Τι μάθαμε το ΄23

Το 2023 «φανέρωσε» την άνετη επικράτηση Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές, την υπόθεση των υποκλοπών αλλά και την εθνική τραγωδία των Τεμπών, από την οποία προκύπτουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες 

Του Νίκου Γ. Μερτζάνη

Οι τελευταίες ημέρες του χρόνου συνήθως προσφέρονται για απολογισμούς και είναι γεγονός ότι κάποιες φορές ένας απολογισμός γεγονότων είναι απαραίτητος. Σε αυτόν εδώ τον χώρο, αυτήν την ώρα, δεν θα παραθέσω γεγονότα, αλλά μια αίσθηση που αφήνει πίσω του το 2023 όσον αφορά την πολιτική. Την αίσθηση του πρωτόγνωρου, του πρωτοφανούς. Αυτό εισπράττει όποιος νοητά γυρίσει στις πρώτες ημέρες του χρόνου που μας αφήνει και δει μετά πώς τελειώνει. 

Χρονιά προεκλογική το 2023 και ήδη οι συζητήσεις στην Ελλάδα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και όχι στο τέλος της τετραετίας της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν αρχίσει, και μάλιστα όχι με υπαιτιότητα της αντιπολίτευσης. Οι διαρροές συνήθως γίνονταν από το Μέγαρο Μαξίμου και η στιβαρή τότε αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθούσε την ατζέντα της κυβέρνησης, έχοντας την πεποίθηση ότι τυχόν πρόωρες εκλογές θα την έφερναν αν όχι στην πρώτη θέση, τουλάχιστον πολύ κοντά, ώστε να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ν.Δ. 

Σήμερα, ως μετά Χριστόν προφήτες, βλέπουμε πιο καθαρά τα γεγονότα που μας οδήγησαν να ζήσουμε το πρωτοφανές γεγονός στα χρονικά της Ελλάδας: κυβέρνηση να λάβει μεγαλύτερο ποσοστό ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Και με την αξιωματική αντιπολίτευση στα τάρταρα και με άλλον αρχηγό. Πρωτόγνωρο, επίσης, το κατόρθωμα της Ν.Δ. να μην επηρεαστεί από υποθέσεις όπως οι υποκλοπές και τα Τέμπη. 

Προτού προχωρήσουμε στα Τέμπη, όμως, εκκρεμεί η υπόθεση των υποκλοπών, η οποία είχε λήξει και, παρά τις συνεχείς αναφορές του Αλέξη Τσίπρα και των υπολοίπων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τραυματίσει μόνο επιφανειακά το κύρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αυτό δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ. το έλεγαν στα στασίδια που έπιαναν στα κανάλια. Είχε κουράσει τον κόσμο. Είπαμε, πια ως μετά Χριστόν προφήτης, ο γράφων έχει ακόμα την ίδια απορία με τότε. Πώς είναι δυνατόν ένα θέμα δημοκρατίας να έχει κουράσει ή να μην αφορά τους πολίτες. 

Κατόπιν εορτής, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση όσοι υποστήριζαν ότι το θέμα των υποκλοπών είχε κουράσει, όπως η Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρός του ήταν ένα από τα θύματα των παρακολουθήσεων, δεν σήκωσε ποτέ τόσο τους τόνους όσο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι θα μείνουμε με τις απορίες μας.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με την τραγωδία των Τεμπών, με την αντιπολίτευση να επιμένει -και σωστά, κατά την άποψη του γράφοντος- στη συντήρηση του θέματος σε κάθε ευκαιρία. Λάθος «διάβασμα» της κοινής γνώμης είναι το συμπέρασμα, κατόπιν εορτής, και η προσφυγή στις κάλπες απέδειξε πως βεβαιότητες στην πολιτική δεν υπάρχουν.

  1. Εμείς μάθαμε αυτό που ξέραμε και το 22..Αλλά και το 21 και το 20..Αλλά κι από πιό παλιά..
    “..Νόμος είναι το δίκιο του τραπεζίτη των βρυξελλών” κατ αρχήν,αλλά και:
    “νόμος είναι και το δίκιο από όλα τα υποκατάστατα αυτού”έπειτα..
    ..
    Εξυπνοι οι άνθρωποι..Κατοχυρώνουν έναν βασικό νόμο,τον βασικότερο,κ ύστερα βάζουν τα κορόιδα να τρέχουν και να παίζουν με ..έδρανα,βουλές,κόμματα,γραφεία,ψηφοφόρους,δικαιοσύνες,κι άλλα τέτοια ..Μπράβο τους!..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...