Το πρόσωπο το οποίο έχει επιλέξει η κυβέρνηση για το αξίωμα δεν έχει απλώς «πράσινες» καταβολές -όπως και πολλοί άλλοι, άλλωστε, την τελευταία πενταετία-, αλλά έχει άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά…
Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Στα τέλη Ιουλίου είχε γίνει η πρώτη απόπειρα να επικυρωθεί η τοποθέτηση του νέου Συνηγόρου του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η προσπάθεια απέτυχε και επαναλήφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, τον Σεπτέμβριο. Ναυάγησε κι αυτή, όμως, και τώρα επίκειται ο τρίτος γύρος…
Τι έχει μεσολαβήσει, ωστόσο, δίνοντας ακόμη πιο έντονη πολιτική διάσταση (και ακόμη μεγαλύτερο σασπένς) στο θέμα; Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και η εκ νέου επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στη μάχη για την ηγεσία.
Και να πώς αυτά τα δύο συνδέονται, εξηγώντας και το pressing που επιχείρησε κατά την προχθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης προς τον νέο «συνομιλητή» του: Το πρόσωπο το οποίο έχει επιλέξει η κυβέρνηση για το αξίωμα αυτό δεν έχει απλώς «πράσινες» καταβολές -όπως και πολλοί άλλοι, άλλωστε, την τελευταία πενταετία-, αλλά έχει άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά…
Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, εκτός από καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ηγετικό στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ, προερχόμενος ασφαλώς από το μπλοκ του Κώστα Σημίτη. Όμως, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι κατά την πρόσφατη εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ δεν υποστήριζε τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά την Άννα Διαμαντοπούλου…
Από την περασμένη Τετάρτη η στήλη είχε επισημάνει ότι γύρω από αυτό το θέμα θα εκτυλισσόταν το πρώτο crash test από πλευράς Μητσοτάκη για την κυριαρχία στον χώρο του κέντρου μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη και το πρώτο «λάφυρο» θα ήταν μία από τις πιο σημαντικές ανεξάρτητες Αρχές. Το επιβεβαίωσε η πρωθυπουργική ομιλία προχθές στη Βουλή και τώρα αναμένεται η «απάντηση» της Χαριλάου Τρικούπη…
Είναι φανερό ότι η διελκυστίνδα δεν εξαντλείται στους αριθμητικούς συσχετισμούς και στο εάν θα καταφέρει η Ν.Δ. να εξασφαλίσει την απαιτουμένη αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων με άλλες συμμαχίες. Μεγαλύτερη σημασία και συμβολισμούς έχει -υπό τις νέες συνθήκες- η πολιτική διάσταση του θέματος. Οι ψήφοι ειδικά του ΠΑΣΟΚ (ούτε καν του διχασμένου ΣΥΡΙΖΑ) και η στάση του κ. Ανδρουλάκη βρίσκονται στο «στόχαστρο»…
Στην προηγούμενη φάση της διαδικασίας το ΠΑΣΟΚ είχε τοποθετηθεί αρνητικά. Όμως, τότε ο πρόεδρος Νίκος δεν είχε υποχρεωθεί ακόμη να αποδεχθεί ως εσωκομματικό συνεταίρο (λόγω του 19,52%) την Άννα Διαμαντοπούλου και να τη χρίσει άτυπη υπαρχηγό, ως επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού. Και τώρα ιδού το δίλημμα: Θα «πουλήσει» η Άννα τον άνθρωπό της για να συνταχθεί με το προγενέστερο «όχι» ή θα επιχειρηθεί κάποια άλλη ρελάνς; Κι αν δεν έχει λόγο γι’ αυτά ο νέος (μονοπρόσωπος) πολιτικός σχεδιασμός στη Χαριλάου Τρικούπη, για ποια θα έχει;
Η επιμονή στον πολιτικό διεμβολισμό, όσον αφορά το κέντρο, φάνηκε άλλωστε από το γεγονός ότι, ενώ μετά τη δεύτερη ανεπιτυχή προσπάθεια ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας έλεγε ότι «θα αποσύρει την πρόταση για τον κ. Σωτηρόπουλο», κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου…
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»