Το μαντείο δεν βγάζει πια χρησμούς

Του Μανώλη Κοττάκη

Εδώ και εννέα χρόνια ο επιχειρηματίας και τέως εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Συμεών Τσομώκος συνέλαβε και άρχισε να υλοποιεί μια εξαιρετική ιδέα: Να διοργανώσει μια ανάσα από το Μαντείο των Δελφών, στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, το «ελληνικό Νταβός».

Ένα ετήσιο Forum στο οποίο συγκεντρώνονται προσωπικότητες από τον δυτικό κόσμο και να συζητούν όλα τα μεγάλα γεωπολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα του πλανήτη. Τα πρώτα χρόνια το εγχείρημα σημείωσε αξιόλογη επιτυχία. Παγκόσμιοι ηγέτες, οικονομολόγοι, καθηγητές ξένων φημισμένων πανεπιστημίων, δημοσιογράφοι μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού, στρατιωτικοί, στελέχη του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της Ε.Ε. έδιναν το «παρών» και συγκέντρωναν την προσοχή.

Με τα χρόνια, όμως, το εγχείρημα άρχισε να φθίνει. Ο ίδιος συντόνισα μία φορά έναν διάλογο το 2019, με προσκεκλημένο τον τότε πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά αρνήθηκα να συντονίσω έπειτα από ευγενική πρόταση που μου έγινε στον διάλογο με τον (τότε) πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Δεν θα νομιμοποιούσα ποτέ το όνομα «Βόρειος Μακεδονία», η Συνθήκη των Πρεσπών μού έδινε το απόλυτο δικαίωμα. Ιδιώτες, μη κρατικές οντότητες μπορούν να χρησιμοποιούν άλλο όνομα.

Αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια. Το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το Forum των Δελφών άρχισε να χάνει τη διεθνή αίγλη του (με αποκορύφωμα τη φετινή διοργάνωση την οποία αρνήθηκε να τιμήσει ο πρωθυπουργός για ένα γινάτι – ενοχλήθηκε γιατί η διοργανώτρια έκανε συνέδριο στη Θράκη με έναν εκδοτικό όμιλο), επειδή «περνά» και αυτό την ασθένεια όλου του δυτικού κόσμου. Την ίδια ασθένεια περνά και το φθίνον Νταβός, άλλωστε. Απουσιάζει ο αντίλογος και η αυτοκριτική για τα έργα και τις ημέρες της Δύσεως. Πλην κάποιων εξαιρέσεων, όποιος πάει εκεί γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα ακούσει τη μία και μοναδική σκέψη του φιλελεύθερου κόσμου. Δεν υπάρχει αντίλογος, δεν υπάρχει αυτοκριτική.

Οι υπουργοί κατά βάση υπηρετούν το κυρίαρχο αφήγημα του Μαξίμου και της Συμμαχίας με «κομμουνιστική πειθαρχία», ενώ οι στρατιωτικοί, οι δικαστές, οι καθηγητές, οι πολιτικοί, οι υπουργοί και οι ηγεσίες αναπαράγουν την οπτική του συστήματος. Κινέζους και Ρώσους, BRICS, δεν θυμάμαι να έχουν προσκαλέσει οι διοργανωτές. Απαγορεύεται. Μόνο που αυτό δεν βγάζει πουθενά. Η λογική «η καλή Δύση» και ο «άξων του κακού, λοιπός κόσμος» δεν μας πάει πουθενά.

Το πρώτο μάθημα το πήραμε στην Ουκρανία, αλλά δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε. Πανηγύριζαν άπαντες στο Forum του 2022 ότι ενώθηκε η Δύση, ενώθηκε η Ευρώπη, ενώθηκε το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ, θα πέσει ο Πούτιν από τις εσωτερικές αναταραχές που θα φέρουν οι κυρώσεις, ότι θα νικήσει η Ουκρανία, και πού είμαστε σήμερα; Η Δύση είναι διασπασμένη μεταξύ αυτών που θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν για να διαρκέσει ο πόλεμος μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και εκείνων που αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ο «ήρως» της προπαγάνδας Ζελένσκι έχει βγει ως διακονιαραίος και ζητά λεφτά και όπλα με τον δίσκο στο χέρι για να καθυστερήσει την επερχόμενη ήττα. Μόνο μια γενίκευση του πολέμου τον σώζει. Ενώ ο Πούτιν, αγέρωχος, επικρατεί και βλέπει το ΑΕΠ του να έχει αλματώδη αύξηση χάρη στην πολεμική οικονομία.

Απέρριψε το «don’t» που του απηύθυνε τότε ο Μπάιντεν και σήμερα βρίσκεται εδραιωμένος. Ε, λοιπόν, δεν πήραμε και πολλά μαθήματα από την Ουκρανία και συνεχίζουμε τα ίδια με το Ισραήλ. Ενώ ο δυτικός κόσμος διασπάται και σε αυτό το μέτωπο (ο Μπάιντεν προτού πει «don’t» στους Ιρανούς είπε το ίδιο και στον Νετανιάχου χωρίς να εισακουστεί από αμφοτέρους – οποίο κύρος!), εμείς μετέχουμε στις ουρανομήκεις κραυγές κατά του ισλαμικού κόσμου.

Η μοναδική αυτοκριτική που ακούστηκε στους Δελφούς, στους οποίους βρέθηκε υφυπουργός να ισχυριστεί ότι «νικάμε στην Ουκρανία», ήταν από ένα επίλεκτο μέλος των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, που αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ νόμιζε ότι η Χαμάς είχε εξοντωθεί και ότι είχαν απομείνει στις τάξεις της 70 μαχητές, αντί των 3.000 που αντίκρισαν απέναντί τους.

Το χειρότερο απ’ όλα για τη Δύση, όμως, η οποία τρέχει να υπερασπιστεί με μαχητικά -βρετανικά, αμερικανικά και άλλα- έναν αχανή γεωπολιτικό χώρο, από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή, είναι ότι δεν κατάλαβε πως σε αυτή τη γεωπολιτική παρτίδα πόκερ έπεται. Δεν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δεν κάνει αυτή την πρώτη κίνηση. Αλλά ηγεσία στον σύγχρονο κόσμο σημαίνει να δρας πρώτος. Οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν την ολιγωρία – αναξιοπιστία της Δύσεως στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και εισέβαλαν στην αυλή της Ουκρανίας. Οι Παλαιστίνιοι βαρέθηκαν να περιμένουν έγκριση για την ίδρυση κράτους και άναψαν το φιτίλι μιας αντιπαράθεσης που με μαθηματική βεβαιότητα ήξεραν ότι θα απλωνόταν πέραν των συνόρων τους. Σήμερα που μιλάμε, λοιπόν:

– Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν τη βοήθεια στους συμμάχους τους Ουκρανούς στο Κογκρέσο και το αιώνιο κορόιδο, η Ευρώπη, καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ενώ ήδη πληρώνει ακριβά την ενεργειακή κρίση. Αντί να συντάσσεται σαν μια γροθιά, υποτάσσεται.

– Οι Δημοκρατικοί με το ζόρι δεν εκδηλώνουν δημοσίως την ισχυρά δυσφορία τους για την αυτόνομη πολιτική Νετανιάχου στη Μέση Ανατολή, που ανατινάζει την παγκόσμια σταθερότητα και δημιουργεί νέα οικονομική κρίση στον κόσμο.

– Οι Ρώσοι, με τους Κινέζους και τους Τούρκους, ενθαρρύνουν σε έναν βαθμό το ξέσπασμα της σύγκρουσης, γιατί βοηθά τα γεωπολιτικά σχέδιά τους εναντίον της φθίνουσας Δύσης.

Εμείς εδώ δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από όλα αυτά και επαναλαμβάνουμε στερεότυπα του τύπου «Είμαστε όλοι Ισραηλινοί». Όπως το 2022 λέγαμε ότι «είμαστε όλοι Ουκρανοί» και σημαιοστολίζαμε – φωταγωγούσαμε στα κίτρινα τα δημόσια κτίρια. Δυστυχώς, η παρακμή της γεωπολιτικής ανάλυσης κτύπησε και την «Πυθία». Καμία πρωτοτυπία! Το μαντείο δεν βγάζει πια χρησμούς!

  1. Το Μαντείο βγάζει χρησμούς. Αλλά η φασιστική δυτική εξουσία (της οποίας υπαλληλάκι είναι Μητσοτάκης, Συριζα και λοιποι) δεν θέλει να τους ακούσει. Πονάνε βλεπεις οι χρησμοί. Δειχνουν καταρευση των θεσμών και της νεας ταξης πραγματων. Και τα δυτίκια παθαίνουν κρίση οταν το ακουνε. Δεν μπορούν να το πιστέψουν.

    Βέβαια μεχρι να πεσουν θα μεσολαβησει μεγαλος πολεμος. Δεν θα πεσει ευκολα αυτο το συστημα.
    Ειναι η μάχη του Καλού με ένα δαιμονικό σύστημα. Το σύστημα αυτό οι προφήτες των Γραφών το ονομάσαν ο αντίχριστος. Και ειναι ενας προς ενας ολοι τους προσκυνημενοι στον αντιχριστο. Το ιδιο και αυτοι που τους ψηφιζουν.

    Ας εχουμε υπομονη λοιπον, Πίστη και δύναμη. Το συστημα τους ειναι επίγειο. Η Δυναμη μας ειναι Συμπαντική.
    Δεν χρειάζεται να εισαι προφητης για να “δεις” το αποτελεσμα.

  2. Κάπως έτσι επαναλαμβανόμαστε σε όλα αυτά που εκφράζουμε εδώ και πολύ καιρό.
    Η σύγχρονη Πυθία έχει παραχωρήσει την θέση της στην αντίληψη, την λογική, την ενημέρωση.
    Αυτό το σύστημα κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνεται με μεγαλύτερη φθορά.
    Αυτό από μόνο του το καθιστά πολύ αδύναμο.
    Η καθυστέρηση διατηρεί πολλούς κρυφούς λόγους, ώστε όταν όλα θα έχουν τελειώσει,
    το υπάρχον σύστημα να παραμείνει αδρανές σε βάθος χρόνου.
    Ο Δυτικός κόσμος σέρνεται σε βαθιές τομές στο πολιτικό του κατεστημένο, αργεί να το αποδεχθεί
    δεν γίνεται βεβαίως να το αποφύγει, επομένως το παρατείνει όσο αντέξει προς την τελική πτώση.
    Όταν λοιπόν γράφεται από έναν άνθρωπος που κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην Ε.Ε, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του μπλοκ, πως τίποτα δεν λειτούργησε, επίσης πως η Ε.Ε δεν κατάφερε να κάνει τίποτα.
    Σηματοδοτεί αυτό που αναμένεται, που όσο και να καθυστερεί προ των πυλών η είσοδος.
    Υ.Γ Αυτό το φόρουμ των Δελφών κάπως ξένο για την Ελληνική νοοτροπία δεν ταιριάζει?

  3. Είστε αφελείς. Το “σύστημα” δεν πρόκειται να πάθει τίποτα. Προωθεί παγκόσμιες, υποχρεωτικές, τυραννικες λύσεις όπως ομόσπονδοποιηση Ε.Ε., παγκόσμια οργάνωση αντιμετώπισης πανδημιων (ή φανταστικών τέτοιων), παγκόσμια επιβολή λύσεων για την κλιματική αλλαγή, ηλεκτρονικό φακελωμα όλων μας κτλ. Και εσείς βλέπετε την κατάρρευση του !! Σε λίγο θα είμαστε μαμ, κακά και νάνι μόνο και αυτά εάν και όταν το επιτρέπουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Σαμαράς τώρα θυμήθηκε τα Ελληνοτουρκικά

Αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιφυλάξει ρόλο... σχολιαστή για την πολιτική ζωή της χώρας και τα τεκταινόμενα εντός της...

Διάτρητες οι εκλογές και η επιστολική ψήφος!

Είναι η ίδια η κυβέρνηση που γεννά την καχυποψία των πολιτών για τις κινήσεις της. Η διαφθορά αποτελεί τη...

Ο Δούκας «έκοψε» την Καρυστιανού από εκδήλωση για τα Τέμπη!

Μία διπλή πρωτοφανής αθλιότητα εις βάρος των συγγενών των νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και της μνήμης των 57 θυμάτων βρίσκεται...

Κίνδυνος – θάνατος τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Η συνεδρίαση των αντιπροσωπιών Ελλάδας - Τουρκίας την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα για τη διαμόρφωση και τη σύνταξη στρατιωτικών...