Οποιαδήποτε ένταση απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου*

Ως χώρα βρισκόμαστε γεωγραφικά σ’ ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του πλανήτη, καθώς -όπως έχει αποδείξει η ιστορία- οτιδήποτε γίνει στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να μας επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ειδικά αυτή την εποχή και μετά τη νέα κρίση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, αυτή η ανησυχία μας εντείνεται. Ήδη βιώνουμε τις συνέπειες των δράσεων των ανταρτών Χούθι, με δυσκολίες στις μεταφορές εμπορευμάτων και σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις, αυξήσεις ναύλων, άνοδο της τιμής των πρώτων υλών, διαφόρων προϊόντων, αλλά και των καυσίμων.

Οπότε τα τύμπανα πολέμου που ηχούν για τα καλά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά το νέο επεισόδιο που είχαμε το Σάββατο το βράδυ, δυστυχώς, μας αφορούν όλους. Μία περαιτέρω κλιμάκωση της διένεξης Ισραήλ – Ιράν θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία, ενώ οι χώρες που θα πληγούν άμεσα είναι αυτές που βρίσκονται κοντά στο σημείο της έντασης και που έχουν σχετικά αδύναμες οικονομίες.

Γι’ αυτό και βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο να τονίζεται η ανάγκη της ειρήνης, καθώς όλοι γνωρίζουν τους κινδύνους μίας νέας περιπέτειας εξαιτίας μία εκτεταμένης πολεμικής σύρραξης στην «πυριτιδαποθήκη» που λέγεται Μέση Ανατολή. Σε μία ενδεχόμενη κλιμάκωση θα χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί, ενώ θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές των οικονομιών πάρα πολλών κρατών.

Θεωρώ απόλυτη αναγκαιότητα να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να μην εκτραχυνθεί περισσότερο η κατάσταση και να επικρατήσει η πολυπόθητη ειρήνη, που είναι η βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας κάθε χώρας.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα εμφανιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας από κάποιους που, με αφορμή την ένταση στη Μέση Ανατολή, μπορεί να επιχειρήσουν ν’ ανεβάσουν τις τιμές των αγαθών και των προϊόντων. Για εμένα ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες ήδη κινούνται ανοδικά, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Θα είναι αδικαιολόγητες, λοιπόν, αυτή την περίοδο όποιες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, και ζητάμε από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει όλους τους εποπτικούς μηχανισμούς και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, προκειμένου να μη δούμε περίεργες ανατιμήσεις στην αγορά.

Η ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές για περαιτέρω βάρη. Μην ξεχνάμε ότι η οικονομία μας προέρχεται από μία μακρά και επίπονη περίοδο κρίσης, ενώ ακολούθησαν η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και όλες οι συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και από τον πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται εκεί.

Κάθε απόφαση, κάθε δράση, κάθε μέτρο που λαμβάνεται από την κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύει στη στήριξη της κοινωνίας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

*Προέδρου ΕΕΑ και επίτιμου διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο εθνικός στόχος μιας γυάλινης οικονομίας

Σκληρός μονεταριστής ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, είχε δυσαρεστήσει πολλούς στα χρόνια του ψευδεπίγραφου σημιτικού...

Η φτωχοποίηση των Ελλήνων και η… νομιμοποίηση της ληστείας μέσω της...

Στις 11 Νοεμβρίου 1942 η τουρκική κυβέρνηση του Şükrü Saracoğlu επέβαλε τον «Εφάπαξ Φόρο Πλούτου - Varlık Vergisi», στοχεύοντας...

Σαν την Κούβα επί Μπατίστα

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιτύχει ρεκόρ φτώχειας για τους Έλληνες και η χώρα ετοιμάζεται να ξεπεράσει σε...

Κατέρρευσε το «οικονομικό θαύμα Μητσοτάκη»

Για ολόκληρες γενιές Ελλήνων που θα πάνε χαμένες και για την επίσημη κατάντια της Ελλάδας ως της φτωχότερης χώρας...