Έκτακτη ενημέρωση για κορονοϊό: 150-200.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Σαρώνει το έκτο κύμα πανδημίας, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με τις δύο υποπαραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5 να επικρατούν.

Όπως σημειώθηκε σε έκτακτη ενημέρωση από τον πρόεδρο και Καθηγητή Παιδιατρικής  Θεοκλή Ζαούτη και τον Α’ Αντιπρόεδρο αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, το κύμα ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο κυρίως λόγω της τουριστικής σεζόν.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυξητική πορεία, χωρίς να καθορίζεται ακόμη πότε θα δούμε την κορύφωση. Η άνοδος καταγράφεται κυρίως στις νεότερες ηλικίες, στην ομάδα 18-24 ετών. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται σε 150 με 200 χιλιάδες.

Το ιικό φορτίο είναι υψηλό σε Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνιο και Αττική.

“Η πανδημία δεν έχει τελειώσει”, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, παρουσιάζοντας δεδομένα των τριών τελευταίων εβδομάδων που δείχνουν άνοδο των κρουσμάτων και των επαναλοιμώξεων.

Όπως είπε, ο Θ. Ζαούτης, όλη η Ευρώπη πλέον είναι στα κόκκινα όσον αφορά την πανδημία, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις κεντρικές, νότιες και βόρειες χώρες της ηπείρου. Όπως παρατήρησε αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο. Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Επί του παρόντος πάντως, όπως τονίστηκε, στην Ελλάδα η αύξηση στις νοσηλείες δεν μεταφράζεται σε αύξηση στις ΜΕΘ.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ειδικοί θεωρούν ότι η τρέχουσα έξαρση θα έχει πιο ήπια χαρακτηριστικά καθώς έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην αύξηση των κρουσμάτων και την αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή στα προηγούμενα κύματα η αύξηση στις ΜΕΘ αποτυπωνόταν μέσα σε 12 με 15 ημέρες από την αύξηση των κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ίδιος επισήμανε ότι “θα εξεταστεί η χρήση μάσκας από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων”, με τον δείκτη αναπαραγωγής (Rt) να εκτιμάται σήμερα στο 3.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.