Τα μηνύματα των εκλογών

Του Δημήτρη Γαρούφα*

Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, όπως αναμενόταν, ο ελληνικός λαός έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Με τη μαζική αποχή από τη διαδικασία των εκλογών έδειξε καταρχάς την απογοήτευσή του από τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου που βαρύνεται με τις όποιες παθογένειες παρατηρούνται. Βέβαια, μέρος των μη ψηφισάντων προτίμησε απλά τη θάλασσα παρά την ψηφοφορία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των απεχόντων έκαναν συνειδητή αποχή από μια διαδικασία που βλέπουν να μην έχει κανένα αποτέλεσμα και να μη βελτιώνεται η κατάσταση στη χώρα.

Οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν καταρχήν μήνυμα στην κυβέρνηση, που αρκετές φορές υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη της Ν.Δ. με αλαζονεία επικαλούνταν το 41%, με το οποίο στις προηγούμενες εκλογές οι Έλληνες πολίτες ανέδειξαν τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση της χώρας. Αυτή η αλαζονεία, που επιδεικνυόταν και με πολλούς άλλους τρόπους, προκαλούσε το λαϊκό συναίσθημα κι έτσι οι πολίτες την προσγείωσαν, δεδομένου ότι εγκατέλειψαν τη Ν.Δ. περίπου 1.000.000 πολίτες, στέλνοντας μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου κι όχι να προσπαθεί να αναδείξει σε εθνικό πρόβλημα τα ομόφυλα ζευγάρια, διχάζοντας την ελληνική κοινωνία για ένα θέμα που μπορούσε να λυθεί με κάποια βελτίωση της νομοθεσίας. Έστειλαν μήνυμα, επίσης, ότι πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις της κι όχι να υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει καμιά νέα φορολογία, αλλά στην πράξη να επιβάλει νέα φορολογία στους αυτοαπασχολούμενους – ελεύθερους επαγγελματίες και μάλιστα όχι επί του πραγματικού εισοδήματος, αλλά επί τεκμαρτού…. Βεβαίως, η Ν.Δ. θα είναι άλλα τρία χρόνια στην εξουσία και μπορεί, αν πήρε το μήνυμα, να βελτιώσει τη θέση της, εξαλείφοντας τα φαινόμενα αλαζονείας και ασχολούμενη με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, που ταλανίζονται καθημερινά από την ακρίβεια. Χρειάζεται κυρίως αλλαγή πολιτικής.

Οι Έλληνες πολίτες έστειλαν μήνυμα και στα κόμματα της Κεντροαριστεράς ότι για να έχουν ελπίδα να αντιμετωπιστούν ως κόμματα εξουσίας πρέπει να συνεργαστούν και υπό την ηγεσία κάποιου χαρισματικού ηγέτη μπορεί να ελπίζουν ότι κάποτε θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας

Μήνυμα στάλθηκε και στα μικρά κόμματα που κινούνται δεξιότερα της Ν.Δ., ότι, για να μην αντιμετωπίζονται ως κόμματα διαμαρτυρίας, πρέπει να ενωθούν υπό την ηγεσία χαρισματικής προσωπικότητας, οπότε όλα μαζί θα εκφράζουν το 20% του εκλογικού σώματος και θα αποτελούν πιθανόν υπό κάποιες προϋποθέσεις εναλλακτική λύση για τη χώρα.

Ο πολιτικός μας κόσμος γενικότερα δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και δεν έχει συναίσθηση των προβλημάτων που ήδη αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και των περισσοτέρων που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον. Μπορεί κάποιοι να μιλούν για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε., αλλά δεν βλέπουν ότι οι γειτονικές χώρες Αλβανία, Σκόπια κ.λπ. επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία και γι’ αυτό συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται προς τη χώρα μας. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι πολιτικοί μας τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή και τα αυτοκρατορικά της σχέδια, τα οποία ποτέ δεν εγκαταλείπει.

 *Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

  1. ΤΙ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΟΥ;;; Η ΝΔ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ; ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΤΕ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ, ΕΠΙΕΙΚΩΣ!

  2. NA ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΛΛΑ “ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ”. 1,500,000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ! ΛΥΠΑΜΑΙ Κ. ΓΑΡΟΥΦΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΜΕ ΕΞΟΡΓΙΣΕ. ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΤΟΥ ΣΗΛΩΑΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1990 ΚΑΙ 2000. ΤΩΡΑ ΟΧΙ. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΗΘΩΝ, ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΙΔΙΩΣ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Υποτιμούν τη δύναμη του Ελληνισμού

Επ’ αφορμή του διαβόητου ελληνοτουρκικού διαλόγου, επειδή υπάρχουν πολλοί στα πολιτικά έδρανα αλλά και δημοσιολογούντες που έχουν την αίσθηση...

Κουβέντα για τη σφαγή που συντελείται στη Γάζα!

Την περασμένη Παρασκευή πήγα και πέταξα τα βιβλία ενός Ελληνοεβραίου συγγραφέα που κάποτε εκτιμούσα. Περιφρονώ βαθιά, επειδή είμαι γιος...

Επιτηρούμενη (ψευτο)δημοκρατία με εισαγγελική ευλογία

Πριν από μία περίπου δεκαετία, ο Γάλλος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Φρεντερίκ Γκρο (Frédéric Gros) εξέδωσε ένα καίριας σημασίας βιβλίο...

Οι ψευδαισθήσεις βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα

Η Τουρκία είναι εχθρός μας, ό,τι κι αν νομίζουν οι Απόστολοι του Μαρασμού, τύπου ΕΛΙΑΜΕΠ, που έχουν αναλάβει εξόδοις...