Πώς φτάσαμε στο τέλμα

Του Μανώλη Κοττάκη 

Ποτέ δεν μου άρεσαν τα ψέματα, πόσο μάλλον όταν είναι επαναλαμβανόμενα. Ο Γιώργος Φλωρίδης δεν ήταν μέλος του εθνικού μας Κοινοβουλίου το θέρος του 2019. Και είμαι βέβαιος πως δεν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες ψηφίστηκαν οι περίφημοι Ποινικοί Κώδικες στους οποίους αναφέρθηκε χθες στη Βουλή για να πει μια μισή αλήθεια: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη μετατροπή του κακουργήματος του βιασμού σε πλημμέλημα.

Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι η Ν.Δ., την οποία εκπροσώπησε χθες στο Κοινοβούλιο ως υπουργός Δικαιοσύνης, δεν καταψήφισε ΠΟΤΕ αυτή τη διάταξη. Καμία διάταξη αυτού του νομοθετήματος, το οποίο ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2019 στο σύνολό του ως «ένα» με την προβλεπόμενη από τον κανονισμό της Βουλής διαδικασία των κωδίκων. Άφησε να πραγματοποιηθεί το έγκλημα μπροστά στα μάτια της χωρίς να πει λέξη.

Θέλετε να θυμηθούμε τι έκανε η Ν.Δ. σε εκείνη την ψηφοφορία και γιατί το έκανε; Αν και θα στενοχωρηθούμε πάλι, ας το πράξουμε. Η αστική συντηρητική παράταξη του τόπου βγήκε από την αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της ψηφοφορίας. Πήγε βόλτα. Απείχε. Απείχε συνειδητά.

Γιατί; Διότι με τους κώδικες αυτούς το πολιτικό μας σύστημα κατήργησε εκκρεμείς δίκες που αφορούσαν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας καθώς και τράπεζες οι οποίες και οι οποίοι με τις νέες διατάξεις του α-μνη-στεύ-τη-καν. Αμνήστευσε επίσης τραπεζικά στελέχη που είχαν βάλει υπογραφές για τα δάνεια των κομμάτων και αντιμετώπιζαν τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης.

Στην πραγματικότητα το Κοινοβούλιο κατήργησε εκείνη την ημέρα δικαστές και εισαγγελείς. Χωρίς ποτέ οι ενώσεις τους να διαμαρτυρηθούν. Στις διατάξεις αυτού του κώδικα μπορεί ανέτως κάποιος να ανακαλύψει τις φωτογραφίες συγκεκριμένων προσώπων. Μήνες αργότερα η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Siemens ομολόγησε ότι με τη νέα διάταξη που μετέτρεψε την απιστία περί την υπηρεσία των αξιωματούχων του ΟΤΕ σε αδίκημα της διαφθοράς του ιδιωτικού τομέα θα έπρεπε να εισηγηθεί αναγκαστικά την αθώωσή τους για το σκάνδαλο με τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ.

Ήταν τέτοια δε η σπουδή του πολιτικού συστήματος ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και Ποταμίου να κάνουν την εξυπηρέτηση, ώστε μετά τις ευρωεκλογές του 2019 και πριν από τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές του 2019 κορυφαίο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και πρωταγωνιστής τότε, στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, έλαβε την πρωτοβουλία (αυτός, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ!) να μεσολαβήσει προς τη Ν.Δ. και να ζητήσει συναίνεση για την ψήφιση των κωδίκων που είχε ετοιμάσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του διαπρεπούς νομικού Χριστόφορου Αργυρόπουλου πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές!

Και ω του θαύματος η Ν.Δ., που δεν έδωσε τότε -και σωστά- συναίνεση στην κυβέρνηση της Αριστεράς να επιλέξει σε προεκλογική περίοδο τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου (προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα), αυτή η ίδια Ν.Δ. με τους βουλευτές της να έχουν αναχωρήσει ήδη για τις επαρχίες τους και να κάνουν προεκλογικό αγώνα έδωσε ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ στον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει προς ψήφιση τους κώδικες στη Βουλή. Έδωσε επίσης ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ στην ψήφιση των νέων ρυθμίσεων, μεταξύ αυτών και η μετατροπή του βιασμού σε πλημμέλημα, με την αποχή της από την ψηφοφορία.

Κατά συνέπεια, αγαπητέ κύριε Φλωρίδη, που είστε και αθώος του αίματος, θερμή παράκληση: Σταματήστε να λέτε τη μισή αλήθεια για να παραστήσετε σήμερα τον Ηρακλή του Στέμματος. Ό,τι κάνατε για τους Ποινικούς Κώδικες μαζί το κάνατε. Μαζί με τον βασιλικό της διαπλοκής ποτίστηκε και η γλάστρα των βιασμών.

Ωστόσο, πέρα από την ανάδειξη της αλήθειας για τη μαύρη αυτή σελίδα στη νομοθέτηση του Κοινοβουλίου, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής: Το πρόβλημα με την πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη Μίχου κ.λπ. δεν είναι στην προκειμένη περίπτωση η απαξία του βιασμού κατά το νομικό μας σύστημα, αλλά ότι η λειτουργός δεν αποδέχθηκε ότι συντρέχουν σωρευτικά τα στοιχεία της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος του βιασμού. Ούτε της εμπορίας και της μαστροπείας. Σοκ προκαλεί η πρόταση της απαλλαγής, όχι αν ο κατηγορούμενος καταδικαστεί για πλημμέλημα.

Και με λύπη μας διαπιστώσαμε πάλι ότι, από προχθές το μεσημέρι που έγινε γνωστή η πρόταση και εκατοντάδες πολίτες διοργάνωσαν αυθορμήτως πορεία διαμαρτυρίας στα Σεπόλια κατά της Δικαιοσύνης, όλοι μας (πολιτικοί, δικαστές, ΜΜΕ) συμπεριφερόμαστε σαν να μην καταλαβαίνουμε ότι άρχισε να φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια μας.

Πορευόμαστε αμέριμνοι. Οι πολιτικοί τσακώνονται για το αν ο βιασμός είναι κακούργημα ή πλημμέλημα και όχι γιατί ο δεινώς κατηγορηθείς είναι κοντά στην απαλλαγή. Η Δικαιοσύνη; Άλαλα τα χείλη της. Λέξη. Όπως δεν λέει λέξη για όσα συγκλονιστικά λέει η Ευρωπαία εισαγγελέας Κοβέτσι για τα Τέμπη, η οποία, αφού δεν πήγε ο Μωάμεθ στο βουνό (εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στις Βρυξέλλες), αποφάσισε να πάρει των ομματιών της και να επισκεφθεί η ίδια τον «Μωάμεθ». Και να μας εξευτελίσει με όσα λέει για την παρεμπόδιση της έρευνας, κάνοντας κουρελόχαρτο κάποιες πρόσφατες υψιπετείς ανακοινώσεις.

Μας εξευτελίζει μια θαρραλέα από τη Ρουμανία, η οποία έριξε κυβέρνηση στη χώρα της για τη διαφθορά. Και βεβαίως είμαστε κι εμείς στα μέσα ενημερώσεως. Που με τη συμπεριφορά μας, κάποια, όχι όλοι μας, μοιάζουμε να είμαστε στο κόλπο. Όχι μόνο γιατί ανεχτήκαμε να αποκλειστούμε από την παρακολούθηση της κεκλεισμένων των θυρών δίκης ανεχόμενοι την παραβίαση της προβλεπόμενης από τον Ποινικό Κώδικα αρχής της δημοσιότητας. Αλλά και διότι χθες σχεδόν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, πανελλήνιοι και περιφερειακοί, δεξιοί και υποτιθέμενοι αριστεροί, με την εξαίρεση του Alert, υποβάθμιζαν την απαλλακτική πρόταση-σκάνδαλο της εισαγγελέως.

Είδα συναδέλφους δικαιωματιστές να ξεροβήχουν και να ξεροκαταπίνουν πολύ όταν έφθασαν στο επίμαχο. Με τα ανακλαστικά τους σε αναστολή. Στις μισές χθεσινές εφημερίδες επίσης η είδηση δεν ήταν πρώτο θέμα!

Το βασικό επιχείρημα καρμπόν που μηρύκαζαν όλοι ήταν ότι δεν έχει σημασία η πρόταση της εισαγγελέως γιατί δεν είναι δεσμευτική για το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο! Αλήθεια τώρα; Σοβαρά; Δεν έχει σημασία η πρόταση της εισαγγελέως που είναι η κατηγορούσα Αρχή; Και αν δεν έχει σημασία η πρόταση της κατηγορούσας Αρχής, ποίου έχει; Του παιδιού που κόβει τριπλότυπα και πωλεί μεγαρόσημα; Τόσο μεγάλη προσβολή στον θεσμό του εισαγγελέως; Αν δεν έχει σημασία η γνώμη του εισαγγελέα γιατί «αυτά ανατρέπονται», τότε γιατί τους έχουμε τους εισαγγελείς; Τι τους χρειαζόμαστε;

Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό. Για να υποβαθμιστεί μία είδηση που ταράζει την κυβέρνηση, υποτιμήθηκε ένας θεσμός. Πολιτική τάξις, ολίγοι δικαστικοί λειτουργοί και ΜΜΕ να θάβουν ένα καραμπινάτο σκάνδαλο γιατί κάποιοι τρέμουν την ενεργοποίηση γνωστών hushtags που στοιχειώνουν τα όνειρά τους. Ειλικρινώς ντρέπομαι για όλους μας.

 1. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα για τα κόμματα, δυστυχώς είναι η εξυπηρέτηση των κομματικών πελατών, των χρηματοδοτών τους. Αυτό λοιπόν είναι το μέτρο με το οποίο νομοθετούν, θυμίζει λίγο το κρεβάτι του Προκρούστη.
  Μη μου πείτε πως αυτός ήταν κακούργος, θα σας απαντήσω πως και η Βουλή έτσι λειτούργησε, ως διακομματική ομάδα κακούργων.

 2. Στο σήμερα που όπως και ο τίτλος φθάσαμε στο τέλμα, ούτε ντροπές, ούτε συγνώμες,
  ούτε χαριτολογίες βελτιώνουν την πραγματικότητα, αυτό που βιώνουμε καθημερινά
  ως λαός, ως χώρα.
  Έτος 2008 προς 2009 το στάδιο της κρίσης εμφανές, αλλά ο χορός της ενημέρωσης απόλυτη σιωπή.
  Το μαζί τα φάγαμε – στο λεφτά υπάρχουν και η τρόικα στη πόρτα μας.
  Έτος 2015 μόλις για 23 μέρες χρήματα στα ταμεία του κράτους.
  Έτος 2019 μαξιλάρι 37 δις στα ταμεία του κράτους.
  Έτος 2024 φθάσαμε στο τέλμα.
  Τιμωρήθηκε ουδείς?
  Αποδόθηκε δικαιοσύνη που βαραίνουν οι ευθύνες?
  Ο λαός ως πρόβατο στη σφαγή σέρνεται στις κάλπες.
  Μα η κάλπη βγάζει ότι του έχουν περάσει ως πλύση εγκεφάλου καλύτερη δυνατή λύση.
  Το ίδιο παραμύθι επαναλαμβάνεται και σήμερα ελαφρώς αλλαγή σκηνικού.
  Αδυναμία στη χώρα να υπάρξει ισχυρή αντιπολίτευση με πρόσωπα που πείθουν.
  Αδυναμία στη χώρα να αναδείξουμε πρόγραμμα που παρέχει δυνατές λύσεις.
  Αδυναμία στη χώρα να λειτουργήσει ανεξάρτητα η δικαιοσύνη.
  Αντιθέτως μια σχετική εμπλοκή των κομμάτων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο ίδιο κάδρο ευθυνών.
  Αν προσθέσουμε και το νέο επίτευγμα Τεχνική Νοημοσύνη,
  σε λίγα χρόνια η ηλιθιότητα κυρίαρχη επιβολή προς παράβλεψη της λογικής.
  Όσο για το πως μοιράζεται η νέα τάξη πραγμάτων από γεωπολιτικές αλλαγές
  σταθερά ανήκομε στη Δύση σταθερά παραμένουμε νικητές με άδεια ταμεία.
  Άλλως επαίτες ως συνήθως, που χαμένη αξιοπρέπεια και πατριωτική συνείδηση περισσεύουν.
  Εάν ποτέ ξυπνήσουν μνήμες, εάν ποτέ ανήσυχοι οραματιστές θελήσουν πράγματι
  κάτι να αλλάξουν πρώτα καθαρίζουν την χώρα από ξενόφερτες φαεινές ιδέες, αλλά
  και από πρόσωπα που πατρονάρονται ως σωσίες.
  Αν υπολογίσετε ποτέ και όλους αυτούς που σας έχουν γυρίσει την πλάτη, ίσως τότε η κάθε
  προσπάθεια ειλικρινούς ενημέρωσης αποδώσει όπως πρέπει.

 3. 1. Τότε αγαπητέ η ΝΔ δεν είναι “παράταξη” αλλά εγκληματική οργάνωση.

  2. Θέση μου, και του 60% των Γάλλων όπως βρέθηκε, είναι η επαναφορά της θανατικής ποινής.
  Για κατά συρροήν δολοφόνους, ειδεχθείς εγκληματίες, αρχαιοκάπηλους μεγάλης κλίμακος, παιδόφιλους, εμπρηστές δασών και προδότες του εθνικού συμφέροντος.

  3. Σχολιάζοντας μόνο την πολιτική διάσταση της δίκης και όχι την ποινική :

  Το ζήτημα με την πρόταση είναι πως ανατρέπει το κοινωνικό παραμύθι πάνω στο οποίο βασίζεται ο Μαρξισμός και η εξ αυτού κομμουνιστική Αριστερά :

  Ότι δηλ. ο φτωχός/κακομοίρης κλπ είναι αγνός-καλός, αλλά αδικημένος από την κακούργα κενωνία, η οποία για τούτο οφείλει να καταστραφεί με επανάσταση της λαϊκής μάζας, η οποία θα σαρώσει την διεφθαρμένη αστική τάξη (αριστερή φρασεολογία).

  Ότι δηλ. η φτώχεια έχει το ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ και της οφείλεται το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.

  Θυμάστε την οργή του Τσιπρα όταν καταρρακώθηκε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, και τη μουγκαμάρα όταν πελάτης-βιαστής της 12χρονης βρέθηκε και συριζαίος;

  Όταν η εισαγγελεύς ουσιαστικά κατηγορεί τη μάνα ως την προαγωγό-μαστρωπό, τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις διαρροές ειδήσεων, το παραμύθι καταρρέει και οι τοξικές, δυσειδείς μουτσούνες βγαίνουν στο πεζοδρόμιο.

  4. Γράφω κάτι άλλο και δεν ήθελα να παρεμβάλλω το θέμα της δίκης.
  Σε προέκταση του [3]:
  Η πατρίδα οφείλει να καταστείλει την ισχύ του αριστερού όχλου να απαιτεί και επιβάλει λαϊκά δικαστήρια. Τελεία.

 4. “Τότε αγαπητέ η ΝΔ δεν είναι “παράταξη” αλλά εγκληματική οργάνωση.”
  Τι κάνει ννιάου-νιάου στα κεραμιδια! Προφήτα μου!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους και λάθος μηνύματα, για να επιδεικνύουν τέτοια θρασύτητα, και μάλιστα...

Θα σας ξεχνάμε κάθε μέρα

Ένα πολύ ωραίο μυθιστόρημα του αείμνηστου Έλληνα «Παριζιάνου» συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, τα κείμενα του οποίου κυκλοφορούν στην Ελλάδα από...

Μένουμε σπίτι, μένουμε νηστικοί και μας αρέσει πολύ!

H κολλητή του, εντούτοις επιβραβεύτηκε χθες από τους άθλιους ψηφίσαντες του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο με τα εμβόλια όπως...

Σε διατεταγμένη υπηρεσία από το Μαξίμου για την απόκτηση τέκνων από...

Το Μαξίμου δυστυχώς δεν κατάλαβε τίποτε! Ούτε από το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών, δεκατρείς μονάδες πτώση η Ν.Δ., ούτε...