«Η Mεγάλη Αλβανία»

Του Κώστα Κόλμερ

Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και το γερμανικό κόμμα CDU του Φρήντριχ Μέρτς «έχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα» που ταλαιπωρούν την Ευρώπη, κατά τον κ. Θανάση Μπακόλα, τον γ.γ. του Λαϊκού Κόμματος. Εκτός από ένα: Τις προκλήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα απέναντι στην ελληνική κοινότητα της Βορείου Ηπείρου.

Τον εκλεγέντα Έλληνα δήμαρχο της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη συνέλαβε ο Ράμα την επαύριο της εκλογής του, τον φυλάκισε επί 8μηνο, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν το τεκμήριο της αθωότητας και προχθές τον κατεδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση, με ψευδομάρτυρες σε ένα δικαστήριο …Τσίρκο, ότι δήθεν απεπειράθη να εξαγοράσει ψηφοφόρους. Σαν μην έφθανε η προφανής παρέκκλιση του Ράμα από τις υποχρεώσεις ως πρωθυπουργού υποψηφίας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν επικύρωσε την συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας του 2009, για την χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στα Διαπόντια, ελληνικά νησιά του Ιονίου πελάγους.

Η παρασπονδία του Ράμα έγινε προφανώς διότι η συμφωνία της ΑΟΖ θα αποτελούσε προηγούμενο για την αντίστοιχη ρύθμιση στο Αιγαίον. Η διείσδυση της Τουρκίας στην αλβανική οικονομία και εξωτερική πολιτική είναι πολύ μεγαλυτέρα των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών του Ράμα και βεβαίως απ’ το αντίστοιχο «ταμείο».

Παρά ταύτα, οι Γερμανοί υποστηρίζουν αναφανδόν την προσχώρηση της Αλβανίας στην ΕΕ ως ανάχωμα της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια. Θα μπορούσε όμως να εξελιχθεί η αλβανική μαφία σε Δούρειο Ίππο στην ταλαντευόμενη ευρωπαϊκή ενοποίηση, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να εξομοιούται η καθυστερημένη οικονομία της Αλβανίας με την ανεπτυγμένη γερμανική ή γαλλική. Συνεπώς, να καταργηθεί η αρχή της ομοφωνίας στα δρώμενα της ΕΕ, που είναι βασικός στόχος του Γαλλογερμανικού Άξονα.

«Κράτησε πολύ το αστείο» με τον Ράμα, ως θα έλεγε ο Λεονκαβάλλο στους «Παλιάτσους». Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει μονομερώς να κηρύξει την ελληνική ΑΟΖ στο μέσον της αποστάσεως με την Αυλώνα, να εγείρει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την βάναυση μεταχείριση του δημάρχου Χειμάρρας Φ. Μπελέρη.

Δεν εξαντλούνται εδώ τα μέσα για συμμόρφωση του Ράμα προς το κοινοτικό κεκτημένο. Η Αλβανία ως γνωστόν επιβιώνει εις βάρος της Ελλάδος. Το «πάγωμα» της ευνοϊκής μέχρι τούδε αντιμετωπίσεως των Αλβανών στην χώρα μας θα γίνει αισθητό όπως και το κλείσιμο των προσβάσεών τους στο ελληνικό έδαφος πλην μίας, της «πύλης» στην Χρυσοπηγή. Επέστη η στιγμή ν’ αποκτήσει αξιοπιστία η ελληνική εξωτερική πολιτική στην Βαλκανική.

Γράφει ο Παναγιώτης Κορλίρας, στο κυκλοφορήσαν εχθές ενδιαφέρον βιβλίο του (*):… «Οι Σέρβοι  ακόμα δεν έχουν κλείσει… τις εκκρεμότητες με τους Αλβανούς στο Κόσοβο… που τείνουν ευήκοον ους στην ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας”, η οποία εκπορεύεται από τα Τίρανα».

– Μήπως απ’ το… Βερολίνο, λέγομε εμείς.

(*) Σελ. 179 από τις ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ του Π. Κορλίρα, εκδ. Κίχλη, σελ.201, 8 ευρώ.

Δημοσιεύεται στην «Εστία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Από τον «Θαλασσόλυκο», στον «Λέοντα της Θαλάσσης»

Η Τουρκία διεξήγαγε την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2», που προβλέπει την εξασφάλιση από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό του θαλάσσιου ελέγχου...

Η πρόωρη γήρανση της πολιτικής

H σύμπτωση είναι εντυπωσιακή: τουλάχιστον τρεις πολίτες που με έχουν σταματήσει στον δρόμο για να μου θέσουν το κλασικό...

Κοροϊδία ολκής με τα Σκόπια

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κάκιστη διαπραγματευτική επινόηση του ποδαριού, εντελώς παράδοξη...

Η ανακύκλωση του παρελθόντος στην ιστορία με τα Σκόπια

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα της πιεστικής απαίτησης των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει επειγόντως το...