Σε δυνητικό αντίπαλο αναγάγει τον Δούκα η ανασφάλεια τού Μητσοτάκη

Του Βασίλη Γαλούπη

Τι έχει κάνει ο Χάρης Δούκας κι έχει ανησυχήσει τόσο πολύ την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Προς το παρόν, δεν έχει προλάβει να κάνει τίποτα, δεν έχει καν αναλάβει ακόμη καθήκοντα. Όμως, ξαφνικά η κυβέρνηση πέρασε νύχτα την τροπολογία για να πετάξει τον νέο δήμαρχο από τη θέση του προέδρου στην Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., για τα έργα εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Αυτός είναι ο απροσχημάτιστος τρόπος του Μαξίμου να «κερδίσει» τον Δούκα, ακόμα κι αφού έχασε απ’ αυτόν.

Όταν οι Αθηναίοι διάλεξαν τον Δούκα, δηλαδή εξέλεξαν δήμαρχο που δεν ανήκει στην κυβερνητική παράταξη, θεώρησαν ότι αναγκαστικά το Μαξίμου θα κλείσει τη μύτη και θα το καταπιεί. Τελικά, η κυβέρνηση δεν διστάζει να τους χρησιμοποιήσει σαν σάκο του μποξ για να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του καινούργιου δημάρχου τους.

Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. έχει de facto πρόεδρο τον εκάστοτε δήμαρχο Αθηναίων. Ο Δήμος εκπροσωπείται με επτά από τα 11 μέλη στο Δ.Σ. (τρία εκ των οποίων από την παράταξή του), ενώ ο δήμαρχος υποδεικνύει και τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Το βράδυ της Δευτέρας, όμως, το υπουργείο Οικονομικών έφερε τροπολογία για την «επικαιροποίηση επωνυμίας και σκοπού της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. Δημιουργείται νέα εταιρία με την επωνυμία Ανάπλαση Α.Ε., δηλαδή το «Αθήνας» φεύγει βολικά, όσο και σκόπιμα, απ’ τη μέση. Έτσι, ο έλεγχος περνά εξολοκλήρου στην κυβέρνηση. Η εποπτεία θα ασκείται από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.

Για όλο αυτό το κακοπαιγμένο έργο έπρεπε να επινοηθεί μια δικαιολογία, έστω και μια που θα προκαλεί μειδιάματα. Το κόλπο ήταν να γίνει ξαφνικά η εταιρία πανελλαδική, ώστε να αναλαμβάνει την ευθύνη και τον έλεγχο για αναπλάσεις στο σύνολο της χώρας, με σκοπό να βελτιωθούν «η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη». Το νέο Δ.Σ. δεν περιλαμβάνει ούτε τον δήμαρχο Αθηναίων ούτε μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Δεν συμμετέχει καν εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων ή της Περιφέρειας Αττικής.

Φυσικά, η απόφαση εξόργισε τον Χάρη Δούκα, ο οποίος έβγαλε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας». Το ίδιο ζήτησαν και ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ειδικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «παρακρατικά μέσα» και «πελατειακές λογικές», ζητώντας απόσυρση της τροπολογίας: «Αλλάζετε τον σκοπό της εταιρίας αλλά και το Δ.Σ. Δεν υπάρχει ούτε ένας αυτοδιοικητικός. Σαράντα πέντε εκατομμύρια ευρώ είναι έργα ανάπλασης που αφορούν τον Δήμο της Αθήνας». Και διερωτήθηκε «γιατί δεν τους βάλατε τους αυτοδιοικητικούς, δεν περιμένατε να συγκροτηθεί η ΚΕΔΕ και μετά να έρθετε με ρύθμιση;».

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απάντησε για λογαριασμό της κυβέρνησης ότι «από τον Μάρτιο 2022 έχει παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο η νομοθετική πρωτοβουλία που προέβλεπε «η εταιρία να γίνει όχημα για αναπλάσεις σε όλη τη χώρα». Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι, βάσει των αλλαγών, «όποιος κι αν ήταν δήμαρχος, δεν θα μπορούσε να διοικεί την εταιρία του Δημοσίου».

Από τις κυβερνητικές αντιδράσεις και τη φτωχή «επιχειρηματολογία» έγινε σαφές ότι ο Μητσοτάκης δεν παίρνει πίσω την τροπολογία, ούτε αναμένεται να το κάνει. Γιατί η τακτική του με τον Δήμο της Αθήνας αντανακλά όλο τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ο ίδιος προσωπικά ως πρωθυπουργός. Η δημόσια εικόνα που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του είναι απλά μια μπλόφα. Και χάρη στον Δούκα αποκαλύπτεται τώρα ότι στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός φοβάται.

Δεν είναι ασφαλώς ο Δούκας ο μόνος καταλύτης. Έρχεται να προστεθεί, όμως, σαν σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι σε μια σειρά από γεγονότα, αρχίζοντας από τις υποκλοπές και φτάνοντας ακόμα και στην πανικόβλητη διαταγή για κομματική πειθαρχία, χθες.

Ο πρωθυπουργός απλώς υποδύεται, πίσω από πολλές μάσκες, τον ισχυρό ηγέτη, τον φιλελεύθερο ευρωπαϊστή και τον πολιτικό αρχών. Αρκεί μόνο να απειληθεί η όχι και τόσο στέρεη παντοκρατορία του, με τη μορφή είτε δυνητικών αποκαλύψεων είτε απώλειας ελέγχου, για να πεταχθούν άρον άρον απ’ το παράθυρο όλες οι μεταμορφώσεις. Και του φιλελεύθερου, και του κεντρώου και του πολιτικά κυρίαρχου.

Όταν το πράγμα δυσκολεύει, ο Μητσοτάκης αποκαλύπτει την ανασφάλειά του και δεν διστάζει να «ξεγυμνώνεται» ο ίδιος μπροστά στους πολίτες. Ο «ισχυρός ηγέτης» μάς δείχνει ότι έχει πήλινα πόδια. Για τον Δήμο της Αθήνας ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να αφήσει τις εξουσίες ως έχουν. Επέλεξε να επινοήσει μια φρέσκια γραφειοκρατία μπας και ελέγξει πλήρως τον νέο δήμαρχο από την αφετηρία.

Τελικά, ο πρωθυπουργός θεωρεί τον Δούκα πιο ισχυρό απ’ όσο νόμιζαν όλοι. Η απρόσμενη ανατροπή στις αυτοδιοικητικές εκλογές τροφοδότησε με νέες δόσεις ανασφάλειας τον Μητσοτάκη, που προφανώς βλέπει πιο μπροστά από τη συγκεκριμένη νίκη αυτή καθεαυτή και, ενδεχομένως, εκτιμά ότι έχει απέναντί του έναν προσεχή αντίπαλο. Η συμπεριφορά του πρωθυπουργού ορίζεται, ως φαίνεται, από το ποιον έχει απέναντί του κάθε φορά κι από το πόσο «επικίνδυνο» για τη δική του εξουσία τον θεωρεί.

  1. Ο Δούκας δεν κινδυνεύει από τον Μητσοτάκη. Αυτό είναι λάθος. Κινδυνεύει από τον άνευρο άγευστο -εκ του κομματικού σωλήνος- χωρίς ιδιαίτερα χαρίσματα ούτε βιώματα για να προτείνει Και ενδεχομένως ατάλαντο νυν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Εμμέσως και άμεσα Όμως ο Ανδρουλάκης αναγκαστικά, παίρνει το μέρος του επόμενου δημάρχου Θα πει μια κουβέντα έτσι για να πει κάτι Αλλωστε για ένα μέλος του Πασόκ πρόκειται αλλά μέχρι εκεί Ομως η στάση του δυκνείει οτι ,κινδυνεύει από τον Δούκα.Γιατί; Διότι όντας Χαρισματικός ο άλλος μελλοντικά ενδέχεται να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγεία του κόμματος. Συνεπώς τον συμφέρει αυτή η κίνηση του Μαξίμου, εις βάρος του νέου δημάρχου9Για αυτό τον λόγο ο Δούκας κινδυνεύει έμμεσα από τον Ανδρουλάκη- Όμως ο Δούκας κινδυνεύει από τον Ανδρουλάκη και για κάποιον άλλον λόγο Από την ισχνή ικανότητά του ως αρχηγός. Δεν πείθει δεν μπορεί να στηρίξει Και πως ;Και η αδυναμία του νυν αρχηγού του Πασόκ συνιστά άμεσο κίνδυνο για τον νέο δήμαρχο διότι με την στάση του δένει και τα χέρια του Αναιρώντας παράλληλα και την επιλογή των εκλογέων Παράσχοντας τα μέγιστα στον Κυριάκο (Για αυτό δεν φταίει ο Μιτσοτάκης) Αν ο Μιτσοτάκης ήταν πρόεδρος του πασοκ -με τον επαγγελματισμό ενός εξολοθρευτή πολιτικών αντιπάλων που εμπράκτως χαρακτηρίζεται πλέον, η νέα δημοκρατία θα έφευγε προχθές Και ο Δούκας θα είχε τεράστιο έρεισμα Θα κρατούσε τον οργανισμό και θα έλεγχε με ευκολία για τυχόν σπατάλες ‘και κανένας δεν θα τον πείραζε Τώρα; Το ΠΑΣΟΚ είναι σοβαρή παράταξη οχι νδ και ένας τέτοιος εκπρόσωπος για αρχηγός του μόνο ζημιά του κάνει Και κακό στην χώρα κάνει Και οδηγεί μια ιστορική παράταξη σε μοιραία για την ζωή του μονοπάτια Κάτι που μακάρι τα μέλη του αλλά και τα ανώτερα στελέχη του να το εκλάβουν σοβαρά Και δη να λάβουν τα ανάλογα μέτρα Για να μην την πάθουν όπως την έπαθε η ΝΔ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αν μαυριστεί στις 9 Ιουνίου…

Σκιάζεται από το ενδεχόμενο μαύρισμα της 9ης Ιουνίου ο Μητσοτάκης και μηχανεύεται ραδιουργίες προς ανάκτηση της λαβωμένης κυριαρχίας του....

Τι μαγειρεύει ο κ. Γεραπετρίτης;

Στις αρχές Απριλίου τρεις υπουργοί, οι κ. Σκυλακάκης, Γεραπετρίτης και Αυγενάκης, εξήγγειλαν τη χωροθέτηση δύο «εκτεταμένων» θαλάσσιων πάρκων, το...

Πρέσπες: «Μακεδονία» από το παράθυρο μέσα από τις μεταβατικές διατάξεις!

Εισαγωγική παρατήρηση πριν υπεισέλθω στην ουσία του σημερινού σημειώματος: εάν η Ελλάς δεν έχει κυρώσει μέχρι στιγμής τα πρωτόκολλα...

Ένα τραγικό δίδυμο στο υπουργείο Εξωτερικών

Ξεκίνησα τη δημοσιογραφία από το λεγόμενο «διπλωματικό ρεπορτάζ», οπότε τα χάλια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχα την ευκαιρία να...