Περί θρησκευτικών ελευθεριών (των άλλων)

Της Δρ. Ελένης Παπαδοπούλου*

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την οθωμανική κυριαρχία, οι Έλληνες, που είχαν υποφέρει τα πάνδεινα για πάνω από τετρακόσια χρόνια, δεδομένου ότι πολλές περιοχές της χώρας απελευθερώθηκαν πολύ αργότερα από το 1821, γκρέμισαν τζαμιά ή τα άφησαν να σαπίσουν. Ήρθαν και η Μικρασιατική Καταστροφή και ο ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες, όπου ο Ελληνισμός ανθούσε από την αρχαιότητα, και τα τζαμιά τελείωσαν για την Ελλάδα, καθώς αποτελούσαν σύμβολο ενός αιώνιου εχθρού και κατακτητή.

Οι Ευρωπαίοι δυτικοί, οι οποίοι ουδέποτε πέρασαν τα πάνδεινα των Ελλήνων από μουσουλμάνους, πιέζουν συνεχώς την Ελλάδα να υποχωρεί στις μουσουλμανικές ή τουρκικές διεκδικήσεις αναφορικά με τη λειτουργία χώρων θρησκευτικής λατρείας. Φυσικά αδιαφορούν προκλητικά για τα αίσχη της Τουρκίας όσον αφορά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τη λεηλασία και βεβήλωση χριστιανικών εκκλησιών, που έχουν γίνει ακόμη και στάβλοι. Ας μη σχολιάσω και την καταστροφή των εκκλησιών από τις ορδές λαθρομεταναστών σε νησιά όπως η Λέσβος. Κανένας από αυτούς που κόπτεται για τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων δεν βλέπει την προσβολή της θρησκείας των Ελλήνων χριστιανών. Εκτός από τις πιέσεις για τη λειτουργία τεμενών και τζαμιών, δόθηκαν κατά καιρούς υπερβολικά ποσά ανακαίνισης από ευρωπαϊκά κονδύλια ό,τι τουρκικού στοιχείου υπήρχε στη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουμε τζαμιά και σπίτια σφαγέων των Ελλήνων σε εξαιρετική κατάσταση και να δέχονται και επισκέπτες. Νησιά όπου η σφαγή του πληθυσμού τους έχει μείνει στην Ιστορία, όπως η Χίος, έχουν ανακαινίσει με ευρωπαϊκά κονδύλια μιναρέδες που δεσπόζουν στο κέντρο της πόλης και φαίνονται από παντού κάνοντας κάλεσμα στους απέναντι καλώς να ορίσουν.

Πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων έδωσε άδεια να λειτουργήσει το Γενί Τζαμί ύστερα από 102 χρόνια, για να πάνε καμιά εκατοστή άτομα να εορτάσουν το Ραμαζάνι. Ο κ. Καλαντζής, ως φαίνεται, έχει τη θέση ισόβια, καθώς οι υπουργοί Παιδείας αλλάζουν, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων ποτέ, κατέχοντας τη θέση από το 2011. Επί θητείας του έχει λειτουργήσει τέμενος στην Αθήνα, ενώ αδειοδοτούνται χώροι θρησκευτικής λατρείας εντελώς ακατάλληλοι και ανεξέλεγκτοι, ανάμεσά τους και τζαμιά σε υπόγεια και μαγαζιά, με ένα εντελώς αστείο και απαράδεκτο νομικό πλαίσιο.

Στο όνομα των θρησκευτικών ελευθεριών (των άλλων) προσβάλλεται και καταπιέζεται το δικό μας θρησκευτικό αίσθημα και αλλοιώνεται η δική μας ταυτότητα. Ως πότε;

*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III  Sorbonne Nouvelle

  1. Δεν χρειάζονται κουβέντες, δες τε την εικόνα του νυν υπουργού εξωτερικών μπροστά στον Ερντογάν, κατά την εδώ επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη. Το βαθύ σκύψιμο της κεφαλής του δικού μας σημαίνει υποταγή άνευ όρων, φυσικά δεν φταίει αυτός εμείς ψηφίσαμε το κόμμα του.

  2. ” Αν δεν αντιδράσουμε θα σηκωθούν οι πρόγονοι μας απ τους τάφους τους” Άγιος Παΐσιος
    ” Θα μιλήσουν τα αίματα των προγόνων μας…” Γερων Ιωσηφ Βατοπαιδινός
    Όλη η Ελλάδα είναι σπαρμένη με Αγια Λείψανα μαρτύρων και στη κορυφή της το Αγιο Ορος που βασιλεύει η Παναγία μας! Λίγο οι Έλληνες να παραμεριζαμε τον ψωροεκσυγχρονισμο μας που μας έχει οδηγήσει στην απιστία και στην αμάθεια, θα ξαναδιαμορφωναμε χρυσούς αιώνες….
    Αλλά πρώτα θα φύγει το “ψευτορωμέικο “, θαρθουν τα δύσκολα, θα κρεμασουμε εικόνες αντι για διαφημίσεις στα λεωφορεία κατά τον Άγιο Παΐσιο και μετά ανάλογα και με τη μετάνοια μας θα βοηθήσει κι ο Θεός. Μόνο πχ μια επιστράτευση για εμπλοκή με τους απέναντι η για κάτι γενικότερο θα μπορούσε να φέρει στα συγκαλα του το λαό μας που έχει αποχαυνωθει απ το χαζοκουτι και τους διάφορους μαϊντανούς. Στην Ελλάδα η οικογένεια κράτα ακόμα, οπότε μόνο με κάτι τέτοιο θα ταρακουνηθει. Τα υπόλοιπα δύο πατρίδα και θρησκεία οι περισσότεροι τα έχουν γραμμένα δυστυχώς…..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Μικροχαρές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας…»*

Ο γκουρού του ποδοσφαιρικού στοιχήματος στην Ελλάδα ήταν ο πρόωρα προδομένος από την καρδιά του Γιώργος Παρασκευάς. Ένα οξυδερκές...

Εκλογικός απολογισμός

Αρκετές μέρες πλέον μετά τις εκλογές θα γίνει μια προσπάθεια για έναν σύντομο εκλογικό απολογισμό. Όσον αφορά τις προβλέψεις...

Σταυρόλεξα που σταυρώνουν…

Είναι γεγονός ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν. Αυτό βέβαια αν παραδοθούν στη μοίρα τους...

Προσχηματικά εξώδικα…

Κάποιοι θεωρούν πως με ένα εξώδικο τέλεσαν το χρέος τους απέναντι σε όσους τους εμπιστεύτηκαν. Ότι καλυπτόμενοι πίσω από...