Στο Λονδίνο μεταφέρεται η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ

Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο κόσμος στο Εδιμβούργο συνέρρεε έξω από το St Jiles Cathedral, για το λαϊκό προσκύνημα. Περιοδεία του νέου Βασιλιά στη Β. Ιρλανδία.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ επιστρέφει στη βάση της. Ήρθε η ώρα για το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, στο οποίο η Βασίλισσα πέρασε τόσες και τόσες ιστορικές στιγμές στη διάρκεια των 96 της χρόνων, να υποδεχτεί τη σορό της μακροβιότερης μονάρχη του.

Η διαδικασία της μεταφοράς της συγκεκριμένη. Στις 15:00 τοπική ώρα οι πόρτες του Καθεδρικού St Jiles κλείνουν. Στις 17:00 η σορός της Ελισσάβετ θα μεταφερθεί από τον Καθεδρικό μέχρι το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου ενώ πλάι της θα βρίσκεται η κόρη της, Πριγκίπισσα Άννα. Περίπου στις 18:00 θα προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Νόρθχολτ και υπολογίζεται λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα η σορός να βρεθεί στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ όπου θα την περιμένουν ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ, η Βασίλισσα Σύζυγος Καμίλα αλλά και άλλα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας.

Η συγκίνηση του λαού της Σκωτίας

Η σορός της Βασίλισσας παρέμεινε στο Εδιμβούργο και στο St. Giles Cathedral για λίγο περισσότερο από 24 ώρες. Είναι γεγονός, πως από την πρώτη στιγμή που δόθηκε στον κόσμο η ευκαιρία να την προσκυνήσει, δημιούργησε ουρά χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της αστυνομίας μάλιστα, κάποιοι περίμεναν έως και έξι ώρες για να μπουν στον Καθεδρικό, παρά τη δυνατότητα της 24ωρης πρόσβασης. Και οι εικόνες από το Εδιμβούργο είναι όντως συγκινητικές και πρωτόγνωρες. Χιλιάδες Σκωτσέζοι, όλων των ηλικιών, βουρκωμένοι και γελαστοί, εμφανίστηκαν πρόθυμοι να μοιραστούν ιστορίες, αναμνήσεις και ένα ευχαριστώ για την εμβληματική υπηρεσία της στο έθνος και τον θρόνο.

Ο Κάρολος στην Β. Ιρλανδία

Την ίδια ώρα όμως ο νέος Βασιλιάς συνεχίζει την περιοδεία του. Μετά τη χθεσινή επίσκεψη στη Σκωτία, σειρά πήρε η Β. Ιρλανδία. Το αεροπλάνο με το βασιλικό ζεύγος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του George Best στις 11:55 τοπική ώρα. Το πρόγραμμα του Καρόλου περιλάμβανε συναντήσεις με πολιτικούς εκπροσώπους της χώρας, στη βασιλική κατοικία του Hillsborough Castle και χειραψίες με το πλήθος.

Σημαντικό να αναφερθεί, ότι παρά την περίπλοκη σχέση της Β. Ιρλανδίας με την μοναρχία, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν από νωρίς με βρετανικές σημαίες στους δρόμους του Hillsborough ώστε να υποδεχτούν το νέο τους Βασιλιά.

Υπενθυμίζεται, ότι η πλειοψηφία της βουλής της Β. Ιρλανδίας (Northern Ireland Assembly) ελέγχεται από το κόμμα του Sinn Fein, του οποίου απώτερος σκοπός είναι να απομακρύνει τη χώρα από την ηγεμονία του Βασιλιά Καρόλου και παράλληλα να αποσχιστεί από την Μ. Βρετανία και να ενωθεί με το υπόλοιπο νησί της Ιρλανδίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το βασιλικό ζεύγος βρέθηκε στο Μπέλφαστ από κοινού με τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας για να συμμετάσχουν σε λειτουργία στη μνήμη της Βασίλισσας Ελισάβετ. Αμέσως μετά, Κάρολος και Καμίλα επιστρέφουν στο Λονδίνο ώστε να βρεθούν μαζί με τα υπόλοιπα βασιλικά μέλη στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ.

Πηγή: dw.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.