Διαμαρτυρία στη γερμανική πρεσβεία

Σιωπηρή συγκέντρωση στις 6 Απριλίου, για να καταβάλει το Βερολίνο τα οφειλόμενα στην Ελλάδα από την περίοδο της Κατοχής

Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου*

Στις 6 Απριλίου 1941 η Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα. Το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 και ώρα 12 με 2 το μεσημέρι οργανώνω σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη γερμανική πρεσβεία, Υψηλάντου 10 στην Αθήνα, ζητώντας να καταβάλει η Γερμανία στην Ελλάδα όσα της οφείλει από την περίοδο της Κατοχής που κράτησε μέχρι τον Οκτώβριο του 1944 και που είχε τα εξής αποτελέσματα για τη χώρα μας:

Με την επίσχεση και κατάσχεση τροφίμων 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα τον χειμώνα του 1941, ενώ ακολούθησαν μέχρι το τέλος της Κατοχής κι άλλοι 300.000 θάνατοι από πείνα, ασθένειες, σφαγές κι εκτελέσεις. Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 13,5%.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν 1.770 πόλεις και χωριά με 131 ολοκαυτώματα, με μεγαλύτερα τα εξής έξι:

1. Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων (13 Δεκεμβρίου 1943). Εκτελέστηκαν 1.460 άμαχοι και κατεδαφίστηκε η πόλη.

2. Το ολοκαύτωμα του Διστόμου (10 Ιουνίου 1944). Σφαγιάστηκαν 117 γυναίκες, 11 άντρες και 53 παιδιά.

3. Το ολοκαύτωμα της Βιάννου (14-16 Σεπτεμβρίου 1943). Σφαγιάστηκαν 461 κάτοικοι, κάηκαν 10 χωριά και ανατινάχτηκαν 980 σπίτια.

4. Το ολοκαύτωμα του Κομμένου (16 Αυγούστου 1943). Σφαγιάστηκαν 317 κάτοικοι (ανάμεσά τους 97 βρέφη και παιδιά και 119 γυναίκες).

5. Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου (3 Ιουνίου 1941). Εκτελέστηκαν 300 άντρες και ισοπεδώθηκε το χωριό.

6. Το ολοκαύτωμα των Ανωγείων (Αύγουστος 1944). Σφαγιάστηκαν 24 ηλικιωμένοι και ανάπηροι, ενώ ανατινάχτηκαν 940 σπίτια.

Α. Από τις παραπάνω φρικαλεότητες προκύπτει η πρώτη γερμανική οφειλή προς την Ελλάδα. Πρόκειται για αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν στη Διάσκεψη των Παρισίων του 1946 για τα θύματα εγκλημάτων πολέμου. Η ελληνική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή υπολόγισε το 2016 ότι το χρέος γι’ αυτές τις αποζημιώσεις ανέρχεται σε 107 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Μ’ ένα επιτόκιο 3% το ποσόν φτάνει σήμερα το 1 τρισ. ευρώ. Η Γερμανία, έναντι αυτού, έχει καταβάλει μόνο 115.000.000 μάρκα σε ορισμένες κατηγορίες θυμάτων.

Β. Η δεύτερη γερμανική οφειλή προς την Ελλάδα είναι οι αποζημιώσεις για την καταστροφή των υποδομών της χώρας από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Καταστράφηκαν το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα λιμάνια, η πολιτική αεροπορία, η διώρυγα της Κορίνθου, το 74% των εμπορικών πλοίων και το 95% των επιβατικών. Η Συνδιάσκεψη των Παρισίων του 1946 αποφάσισε επανορθώσεις ύψους 6,7 δισ. δολαρίων ΗΠΑ σε τιμές 1938, που με τους τόκους το ποσόν ανέρχεται σήμερα σε 595 δισ. ευρώ. Η Γερμανία, έναντι αυτού, έχει καταβάλει μόνο 20.000.000 δολάρια.

Γ. Η τρίτη γερμανική οφειλή είναι η αποπληρωμή των κατοχικών δανείων βάσει διακρατικής συμβατικής συμφωνίας. Το συνολικό ποσόν αποτιμάται, ανάλογα με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή, από 100 μέχρι 506 δισ. ευρώ.

Δ. Η τέταρτη γερμανική οφειλή είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των 8.500 αρχαιολογικών θησαυρών και 460 πινάκων που εκλάπησαν από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Το 1946 παραδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στη γερμανική κατάλογος με τα κλαπέντα πολιτιστικά αγαθά.

Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα έξω από τη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και στο γερμανικό γενικό προξενείο στο Τορόντο, ενώ στην Κρήτη θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ!» του Γιώργου Χαρβαλιά.

Με τη δημοσιότητα που θα δοθεί στις εκδηλώσεις αυτές ελπίζουμε να υπενθυμίσουμε στο Βερολίνο ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ξεχάσει το θέμα επιμένοντας στην αποπληρωμή των χρεών προς την Ελλάδα και να ασκηθεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να θέσει το θέμα επιτακτικά, και γιατί όχι εκβιαστικά, στο Βερολίνο.

Σας περιμένουμε το Σάββατο 6 Απριλίου στην Αθήνα, στην Ουάσιγκτον και στο Τορόντο.

*Πρέσβης επί τιμή

  1. Ποιος θα μάς πει γιατί, εδώ και 80 χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει προσφύγει δικαστικά κατά τής Γερμανίας, τουλάχιστον για την είσπραξη τού υπολοίπου τού αναγκαστικού κατοχικού δανείου (~ € 49 δισ., των τόκων υπερημερίας συμπεριλαμβανομένων), το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο και για το οποίο υπάρχουν όλα τα απαραίτητα παραστατικά; Αντί για φλυαρίες, ΠΡΑΞΗ! (*)

    Οι πολεμικές αποζημιώσεις/επανορθώσεις είναι διαπραγματεύσιμες και η Γερμανία δεν τις έχει καταβάλει σε κανέναν.

    (*) H Γερμανία είχε πάρει παρόμοιο δάνειο και από δύο άλλες χώρες, την Πολωνία και την Γιουγκοσλαβία, αλλά σ’ αυτές το εξόφλησε ήδη από το τέλος τής 10ετίας τού ’50, αρχές 10ετίας τού ’60.

  2. Κύριε Πρέσβη συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.
    Κρίμα που οι Ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά,
    δεν αντιμετώπισαν το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα
    και σεβασμό προς την χώρα και τα θύματά της.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η αφή του Αγίου Φωτός, ένα διαρκές θαύμα

Στις μέρες μας, οι σκοτεινές δυνάμεις του διεθνούς σιωνισμού διεξάγουν με ιδιαίτερη ένταση έναν ύπουλο πνευματικό πόλεμο, ο οποίος...

Έναν μακρινό Απρίλη στο Μεσολόγγι

«Έναν μακρινό Απρίλη, το Πάσχα του 1824, στο Μεσολόγγι, αυτήν τη μικρή, παράταιρη και ξεχασμένη σήμερα πολιτεία, πέθανε ένας...

«Η Μακεδονία θα μας σώσει»

Ο μακαριστός και πραγματικός Εθνάρχης Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε μία ιστορική ομιλία του στις 3 Ιουνίου 2006 είχε πει: «…...

Οικολογικό τσιμέντωμα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έκρηξη στην οικοδομή, η οποία οφείλεται κυρίως στο απαράδεκτο νομοθέτημα για την αύξηση των...