Πόλεμος στην Ουκρανία – Σφαγή στη Μπούκα: Νέα «Σρεμπρένιτσα» ή «σκηνοθεσία»;

Οι εικόνες της σφαγής στην κωμόπολη, Μπούκα, έξω από το Κίεβο, κάνουν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας αποτροπιασμό. Το Κίεβο κάνει λόγο για «νέα Σρεμπρένιτσα» και κατηγορεί τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει ότι πρόκειται για «σκηνοθεσία» στο πλαίσιο του πολέμου της προπαγάνδας

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, στη Βοσνία, το 1995, και προηγουμένως ο βομβαρδισμός της αγοράς του Σεράγιεβο, της πρωτεύουσας της Βοσνίας, το 1994, σήμανε την ανοικτή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τώρα, οι εικόνες από τη σφαγή των αμάχων στην κωμόπολη, Μπούκα, έξω από το Κίεβο, χαρακτηρίζονται από την ουκρανική πλευρά ως η «νέα Σρεμπρένιτσα». Βέβαια, τουλάχιστον αριθμητικά, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, δεδομένου ότι στην Σρεμπρένιτσα υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν πάνω από 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι.

Να σημειωθεί πως, προηγουμένως, το 1994, εξαιτίας του βομβαρδισμού της αγοράς του Σεράγιεβο, που σήμανε και τυπικώς την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, σκοτώθηκαν 67 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 142.

«Γενοκτονία»

Στην Σρεμπρένιτσα επρόκειτο για γενοκτονία. Και ως γενοκτονία από την πλευρά των Ρώσων επιχειρεί να παρουσιάσει τη σφαγή στην Μπούκα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει -νομικά- την καταδίκη της Ρωσίας σε επίπεδο ΟΗΕ, με βαρύτατες συνέπειες για τη Μόσχα.

Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» που θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως «γενοκτονία»

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, πάντως, αν και η σφαγή στην Μπούκα καταλογίζεται εκ μέρους του Κιέβου στη Ρωσία, έως τώρα δεν έχει δώσει δείγματα προθέσεων για ανοικτή εμπλοκή του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Κι αυτό, παρ’ ότι πολιτικοί ορισμένων χωρών, όπως μεταξύ άλλων της Πολωνίας, ζητούν κάτι τέτοιο.

Ο «πόλεμος της εικόνας»

Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, ανοικτά συντάσσεται με το Κίεβο, και καταγγέλλει τη Ρωσία για τη σφαγή. Αντίθετα, το αμερικανικό Πεντάγωνο εμφανίζεται πιο επιφυλακτικό, σημειώνοντας ότι απαιτείται να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες κατά της Μόσχας.

Οι διεθνείς Οργανισμοί ακόμα δεν έχουν εμπλακεί σε έρευνες για το τι συνέβη στην Μπούκα, αλλά αυτό πρόκειται να γίνει. Έτσι, ουσιαστικά, στοιχειοθέτηση των κατηγοριών σε βάρος της Ρωσίας από ανεξάρτητους Οργανισμούς δεν υπάρχει. Μένει να φανεί τι θα δείξει το πόρισμα των διεθνών Οργανισμών, το μόνο αξιόπιστο που μπορεί να υπάρξει εν μέσω προπαγανδιστικού πολέμου.

Προς το παρόν, όμως, το μόνο κυριαρχεί, είναι ο πόλεμος της εικόνας. Η Μόσχα, από τη μεριά της, ισχυρίζεται ότι η σφαγή στην Μπούκα αποτελεί μια σκηνοθεσία, προκειμένου να ληφθούν και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες εξάλλου ήδη δρομολογούνται.

Μόσχα: “Προβοκάτσια” οι εικόνες των νεκρών στην ουκρανική πόλη Μπούτσα

Ποιος λέγει την αλήθεια και ποιος το ψέμα σε αυτό τον πόλεμο; Εξαρχής το Antinews έχει επισημάνει ότι ειδικά σε αυτόν τον πόλεμο, στην Ουκρανία, μπορεί ναι μεν να μαίνεται η σύγκρουση στα πεδία των μαχών, αλλά ένας μεγαλύτερος πόλεμος μαίνεται στον τομέα της προπαγάνδας, κυρίως στο Διαδίκτυο. Με θύμα του, βέβαια, την αλήθεια.

Ως εκ τούτου, η ελληνική κοινή γνώμη επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική απέναντι σε ό,τι της «σερβίρουν». Πόσο μάλλον, αφού η δημοσιογραφία, όταν δεν εκτελεί άνωθεν εντολές και ταυτίζεται με το ένα ή το άλλο «στρατόπεδο», το Δυτικό ή το ρωσικό, είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει, υπό τις παρούσες συνθήκες του βομβαρδισμού παραπληροφόρησης, ως φορέας ελέγχου και διασταύρωσης πολλών από τις πληροφορίες που διοχετεύονται.

Περίεργες ανακρίβειες και παράξενη σιωπή

Όσον αφορά αυτό καθεαυτό το γεγονός της προβολής της είδησης για την Μπούκα, σε πρώτη φάση ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα δημοσίευμα της Standpoint Zero.

Μέσα από μια λεπτομερή ανασκόπηση των πρώτων δημοσιευμάτων που έφεραν στο φως τη σφαγή στη Μπούκακαι μετά από εξονυχιστική έρευνα των γεγονότων που προηγήθηκαν, ο αρθρογράφος της Standpoint Zero, Τζέισον Μίκαελ Μακ Καν, εντοπίζει περίεργες ανακρίβειες.

Θεωρεί παράξενη τη… σιωπή εικοσιτετραώρων μέχρι τη δημοσιοποίηση και αποκαλύπτει, ότι στις 2 Απριλίου, μέσα στην απελευθερωμένη πόλη διεξήχθη «επιχείρηση σκούπα» για σαμποτέρ και συνεργούς των Ρώσων από το τάγμα Αζόφ και τις ειδικές δυνάμεις του ουκρανικού Συντάγματος, ΣΑΦΑΡΙ.

Η πρώτη ανακοίνωση

Την Κυριακή, 3 Απριλίου, ο Ολέκσι Αρέστοβιτς επικεφαλής σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έχει αναλάβει τις τακτικές τηλεοπτικές ενημερώσεις για την εξέλιξη του πολέμου, εμφανίστηκε κάτωχρος στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό UA-TV — Ukrinform, της Ουκρανίας, κι αμέσως ξεκίνησε να ενημερώνει για την τρομακτική σφαγή αμάχων στις πόλεις Μπούκα, Ιρπίν, Χοστομέλ, στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις, βάσει των δεσμεύσεων του πιο πρόσφατου γύρου συνομιλιών, είχαν αποχωρήσει από την περιοχή της Περιφέρειας Κιέβου, την Τετάρτη, επιτρέποντας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο αυτών των πόλεων.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν φωτογραφίες από αυτό που ο Αρέστοβιτς περιέγραψε ως «μετα-αποκαλυπτική ταινία τρόμου»: Τριακόσια πτώματα δολοφονημένων Ουκρανών πολιτών σκορπισμένα στους δρόμους, σε κελάρια και σε πρόχειρους τάφους.

Χρονολόγιο δημοσιευμάτων.

Στην εφημερίδα The Kyiv Independent, η Όλγα Ρουντένκο σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στις 2:21 π.μ. στις 3 Απριλίου, γράφει ότι μόλις οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από την περιοχή, «άρχισαν να έρχονται στο φως φρικιαστικές φωτογραφίες και βίντεο» που «φαίνεται να αποδεικνύουν ότιοι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν στοχευμένες,οργανωμένες δολοφονίες αμάχων στην Μπούκα».

Στις έντεκα και μισή το πρωί, στην εφημερίδα Ουκραίνσκα Πράβντα, η Βαλεντίνα Ρομανένκο πρόσθετε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτές τις φρικαλεότητες, σε ένα άρθρο με τίτλο: «Θέλατε άλλη μία Σρεμπρένιτσα;» συνδέοντας το γεγονός με το έγκλημα γενοκτονίας οκτώ χιλιάδων Βοσνίων Μουσουλμάνων ανδρών στη Βοσνία το 1995.

Οι πρώτες φωτογραφίες

Στο ίδιο άρθρο παρέθεσε επίσης δήλωση του επικεφαλής σύμβουλου του προεδρικού Γραφείου Μιχαίλο Ποντολιάκ , σύμφωνα με την οποία, ο δυτικός κόσμος επειδή δεν ήθελε να προκαλέσει τη Ρωσία, είδε τώρα την απόλυτη ανείπωτη φρίκη της απανθρωπιάς στη Μπούκα το Ιρπίν και το Χοστομέλ: «Εκατοντάδες, χιλιάδες δολοφονημένοι, ακρωτηριασμένοι, βιασμένοι, δεμένοι, βιασμένοι ξανά και μετά σκοτωμένοι.Εκατοντάδες, χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες.Δολοφονήθηκαν με ιδιαίτερη βαρβαρότητα».

Εικόνες που δημοσιεύτηκαν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Μιχαίλο Ποντολιάκ και σε εφημερίδες σε όλη τη χώρα επιβεβαίωσαν αυτές τις αποκαλυπτικές σκηνές άγριας βαρβαρότητας.Άνθρωποι με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους, εκτελεσμένοι σε τοίχους, πτώματα ξαπλωμένα στους δημόσιους δρόμους σε όλη την πόλη Μπούκα, ανθρώπινα μέλη που ξεπροβάλλουν από ομαδικούς τάφους.Η φρίκη ήταν εκεί, για να τη δει ο κόσμος.

Είχαν το θέμα πριν από όλους

Ωστόσο, δύο ολόκληρες ώρες πριν από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η Λουίζ Κάλαχαν είχε την πλήρη ιστορία στην ηλεκτρονική έκδοση των The Sunday Times στη Βρετανία, και στις πέντε το πρωί το άρθρο της Wikipedia ήταν έτοιμο: «Η σφαγή της Μπούκα ήτανμια σφαγή αμάχων στην ουκρανική πόλη από ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022».

Όλα τα γεγονότα είχαν στοιχειοθετηθεί!Πριν πάνε για ύπνο οι αναγνώστες στη δυτική Ευρώπη θα είχαν όλες τις λεπτομέρειες: κάθε ζοφερή φωτογραφία και πόσες φορές κάθε θύμα είχε βιαστεί πριν πυροβοληθεί, ενώ στην Ουκρανία η είδηση θα έβγαινε ακριβώς την ώρα του πρωινού. Δεν θα ήταν απλά η είδηση της ημέρας— θα κυριαρχούσε σε κάθε δελτίο ειδήσεων από το Λος Άντζελες μέχρι το Βερολίνο, αυτή η ιστορία θα ήταν… είδηση.

Λείπουν οι τρανταχτές αποδείξεις για τη σφαγή

Είναι όμως μια περίεργη ιστορία.Τα φωτογραφικά στοιχεία δεν λείπουν. Συνεπώς,κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι εκατοντάδες πολίτες σφαγιάστηκαν στους δρόμους των πόλεών τους.Όλοι μπορούμε να το δούμε.Ξέρουμε ότι αυτό συνέβη.

Ωστόσο, από την αρχή της σύγκρουσης τα μέσα ενημέρωσης τόνισαν το ότι ο πόλεμος διεξάγεται στον «πολιτισμένο κόσμο», χωρίς όμως να υπάρχει μια ηλεκτρονική καταγραφή από αυτό το τεράστιο έγκλημα, ούτε ένα στιγμιότυπο, μια αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιο μήνυμα κειμένου –τίποτα απολύτως.

Το πρώτο άκουσμα γι’ αυτό το επαίσχυντο δημόσιο έγκλημα ήρθε μόνο μέσα από δημοσιεύματα. Στη Μαριούπολη, μια πόλη που πολιορκείται εξ ολοκλήρου από ρωσικές δυνάμεις, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το Skype για να επικοινωνήσουν με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ακόμη και εντός της κατεχόμενης νοτιοανατολικής περιοχής από τη Ρωσία, απλοί πολίτες κινηματογραφούν τι κάνουν οι Ρώσοι και τι κάνουν οι ουκρανικές δυνάμεις στους Ρώσους.Λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας φρικτής και συνεχούς επίθεσης στον άμαχο πληθυσμό, δεν έχουμε τίποτα παρά μόνο σιωπή μέχρι ο… Τύπος να ανακοινώσει την ιστορία.Αυτό είναι παράξενο.

Ανακρίβειες γύρω από τη ρωσική αποχώρηση

Υπάρχει όμως κάτι ακόμη πιο περίεργο. Από τη δημόσια κάλυψη των μέσων ενημέρωσης έχουμε την εντύπωση ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που προελαύνουν σε αυτές τις πόλεις του Κιέβου έπεσαν πάνω σε αυτή τη φρίκη.

Πολλές από τις φωτογραφίες δείχνουν ξεκάθαρα τη δημόσια φύση αυτών των εγκλημάτων.Όποιος έμπαινε στο Μπούκα θα έβλεπε τον τόπο του εγκλήματος.Τίποτα από αυτά δεν ήταν κρυφό.Αυτό ακριβώς είχε γράψει η Ρουντένκο: «μόλις οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από την περιοχή, άρχισαν να έρχονται στο φως τρομακτικές φωτογραφίες και βίντεο».

Θα υποθέταμε, λοιπόν, ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από την Μπούκα αργά το απόγευμα του Σαββάτουστις 2 Απριλίου, και οι φωτογραφίες άρχισαν να ρέουν στη Ρουντένκο και τους συναδέλφους της στο Kyiv Independent λίγο αργότερα.Αλλά, δεν έγινε έτσι.

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να φεύγουν από την Μπούκα, την Ιρπίν και τη Χοστομέλ το απόγευμα της Τετάρτης, στις 30 Μαρτίου – τρεις ολόκληρες ημέρες προτού τα απαίσια βίντεο και φωτογραφίες αρχίσουν να «διαρρέουν» στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ρωσικός στρατός είχε εκκενώσει εντελώς την πόλη Μπούκα όταν ο δήμαρχος της πόλης Ανατόλι Φεντορούκ στις 16:31 της 1ης Απριλίου, στάθηκε μπροστά από το δημαρχείο και κήρυξε την «απελευθέρωση» της πόλης, αναρτώντας μάλιστα τη δήλωσή του στην επίσημη σελίδα του Δημοτικού Συμβουλίου της Μπούχα, στο Facebook.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Σφαγή στη Μπούκα: Νέα «Σρεμπρένιτσα» ή «σκηνοθεσία»; 433324 photo
Πόλεμος στην Ουκρανία - Σφαγή στη Μπούκα: Νέα «Σρεμπρένιτσα» ή «σκηνοθεσία»; 433325 photo

(Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται ο Δήμαρχος της Μπούκα στην ανάρτηση που έκανε με βίντεο στα social media, όπου δεν αναφέρει κάτι για σφαγή αμάχων.

Στη δεύτερη, την επόμενη ημέρα, όπου ο Ζελένσκι επισκέπτεται την Μπούκα και του δίδει παράσημο)

Τι είδε ο Δήμαρχος

Είναι λογικό, λοιπόν, ότι οι επιζώντες της σφαγής και οι Ουκρανοί στρατιώτες που έφτασαν να είχαν δει τις φρικτές σκηνές στους δρόμους και να τις είχαν αναφέρει-αλλά, δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Φεντορούκ δεν λέει τίποτα για τα πτώματα που κείτονται στους δρόμους σε αυτό το μήνυμα απελευθέρωσης. Ακολουθεί ένα ακόμη εικοσιτετράωρο μέχρι το μακελειό να γίνει γνωστό τον Τύπο.

Σαφώς, εδώ υπάρχουν κάποια κενά. Οι Ρώσοι φεύγουν το απόγευμα της 30ης Μαρτίου, δεν υπάρχουν αναφορές για σφαγή από την πόλη, ούτε καν από τον δήμαρχο που είναι στην Μπούκα την 1η Απριλίου, και μετά το βράδυ της 2ας Απριλίου έχουμε σφαγή.

Τρία εικοσιτετράωρα-καμία αναφορά για το έγκλημα

Είχαν περάσει πάνω από εβδομήντα δύο ώρες που οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο της πόλης και κανείς δεν είχε αναφέρει κάποια σφαγή.Ο δήμαρχος ήταν στην πόλη και οι κάτοικοι της πόλης ξανάβγαιναν στους δρόμους, και κανείς δεν μιλάει για σφαγή.

Υπάρχουν ίσως ένα ή δύο βίντεο, που τραβήχτηκαν από άτομα που οδηγούν μέσα στην πόλη, στα οποία υπάρχουν πτώματα ορατά στο δρόμο.Αλλά πρόκειται μάλλον μόνο για μερικούς νεκρούς σε μια ενεργή εμπόλεμη ζώνη.Είναι δύσκολο να συνδυάσει κανείς αυτά τα βίντεο με τις μεταγενέστερες εικόνες της μαζικής σφαγής.

Οι New York Times και η είσοδος του Αζόφ

Σύμφωνα με τους New York Times που ο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας, Daniel Berehulak, ήταν στην πόλη και κατέγραψε ότι μία από τις πρώτες ουκρανικές μονάδες που μπήκαν στη Μπούκα ήταν το υπερεθνικιστικό, φιλοναζιστικό τάγμα Αζόφ.

Σε μια βόλτα με το τάγμα Αζόφ, το σχόλιο στη λεζάντα της φωτογραφίας λέει: «Ουκρανοί στρατιώτες από το τάγμα Αζόφ περπάτησαν μέσα από τα απομεινάρια ενός ρωσικού στρατιωτικού κονβόι στην πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη Μπούκα το Σάββατο, λίγο έξω από την πρωτεύουσα, μετά την αποχώρηση των Ρώσων.Οι κάτοικοι της περιοχής παίρνουν φαγητό που μοίρασαν Ουκρανοί στρατιώτες.Πολλοί δεν είχαν φαγητό ή ηλεκτρισμό ή αέριο για να μαγειρέψουν —για πάνω από ένα μήνα.Ηλικιωμένοι κάτοικοι στέκονταν κοντά σε ένα πτώμα που κείτεται στο πεζοδρόμιο».

Μέχρι το πρωί της 2ας Απριλίου υπήρχαν πτώματα, αλλά όχι αρκετά για να υποδηλώσουν ότι είχε γίνει σφαγή.Οι New York Times δεν κάνουν καμία αναφορά σε σφαγή αμάχων — ενώ έχουν πρόσβαση στην πόλη και τους κατοίκους.

Υπάρχει προφανής δυσκολία και οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι, υποφέρουν πάρα πολύ.Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σφαγή.Με ομαδικούς τάφους, τόπους εκτελέσεων, θύματα βιασμού κ.λπ.Όλα αυτά απουσιάζουν.

Πουθενά στην πόλη ο Berehulak δεν ακούει κάποιο υπαινιγμό για σφαγή του άμαχου πληθυσμού και, δεδομένου του ιδεολογικού μίσους για τους Ρώσους, θα πίστευε κανείς ότι αν κάτι τέτοιο ήταν γνωστό ή ακόμα και φήμες να κυκλοφορούσαν, οι στρατιώτες του τάγματος Αζόφ με πολύ χαρά θα τις μετέφεραν στον Αμερικανό φωτορεπόρτερ.

«Επιχείρηση σκούπα»

Στη συνέχεια συμβαίνει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Στις 2 Απριλίου, ώρες πριν γνωστοποιηθεί στα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης η σφαγή, ο διαδικτυακός ιστότοπος Лівий берег, του Ινστιτούτου Gorshenin που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ανακοίνωσε ότι: «Οι ειδικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχείρηση εκκαθάρισης στην πόλη Μπούκα στην περιοχή του Κιέβου, την οποία απελευθερώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.Η πόλη εκκαθαρίζεται από σαμποτέρ και συνεργούς των ρωσικών δυνάμεων».

Ο ρωσικός στρατός είχε ήδη εγκαταλείψει εντελώς την πόλη, οπότε κάτι τέτοιο σε όλο τον κόσμο ακούγεται ως αντίποινα.Οι κρατικές αρχές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα περνούσαν από την πόλη αναζητώντας «δολιοφθορείς» και «συνεργούς των ρωσικών δυνάμεων».

Μόλις την προηγούμενη μέρα, η Εκατερίνα Ουκραίντσιβα, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου, εμφανίστηκε σε ένα ενημερωτικό βίντεο στη σελίδα Bucha Live Telegram φορώντας στρατιωτικά ρούχα και καθήμενη μπροστά από μια ουκρανική σημαία ανήγγειλε «την κάθαρση της πόλης».

Ενημέρωσε τους κατοίκους πως η άφιξη του τάγματος Αζόφ δεν σήμαινε ότι η απελευθέρωση είχε ολοκληρωθεί (ωστόσο είχε ολοκληρωθεί, καθώς οι Ρώσοι είχαν αποσυρθεί πλήρως) και ότι έπρεπε να ακολουθήσει «μια μεγάλη επιχείρηση σκούπα». Πριν υπογράψει, έδωσε εντολή στους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγιά τους και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Παρεμπιπτόντως, αυτό το μήνυμα κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Ακυρώνει λοιπόν το επιχείρημα ότι οι μάρτυρες των μαζικών δολοφονιών, που λέγεται ότι διαπράχθηκαν από τους Ρώσους, δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο.Θα μπορούσαν, και έχουμε πολλά στοιχεία διαδικτυακής συνομιλίας από το Μπούκα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου — μόνο, που δεν έχουμε στοιχεία για σφαγή.

Αζόφ και ΣΑΦΑΡΙ

Έτσι, κάπου το απόγευμα και νωρίς το βράδυ του Σαββάτου 2 Απριλίου, έχουμε τα στρατεύματα του τάγματος Αζόφ και τις Ειδικές Δυνάμεις του Συντάγματος SAFARI εντός της πόλης να διεξάγουν μια ειδική επιχείρηση σκούπα για σαμποτέρ και συνεργούς Ρώσων. Αυτό ακούγεται σαν κάποιοι λίγοι άμαχοι να επρόκειτο να σκοτωθούν.

Μοναδική μαρτυρία

Όλοι οι άλλοι στην πόλη έχουν διαταχθεί να φύγουν από τους δρόμους και ενημερώθηκαν ότι θα γίνει στρατιωτική επιχείρηση, και ότι αναμένονταν πυρά.Στη συνέχεια, μια ακόμη πηγή, η μόνη πηγή από το χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης της επιχείρησης σκούπα και της είδησης της σφαγής που «διαρρέει» στα μέσα ενημέρωσης είναι ο Σέργκι Κοροτκίκ.

Ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής της Μπούκα, δημοσιοποίησε ένα σύντομο βίντεο τριάντα δευτερολέπτων στο Telegram, όπου τα στρατεύματα του τάγματος Αζόφ περπατούν σε έναν έρημο δρόμο ενώ καταγράφεται μια σύντομη συνομιλία όπως αυτή: «Αυτούς τους τύπους, χωρίς μπλε περιβραχιόνια (σ.σ. τα μπλε περιβραχιόνια είναι χαρακτηριστικά των Ουκρανών), να τους πυροβολήσουμε; Γαμ@στε τους φυσικά!»

Aυτό ήταν.Το επόμενο που ξέρουμε είναι ότι είχε γίνει σφαγή.Όλα τα βίντεο και τα φωτογραφικά στοιχεία βρίσκονται στο Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον μέχρι το βράδυ και οι τρομακτικές εικόνες «ρέουν» στα γραφεία των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης στο Κίεβο.

Τα γεγονότα είναι όλα γνωστά και μια σελίδα της Wikipedia ήταν ήδη έτοιμη μόλις ο Τύπος ανακοινώνει την ιστορία: ότι δηλαδή πρόκειται για ένα τεράστιο έγκλημα κατά του άμαχου πληθυσμού που διέπραξε ο ρωσικός στρατός.Όμως ο ρωσικός στρατός είχε φύγει μέρες πριν, ενώ δεν έχει γίνει καμία ιατροδικαστική ή νομική έρευνα και δεν υπάρχει ούτε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Αλλά ποιος χρειάζεται τη δέουσα διαδικασία όταν έχουμε πόλεμο;

———————————————–


Κάλαχαν, Λουίζ.«Σώματα ακρωτηριασμένων παιδιών ανάμεσα στις φρίκη που άφησαν πίσω οι Ρώσοι».The Sunday Times, 2 Απριλίου2022 https://www.thetimes.co.uk/article/bodies-of-mutilated-children-among-horrors-the-russians-left-behind-5ddnkkwp2.

Συνεισφέροντες σε αναρτήσεις της Wikimedia.«Η σφαγή της Μπούκα».Wikipedia, 4 Απριλίου 2022. https://en.wikipedia.org/wiki/Bucha_massacre.

Φεντόρουκ Ανατόλι. “Бучу Звільнено!” Video. Facebook Watch, April 1, 2022. https://www.facebook.com/watch/?v=270161321982745.

Γκάρντνερ, Σάιμον.«Ο Ουκρανός δήμαρχος δείχνει πτώματα μέσα στην πόλη Μπούκα που έχει σημαδευτεί από τις μάχες».Reuters, 3 Απριλίου 2022. https://www.reuters.com/world/europe/ukrainian-mayor-shows-dead-bodies-liberated-city-bucha-2022-04-03/.

Gorshenin Institute. “Report on Transformation.” Ukraine 2012, 2012. https://www.yumpu.com/en/document/read/21018606/download-attachment-gorshenin-institute.

Ρομανένκο Βαλεντίνα.«Θέλατε μια άλλη Σρεμπρένιτσα;Είστε ικανοποιημένοι με τη φρίκη της Μπούκα;”: Ο Σύμβουλος του Yermak μιλάει σκληρά στους ηγέτες της Ευρώπης.Ukrayinska Pravda, 3 Απριλίου 2022. https://www.pravda.com.ua/eng/news/2022/04/3/7336794/.

Ρουντένκο, Όλγα.«Ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες δολοφονημένοι άμαχοι καθώς οι Ρώσοι αποσύρονται από πόλεις κοντά στο Κίεβο (ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ).»The Kyiv Independent, 2 Απριλίου 2022.https://kyivindependent.com/national/hundreds-of-murdered-civilians-discovered-as-russians-withdraw-from-towns-near-kyiv-graphic-images/.

Stern, David L., Meg Kelly, and Claire Parker. “Πτώματα, ερείπια στους δρόμους της Μπούκα μετά τη ρωσική αποχώρηση ” The Washington Post, April 2, 2022. https://www.washingtonpost.com/world/2022/04/02/bucha-bodies-russia-retreat-kyiv/.

The New York Times. “Σκηνές απόγνωσης και θανάτου καθώς οι Ρώσοι υποχωρούν από τα προάστια του Κιέβου.” The New York Times, April 3, 2022. https://www.nytimes.com/live/2022/04/02/world/ukraine-russia-war/scenes-of-desperation-and-death-as-the-russians-retreat-from-suburbs-outside-kyiv.

UATV English. “Arestovych on Russian War Crimes: World Must Be Horrified by What Happened in Bucha, Irpin, Hostomel.” Video. YouTube, April 3, 2022. https://www.youtube.com/watch?v=rCdYRmE-dfI&ab_channel=UATVEnglish.

Ukraintsiva, Ekaterina. “BUCHA LIVE.” Telegram, April 1, 2022. https://t.me/News380/7893.

Ukrinform. “Η Μπούκα απελευθερώθηκε από τους Ρώσους εισβολείς – Δήμαρχος” Укринформ, April 1, 2022. https://www.ukrinform.net/rubric-ato/3445989-bucha-liberated-from-russian-invaders-mayor.html.

Vernyhor, Polina.”Ανώνυμο βίντεο YouTube δείχνει τον νεοναζί Sergiy Korotkikh ο οποίος φαίνεται να συμφωνεί να γίνει πληροφοριοδότης της ρωσικής FSB.”Zaborona, 13 Αυγούστου 2021.https://zaborona.com/en/anonymous-youtube-video-seemingly-shows-now-nazi-sergiy-korotkikh-agreeing-to-be-an-informant-for-the-russian-fsb/.

Лівий берег. “Το Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων SAFARI ξεκινά την επιχείρηση εκκαθάρισης στο Bucha από σαμποτέρ και συνεργούς της Ρωσίας – Εθνική Αστυνομία.”LB.Ua, 2 Απριλίου 2022https://en.lb.ua/news/2022/04/02/12441_special_forces_regiment_safari.html.Jason Michael McCann

Τελευταία άρθρα

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...