Πλήγμα για το γόητρο των ΗΠΑ η στήριξη στο Ισραήλ

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Το αμερικανικό διπλωματικό σώμα έχει αρχίσει να «κλοτσάει» για την πολιτική της κυβέρνησής του στη Μέση Ανατολή.

Μετά τη γνωστοποίηση σχετικού υπομνήματος, που συνέταξαν διπλωματικοί που υπηρετούν στην κεντρική υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με παραλήπτη τον υπουργό Άντονι Μπλίνκεν, το CNN αποκάλυψε ότι Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούν στην εμπόλεμη ζώνη έστειλαν διπλωματικό τηλεγράφημα στον Λευκό Οίκο προειδοποιώντας ηχηρά ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα προκαλούν σοβαρή ζημιά στη φήμη των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το δίκτυο, που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για… φιλοπαλαιστινιακή στάση, αναφέρει ότι έλαβε το τηλεγράφημα που συντάχθηκε από διπλωμάτη που εδρεύει στο Ομάν. Η καταστροφική και θανατηφόρα στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα «χάνει για εμάς τους Άραβες πολίτες για μια γενιά», διαπιστώνει το τηλεγράφημα, όπως είπε ο διπλωμάτης. Η ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειες του Ισραήλ εναντίον αμάχων θεωρείται «ως υλική και ηθική υπαιτιότητα σε αυτά που θεωρούν πιθανά εγκλήματα πολέμου», σημειώνεται στο τηλεγράφημα, με την υποσημείωση «χάνουμε στον πόλεμο της επικοινωνίας».

Στην ίδια διπλωματική ενημέρωση υπογραμμίζεται ότι η ζημιά που προκλήθηκε στην εικόνα των ΗΠΑ από την υποστήριξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα δεν θα αποκατασταθεί γρήγορα.

Η Ουάσινγκτον είναι ο απαραίτητος υποστηρικτής του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ παρέχουν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, ετησίως. Ο Λευκός Οίκος ζητεί τώρα από το Κογκρέσο να εγκρίνει 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια ασφαλείας για το Τελ Αβίβ για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα. Εκτός τούτων, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μπλοκάρει τις προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός.

Ο συγγραφέας του τηλεγραφήματος περιέλαβε πρόσφατο σχόλιο σε μια κρατική αιγυπτιακή εφημερίδα, που ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν ο πιο σκληρός Αμερικανός ηγέτης. «Η σκληρότητα και η περιφρόνηση του προέδρου Μπάιντεν για τους Παλαιστινίους ξεπέρασαν όλους τους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ», αναφέρει. 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Ελλάς και Κύπρος στην οριογραμμή των συγκρούσεων

Οι επόμενες ημέρες ή ίσως και ώρες θα δείξουν κατά πόσον θα υπάρξει αυτοσυγκράτησις και δεν θα έχουμε κλιμάκωση...

Σειρά έχει το Ιράν ή η Τουρκία;

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων...