Μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε ο Παναγιωτόπουλος για την απαξιούμενη «πολεμική βιομηχανία»

Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, τελικά δεν ξέρει κανείς πιο θα βγει το πιο σύντομο ανέκδοτο της χρονιάς. Οι «δηλώσεις Παναγιωτόπουλου» ή η «κατά φαντασία πολεμική βιομηχανία» της Ελλάδας

Με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα (τώρα το θυμήθηκε κι αυτός μετά από 3,5 χρόνια) στην ΕΑΒ, και αφού έχει γίνει πλειάδα καταγγελιών για δραματική απαξίωση της εταιρείας, για «πάρτι απευθείας αναθέσεων» και για τη μετατροπή της σε «πελατειακό παραμάγαζο», ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε λάβρος κατά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έσπευσε, δήθεν, να τον βάλει στη θέση του.

Και τι μας είπε στην ανακοίνωσή του, «με αφορμή όσα ισχυρίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, Αλέξης Τσίπρας»; Ότι όλα πάνε πρίμα τόσο στις -απαξιωμένες- αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, και βέβαια στην ΕΑΒ, όσο και στη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξελισσόμενα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αφού, κατά την προσφιλή μέθοδο όλων των πολιτικών παρατάξεων, παρελθοντολογεί, λέγοντας πως «η ΕΑΒ είχε απαξιωθεί και μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης χαλασμένων αεροσκαφών από το 2015 ως το 2019», λες και τώρα είναι καλύτερα, προσθέτει ότι:

-«Με άμεσες αποφάσεις και, σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει την εταιρεία σε πλήρη λειτουργία, με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, ώστε να μπορεί σήμερα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις για την υλοποίηση της αναβάθμισης 83 μαχητικών αεροσκαφών F16 στην εκδοχή Viper, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και των ποιοτικών απαιτήσεων της κατασκευάστριας εταιρείας, την απεμπλοκή του προγράμματος αναβάθμισης των P-3 “Orion” του ΠΝ και τη συντήρηση των αεροσκαφών C-130, για τα οποία δεν υπήρχε έως πρότινος ούτε καν Σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS), με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν καθηλωμένα χωρίς καμία προοπτική».

Θαύμα, θαύμα, αναφωνούν στις φιλοκυβερνητικές εξέδρες. Μα, έκανε τόσα πολλά η κυβέρνηση και δεν της αναγνωρίζει κανείς; Αχάριστοι! Στην πραγματικότητα, ο Ν.Παναγιωτόπουλος πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Κατ’ αρχήν, αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι, να απαντήσει στις καταγγελίες που έχουν φτάσει και εντός Βουλής για σκάνδαλο στην απευθείας ανάθεση, σε εταιρεία μάλιστα που κάθε άλλο παρά πιστοποιημένη είναι, για τη συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών, C-130. Μόνο και μόνο ότι τα αεροσκάφη είναι καθηλωμένα για χρόνια, δίχως συντήρηση, και η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει επιχειρησιακά απειροελάχιστα από αυτά για τις ανάγκες της, είναι λόγος για να βάλει ο υπουργός Άμυνας την ουρά κάτω από τα σκέλια και να μην ομιλεί.

Χώρια από αυτό. Η ηγεσία της ΕΑΒ, με επανειλημμένες ερωτήσεις στη Βουλή, έχει στοχοποιηθεί για λίαν… περίεργες μεθοδεύσεις στο ζήτημα αυτό. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο οι Συριζαίοι) ζητάει εξηγήσεις. Στο μεταξύ, η ΠΑ δεν έχει μεταγωγικά. Κι όλα αυτά, ενώ οι «Κολοκοτρωναίοι» του Μαξίμου έχουν κηρύξει πόλεμο στη Ρωσία και διαρκώς κάνουν λόγο για… σοβαρές απειλές από την Τουρκία.

Πάρτι απευθείας αναθέσεων – Τώρα δίνουν και τη συντήρηση των C-130 σε ιδιώτες

Πάρτι απευθείας αναθέσεων για C-130 – Η ΕΑΒ πελατειακό παραμάγαζο και όχι εθνική αμυντική βιομηχανία

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Σκάνδαλο στην ΕΑΒ με τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130

Ύστερα, ο υπουργός ομιλεί για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών, F-16, στην αναβαθμισμένη εκδοχή, F-16 Viper, και λέγει ότι γι’ αυτό τον σκοπό έγιναν προσλήψεις. Και τι θέλει, δηλαδή; Βραβείο διότι έγινε το αυτονόητο (κατόπιν πιέσεων, πάντως, της Lockheed Martin, που έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό και πίεζε για περισσότερες προσλήψεις);

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 κλείστηκε ανάμεσα σε Τσίπρα και Τραμπ, κατά την επίσκεψη του πρώτου στις ΗΠΑ, στο τέλος του 2017. Άραγε, υπήρχε ποτέ περίπτωση μετά από αυτή την ελληνο-αμερικανική συμφωνία, σε έναν κρίσιμο τομέα για την άμυνα της χώρας μας και τις ανάγκες της ΠΑ, να μην προχωρήσει το έργο του εκσυγχρονισμού των F-16;

Γιατί σπεύδει να αυτοδιαφημιστεί ο Ν.Παναγιωτόπουλος; Επειδή έγινε το αυτονόητο με τις προσλήψεις, οι οποίες εξάλλου άρχισαν να προγραμματίζονται αμέσως μετά το ελληνο-αμερικανικό ντιλ; Έτσι, όπως πάει, θα φτάσει στο σημείο να μας παρουσιάσει τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε Viper ως δικό του έργο!

Μιλάει, ακόμα για τα αεροσκάφη, P-3 Orion του Πολεμικού Ναυτικού. Τώρα, υπερασπίζεται το πρόγραμμα του Καμμένου. Προηγουμένως, η ΝΔ ως αντιπολίτευση το κατήγγειλε ως αμφιλεγόμενο -που είναι- και… ύποπτο οικονομικά. Το πρόγραμμα, πάντως, δεν προχωράει, έχει κολλήσει, τα αεροσκάφη δεν παραδίδονται βάσει του προγράμματος, και όλα δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρά τεχνικά ερωτήματα γύρω από τον εκσυγχρονισμό τους.

Όσον αφορά «τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα», ο υπουργός Άμυνας σημειώνει ότι «στις 19 Οκτωβρίου 2022 ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΕΘΑ η υπογραφή δώδεκα συνολικά συμβάσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού με τους γαλλικούς Ομίλους “NAVAL GROUP”, “THALES” και “MBDA” για το πρόγραμμα των φρεγατών FDI Belh@rra HN. Ήδη στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε πως η συμμετοχή επιχειρήσεων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών του ΠΝ θα ανέλθει στο 15-18%. Όπως έχει ανακοινώσει ο Όμιλος “NAVAL GROUP”, έχουν αξιολογηθεί πενήντα ελληνικές επιχειρήσεις, με κάποιες από τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβάσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) συστημάτων».

Σχετικά με τα προγράμματα που δίδει η Naval Group πράγματι κάτι κινείται, αν και λίγα πράγματα. Άραγε, ο Ν.Παναγιωτόπουλος γιατί κάνει γαργάρα την -ανύπαρκτη- συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στα μαχητικά αεροσκάφη, Rafale; Ως γνωστόν, η κατασκευάστρια, Dassault, έχει κατηγορηθεί για αποικιοκρατικές συμπεριφορές και για άρνηση να δώσει έστω και την κατασκευή μιας βίδας σε ελληνικές εταιρείες.

Πάμε παρακάτω. Μιλάει ο υπουργός Άμυνας για τα Ναυπηγεία. «Τα δύο ελληνικά ναυπηγεία -λέει- μετά από χρόνια απαξίωσης, έχουν ήδη εισέλθει στον δρόμο της εξυγίανσης με ορατή την προοπτική να αναλάβουν ναυπηγικό έργο τόσο από το πρόγραμμα πρόσκτησης κορβετών (που είναι σε τελική φάση διαπραγματεύσεων), όσο και από το πρόγραμμα ΕΜΖ των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ».

Κατ’ αρχήν, να το δούμε και να μην το πιστεύουμε! Όπως και να’ χει, όμως, τι θέλει να μας πει ο Ν.Παναγιωτόπουλος; Ότι πρέπει να του δώσουμε και παράσημο; Ότι χρειάστηκαν να περάσουν 3,5 χρόνια διακυβέρνησης  της ΝΔ, για να δούμε τώρα, όπως ισχυρίζεται, κάποιο φως στην άκρη του τούνελ των Ναυπηγείων; Κατανοητό, τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα. Μετά όλα τα προβλήματα λύνονται.

Η αποθέωση είναι ο ισχυρισμός του υπουργού Άμυνας ότι η Ελλάδα… σαρώνει στα ευρωπαϊκά κονδύλια για την έρευνα και τις αμυντικές τεχνολογίες. Ας τρέμουν οι υπερδυνάμεις της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) στην πολεμική βιομηχανία! Δεν έχει σημασία που αυτές απορροφούν τη μερίδα του λέοντος των κονδυλίων, και αφήνουν κάτι ψίχουλα και στην Ελλάδα και τους άλλους μικρούς.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα στον αμυντικό τομέα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας EDF (European Defence Fund) βρίσκεται μέσα στις πέντε υψηλότερες θέσεις επί του συνόλου των χωρών που συμμετέχουν», είπε ο υπουργός. Και πρόσθεσε: «Μόνο από το τελευταίο πρόγραμμα του 2022, οι ελληνικές εταιρείες θα ενισχυθούν με 45 εκατ. ευρώ μέσω χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα του EDF».

Μια ματιά σε αυτά τα ευρω-κονδύλια δείχνει ότι για το διάστημα 2021 – 2027 θα διατεθούν 8 δισ. ευρώ. Κι αυτά σε πρώτη φάση, διότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν εκτοξευθεί οι παραγωγές όπλων και οι έρευνα για νέα οπλικά συστήματα. Άραγε, τα 45 εκ. που διαφημίζει ο Ν.Παναγιωτόπουλος, τα θεωρεί «σοβαρό» ποσόν;

Έτσι, ο υπουργός Άμυνας, με βάση τις παραπάνω φαντασιώσεις του, καταλήγει στο αυθαίρετο συμπέρασμα: «Ο ισχυρισμός (σ.σ. Τσίπρα) πως «από εξοπλιστικά ύψους 14 δισ. δε θα επωφεληθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία ούτε κατά ένα ευρώ» είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και εξωφρενικός. Με δεδομένη την απόλυτη αδράνεια της κυβερνητικής του θητείας, το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι όψιμο και υποκριτικό. Όσο για την αναγγελία περί «επαναδιαπραγμάτευσης» των συμβάσεων, η προηγούμενη οδυνηρή εμπειρία της χώρας από το αποτέλεσμα της τελευταίας μείζονος επαναδιαπραγμάτευσης που είχε κάνει αυτός και η κυβέρνησή του, μόνο μεγάλη ανησυχία μπορεί να προκαλέσει».

Με δεδομένο, εκτός των άλλων, ότι ο Α.Τσίπρας επέλεξε να πάει -συγκεκριμένα- στην ΕΑΒ, υπονοεί κάτι ο Ν.Παναγιωτόπουλος; Όπως, για παράδειγμα, ότι ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπλοκάρει την πώληση της ΕΑΒ στη Lockheed Martin; Τελικά, θα ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση εάν πουλήσει την εταιρεία ή όχι; Έχουν ξεκαθαρίσει οι εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης σχετικά με αυτό; Διότι ο κύριος μέτοχος στην ΕΑΒ είναι το υπουργείο Οικονομικών και όχι το Άμυνας. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να καταψηφίσει μια τέτοια εξέλιξη, αλλά άπαντες είναι επιφυλακτικοί ως προς το εάν θα κάνει παντιέρα του την πώληση της ΕΑΒ.

  1. Αμυντική βιομηχανία…. Πεταμένα λεφτά ! Εφόσον έχουμε δημιουργήσει ΟΛΟΚΛΗΡΗ Ίλη Ιππικού με επικεφαλής Ταξ/χο δεν φοβόμαστε κανέναν ! Στ’ άλογα λοιπόν !!!! (Ανεπιβεβαίωτες φήμες υπάρχουν και για σύσταση Ίλης πολεμικών ελεφάντων). Και για όποιον νομίζει οτι πρόκειται για fake news τον παραπέμπω στο Defence point.gr thw 24/10/2022.

  2. Ζήτω ο Τσίπρας ο πατριώτης. Θα επεκτείνει στα 12 μίλια και τα ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορα.

  3. Ποτέ δεν υπήρξε αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα. Υπήρξαν κάποιες κρατικές και κρατικοδίαιτες “βιομηχανίες” που ζούσαν και ζουν (ακόμη και τώρα που έχουν κλείσει!) σε βάρος του Ελληνα φορολογούμενου πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

    Από το Λεωνίδας που ήταν το αυστριακό Steyer και όχι Ελληνικό προιόν και που στοίχιζε πολύ περισσότερο από το αντίστοιχο Μ-113 μέχρι τα G-3 που πήγαμε και φτιάξαμε μισό εκατομμύριο (περίπου 4 φορές περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε) γιατί η “βιομηχανία” δεν μπορούσε να φτιάξει κάτι άλλο μέχρι το μισό δις Ευρώ που πήγε χαμένο γιατί ο Καμμένος βρήκε κάτι α/ε του 60 σε μια μάντρα που είχαν βγει εκτός για πάνω από 10 χρόνια και σάπιζαν και αποφάσισε….να τα εκσυγχρονίσει μέχρι τα μεταγωγικά που πήγαιναν για σερβις και δεν ξαναγύρναγαν για δεκαετία μέχρι τη πυραυλάκατο που πήρε τόσα χρόνια για να την φτιάξουν που όταν την παρέδωσαν χρειαζόταν εκσυγχρονισμό ενώ κόστισε όσο μια κορβέτα!

    Μια ματιά δίπλα στη Τουρκία εξηγεί τι είναι αμυντική βιομηχανία με κάλυψη του 70% των αναγκών της και εξαγωγές δις Ευρώ κάθε χρόνο.

    Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να καθίσουν στο σκαμνί όλοι οι υπεύθυνοι από το 1974 μέχρι σήμερα για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε μια ιστορία λεηλασίας που λέγεται “Ελληνική αμυντική βιομηχανία” και που δεν είναι ούτε Ελληνική (δεν υπάρχει ούτε ένα Ελληνικο προιόν σε μισό αιώνα!), ούτε Αμυντική (στη πραγματικότητα υπονόμευσε το αξιόμαχο των ΕΔ και απόμυζησε τα κονδύλια για εξοπλισμούς), ούτε Βιομηχανία (υπάρχουν μόνο κάτι κουφάρια εδώ και πολλά χρόνια)

    Η “Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία” στη πραγματικότητα υπήρξε ο 5ος κλάδος των Τουρκικών ΕΔ.
    Αν γίνει πόλεμος και χαθεί αυτή η ιστορία θα εξηγεί έναν από τους βασικούς λόγους της ήττας.

  4. Η ΕΑΒ από ότι ξέρω παρήγαγε και πυρομαχικά. Αν γίνει πόλεμος θα γεμίζουμε τα G3 και τους όλμους με νεοφιλελευθερα βλήματα.

  5. Σκέφτηκαν οι άνθρωποι, με τόσα πειθήνια βλήματα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα δεν χρειαζόμαστε την εγχώρια παραγωγή πολεμικού υλικού. Έτσι ο ηγεμόνας μας θα έχει την ευχέρεια, μόνος του, να διαπραγματεύεται την αγορά οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο επιστήμονας που διάβασε τις στάχτες της Πομπηίας και έφτασε στον...

Μέχρι χθες ο Γκρατσιάνο Ρανότσια ήταν ένας άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Αν και ο Ιταλός ακαδημαϊκός έχει να παρουσιάσει...

Η κλιματική αλλαγή μάς απειλεί

Η φετινή άνοιξη άρχισε στην Ελλάδα με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή. Στις 6 Απριλίου, σχεδόν έναν μήνα πριν...

Οι θρύλοι που υφαίνουν τη ζωή μας

Απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αριστερά του δρόμου, υπήρχε στις αρχές του 1980 ένα ταβερνάκι, ο...

Πομπηία της Ελλάδας η Αρχαία Μεσσήνη

Ελληνική Πομπηία έχουν ονομάσει την Αρχαία Μεσσήνη, την πολιτεία που ανέδειξε ο πρωτοπόρος και οραματιστής αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, και...