Η «δημοκρατία» υποψήφια ως «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς 2024»!

Στον διαγωνισμό παίρνουν μέρος ναυαρχίδες του παγκόσμιου Τύπου, όπως «Le Monde», «FAZ» και «China Daily»

Μια σπουδαία διάκριση για τη «δημοκρατία» και ένα σημαντικό επίτευγμα συνολικά για τον ελληνικό Τύπο επιφύλασσε η λίστα με τις τελικές υποψηφιότητες για τη «Διεθνή Εφημερίδα της Χρονιάς» στα 2024 Newspaper Awards, ένα από τα πιο σπουδαία βραβεία του Ηνωμένου Βασιλείου αποκλειστικά για εφημερίδες. Οι νικητές θα ανακοινωθούν την Τρίτη 26 Μαρτίου στο επίσημο γκαλά στο Λονδίνο, στο ξενοδοχείο «London Hilton Bankside», εκεί που θα βρίσκονται εκπρόσωποι απ’ όλες τις διεθνείς ναυαρχίδες του Τύπου.

Τα Βραβεία Εφημερίδων 2024 συμπεριλαμβάνουν 13 ξεχωριστές κατηγορίες, στις οποίες διαγωνίζονται κάθε χρόνο εφημερίδες απ’ όλο τον κόσμο. Οι κριτικοί του διαγωνισμού, του μόνου αποκλειστικά για εφημερίδες, εξέτασαν εξονυχιστικά εκατοντάδες μεμονωμένες εφημερίδες και στις 13 Φεβρουαρίου 2024 ανακοίνωσαν τη «δημοκρατία» ως υποψήφια στην τελική λίστα των διεκδικητών σε μια κατηγορία που δεν αφορά μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά το σύνολο του δημοσιογραφικού αποτελέσματος.

Τα Βραβεία Εφημερίδων 2024 «θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στην αναγνώριση της έντυπης αριστείας δήλωσε ο Γκάρι Κάλουμ, διευθυντής των Newspaper Awards. «Τα Βραβεία Εφημερίδων 2024 θα επικεντρωθούν στην παραγωγή και την καινοτομία σε εθνικές, διεθνείς, περιφερειακές, εβδομαδιαίες και υπερτοπικές εφημερίδες. Θα αναγνωρίσουν την ικανότητα και την τεχνογνωσία όλων των εργαζομένων που εμπλέκονται στην παραγωγή της έντυπης έκδοσης» πρόσθεσε.

Από το 1997, όταν θεσμοθετήθηκαν τα υψηλού κύρους Βραβεία Εφημερίδων, πάνω από 12.000 στελέχη εφημερίδων έχουν παρευρεθεί στην απονομή των βραβείων μαζί με χορηγούς, προμηθευτές και παράγοντες επιρροής του κλάδου. Οι νικητές των περσινών κατηγοριών αναδείχτηκαν ανάμεσα σε 700 ξεχωριστές εφημερίδες!

Για τον φετινό διαγωνισμό η «δημοκρατία» κατάφερε να ανακηρυχθεί υποψήφια για το βραβείο «INTERNATIONAL NEWSPAPER OF THE YEAR Premier Award», που αφορά όλες τις διεθνείς ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών. Αξιολογούνται αποκλειστικά για τη θεματολογία τους, τη δημοσιογραφική πληρότητά τους, την ποιότητά τους κ.λπ.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία ο νικητής θα ανακηρυχθεί ανάμεσα σε επτά εφημερίδες που αναδείχθηκαν ως τελικοί διεκδικητές: «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» (Γερμανία), «Le Monde» (Γαλλία), «China Daily» (Κίνα, παγκόσμια έκδοση), «δημοκρατία» (Ελλάδα), «ABC» (Ισπανία), «Børneavisen» (Δανία), «The National» (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Είναι αυτονόητο ότι αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση που η «δ» έφτασε στην τελική φάση και θα διαγωνιστεί στην ίδια βάση με εφημερίδες που έχουν απείρως περισσότερους διαθέσιμους πόρους και κατά πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς αναγνωστών στους οποίους απευθύνονται. Είναι μια επιβράβευση για την προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά.

Το γεγονός ότι στην ίδια κατηγορία με τη «δημοκρατία» για την ανάδειξη του τελικού νικητή είναι έντυπα όπως η «China Daily», η «FAZ» ή η «Le Monde» είναι ένα επίτευγμα που δεν θα φάνταζε ποτέ δεδομένο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να παρέχουμε κάθε μέρα στους αναγνώστες μας ακέραιη, εμπεριστατωμένη και έντιμη δημοσιογραφία.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες

Εκτός από την κατηγορία «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς», στην οποία διαγωνίζεται η «δημοκρατία», οι υπόλοιπες κατηγορίες για τα Βραβεία Εφημερίδων 2024 είναι:

 • Κατηγορία: «Εθνική – Βρετανική Εφημερίδα της Χρονιάς». Υποψήφιες: «Financial Times», «Independent», «The Daily Telegraph», «The Guardian», «The Times».
 • Κατηγορία: Περιφερειακή – Βρετανική Εφημερίδα της Χρονιάς (το Βραβείο Newsprinters για όλες τις περιφερειακές ημερήσιες εφημερίδες).
 • Κατηγορία: Εφημερίδα της Χρονιάς Σαββατοκύριακο (το βραβείο για όλες τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου).
 • Κατηγορία: Τοπική Εβδομαδιαία Εφημερίδα της Χρονιάς.
 • Κατηγορία: Υπερτοπική Εφημερίδα της Χρονιάς (το βραβείο για ανεξάρτητες κοινοτικές εφημερίδες).
 • Κατηγορία: Εθνικό Ένθετο/Περιοδικό της Χρονιάς (το βραβείο για όλα τα εβδομαδιαία ένθετα και περιοδικά εθνικών – βρετανικών εφημερίδων).
 • Κατηγορία: Εθνικό Ένθετο/Περιοδικό (μ η εβδομαδιαίο).
 • Κατηγορία: Περιφερειακό Ένθετο/Περιοδικό της Χρονιάς (το βραβείο για όλα τα ένθετα περιφερειακών εφημερίδων και περιφερειακά περιοδικά).
 • Κατηγορία: Εξειδικευμένη Εφημερίδα της Χρονιάς.

Εκτός από τις παραπάνω, υπάρχουν άλλες τρεις κατηγορίες βραβείων για τεχνικά θέματα και εταιρίες εκτύπωσης εφημερίδων.

Αναγνώριση αντί εξόντωσης

Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη ακόμα μεγαλύτερη. Η υποψηφιότητα της «δημοκρατίας» στα Διεθνή Βραβεία Τύπου, στη «μεγάλη» κατηγορία «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς», δίπλα σε κολοσσούς της παγκόσμιας ειδησεογραφίας, αποτέλεσε για όλους μας μια απρόσμενη έκπληξη.

 • Tου Δημήτρη Ριζούλη

Η «νεαρή» «δημοκρατία», με τα μόλις 14 χρόνια ζωής, τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει, κυκλοφορώντας σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική, με τόσες δυσλειτουργίες και παθογένειες, στέκεται σήμερα δίπλα σε κολοσσούς, όπως η «Le Monde» ή η «FAZ». Η συγκεκριμένη επιτυχία, κατά τη γνώμη μου, έχει εθνικό χαρακτήρα.

Η υποψηφιότητα της «δημοκρατίας» είναι τιμητική συνολικά για τη χώρα και την ελληνική δημοσιογραφία, τουλάχιστον εκείνο το κομμάτι της που παραμένει προσηλωμένο στην αλήθεια και την ελευθερία της γνώμης. Παρότι το κράτος συχνά (ειδικά επί της παρούσης κυβέρνησης) κάνει ό,τι μπορεί για να ελέγξει τις όποιες ανεξάρτητες φωνές, η συνέπεια, η σκληρή δουλειά και η επιμονή στην αλήθεια επιβραβεύονται και αναγνωρίζονται ακόμα και διεθνώς.

Η «δημοκρατία» κατά καιρούς πολεμήθηκε άγρια, συκοφαντήθηκε, ο εκδότης της επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς με μια αστεία πολιτική πλεκτάνη να φυλακιστεί, οι δημοσιογράφοι της απειλήθηκαν με αγωγές εκατομμυρίων από υπουργούς, βουλευτές και άλλους αξιωματούχους εξαιτίας των αποκαλύψεών τους, η οικονομική επιβίωσή της επιχειρήθηκε να τεθεί υπό αμφισβήτηση με εκδικητικούς φορολογικούς και άλλους ελέγχους. Προσφάτως εξαιρέθηκε σκανδαλωδώς από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν ακόμα και σε λαθρόβια ή ανύπαρκτα έντυπα. Κι όμως. Όλα αυτά έπεσαν στο κενό.

Αντί της εξόντωσης, ήρθε η αναγνώριση και μάλιστα διεθνώς. Όλοι οι συντελεστές της «δημοκρατίας» ευχαριστούμε τους αναγνώστες μας για την ως τώρα διαδρομή και τη στήριξη. Αυτοί μας έφτασαν μέχρι εδώ. Ας είναι, λοιπόν, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα απαρχή νέων προκλήσεων και μεγαλύτερων επιτυχιών στο μέλλον. Με αρχές, καθαρές θέσεις και συνέπεια στην αλήθεια.

Οι άλλοι έξι διεκδικητές του βραβείου

Στην κατηγορία για τη «Διεθνή Εφημερίδα της Χρονιάς» η «δημοκρατία» θα διαγωνιστεί με άλλες έξι εφημερίδες που προσφέρουν, όπως κι εμείς, υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία στους αναγνώστες τους.

 • «ABC»: Είναι η παλαιότερη και πιο ιστορική πανεθνική εφημερίδα της Ισπανίας και η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα. Η ημερήσια κυκλοφορία της είναι 364.000 φύλλα, με επιπλέον 46.820 συνδρομητές. Κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά του 1903. Στις σελίδες της γράφουν πολλοί από τους εγκυρότερους δημοσιογράφους στην Ισπανία.
 • «China Daily»: Ιδρύθηκε το 1981 και έχει τη μεγαλύτερη έντυπη κυκλοφορία από οποιαδήποτε άλλη αγγλόφωνη εφημερίδα της Κίνας. Διαθέτει γραφεία στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Κίνας καθώς και σε πολλές ξένες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο. Η μέση ημερήσια κυκλοφορία της είναι πάνω από 600.000 φύλλα σε περισσότερες από 150 χώρες και 300.000 εντός Κίνας.
 • «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» (FAZ): Είναι η κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), της θεωρούμενης πιο έγκυρης γερμανικής εφημερίδας. Υπάρχει από το 2001 και η κυκλοφορία της είναι 188.469 φύλλα. Η «μητρική» καθημερινή FAZ ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1949 και είναι η πολυνίκης του θεσμού των συγκεκριμένων βραβείων.
 • «Le Monde»: Από τις μεγαλύτερες και πλέον ιστορικές εφημερίδες στη Γαλλία, αλλά και παγκοσμίως, η «Le Monde» ιδρύθηκε το 1944, κατόπιν αιτήματος του στρατηγού Ντε Γκολ, μετά την αποχώρηση του γερμανικού στρατού από το Παρίσι. Η μέση κυκλοφορία της είναι 480.000 φύλλα, συμπεριλαμβανομένων 40.000 στο εξωτερικό.
 • «Børneavisen»: Η συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα από τη Δανία πρωτοπορεί παγκοσμίως απευθυνόμενη αποκλειστικά σε νεανικό κοινό, ιδίως μαθητές. Δημιουργήθηκε για να προσφέρει στα παιδιά πρόσβαση στο πιο αξιόπιστο μέσο, τις εφημερίδες, σε μια εποχή που λαμβάνουν τις πληροφορίες τους κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει αναδειχθεί διεθνώς για την ποιότητα και την αμεσότητα που προσφέρει. Το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2018.
 • «The National»: Είναι αγγλόφωνη καθημερινή εφημερίδα που δημοσιεύεται στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ιδρύθηκε το 2008 και προσφέρει κάλυψη και ανάλυση των γεγονότων στη Μέση Ανατολή. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Αμπού Ντάμπι, ενώ διαθέτει γραφείο και στο Λονδίνο καθώς και ανταποκριτές σε όλες τις μεγάλες πόλεις παγκοσμίως. Η κυκλοφορία της την πρώτη χρονιά ξεπερνούσε τα 60.000 φύλλα.

Ο ανελέητος πόλεμος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η αποστολή μας στη «δημοκρατία» είναι να αναζητούμε την αλήθεια και να βοηθάμε τους αναγνώστες μας να κατανοήσουν την επικαιρότητα σε όλη της την πολυπλοκότητα. Δυστυχώς, όμως, ακόμα και σε μια τέτοια μέρα επιβράβευσης για εμάς, και μάλιστα διεθνούς, είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε στην υπονόμευση που δεχόμαστε εντός συνόρων. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει φέρει τη χώρα μας στη θέση 107 της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, κάνει μια αδυσώπητη εκστρατεία που στοχεύει όσες εφημερίδες επιμένουν στη διασφάλιση μιας ενημερωμένης κοινωνίας και στον ρόλο τους να ζητούν από την εξουσία να λογοδοτεί.

Στις 5 Ιουλίου 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρουσία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αντιμέτωπος με ερωτήματα σχετικά με την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, εμφάνισε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας το οποίο κράδαινε προκειμένου να ισχυριστεί ότι υπάρχει ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Ήταν μια απροκάλυπτη προσπάθεια να δυσφημήσει τη «δ» και να την εκφοβίσει για να σιωπήσει. Η ίδια η ζωή, όμως, απονέμει εν τέλει τη δική της δικαιοσύνη. Λίγα 24ωρα μετά το εξευτελιστικό ψήφισμα «καταπέλτης» του Ευρωκοινοβουλίου για τις μεθόδους διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η εφημερίδα επιλέγεται ως υποψήφια για κορυφαία εφημερίδα του κόσμου το 2024.

Από το Κίεβο στο Λονδίνο

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η «δημοκρατία» αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Στις 2-5 Σεπτεμβρίου 2012, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη κυκλοφορίας της εφημερίδας μας, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας το 64ο Κογκρέσο της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (World Association of Newspapers). Στο συνέδριο των πιο σημαντικών μέσων ενημέρωσης απ’ όλο τον κόσμο, με εκατοντάδες εκπροσώπους από τους μεγαλύτερους οργανισμούς εφημερίδων, η «δ» αναδείχθηκε ως διεθνές «case study», ως το εκδοτικό φαινόμενο που αποτελούσε «περίπτωση προς μελέτη» για όλους τους ανθρώπους του εκδοτικού χώρου.

Η «δ» χαρακτηρίστηκε «εκδοτικό επίτευγμα» από το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων, ως η καθημερινή εφημερίδα «που κατάφερε να κυκλοφορήσει με επιτυχία μέσα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της χειρότερης που αντιμετώπισε ποτέ χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η εξαιρετική πορεία της «δημοκρατίας» κρίθηκε παράλληλα και μοναδικό παράδειγμα όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά για ολόκληρη τη Δύση, αφού σε καμία άλλη χώρα δεν είχε λανσαριστεί με τέτοια επιτυχία καινούργιο «παραδοσιακό μέσο», δηλαδή εφημερίδα, στην εποχή της digital ενημέρωσης.

Ο εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης έγινε τότε ο πρώτος Έλληνας εκδότης που μετείχε ως ομιλητής στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων, παρουσιάζοντας τη γέννηση και τη δημοσιογραφική πορεία της «δημοκρατίας».

Οι νικητές του 2023

Στον περσινό διαγωνισμό Βραβεία Εφημερίδων νικητής στην κατηγορία «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς» ήταν η «Børneavisen» από τη Δανία, ενώ ιδιαίτερος έπαινος απονεμήθηκε στους «Financial Times», που είχαν κερδίσει το 2022. Εθνική Εφημερίδα της Χρονιάς αναδείχθηκαν πέρυσι οι «Financial Times».

Οι πιο πρόσφατοι νικητές στην κατηγορία «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς», στην οποία θα διαγωνιστεί για το 2024 η «δημοκρατία», είναι: 2023: «Børneavisen» (Δανία), 2020-21-22 (λόγω πανδημίας): «Financial Times» (Βρετανία), 2019: «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» (Γερμανία).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Περί λαθρομεταναστών

Έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να δέχεται ορδές λαθρομεταναστών από την...

Λεωφορείον η μπίχλα

Το λεωφορείο ήρθε στην ώρα του. Μέχρι εδώ, θαυμάσια. Από εδώ και πέρα, όμως, όλα ήταν τραγικά. Μόλις μπαίνω,...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

Με τους Ποντίους θα ασχολούμαστε τώρα;…

Την περασμένη Κυριακή έγιναν προ του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους...