Ευρεία απήχηση στα ελληνικά ΜΜΕ η διεθνής διάκριση της «δημοκρατίας»

Μεγάλη έκταση πήρε χθες, όπως ήταν λογικό, η είδηση ότι η «δημοκρατία» διεκδικεί τον τίτλο της «Παγκόσμιας Εφημερίδας της Χρονιάς» στα 2024 Newspaper Awards, ένα από τα πιο διάσημα βραβεία διεθνώς αποκλειστικά για εφημερίδες.

Με τη διάκριση της εφημερίδας μας ασχολήθηκαν τα περισσότερα ΜΜΕ, με ξεχωριστή αναφορά ασφαλώς στην ελληνική συμμετοχή. Ανάμεσά τους, η εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και της Μαρίας Αναστασοπούλου στον ΑΝΤ1, όπου έδωσε το «παρών» και ο διευθυντής της «δημοκρατίας» Δημήτρης Ριζούλης, δηλώσεις του οποίου φιλοξενήθηκαν και στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star. Ρεπορτάζ υπήρχε και στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 χθες το μεσημέρι.

Η σημαντική είδηση, που αφορά συνολικά τον ελληνικό Τύπο, μεταδόθηκε και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο «Η “δημοκρατία” υποψήφια στα βρετανικά βραβεία Τύπου ως “Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς 2024”», σημειώνοντας ότι «ο νικητής θα ανακηρυχτεί ανάμεσα σε επτά εφημερίδες που αναδείχθηκαν οι τελικοί διεκδικητές. Αυτές είναι οι “FAZ” (Γερμανία), “Le Monde” (Γαλλία), “China Daily” (Κίνα), “δημοκρατία” (Ελλάδα), “ABC” (Ισπανία), “Borneavisen” (Δανία), “The National” (ΗΑΕ)». Ειδικές αναφορές έκαναν και πολλά sites, όπως τα ieidiseis, documento, topontiki, zoornalistas και e-tetradio.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι νικητές θα ανακοινωθούν την Τρίτη 26 Μαρτίου στο επίσημο γκαλά στο Λονδίνο, στο ξενοδοχείο «London Hilton Bankside». Η κατηγορία στην οποία διαγωνίζεται η «δημοκρατία» δεν αφορά μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά το σύνολο του δημοσιογραφικού αποτελέσματος.

Τα Βραβεία Εφημερίδων 2024, τα οποία «αναγνωρίζουν την αριστεία στην έντυπη εφημερίδα», συμπεριλαμβάνουν 13 ξεχωριστές κατηγορίες, στις οποίες διαγωνίζονται κάθε χρόνο εφημερίδες απ’ όλο τον κόσμο. Από το 1997, οπότε άρχισε ο θεσμός, πάνω από 12.000 στελέχη εφημερίδων έχουν παρευρεθεί στην απονομή των βραβείων μαζί με χορηγούς, προμηθευτές και παράγοντες επιρροής του κλάδου.

Οι νικητές των περυσινών κατηγοριών αναδείχτηκαν ανάμεσα σε 700 ξεχωριστές εφημερίδες.

Ασφαλώς και αποτελεί τιμή -και, ταυτόχρονα, ευθύνη- για την εφημερίδα μας μια τέτοια διεθνής αναγνώριση για το επίπεδο ενημέρωσης που προσφέρει στους αναγνώστες της. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η «δημοκρατία» αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Στις 2-5 Σεπτεμβρίου 2012, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη κυκλοφορίας της εφημερίδας, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας το 64ο Κογκρέσο της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (World Association of Newspapers).

Σε αυτό η «δημοκρατία» αναδείχθηκε ως διεθνές «case study», ως το εκδοτικό φαινόμενο δηλαδή που αποτελούσε «περίπτωση προς μελέτη» για όλους τους ανθρώπους του εκδοτικού χώρου, καθώς «κατάφερε να κυκλοφορήσει με επιτυχία μέσα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της χειρότερης που αντιμετώπισε ποτέ χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δείτε επίσης:

Η αναφορά του ΑΝΤ1 για την υποψηφιότητα της «δημοκρατίας» στον διεθνή διαγωνισμό

Δημήτρης Ριζούλης στο Star για την υποψηφιότητα της «δημοκρατίας» στα βρετανικά βραβεία Τύπου: «Εθνική επιτυχία»

Η «δημοκρατία» υποψήφια ως «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς 2024»!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Περί λαθρομεταναστών

Έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να δέχεται ορδές λαθρομεταναστών από την...

Λεωφορείον η μπίχλα

Το λεωφορείο ήρθε στην ώρα του. Μέχρι εδώ, θαυμάσια. Από εδώ και πέρα, όμως, όλα ήταν τραγικά. Μόλις μπαίνω,...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

Με τους Ποντίους θα ασχολούμαστε τώρα;…

Την περασμένη Κυριακή έγιναν προ του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους...