Ευρωζώνη: Νέο ρεκόρ του πληθωρισμού στο 9,1% τον Αύγουστο, στο +11,1% η Ελλάδα

Συνέχισε το ράλι του ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών με νέο ιστορικό υψηλό στο 9,1% από 8,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στο 9%.

Το άλμα των τιμών στην ενέργεια παραμένει ιλιγγιώδες, με ετήσιο ρυθμό 38,3% τον Αύγουστο σε σύγκριση με 39,6% τον Ιούλιο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (10,6% σε σύγκριση με 9,8% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0% σε σύγκριση με 4,5% τον Ιούλιο) και οι υπηρεσίες (3,8% σε σύγκριση με 3,7% τον Ιούλιο).

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, σκαρφάλωσε στο 4,3% τον Αύγουστο, από 4% τον Ιούλιο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε ελαφρώς στο 11,1% τον Αύγουστο, από 11,3% τον Ιούλιο.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 8,8% τον Αύγουστο από 8,5% τον προηγούμενο μήνα, στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, επιβράδυνε στο 6,5% από 6,8%, ενώ στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη, ενισχύθηκε στο 9% από 8,4%.

Διψήφια ποσοστά μαζί με την Ελλάδα καταγράφουν Εσθονία (25,2%), Λιθουανία (21,1%), Λετονία (20,8%), Ολλανδία (13,6%), Σλοβακία (13,3%), Σλοβενία (11,5%), Βέλγιο (10,5%) και Ισπανία (10,3%). 

Τα στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν την ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις πληθωριστικές προσδοκίες. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον η ΕΚΤ να πραγματοποιήσει στην επόμενη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της, κατά 75 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να χαλιναγωγήσει τις τιμές. 

Τον Ιούλιο η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης, αν και είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η αύξηση θα είναι κατά 25 μονάδες, καθώς οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας διαπίστωσαν αύξηση των ανοδικών κινδύνων. Η κεντρική τράπεζα είχε σημειώσει τότε ότι η μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα εξακολουθήσει να βασίζεται στα εισερχόμενα στοιχεία.

Πηγή: capital.gr

  1. Μητσοτάκη προχωρά, σε θέλουν όλα τα λαμόγια και οι ωτακουστές της χώρας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μια κοστολόγηση που δεν εφαρμόζεται

Πέρυσι τέτοιο καιρό, και πάλι προεκλογική περίοδος ήταν, όταν ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος είχε προαναγγείλει τη...

«Μύδροι» Μυτιληναίου σε Μητσοτάκη και Κομισιόν

Το επιχειρηματικό εκτόπισμα του Ευάγγελου Μυτιληναίου δεν αμφισβητείται. Είναι ένας από τους πιο δυνατούς «παίκτες» στην ελληνική οικονομία εδώ...

Μνημόνιο διαρκείας…

Ο κυνισμός με τον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης απέρριψε για μία ακόμη φορά κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ...

Οι μικρομεσαίοι στο επίκεντρο

Το Σάββατο, 25 του μήνα, θα διεξαχθεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Κεντρικός ομιλητής θα είναι...