Συνάντηση Μελόνι-Μακρόν στη Ρώμη

Λίγες ώρες μετά την ανάληψη καθηκόντων η νέα ιταλίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο στη Ρώμη. Στον σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ιταλία εστιάζει ο Μακρόν.

Μακρόν και Μελόνι, συνάντηση σε χρόνο ρεκόρ. Η συνομιλία τους διήρκεσε μια ώρα, σε ξενοδοχείο της Ρώμης, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην ιταλική πρωτεύουσα ως προσκεκλημένου του Πάπα και του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Σε σχέση με την προεκλογική περίοδο οι τόνοι έπεσαν με εμφανή τρόπο. Λίγες ώρες μετά την παραλαβή της εξουσίας από τον Μάριο Ντράγκι η Ιταλίδα πρωθυπουργός σε επίσημο ανακοινωθέν τόνισε ότι η Γαλλία και η χώρα της θα συνεχίσουν την συνεργασία τους σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τα ευρωπαϊκά κράτη, «αλλά με σεβασμό στα εθνικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, παρά το ότι μέλη της γαλλικής κυβέρνησης, τις τελευταίες ημέρες, αναφέρθηκαν με έμφαση σε κίνδυνο ελλιπούς σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, εδώ στην Ιταλία. Και σήμερα, κατά τον ιταλικό τύπο, πηγές του μεγάρου των Ηλυσίων επανέλαβαν ότι στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Γαλλία θα κρίνει τις πράξεις της κυβέρνησης Μελόνι και θα αποφασίζει πώς θα πρέπει να αντιδρά, κατά περίπτωση.

Δεν αποκλείονται εντάσεις σε ενεργειακό και μεταναστευτικό

Όπως γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και κατά την συνάντησή του με την Τζόρτζια Μελόνι, ο Μακρόν έκανε σαφές ότι η χώρα του θα συνεχίσει να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την όλη κατάσταση. Από την μία, δηλαδή, διαφαίνεται διάθεση συνεργασίας, σε ό,τι αφορά κύριας σημασίας θέματα, όπως το ενεργειακό. Από την άλλη, όμως, δεν αποκλείεται να προκύψουν ουσιαστικές εντάσεις, σχετικά σύντομα, σε τομείς όπως το μεταναστευτικό, αλλά και των ευρύτερων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Σύμφωνα, τέλος, με την εφημερίδα La Repubblica, μετά την χθεσινή συνάντηση της Μελόνι με τον Μάριο Ντράγκι, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρώην πρωθυπουργός φέρεται να πληροφόρησε στενούς συνεργάτες του ότι η νέα επικεφαλής κυβέρνησης της Ρώμης θα ξεκινήσει σύντομα περιοδεία για συνομιλίες με ομολόγους της σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Πηγή: dw.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.