Ο ψευτομουφτής εξόργισε ακόμα και τους δικούς του

Ο εκλεκτός του Ερντογάν στη Θράκη εκδιώχθηκε από τους μουσουλμάνους της περιοχής, επειδή πήγε να επιβάλει με το «έτσι θέλω» τον «φυτευτό» ιμάμη του – Νέα ποταπή πρόκληση χθες από το τουρκικό ΥΠΕΞ που ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στην Τουρκική Ενωση Ξάνθης

Του Βασίλη Γαλούπη

Η Παρασκευή ήταν μια δύσκολη μέρα για τον εκλεκτό του Ερντογάν και μακρύ χέρι της Τουρκίας στη Θράκη, Μουσταφά Τράμπα. Μετά τον θάνατο του ιμάμη Σμίνθης, ο ψευτομουφτής προσπάθησε να επιβάλει με το «έτσι θέλω» στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής τον ιμάμη που θα εξυπηρετούσε τις δικές του επιδιώξεις.

Συνέπεια των αυταρχικών κινήσεων του Τράμπα ήταν να εξεγερθούν οι πιστοί εναντίον του. Τα επεισόδια που έγιναν την Παρασκευή εναντίον του στο τέμενος της Σμίνθης κρίνονται πρωτοφανή, αφού εκδιώχθηκε από τους μουσουλμάνους της Θράκης κατά τη διάρκεια της προσευχής. Προκλήθηκε τέτοια ένταση που, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσο ενημέρωσης, όλα άρχισαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν ο επί 30 χρόνια ιμάμης Σμίνθης Αχμετσίκ Μεχμέτ αρρώστησε και χρειάστηκε να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου διασωληνώθηκε.

Εν μέσω Ραμαζανιού, τις προσευχές στη Σμίνθη τελούσε ο αντικαταστάτης του. Ο ιμάμης Ξάνθης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή κι έτσι, μόλις δύο ημέρες μετά την κηδεία, ο ψευτομουφτής της περιοχής Μουσταφά Τράμπα προσπάθησε να επιβάλει όχι μόνο την παρουσία του αλλά και τον ιμάμη της επιλογής του.

Οι πιστοί αντέδρασαν έντονα, ειδικά όταν ο «ψευτομουφτής» ανέβηκε στις σκάλες του τεμένους για να ενημερώσει τους πιστούς για τις προθέσεις του. Το επεισοδιακό σκηνικό με φωνές κι ένταση κατέγραψαν κάμερες, με τα βίντεο να βλέπουν το φως της δημοσιότητας άμεσα.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το τουρκικό προξενείο στη Θράκη και η ψευτομουφτεία θεώρησαν ότι βρήκαν μία καλή ευκαιρία να «πατήσουν πόδι» και να επιβάλουν δικό τους άνθρωπο ως ιμάμη Σμίνθης, καθώς ο αποθανών θεωρείται ότι δεν ανήκε στο περιβάλλον του προξενείου και στήριζε τη νόμιμη μουφτεία.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν στα θρακιώτικα ΜΜΕ ότι οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του μειονοτικού χωριού είχαν «στριμώξει» με άγριες διαθέσεις τον ψευτομουφτή και τη συνοδεία του, φωνάζοντάς τους «φύγετε από το χωριό μας, δεν σέβεστε τίποτα, δεν έχετε καμιά δουλειά στη Σμίνθη!» Τότε, πανικόβλητοι ο ψευτομουφτής και τα φερέφωνα του προξενείου κάλεσαν την Αστυνομία.

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, ο ψευτομουφτής έκανε την εμφάνισή του στο τέμενος της Σμίνθης για την προσευχή της Παρασκευής, συνοδευόμενος από κλιμάκιο… 15 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο πρόεδρος της τέως Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Οζάν Αχμέτογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας και επίδοξος βουλευτής Χουσεΐν Μπαλτατζή, δέκα θρησκευτικοί λειτουργοί της ψευτομουφτείας, και στελέχη τουρκόφωνων ΜΜΕ της περιοχής. Εκτιμάται πως η… συνοδεία του Μουσταφά Τράμπα κρίθηκε ότι έπρεπε να ήταν πολυπληθής, ως μήνυμα για τυχόν αντιδράσεις των πιστών, κάτι που δεν συνέβη.

Τα αίματα άναψαν όταν ο Τράμπα άρχισε το κήρυγμά του λέγοντας «έχουμε έναν καλό άνθρωπο για ιμάμη στο χωριό…» Οι πιστοί τον διέκοψαν φωνάζοντας και λίγο έλειψε να τον προπηλακίσουν. Τελικά, η προσευχή ολοκληρώθηκε με μία ώρα καθυστέρηση, λόγω των επεισοδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως, ο εκλεκτός του Τράμπα για τη θέση του ιμάμη παραδίδει μαθήματα κορανίου στο χωριό, αλλά οι κάτοικοι δεν τον θέλουν επειδή προτιμούν το δεξί χέρι του Αχμετσίκ Μεχμέτ, ο οποίος θεωρείται ότι είναι μακριά από τη σφαίρα επιρροής του προξενείου και της ψευτομουφτείας. Ως γνωστόν, το τουρκικό προξενείο δρα εδώ κι έναν αιώνα σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, με ανοιχτές παρεμβάσεις στα θέματα της μειονότητας της Θράκης.

Όταν το 2022 είχε εκλεγεί ο Τράμπα, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε καταγγείλει πως «η τουρκική πλευρά επιχειρεί, για μία ακόμη φορά, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την προβολή ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη», τονίζοντας πως «είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι η Τουρκία επιχειρεί να καθιερώσει σε ένα τρίτο κράτος διαδικασίες εκλογής θρησκευτικών ηγετών, τις οποίες η ίδια δεν εφαρμόζει στη δική της επικράτεια».

Μόλις χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε ακόμα μία άκρως προκλητική ενέργεια. Με ανάρτηση στο Χ ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης: «Χρόνια πολλά για τα 97 χρόνια της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης! Υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της Ένωσης να χρησιμοποιήσει το όνομά της, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης απαγορεύτηκε από τις ελληνικές Αρχές το 1987 και το 1999. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι έχει σχέσεις με το Τουρκικό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης και την ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση των Γκρίζων Λύκων.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1927 με αρχική ονομασία «Οίκος της τουρκικής νεολαίας της Ξάνθης». Το 1936 μετονομάστηκε, έπειτα από αίτηση του σωματείου στο πρωτοδικείο της Ξάνθης, σε Τουρκική Ένωση Ξάνθης.

Τον Νοέμβριο του 1987, μαζί με άλλες τουρκικές οργανώσεις της δυτικής Θράκης, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης απαγορεύτηκε, επειδή, σύμφωνα με το Εφετείο Θράκης, η λέξη «Τουρκική» στους τίτλους της απειλούσε τη δημόσια τάξη και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για να αναφέρεται σε Τούρκους πολίτες.

Έπειτα από σειρά εφέσεων το Εφετείο Θράκης απέρριψε την επανεγγραφή της Ένωσης. Το 2017 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε μια διάταξη, που προβλέπει ότι και μετά τη δημιουργία δεδικασμένου, η αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ένωση Ξάνθης μπορεί να υποβάλει εκ νέου στην ελληνική Δικαιοσύνη αίτημα για την αναγνώρισή της.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η αφή του Αγίου Φωτός, ένα διαρκές θαύμα

Στις μέρες μας, οι σκοτεινές δυνάμεις του διεθνούς σιωνισμού διεξάγουν με ιδιαίτερη ένταση έναν ύπουλο πνευματικό πόλεμο, ο οποίος...

Έναν μακρινό Απρίλη στο Μεσολόγγι

«Έναν μακρινό Απρίλη, το Πάσχα του 1824, στο Μεσολόγγι, αυτήν τη μικρή, παράταιρη και ξεχασμένη σήμερα πολιτεία, πέθανε ένας...

«Η Μακεδονία θα μας σώσει»

Ο μακαριστός και πραγματικός Εθνάρχης Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε μία ιστορική ομιλία του στις 3 Ιουνίου 2006 είχε πει: «…...

Οικολογικό τσιμέντωμα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έκρηξη στην οικοδομή, η οποία οφείλεται κυρίως στο απαράδεκτο νομοθέτημα για την αύξηση των...