Έκτακτη ενημέρωση για κορονοϊό: 150-200.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Σαρώνει το έκτο κύμα πανδημίας, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με τις δύο υποπαραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5 να επικρατούν.

Όπως σημειώθηκε σε έκτακτη ενημέρωση από τον πρόεδρο και Καθηγητή Παιδιατρικής  Θεοκλή Ζαούτη και τον Α’ Αντιπρόεδρο αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, το κύμα ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο κυρίως λόγω της τουριστικής σεζόν.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυξητική πορεία, χωρίς να καθορίζεται ακόμη πότε θα δούμε την κορύφωση. Η άνοδος καταγράφεται κυρίως στις νεότερες ηλικίες, στην ομάδα 18-24 ετών. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται σε 150 με 200 χιλιάδες.

Το ιικό φορτίο είναι υψηλό σε Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνιο και Αττική.

“Η πανδημία δεν έχει τελειώσει”, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, παρουσιάζοντας δεδομένα των τριών τελευταίων εβδομάδων που δείχνουν άνοδο των κρουσμάτων και των επαναλοιμώξεων.

Όπως είπε, ο Θ. Ζαούτης, όλη η Ευρώπη πλέον είναι στα κόκκινα όσον αφορά την πανδημία, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις κεντρικές, νότιες και βόρειες χώρες της ηπείρου. Όπως παρατήρησε αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο. Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Επί του παρόντος πάντως, όπως τονίστηκε, στην Ελλάδα η αύξηση στις νοσηλείες δεν μεταφράζεται σε αύξηση στις ΜΕΘ.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ειδικοί θεωρούν ότι η τρέχουσα έξαρση θα έχει πιο ήπια χαρακτηριστικά καθώς έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην αύξηση των κρουσμάτων και την αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή στα προηγούμενα κύματα η αύξηση στις ΜΕΘ αποτυπωνόταν μέσα σε 12 με 15 ημέρες από την αύξηση των κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ίδιος επισήμανε ότι “θα εξεταστεί η χρήση μάσκας από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων”, με τον δείκτη αναπαραγωγής (Rt) να εκτιμάται σήμερα στο 3.

Πηγή: capital.gr

  1. Σχεδόν διπλάσιοι (62%) οι πλήρως εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ, σε σχέση με όλες τις άλλες κατηγορίες. Γιατί, ποια είναι σκοπιμότητα συνέχισης των εμβολιασμών με το ίδιο εμβόλιο; Ζητείται ικανός υπουργός υγείας, ας ερωτηθεί ο κ. Καρατζαφέρης, μήπως έχει κάποια άλλη εφεδρεία για να την δώσει στον κ. Μητσοτάκη;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η δημογραφική κρίση της Ελλάδας έγινε viral

Παραμονές Χριστουγέννων ο Ίλον Μασκ κρατούσε στα χέρια τον γιο του στο φεστιβάλ του κόμματος της Μελόνι, στη Ρώμη....

Ο ψευτομουφτής εξόργισε ακόμα και τους δικούς του

Η Παρασκευή ήταν μια δύσκολη μέρα για τον εκλεκτό του Ερντογάν και μακρύ χέρι της Τουρκίας στη Θράκη, Μουσταφά...

Γιάννης Φέρτης: Μια συνέντευξη του 2011 στον Απόστολο Διαμαντή

Φοράει ένα πουλόβερ και καπνίζει συνεχώς,  40 τσιγάρα ημερησίως. Είναι γεμάτος ενέργεια, παρότι μιλάει χαμηλόφωνα, μ’ αυτήν την βαθιά...

Φλογισμένα σπλάχνα

«Μείνε σταθερός εις τούτη την υψηλή θέση. Η θλίψη τους στέκεται εις το να θυμούνται την ευτυχισμένη κατάστασή τους, όθεν...