Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*
Η κόρη μου πέρασε σε πανεπιστήμιο εκτός Αθηνών όπου μένουμε. Είμαστε τρίτεκνη οικογένεια και με ανυπομονησία περίμενα να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Μητσοτάκη φέτος στη ΔΕΘ για ουσιαστική βοήθεια προς εμάς. Βλέπετε, δεν είμαι ελεύθερος επαγγελματίας ώστε να μπορώ να δηλώνω μικρά εισοδήματα της τάξης των λίγων χιλιάδων ευρώ ετησίως, αλλά είμαι μισθωτός όλη μου τη ζωή. Τα εισοδηματικά κριτήρια που με σοσιαλιστικό τρόπο (ουσιαστικά αποδυναμώνουν όποιον δηλώνει τα πραγματικά του έσοδα σε σχέση με άλλους) έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν μου έδιναν τη δυνατότητα να έχω ούτε ένα ωφέλημα από το κράτος για την ανατροφή των τριών παιδιών μου. Αλλά τώρα με την εισαγωγή σε πανεπιστήμιο της επαρχίας για τη θυγατέρα μου, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την οικογένειά μου.
Πάντα όταν με ρωτάνε τον βαθμό δυσκολίας που έχει το μεγάλωμα των παιδιών απαντάω με μαθηματικό τρόπο, ότι το ζόρι των γονιών ακολουθεί τη συνάρτηση «ν εις τη νιοστή», δηλαδή 1 φορά δυσκολία για μονότεκνους, 4 για δίτεκνους, 27 για τρίτεκνους, 256 για τετράτεκνους κ.ο.κ. Βέβαια, η χαρά που λαμβάνουν οι γονείς και το αίσθημα εκπλήρωσης είναι κατά πολύ περισσότερα από τον κόπο και το άγχος που βιώνεις κατά το μεγάλωμα των παιδιών, και υπερνικάνε τις δυσκολίες. Πάντα ζήλευα τους ανθρώπους που κατάφεραν να κάνουν περισσότερα παιδιά από την οικογένειά μου, και καταλάβαινα ακαριαία πόσο πιο άξιοι και ευλογημένοι είναι από εμένα.
Παρόλο που 17 βουλευτές της Ν.Δ. είχαν, πολύ σωστά, προτείνει την αυτόματη μετεγγραφή των τρίτεκνων σε αντίστοιχη σχολή του τόπου διαμονής τους, το νομοσχέδιο που επιμελήθηκαν ο κ. Πιερρακάκης και η κυρία Ζαχαράκη είναι άκρως απογοητευτικό. Ακόμα μία φορά παιδιά μονότεκνων διαζευγμένων οικογενειών ή άλλες ομάδες έχουν αξιακό προβάδισμα σε σχέση με τρίτεκνους και πολύτεκνους. Στην απελπισία μου, απευθύνθηκα σε επιχείρηση ειδικευμένη σε θέματα μετεγγραφών. Με σοκ άκουσα τον ειδικό που μιλήσαμε να με ρωτάει: «Γιατί δεν παίρνατε ένα εικονικό διαζύγιο πέρυσι, ώστε να αυξήσετε τα μόρια του παιδιού σας;» Είναι δυνατόν η Πολιτεία, που υποτίθεται ότι -και βάσει συντάγματος!- προστατεύει τον θεσμό της οικογένειας, να ωθεί οικογενειάρχες σε εξευτελιστικά εικονικά διαζύγια ώστε να μπορούν να βιοποριστούν; Ελπίζω το νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές να αλλάξει προς τη σωστή κατεύθυνση στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, οι σύλλογοι τρίτεκνων και πολύτεκνων να αντιδράσουν δυναμικά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέσουν αφόρητα ώστε να διορθωθεί η αδικία.
*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)
αγαπητε κυριε τα λετε σωστα πολυ σωστα.εμενα ο γιος μου τελειωσε τη σχολη του εκαβ σε διεκ κανοντας 80 χιλιομετρα πηγαινε ελα στην σχολη καθε μερα βρεξει χιονισει.τελειωσε και εκανε πρακτικη σε κεντρο υγειας.διακινδυνευε την υγεια του καθε μερα δινοντας πρωτες βοηθειες σε ασθενεις ,μαζευοντας χτυπημενους ,πεθαμενους και χερια ποδια διασπαρτα στην ασφαλτο απο τρακαρισματα .ολοι γνωριζαμε οτι απο δεκαετιες η πρακτικη ασκηση πληρωνονταν αλλα τελικα εδω και δυο χρονια δεν υπαρχουν χρηματα στο συγκεκριμενο τομεα.βεβαια οι νυχουδες.οι κομμωτριες οι σεφ και οι τουριστικες επιχειρησεις πληρωθηκαν κανονικα πρακτικη.επειδη μαλλον ο κινδυνος ηταν μεγαλυτερος μην τυχον και καψουν κανενα φαγητο η δεν πετυχει το χρωμα στο μαλλι.και το κερασακι στην τουρτα ηταν οταν εφτιαξε την αιτηση για να παρει την πιστοποιηση για το εκαβ οπου ζητουσαν 50 ευρω για την θεωρητικη εξεταση και 50 ευρω για την πρακτικη.συγχαρητηρια στο κρατος και στο υπουργειο .χωρις καμμια επιδοτηση για πρακτικη ζητουσαν και 100 ευρω για να εξεταστει ο σπουδαστης σε αυτα που εχει ηδη δωσει εξετασεις!!!!!! και περασε με αριστα.αυτη ειναι η καταντια των σχολων που αναγκαζει το κρατος τελικα να σπουδασουν τα παιδια μας.ευτυχως που ειμαστε τριτεκνοι και θα κανει 9 μηνες φανταρος αντι για δωδεκα.παλι καλα