντα καλύτερα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Ζούλας ανταποδίδει

Αναρωτιούνται οι δημοσιογράφοι, ευγενικά θα έλεγα, με ποια ιδιότητα πήγε ο Ζούλας στη Σουηδία, να παρακολουθήσει τη Eurovision -...

Η ΕΡΤ υποψήφια για Νόμπελ!

Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Εμφανίστηκε την Κυριακή σε εκπομπή της ΕΡΤ για να μιλήσει...

Από την πλατεία Καρύτση στα άδυτα του νεομητσοτακισμού

Κι όμως, οι πάλαι ποτέ ρεμπεσκέδες της πλατείας Καρύτση, από την εποχή του αείμνηστου Λαμπράκη άρχισαν να μεσουρανούν. Τύποι...

Η Σκορδά μάς άλλαξε την πίστη!

Η Φαίη Σκορδά εχθές ακολούθησε την πεπατημένη. Αυστηρή κριτική σε όσους ξεφεύγουν από την πούρα νεοταξική γραμμή που χάραξαν...