Χάος και αναρχία προ των πυλών…!!!

Του Μανώλη Κοττάκη

Λίγη ώρα μετά τη μετάδοση της τραγικής είδησης με την εισβολή του Αιγυπτίου στη ναυτιλιακή εταιρία Καρνέση στη Γλυφάδα και την εν ψυχρώ δολοφονία τριών ανθρώπων, επικοινώνησα με τον παλαιό και έμπειρο συνάδελφο του αστυνομικού ρεπορτάζ, τον πρύτανη Πάνο Σόμπολο.

Τον ρώτησα αν θυμάται κάποιο ανάλογο περιστατικό «αυτοδικίας» στα αστυνομικά χρονικά κατά τη διάρκεια της πολυετούς σταδιοδρομίας του. Κάποιος που απελύθη να δολοφονήσει κατά συρροή εργοδότες. Η απάντησή του ήταν «όχι, ποτέ».

Μου πρόσθεσε όμως κάτι που έδειχνε να τον προβληματίζει σοβαρά: η ευκολία με την οποία μπορεί να αποκτήσει κανείς περίστροφο στην Ελλάδα. Όχι κυνηγετική καραμπίνα. Περίστροφο και άλλα όπλα και εκρηκτικά.

Περίστροφο βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των δύο ανδρών των ΟΥΚ που συνελήφθησαν για την υπόθεση των Πυρήνων της Φωτιάς. Περίστροφο το οποίο δικαιολογήθηκε ότι το αγόρασε η σύντροφός του από την «ελεύθερη αγορά». Περίστροφο είχε στην κατοχή του ο άνδρας που συνελήφθη χθες και του ασκήθηκε δίωξη για «άσκοπη χρήση πυροβολισμών» σε κοινωνικό γεγονός. Καλάσνικοφ είχαν στην κατοχή τους αυτοί που δολοφόνησαν τους Ρουμπέτη, Ζαμπούνη, Γιαλιά.

Εκρηκτικά τοποθέτησαν άγνωστοι στον αγωγό της ΕΥΔΑΠ με τον οποίο μεταφέρεται το νερό στην Αίγινα. Εκρηκτικά με στόχο δικαστές περιείχε ο φάκελος που εστάλη χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Γενικώς, στη χώρα κυκλοφορούν όπλα και εκρηκτικά ελεύθερα χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος. Πωλούνται στην Ομόνοια! Τόσο φανερά, λένε οι γνώστες.

Άλλοι μιλούν για κρύπτες σε όλη τη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ολόκληρη αποθήκη όπλων στη Φλώρινα. «Εάν αποκτήσεις όπλο, είσαι με το μισό πόδι στην φυλακή και με το μισό έξω» μου σχολίασε χθες ο Πάνος Σόμπολος, ωστόσο θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση το πρόβλημα ξεφεύγει από αυτή την κατά βάση σωστή ανάγνωση.

Στην ουσία έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάλυση του νόμου. Η οποία στην ήπια μορφή της μπορεί να εκφραστεί με τη δολιοφθορά σε μια δημόσια υποδομή όπως ο server του Πανεπιστημίου Αθηνών με στόχο την ανατίναξη της ψηφιακής εξεταστικής (συνέβη χθες), στην πιο προχωρημένη μπορεί να εκφραστεί με την τοποθέτηση εκρηκτικών σε βάθος 28 μέτρων σε μια δημόσια υποδομή, όπως ο αγωγός μεταφοράς νερού, και στην πλέον προηγμένη με πράξεις αυτοδικίας και τρομοκρατίας. Για πράξεις που συνδέονται με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ λαθρεμπόρων, για τρομοκρατία ελλείψει αντιπολιτεύσεως (δεν είναι δική μου εκτίμηση αυτή), ακόμη και για πιο προχωρημένες ενέργειες.

Πάντα υπάρχουν στην Ελλάδα κοιμώμενοι πυρήνες αυτονομιστών. Βορείως ειδικά. Έχουμε σαπίσει τόσο πολύ, ώστε η κατάλυση της έννομης τάξης με άνομες μεθόδους δεν είναι πλέον ταμπού. Ειδικώς όταν καμιά φορά ο νόμος τίθεται στην υπηρεσία του οργανωμένου εγκλήματος.

Προφανώς και η λύση στα παράπονα ή στα αδιέξοδα καθενός δεν είναι να παίρνει ένα κουμπούρι και να στρέφεται κατά των εργοδοτών του. Προφανώς και η λύση δεν είναι να επιδιώκει να αλλάξει κανείς την κοινωνία με βόμβες. Δεν αλλάζουν έτσι οι κοινωνίες. Προφανώς και η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας δεν είναι ανεκτή συμπεριφορά.

Το γεγονός όμως -αυτή είναι μία υπαρκτή κατάσταση- ότι έχει γεμίσει η χώρα με παράνομα όπλα στα οποία έχει πρόσβαση ο καθείς σε χαμηλές τιμές δεικνύει ότι καταλύονται η έννοια της τάξεως και η έννοια της νομιμότητος. Η κατάπτωση των θεσμών οδηγεί στην αταξία.

Όταν μάλιστα ο πολίτης πληροφορείται ότι ανώτατοι δικαστές θέτουν παρακλητικώς ζήτημα στέγης και οδοιπορικών με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, τότε αντιλαμβανόμαστε πόσο χαμηλά έχουμε πέσει στου κακού τη σκάλα.

Δεν έχει κανένα νόημα η πολιτική σταθερότητα, όταν η κοινωνία πατάει σε σάπια σανίδια. Δεν έχει κανένα νόημα η επενδυτική βαθμίδα, όταν στη χώρα βασιλεύει η ανασφάλεια. Όταν το έγκλημα βασιλεύει σε όλες του τις μορφές, καθώς καθημερινά διαπράττονται αδικήματα με τα οποία παραβιάζεται σχεδόν ολόκληρος ο Ποινικός Κώδικας.

Ο διάσημος Αμερικανός αναλυτής Ρόμπερτ Κάπλαν, ο οποίος είναι ομιλητής στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στους Δελφούς, είχε γράψει προ ετών ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις Ροές της οικογένειας Καρτάκη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η επερχόμενη αναρχία».

Αναφερόταν στην έλλειψη τάξεως στο διεθνές σύστημα. Πολύ φοβόμαστε ότι με όσα κατά συρροήν συμβαίνουν στην πατρίδα μας τον τελευταίο καιρό ο τίτλος του ταιριάζει για να περιγράψει αυτό που καταπνίγει καθημερινά την εσωτερική έννομη τάξη.

Την αναρχία που επέρχεται. Την επερχόμενη αναρχία. Το χάος, αυτή την ελληνικότατη λέξη. Αναρχία υπό την έννοια πως μια χώρα εν όπλοις με την αυτοδικία να κυριαρχεί σε πλείστες όσες μορφές είναι μια χώρα χωρίς αρχές. Χωρίς θεσμούς.

  1. Η φράση κάθε πέρυσι και καλύτερα αρχίζει να αποκτά ενα άλλο νόημα Οτι αυτό που συνέβη ήταν η προσαρμογή στα χειρότερα που έρχονται Ομως εκείνα υπήρχαν αλλά τότε επι την επίπλαστη ευμάρεια κρυβόντουσαν κάτω απο το χαλί
    Ανεργοι υπήρχαν και μάλιστα σε τεράστιο βαθμό ασχέτως αν μαγειρευόντουσαν τα νούμερα ως ποσοστά της ανεργίας προς τα κάτω Εγκληματικότητα επίσης Η ακρίβεια ήταν γνωστή απο το 80 Και όλοι μας πιστεύαμε οτι η ΕΕ ήταν η ηλίθια αγελάδα που θα μας έδινε εσσαί χρήματα Για να τα κάνουν ότι θέλουν …Ελάχιστοι έτρωγαν αλλά πάντοτε λειτουργούσαν εις βάρος όλων των άλλων Και προκειμένου να μην στοχοποιηθούν επλαθαν το παραμύθι των κακών ξένων παρασκηνίων που θέλουν να κάνουν κακό στους πανηλήθιους στην ουσία Ελληνες Για ποιο λόγο ; Για να μην διαπιστωθεί οτι ο πραγματικός δυνάστης του έλληνα ειναι πάντοτε έλληνας ΑΝΕΚΑΘΕΝ. Δεν υπήρχε εγκληματικότητα; Ναι αλλα τώρα έχουμε να κάνουμε με μια ζωή που δεν αξίζει ουτε για ένα ευρώ Επίσης η ελλάδα ήθελε και θέλει να είναι είλωτας των ξένων τουριστών Είλωτας στους ξένους ήθελε να γίνει η ελληνική κοινωνία και αυτό έπραξε Μόνο που η φτώχεια καλπάζει και με τα δύο τρίτα φτωχών υποαπασχολούμενων και αδικειμένων τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή Και τέλος αυτό με τα ακίνητα είναι μια τεράστια φούσκα ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ και κάτι χειρότερο Δεν δύναται ενα ολόκληρο κράτος να μην μπορεί να στεγαστεί ή να μην μπορεί να πληρώσει νοίκι ….Οποιος έρθει αργά ή γρήγορα θα κινδυνεύει όπως εμείς Διότι τα πράγματα ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΕΊΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΊΝΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αρχηγικά, ιδρυματικά ανέκδοτα

Τέλη Μαρτίου του 2024 κυκλοφόρησε η φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα, που επέβαινε σε αεροπλάνο, να διαβάζει περίφροντις τυπωμένες...

Αρνητής αποτελέσματος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου «υποκρισία τη δεξιά στροφή» που του προτάθηκε ως αντίδοτο...

Γιγαντώνεται το «κόμμα της αποχής»!

Ένα νέο πολιτικό τοπίο φάνηκε ότι γεννιέται από τις κάλπες της Κυριακής, δρομολογώντας, έστω και σταδιακά, τεκτονικές ανατροπές στις...

Ευθύνες ανώτατων δικαστών για τη Θράκη

Ήρθε νομίζω η ώρα κάποιοι από τους ανώτατους δικαστές της χώρας να κοιταχθούν στον καθρέφτη. Και να λογοδοτήσουν, αν...